icon

Rozhodovanie medzi školou v meste a na dedine

31. mar 2025

Ahojte. Chcem pocut nestranny nazor, resp. mozno skusenosti, kto to mal podobne.. sami s muzom vieme, ze vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody a viacmenej sme rozhodnuti. a v najblizsom okoli su opacne nazory...Mame doma predskolacku, caka ju zapis do 1.rocnika. Nedavno sme sa z mesta prestahovali na dedinu (cca 6km), obe deti chodia do skolky v meste. a dilema je, kam ju zapisat. ci do skoly u nas v dedine - mala skola, iba 1.-4.rocnik, alebo rovno do mesta, blizko skolky. tu ma skolu blizko, cca 400m, mimo hlavnej cesty. ale ibavam sa ze tu sa to moznostami nevyrovna tej mestskej.. pre ktoru variantu by ste sa rozhodli?

katarinaba
31. mar 2025

Ja byvam cca 22 km od mesta na dedine. Vzhladom k tomu, ze denne dochadzam do mesta za pracou, ze v meste mi byva mama - dala som deti aj do skolky aj do skoly v meste. Taktiez preto, ze exa na dedine poznali a nechcela som, aby podla neho brali aj nase deti (mal problem s jednou ucitelkou a to sa potom vlecie aj s detmi).
Neviem si predstavit, ze by mi volali zo skoly - pridite si po dieta - a ja musim letiet z roboty 22 km po dieta. V meste mam vsetko do cca 10 minut, ked nemozem, poprosim mamu. Aj v buducnosti - ked viem, ze dieta tak ci tak od druheho stupna musi do skoly v meste - tak nech tam uz ma spoluziakov, ktorych pozna.
Treba na to pozriet zo sirsieho uhla. Dochadzanie, co ak dieta v skole ochorie a bude ho treba vyzdvihnut skor, dostupnost starych rodicov ak mozu pomoct, praca, ci mate auto, ci aj ty soferujes, dostupnost hromadnou dopravou. Dostupnost druziny - otvaracie hodiny.

erika237
31. mar 2025

Ak je to iba 6 km do mesta a ja/muz by som pravidelne cestovala do prace a ak aj bus/vlak spoje medzi obcou a mestom (skolou) su dobre dala by som dieta do mesta do skoly. Hoci pises, ze vlastne 2. stupen bude musiet chodit do mesta do skoly.
Ja by som to brala aj z hladiska ak chces dat dieta na nejkay kuzok, v meste, mozno aj priamo v skole v meste bude viac moznosti.

barka1
31. mar 2025

Pre mna je na 1.st dolezite, abysli deti kamarátov tam, kde bývaju. Aby mohli s nimi vybehnut po škole von. Takže za mna dedinska.

maryetta
31. mar 2025

My sme dali v dedine. Ja si nemyslim ze zalezi vzdelanie nejako od skoly. Ale konkretne od ucitela. A toho mozes mat super aj v meste aj na dedine.
My tu mame skolku a skolu 1-9.
Jedna trieda. Povacsine 13-20deti v triede. Takze super. Maju aj aktivity rozne.
A hlavny bonus ako pise vyssie-su tie vztahy so spoluziakmi. Ktore si utuzuju aj behanim po dedine.

kvietok2012
31. mar 2025

Ja som presne ten prípad čo ty autorka s jedinym rozdielom ,ze mám syna 😀...rozhodli sme sa pre školu v meste...a bolo to rozhodnutie, ktore nelutujem...pretoze u nas na dedine sú triedy spojene 1-3roč a 2-4 ročnik...je v nich max 10detí...škola len prvý stupeň..takze ja som ani nepomyslela, ze by chodil k nám na dedinu...

sidicek
31. mar 2025

Ja by som dala do mesta , a na dedine mozno nejaký krúžok ak máte, aby sa poznal s detmi

compra
31. mar 2025

Toto sme riesili minuly rok. Do skolky chodil na dedine, skolu sme vybrali v meste. Zatial sa nam to javi ako dobre rozhodnutie. Kruzky ma v meste. Keby sme stihali, aspon 1 kruzok by sme dali na dedine. Nech udrzuje vztahy s rovesnikmi. Je to sice otrava to vozenie, ale pridu mi deti chodiace do skoly v meste rozhladenejsie/otrkanejsie.

lija22
31. mar 2025

sme v takej istej situacii a dcera vychytalarocnik, kde ich je toko ako prstov na oboch rukach. Ucitelka sa im moze ozaj krasne venovat. Pokial by bolo v ich triede 20-30 deti volim mesto. Aj skolku sme mali lokalnu s malicko detmi. To je obrovska vyhoda.

lusilla
31. mar 2025

Mali sme situaciu kedy sme sa z mesta prestahovali na dedinu, starsie deti chodili v meste, najmladsi mal nastupit do skoly. Najstarsi ostal v meste, stredna prestupila po prvom stupni do dediny a najmladsi nastupil v dedine do skoly. Je tu nova skola, vela deti. Velmi rychlo sme zistili ze ta skola nema ani zdaleka na kvalitu tej v meste, lebo uz sme mali co porovnat, najmladsi vychodil prvy stupen a aj spolu so strednou sme ich dali na tu povodnu skolu, cize stredna si tu presla tri rocniky a najmladsi styri. Aj by som ich dala prec skorej ale ten najmladsi mal velmi dobru pani ucitelku na tom prvom stupni plus anglicku vyucbu tak sme pockali kym vychodi stupen. Ale uz su prec, v skole v meste a sme za to velmi radi, ta skola ma neporovnatelne vyssiu uroven po vsetkych strankach. Co sa este kamaratov tyka tak tych si najmladsi spravil aj bez skoly, viac sa kamarati tu s chlapcami z ulice ako z triedy, plus tu chodi na futbal a tam chodi nezavisle na skole takze tam ma lokalnych kamaratov.

anesim
31. mar 2025

A este je aj otazka,ci ju v meste zoberu ak nemate TP v meste.

lilke
31. mar 2025

Skúsila by som vyzistit, aká učiteľka bude učiť prváčikov. Ak dobrá, za mňa dedinska škola, lebo dieťa sa potrebuje socializovat, kamaráti sú v dedine.
My sme vozili deti do škôl, a nepoznajú vôbec nikoho v okolí, kamarátov majú iba v škole, na krúžkoch. Teraz v puberte sú už sebestační, sami si vedia zariadiť čas, vybehnúť na stretnutie. Ale v detstve všetko sme museli riešiť rodičia.

dupinka
31. mar 2025

My máme rovnako ďaleko do dedinskej školy ako do mesta, a keďže aj ja chodím každý deň do práce do mesta, zvolili sme mesto.
Kamarátov majú na ulici dosť, hlavne aj rovesníkov, takže socializuju sa aj vo voľnom čase, aj majú dostatok aktivít rovno v meste - starší si už riesi krúžky popoludní sám.
Hlavným kritériom bola škola s kvalitným zázemím v prípade potreby pomoci špeciálnej pedagogičky (to sa veľakrát ukáže až v školskom veku), kvalitné vybavenie a hlavne skvelé učiteľky minimálne na prvom stupni. To sa nám všetko podarilo. U staršieho nakoniec druhý stupeň v triede pre nadané deti, čo bolo priamo na rovnakej škole, takže o to lepšie.
Nepodceňujem dedinskú školu, ale pre nás bola dedina cudzia, keďže sme sa prisťahovali z mesta.

ivangeline
31. mar 2025

Vo vašom prípade v meste. 🙂 Keby to bolo prvé dieťa.. bolo to zs 1 až 9.. atd.. skôr dedina.

uriva
31. mar 2025

My sme si tiež mohli vybrať, kvôli kamarátom zo škôlky sme vybrali dedinu. Obrovská chyba, budem si ju vyčítať navždy. Učiteľky/učitelia tu boli tristo rokov tie isté, systém úplne nanič, majú zaškatuľkované deti, že ty si z tej rodiny, kde boli šikovné ženy, tak aj ty si(a, hold, úprimne, tie deti nie sú, ale sú v správnej škatuľke), teba nepoznáme, automatika zle alebo tvoj tatko bol "gauner", si aj ty (a pritom šikovný a usilovný žiačik). Organizácia ani za Márie Terézie. Krúžkov síce 10, ale 2 doučovanie pre deviatakov a zvyšných 8 že turisticko-kreatívny pre 1. roč., aktívno-turistický pre 2. roč., kreatívno-športový pre 3. roč... Na moju otázku, že či nevedia urobiť iný mi bolo povedané, že nikoho z lektorov nedotiahnu a mám byť rada, že učiteľky sú ochotné robiť aspoň to málo = nič, bo deti sa hrali kolektívne športy len tak medzi sebou. A celý čas tie deti navzájom hrali florbal v neexistujúcej telocvični, lebo ju nemali - a to je tu až po 9. ročník po jednej. Aj kvôli mojej materskej a že sme to mali fakt blízko sme dieťa nechali dva roky tu - s odstupom času to bola chyba!
Potom išlo dieťa do mesta, aj kvôli mojej práci tam. Čisté vykúpenie - krúžky síce chodí len na jeden, ale v ponuke je 30. Prístup úplne iný, je to síce viac "súťaživé", ale tie deti sa musia viac obracať, sú samostatnejšie, slobodnejšie a celkovo aj viac sa učia, čo pozorujem. A keby už nič z tohto nevidím, tak dva roky to dieťa chodilo do školy štýlom 1 týždeň v škole a 2 týždne doma, nonstop choré a pri otázke, čo bolo v škole, tak len "fajn". V meste je rok a choré bolo raz doteraz, každý deň sa teší na kamarátov, rozpráva o novinkách v škole automaticky ešte v aute, ako bolo, čo nové. Áno, musel si zvykať na kolektív, ale pri otázke, či sa vráti medzi tú hromadu kamarátov, čo má tu na dedinskej škole bolo už po prvom týždni z jeho strany rázne "nie". Takže za mňa MESTO - MESTO - MESTO!

autor
31. mar 2025

dakujem vam za nazory. boli sme rozhodnuti pre skolu v meste, aj ked chvilu som vahala ci nezvolit dedinsku, aby si nasla kamosov.. a teda aspon som si potvrdila, ze moje prvotne rozhodnutie pre skolu v meste je fajn.
@anesim zoberu, TP sme zatial nemenili, je to nasa spadova skola.
@lilke asi prave toto beriem ako jedinu nevyhodu. vobec nepoznam ani ucitelky, ani velmi nemam ako zistit, lebo aj par znamych, co mame, dali deti do mesta..

vozenie nieje problem, zase to nieje nejaka dialka..muz pracuje v meste a berie deti rano, ja mam HO, vyzdvihujem ich a kedykolvek viem pre nich prist, keby nieco.aj autobusove spojenie je fajn, ked na to raz dozreje...ja som tiez sama takto prechadzala na druhy stupen z dediny do mesta a bola som uplne vyhukana, tak som tiez takto rozmyslala, ze aspon bude otukanejsia. a teda aj moznostami ma mestska velka skola vyhodu..tak uz len snad vychytame dobru ucitelku 🙂 zajtra zapisujeme 🙂

lusilla
1. apr 2025

Dobra volba, ako @uriva pise ze mali problem s dedinskou skolou to iste aj my tu. A to ta skola bola nova nie stara ale minusi by som tu vedela vypisat na tri strany. Jedine co bola vyhoda ze boli kusok a rano stavali neskor a domov chodili skorej, ale to cestovanie nie je az taka tragedia voci tym bonusom ktore ta skola ma teraz. No a co sa tej ucitelky tyka to kto ich bude mat som nevedela ani tu ani tam, syn co chodil do zlej skoly mal na prvom stupni dobru ucitelku co bolo druhe plus k polohe a teda posledne, ale aj syn na tej dobrej skole mal na prvom stupni zlych ucitelov (ano dokonca viac), zlych no nemozem povedat ze nenaucili ale mohlo to byt lepsie. Zasa dcera na tej dobrej skole co tam chodila prvy stupen mala dobru ucitelku. Ucitel je loteria nech je to akakolvek skola ale ked mas zleho ucitela na zlej skole nemas ziaden benefit, ale pri horsom pedagogovi na dobrej skole to vies vykompenzovat aspoh aktivitami skoly.