icon

Šiestačka si zhoršila prospech

nelina1
27. nov 2014

Dcéra je šiestačka, tento polrok si dosť zhoršila prospech. Na prvom stupni bola jednotkárka. Aj v piatej triede to ešte išlo, aj keď na konci roka mala dve dvojky. Tento rok mala v žiackej knižke málo známok, tak sa na ňu bol manžel opýtať v škole. Skoro z každého predmetu mala aj trojku, čo nám doma zatajila. Dosť sa jej venujem, aj keď zo školy chodí často až večer okolo 18 - 18,30. Často sa stane, že doma ju skúšam a vie a test nedopadne dobre. Je skoro pravidlo, že keď odpovedá dostane jednotku. Hlavne tento polrok sa dosť zhoršila. Doma nemáme problémy, ktoré by ju mohli trápiť akurát, že manžel je málo doma, býva pracovne odcestovaný. Dnes písali písomku z matematiky a príklady, ktoré doma pochopila, tak v škole úplne zorala. Už som z toho sama nervózna a zlá.

Strana
z2
nelina1
autor
28. nov 2014

@stefka33 Veď ona má len jeden krúžok. Neučíme sa každý deň. Víkendy má voľnejšie. Na krúžok čaká hodinu, to má tiež svojim spôsobom voľno. Vtedy kecajú s kamarátmi a tak. Ale máš pravdu, že tlačiť na dieťa môže len uškodiť veci. Poopravujeme čo sa dá, ale nebudem robiť vedu z toho, že budú nejaké dvojky. Tebe prajem tiež pekný deň a držím palce.

katrin21
28. nov 2014

@nelina1 no... moze byt chaosačka .. proste spanikari, trema a pisomku dovrza.... INak kazde dieta sa na druhom stupni zhorsi, to je normalne. je tam viac naročnejsich predmetov a ucitelia uz sa tiez nebavia s dietaom ako s malym, ale ako s vacsim, su prisnejsi....
Ale nevešaj hlavu, ono to moze byt kludne aj lepsie... sama som mala na prvom stupni same jednotky , potom v piatom rocniku som mala zrazu 6dvojek ( lebo dovtedy som sa nemusela nic ucit a musela som pochopit, ze na druhom stupni uz treba aj obcas do knihy pozrieť) ... a potom som mala v sedmicke uz len dve dvojky a v osmicke tusim jednu 🙂 ...
Dieta niekedy musi aj pochopit, ze ako sa ma ucit a co vsetko musi spraviť, aby dostalo dobru znamku...

Problem ale moze byt aj opacny, ze je az prilis vystresovana, aby nieco nepokazila a tak to naozaj pokazi od nervozity a strachu zo zlej znamky..

INak, moja dcera bola tiez cista jednotkarka, excelovala vo vsetkom, pozeranie do knih sme nepoznali a tiez na druhom stupni musela zacať venovať škole nejaky cas, potom presla na 8r gymnázium a to je priam masaker.. to zrazu trojky nosi hocikedy, nemaznaju sa s nimi..pritom je to sikovne dieta, velmi sikovne.... pritom sa uci 3x viac , ako ked bola na zakladke .... a teraz bola este aj 3t chora, tak to neviem, ako dopadne po nastupe do skoly od pondelka...ale tak za chorobu nemoze...
Vela zalezi aj od toho,akeho chyti ucitela dieta, ci vie dobre vysvetlit, ci je prisny, alebo nie.... ale hlavne od toho pristupu a schopnosti vysvetlit, naucit...lebo to nie je az take jednoduche a lahke, ako sa to zda...

Ja zase neuznavam, aby sa dieta tlacilo do niecoho prehnane... aby cas travilo len nad knihami ...

stefka33
Autor odpoveď zmazal
nelina1
autor
28. nov 2014

@kacena4 ďakujem za podporu. Dcéra je v triede, kde sú deti väčšinou veľmi ambiciózne, známky ako 4 na vysvedčení ani nie sú. Viem že nejaký žiaci majú aj trojku. Ja keď som bola v jej veku, pre nás bola prelomová piata trieda. Presne ako píšeš aj ja jej vysvetľujem, že sa učí pre seba a od toho ako si pôjde v živote za svojím a ako sa bude snažiť tak sa bude mať. Hovorím jej, že to záleží od nej samej. Aj keď na Slovensku to veľmi často záleží od toho koho má človek za sebou, koho pozná a kde má protekciu. Bohužiaľ. Vysvetlila som jej, že čo sa týka školy, zamestnania a budúcnosti jej nepomôže nik. Len ona sama. S manželom ju budeme podporovať v živote, ale nik jej nevybaví miesto, atď nebude mať protekciu. Poznám dosť prípadov, že sú ľudia z môjho okolia na dobrých postoch len vďaka konexiám. A popritom šikovní ľudia v niektorých odboroch nemajú šancu, lebo nemajú nikoho za sebou.

bonaqa2013
28. nov 2014

Moja dcéra chodí do 3 triedy a ma 2 krúžky. Výtvarnú - krásne a aj rada kreslí a atletiku - aby sa troška vybláznila. chcela ešte niečo - hru na klavír - ale ja som s tým nesúhlasila. Keď má krúžky príde domov o 4 h. poob. kým sa preberie je aj 5 hod. a to je už aj neskoro učiť sa.
Mladšia chodí do prvej, krúžok jeden - atletika, ale aj to sme mohli počkať, predsa je len malá, ešte si zvyká na školu a to dosť ťažko - nepozornosť.
syn nemal žiadny krúžok, nikdy za celú školskú dochádzku. prišiel domov najneskoršie o 15h a pomaly sa preberal k životu. v súčasnosti chodí do 2 roč. na VŠ
Myslím, že niekedy rodičia dosť zaťažujú deti krúžkami. Za mojich čias sme nechodili nikde - nič také nebolo a po škole sme všetky deti behali po vonku. Celý rok. Aj v zime, keď snežilo

bonaqa2013
28. nov 2014

@nelina1 tak s tými konexiami máš pravdu, ale ja to mojim deťom vobec nehovorím, aj keď si o tom myslím svoje. Žiaľ v dnešnej dobe je asi najdoležitejšie politická príslušnosť a správni kámoši na správnych miestach.
Smutnééééé...

slivka3
28. nov 2014

@0silvia0 Tak kruzky si dcera vybrala sama,bavia ju,tak ich zakazovat nebudem a dva z nich potrebuje pre buduce povolanie,chce ist na pedagogicku,takze bude robit aj talentove skusky a jeden ma este pohybovy volejball a kedze je dobra,tak chodi trenovat az na dve skoly,tak jej to zaberie dostatok casu,ale bavia ju tie kruzky,tak neriesim a domov nechodi unaven,ale spokojna,lebo robi co ju bavi a je s kamaratkami,doma by sa nudila a vysedavala za pc .

slivka3
28. nov 2014

@stefka33 Tak ja si neviem predstavit,co by moja dcera robila 1 alebo 1,5 hodiny denne pri knihach,je pri nich max pol hodiny denne a staci jej to na jednotky a dvojky na vysvedceni,kedze ona jednotkarka nechce byt,tak uz nemam nervy na to ju nutit sa ucit,ked jej to staci takto co uz.

0silvia0
28. nov 2014

@slivka3 máš šikovnú a cieľavedomú dcéru 🙂 Moje deti vôbec v tomto veku neriešia svoje budúce povolanie, asi sú po mne, ja som tiež budúcnosť nikdy neriešila dopredu 🙂

slivka3
28. nov 2014

@0silvia0 Cielavedomu ani tak nie,ale miluje deti a sikovna je podla nalady. 🙂

brumka
28. nov 2014

Podla mna vsetko ok ved kolki z nas mali aj v nizsom rocniku 2-3 na vysvedceni? Ja som mala a nehambim sa,proste sme maly taku prísnu skolu aj ucitelov. Znamky nic neznamwnaju ako to co mame v hlave a zivot a neskôr praca sa s nami maznat nebudem. Ja som aj rada ze som mala taku skolu ako boli ine kde jednotkar bol u nas trojkar.

brumka
28. nov 2014

@slivka3 hlavne nestresuj 🙂 nie kazdi musi byt jednotkar,to je len znamka objektivna mozno neobjwktivna. Hlavne je aby sa neflakala,mala kruzky ktore ju bavia a hlavne rodic aby bol spokojny a nemal zbytocne naroky

nanervy_2
28. nov 2014

@nelina1 no, ked pises ze uz mala zopar dvojak a trojku vam zatajila, akoby som videla moje detstvo.. moji bratia jednotkari, ja som sla na inu skolu a zrazu z 1tiek 2ky a 3ky, zopar uciteliek aj keby som neviem ako vedela, lepsie ako 2 nechceli dat. no dlha story. u mna doma ale mamka nieco take nechcela pocut, pri dvojke len nespokojne zahmkala ze mohlo by byt lepsie a pri trojke pohroma... tak som sa to bala doma povedat, raz za cas na rodicovskom ona stres, ja doma tresty, ale lepsie ako pravidelne zjazdenie za 3ku... casom prislo zatrhnutie zalub skrz to.. a vies co, nepomohlo, akurat som mala dojem ze mojej mamke nejde o mna, ale o znamky... zopar dvojak je pohoda a 3ka? no co.. vies ake boli okolnosti?
a tiez mam problem s pisanim, lepsie sa mi odpoveda.. v pisani mam skor problem ze napisem dobre a rychlo a potom kontrolujem po sebe, spanikarim a opravim z dobreho na zle :D tak doma s dcerou pocvicit aj pisomne formy. ak doma zvladne veci a v skole nie, tak bud je tam nejaka psychicka zataz zo strany skoly, alebo ma proste strach ako to dopadne doma a pokasle to...
takze nerob chaos zo znamky, spoluziacka ktorej rodicia pri prvej jej 5ke otvorili sampanske ze konecne 🙂 sa nikdy kvoli takym veciam netrapila, ja doma stres a nikdy v zivote sa ma nik na znamky nepytal, priemer sice bol na strednu skolu jeden z kriterii, ale prijimacky sa robia nie zo srandy.. a ako ti baby pisali, od skoly k skole su ine kriteria, ine hodnotenia, dokonca aj ine casti uciv niekedy, ked som presla na inu skolu, pol roka som dohanala ucivo...

brumka
28. nov 2014

@nanervy_2 keby bolo po mojom zrusim prijimanie na skoly cez premier. U nas na strednej skole vsetcu priemerovi jednotkari po pol roku boli povyhadzovani ked im skoncila povinna dochadza. Radcej prijimacky by mali vsetci robit lebo znamka nic neznamena to co mame.v hlave je dolezite

nanervy_2
28. nov 2014

@brumka presne tak.. s mojimi znamkami mi ucitelia aj prarodicia vraveli ze ja na ucnovku, len bracha ma plne podporoval a v pohode som sa dostala aj na dobry gympel, aj na vysku. a v praci sa ma nikdy nikto nepytal na znamky, nic nehovoria o tom, ako sa dokaze clovek presadit, alebo vobec aky je ten clovek ako moralna bytost...
a presne, od skoly k skole, ucitel zakerak a hned smola..

slivka3
28. nov 2014

@brumka To patrilo asi zakladatelke. 😉

slivka3
28. nov 2014

@brumka Aj podla mna by priemer nemal byt prvorady,ale aj skusky by mali byt povinne,lebo nie kazdy rocnik moze dietatu vist,vzdy sa moze nieco stat alebo niekto,kto ovplyvni znamky dietata a potom uz moze byt problem ist na tu alebo onu skolu.

kacena4
29. nov 2014

@nelina1 dnes je prelomova 6trieda nakolko je 9rocenka a deti v 5 triede odchadzaju na gymple a meni sa zoskupenie triedy. takze nie uz 5rocnik ako volakedy 🙂
drzim palceky

Strana
z2