Šikana - citlivé 13 ročné dieťa
Ahojte, chcela by som počuť vaše názory, ako by ste reagovali na mojom mieste. Syn má 13 rokov, je dosť precitlivený, už dlhšie mal problémy chodievať do školy, robieval scény ráno, mnohokrát si vydobil a ostal doma. Dôvod mi veľmi dlho nechcel prezradiť. Teraz mal asi 2 mesiace zlomenú nohu a bol doma, nechodil do školy. Zajtra už má ísť konečne do školy, píšu sa koncoročné písomky, avšak už teraz mi začal plakať, že tam nechce ísť a v slabej chvíľke mi povedal, že mu spolužiak robí zle. Vysmieva sa mu, k fyzickému útoku ešte nedošlo, avšak nie je v tom sám, robí zle aj ostatným spolužiakom. No neviem čo robiť, syn má úplnú paniku, tým horšie, že tam nebol už dva mesiace, preto neviem, či rovno utekať/volať rodičom spolužiaka, ktorý mu robí zle, aj keď nebol teraz dlhodobo v škole. Snažím sa ho nahovoriť, nech ide aspoň skúsiť do školy, že možno ho to už prešlo, ale veľmi sa bojí, plače mi,,,fakt som zúfalá. Preraďovať do inej školy ho zatiaľ nechcem, všade sa nájdu deti ktoré robia zle slabším. Zas tak ďaleko to ešte nezašlo, no vyslovene je k nemu drzý, smeje sa mi a syn je veľmi citlivý, strašne osobne si to berie... ďakujem za všetky vaše rady !
Určite to nenechaj len tak. Najrozumnejšie je pohovoriť si s triednou učiteľkou prípadne s vedením školy. Oni by mali vedieť túto situáciu vyriešiť.Nikdy nekonfrontujú priamo šikanovaného a šikanujúceho. Vedenie školy si v prípade potreby predvolá do školy rodičov. Ty ich neoslovuj v tejto veci. S chlapcom čím viac komunikuj,aby vedel,že veci sa vyriešia,len keď o nich bude hovoriť. Musí vedieť,že ho nevysmeješ,ale pochopíš a že ti môže veriť. Držím palce.
@sardinka335 mas pravdu, rodicia sikanizera urcite nepripustia, ze ich decko moze byt zloduch. A zas je ine odchytit nejakeho trapneho 4-tacika a ine su 13rocni chalani... ja ako matka sikanovaneho by som urcite apelovala na syna, nech sa vzchopi a ukaze sikanizerovi, "zac je toho loket". Ak sa do toho zamontuju rodicia, ale chlapec sam si neuvedomi, ze nemusi byt nejakou "obetou", a ak sa nebude spravat primerane sebavedomo (nie naduto, ale rovnocenne), nemusi sa to zlepsit, lebo 13rocni uz nie su tak lahko zastrasitelni 😒
Cielom sikanizera je "byt frajer", mat pocit, ze som king, ze som nieco viac a vsetci ma uznavaju, mozem si dovolit, co chcem. A ze to tak nie je, mu uz v takom veku musi dat najavo ten dotycny sikanovany, nebat sa, alebo nereagovat, "mat na haku" (alebo sa aspon tak tvarit), byt v pohode, hadzat podobne ironicke poznamky, byt zdravo sebavedomy... Uz vyssie som pisala, ze som si takto musela poradit sama ako ziacka 2.stupna oproti starsim pubertalnym chalanom (doma som sa sice stazovala, ale povedali mi, ze si to netreba vsimat a brat vazne, co je aj pravda- nedat sikanizerom pocit, ze vyhravaju) = pri pokrikovani sa len zaskerit, uskrnut, otocit inde, hodit nejaku ironicku poznamku... ked zistili, ze ich prejavy nemaju ocakavany zastrasujuci ucinok, prestalo ich to bavit.
Z mojho pohladu - keby som do toho bola interesovala rodicov svojich a dotycnych blbcov, bola by sa ich nevrazivost len zhorsila, lebo kto mal kedy rad bonzakov...
@bmuller vies, dospelemu sa to lahko chape aj vysvetluje....ale 13 rocne dieta je predsalen este dieta - skola je cely jeho zivot, jemu tazko vysvetlis, ze sa ma vzchopit, neukazat strach a nabrat sebadoveru, este nejako ironicky reagovat, ked si ho vezme na musku jedno alebo viac oblubenych deti - a robi si z neho denne-denne srandu pred celou triedou, ci skolou. Nove rozmery sikana nabera aj vdaka facebooku, kde dieta nema pokoj od doberani sa ani mimo skoly. V USA je bullying velkym problemom a deje sa hlavne na strednych skolach, kde by si uz ocakavala, ze deti uz su rozumne a vedia byt "nad vecou".
@petra3312 na jednej strane mas pravdu, sikana je problem, ktory treba riesit od korena... ale ako vravim, pisem zo svojej osobnej skusenosti, co som urobila v pripade podryvania a vysmechu ja sama ako skolacka. predpokladam, ze ked ked som to dokazala ja ako 12-rocne introvertne dievca, tak 13rocny chalan by to mal dokazat tiez.
to, ze sikana, je problem, ktory by sa nemal vyskytovat a treba ho riesit vychovou deti je druha vec...ale zaujimave, ze ktory rodic by pripustil, ze jeho dieta ublizuje inym?? ved vsetci vychovavaju svoje deti co najlepsie, tak kde sa ta sikana berie? hmmm. a casto su ti sikanizeri aj z "dobrych rodin".
preto mam dojem, ze ak riesia veci rodicia, nie je to uplne spravne z pohladu tych deti pre ich zivot (pokial to, samozrejme nie je uplne vazne-bitka, ale len v rovine poznamok, posmechu) - ak sa stane sebavedomejsim sikanovane dieta, bude mu to len na osoh do dalsieho zivota, nezufat a bojovat. a ak sikanizujucemu decku ukaze ta jeho "obet" hranice, tak tiez pochopi, ze v zivote nie je ten najuzasnejsi na svete... co je v dnesnej dobe tusim dost potrebne vzhladom k nezdravemu sebavedomiu kadejakych frajerikov.

Aj Ja by som to riesila hned. Sikana na skolach sice vzdy v urcitej forme existovala, ale v takej podobe a rozmeroch, ako je to dnes, si to uz my nevieme ani predstavit. Nepodcenovala by som to ani trosku, deti pachaju samovrazdy, alebo sa same stavaju agresormi voci mladsim a slabsim. Ako to riesit najlepsie - neviem, asi by som postudovala na internete, co radia odbornici.