icon

Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium v Bratislave

simcika
4. dec 2014

Ahojte maminky i nemaminky, rada by som vedela o spminanej škole, čo najviac. V prvom rade ma na začiatok zaujíma, ako presne postupovať pri zápise: vyberieme si psychológa, alebo sa testy robia tam? Kedy je zápis a koľko je výška školného. Zatiaľ toľko a verím, že keď sa pripoja znalkyne -), tak sa budem ešte pýtať...

kaata_
Autor odpoveď zmazal
moni73
6. apr 2019

@kaata_ uz by som asi mala prestat v tejto teme reagovat, ale niekedy to nejde. Napisala si: Preto skola s nimi pracuje inym sposobom, snazi sa v nich nadanie podporovat a nerobit vedu z toho, ze v inej oblasti su (mozno) nesikovni.
Toto bola jedna z hlavných veci, ktore som od skoly cakala. Bohuzial to vôbec nie je pravda. Tak isto, mozno by som povedala, ze dokonca viac ako v klasickej skole sa snazia deti zrovnat na jednu uroven. To je obrovska tragedia teplickej.
Porobia skupinky - to je uzasne, ale v konecnom dosledku deti pisu rovnake testy, nikto nie je ochotny dieta, ktorému nieco nejde alebo ide nadpriemerne potiahnut dalej. Som si uzila....

kaata_
6. apr 2019

@moni73 dakujem za reakciu. O testoch viem a som si vedoma, ze to nie je dobre. Kedze mam zatial len prvacku a zatial sme s triednou nic neriesili tak nemam negativnu skusenost a neviem posudit ci apllikuju slubovany individualny pristup alebo nie. Mam svoje vyhrady kvoli niektorym veciam, ale ako som pisala za nas rozhodol system. Presla som celu diskusiu a zaujimalo by ma ako to cele nakoniec skoncilo s Tvojim dietatom (predpokladam podla datumu prispevkov, ze ma uz 4roky za sebou?).. Dcera je na skole spokojna, takze ju odtial brat nasilu nejdem, ale skor chcem byt pripravena na to co by sa mohlo stat. Dakujem

moni73
6. apr 2019

@kaata_ aj ja som sa rozhodovala na zaklade systemu, kedze klasika mi nie je vôbec po chuti... ale zistila som, ze teplicka je tiez len klasika v ruzovom. Pokial je dcera spokojna, samozrejme by som ani ja nic neriesila. Dceru mi posledny augustovy tyzden pred nástupom do siestej (teda do primy) p. riaditelka vyhodila (nie, nemoze sa to, ale na teplickej/skalickej je mozne VSETKO). A ja som napriek tomu ako som skolu nenavidela, bojovala za to, aby mohla zostat, nakolko dcera bola zzita s kolektívom a neprislo mi ok jej ho menit. Co uz... Je druhy rok na klasickej zs, a za mna pokracuje akokeby teplicka bez stresu. Doteraz neotvorila ucebnicu, du si pise, ked sa jej chce a znamky su tiez take iste. Matika podpriemer, jazyky nad a ostatne ide s jednotkami, dvojkami.

annaanna
Autor odpoveď zmazal
lilke
6. apr 2019

@kaata_ my tiež máme podstatne staršie dieťa, a lepšie poznám aj študentov ukončených či v najvyšších ročníkoch. Delenie na skupinky a pridaná hodnota z toho funguje len u malých. U starších nebadam rozdiely v skupinách,ledaže je komplikovanejšie zháňanie prebrateho učiva od rôznych spolužiakov. To, v čom bolo naše dietko ozaj dobré, bohužiaľ nemám pocit, že je mu dané čosi naviac okrem osnov. Ide iba samostudiom, hovorím o viacerých predmetoch.
Ale veľkým pozitívom je intelektuálne rovnorodejsi kolektív, takže dietko nechodí domov s vulgarizmami, cez prestávky si dokážu nájsť aj iný typ zábavy, debaty sú nielen o hlupostiach. Ale veľa študentov vo vyšších ročníkoch odchádza do zahraničných škôl, a po príchode späť sú rozčarovaní z laxneho prístupu sk spolužiakov k štúdiu. Čiže myšlienka dobrá, ale nie každý pedagóg zvláda vyššie nároky, aké by si tieto deti zaslúžili.

kaata_
7. apr 2019

@moni73 tak to mi je uprimne luto, ze to az takto dopadlo.

merry9
22. okt 2019

mozem sa prosim poradit. moj syn bol tiez psychologickou oznaceny po testoch ako nadpriemerne nadany. ma dobre logicke zmyslanie, zaujimaju ho temy pomaly ako dospelych, je sutazivy, stale zasnivany, lego stavia ako 10 rocny, bavia ho hlavne stavebnice a logicke hry, pripadne matematicke ulohy. pozna pismena, ale nevie citat. toto mu nejde a moc ho to tym padom nezaujima. myslite ze je vhodne ho prihlasit na teplicku? chodi tam jeho bratranec. ale ten vedel uz v 5 rokoch pisat a citat. nas na tento smer moc nie je. tak stale pochybujem.
je na nom vidiet ze je iny ako ostatne deti. ucitelky su obcas z neho na prasky, lebo stale keca a strasne sa na vsetko vypytuje 🙈😂 ale zase na neho funguju pravidla. az moc. potom je ako policajt a ked to niekto porusuje, robi z toho pomaly dramu. on proste musi mat v hlave rozdelene co je zle a co nie, a musi to an fungovat na 100% - ak nie, tak to riesi, prinajhorsom chyti zachvat. v tomto mi pripada obcas ako autista. ale lepsi sa to, tym ze je v kolektive. je totiz velmi spolocensky

sonnenshein
22. okt 2019

@merry9 V prvom rade skus ist do CPPPaP na testy intelektu, a kedze pani psychologicky tam celkom poznaju pomery, urcite Ti radi poradia aj ci pre syna ta skola bude vhodna.
My sme sice testy uplne v pohode spravili, dostali sme odporucenie aby nas prijali, ale zrejme nasa prihlaska nebola pre pani Riaditelku dost zaujimava, lebo sa nam nielen neozvala, ale uspesne sa pol roka potom este nechala zatajovat, ked sme volali.

given
22. okt 2019

@merry9 Dajte sa otestovať na Teplickej (postup je opísaný na stránke školy, prihláška, psych.testy atď) a uvidíte. To, že niekto vie čítať skôr ako niekto iný nie je znakom nadania. Časom sa to naučia všetky deti. Takže podĺa toho sa nemusíš orientovať 🙂. Bežne tam nastupujú aj detičky, čo nevedia čítať.

annaanna
22. okt 2019

@merry9 ak ti ho vezmú na Teplcku tak za mňa dobre. Dcéra je puatacka a je nadmieru spokojná. To čítanie nerieš, niektoré deti tam nevedeli čítať.

zojaaa
23. okt 2019

@sonnenshein inak u nas to iste, testy sme spravili, volala som tam, podali sme prihlasku, dolozili testy a viac sa nikdy nikto neozval! ale neposlali ani rozhodnutie o neprijati, co by podla mna mali na kazdu prihlasku odpovedat!

sonnenshein
24. okt 2019

@zojaaa Presne tak!

luciazet
1. máj 2020

@kaata_
Ahoj, mohla by som sa ta spytat, ako ste na Teplickej spokojni? Nasu dceru teraz prijali a kvoli situacii s koronou sme sa tam nestihli ist osobne pozriet a velmi preto vitame skusenosti z prvej ruky tych, so tam chodia... Nasa Hani je aj dost umelecky zalozena a radi by sme vedeli, ci tu nie je doraz skor na prirodne vedy a ci sa aj tymto "ostatnym" predmetom priklada rovnaka vaha. Vopred diky moc za nazor.

annaanna
2. máj 2020

@luciazet dcéra piatacka, my veľmi spokojní. Ale inú školu nepoznáme. Blízko je ZUŠ Hálkova a tam chodia všetky deti, ktoré chcú teda. Na peso desať min. Takže školy odporúčam aj napriek tomu že dochadzame do ba

luciazet
2. máj 2020

@annaanna Díky moc za info - aj o ZUŠ 🙂 A odkiaľ dochádzate, ak sa môžem spýtať? Lebo ani my nie sme z BA. Dík!

annaanna
2. máj 2020

@luciazet my zo Senca

luciazet
2. máj 2020

@annaanna Dakujem. My budeme chodit z Hamuliakova...

kaata_
2. máj 2020

@luciazet ahoj, dcera je druhacka a ona sa do skoly vyslovene tesi. Teraz tazko znasa, ze do skoly nechodia. Vramci vyuky maju hudobnu, vytvarnu, a vramci poobednych kruzkov su viacere moznosti umeleckeho vyzitia (folklorik, quilling, koralkovanie). Ak by si chcela vediet nieco konkretne, kludne mi napis spravu a rada odpoviem.

luciazet
3. máj 2020

@kaata_ Diky moc, napisem! 🙂

lea20
Odpoveď bola odstránená
luciazet
18. aug 2020

Ahojte, neviete, zvykne sa škola (Teplická) ozvať s inštrukciami pre prvákov alebo si ich treba individuálne vyžiadať? Zoznam vecí, čo treba kúpiť, som našla na webe, ostatné inštrukcie zatiaľ nie... Ďakujem.

annaanna
18. aug 2020

@luciazet napíše vám triedna email. Tam budú pokyny

luciazet
18. aug 2020

@annaanna Ďakujem 🙂

annaanna
25. aug 2020

@luciazet nám zo skalickej zatiaľ nič. Ale oni sa vám ozvú. Vždy to tak bolo, napíše triedna emai

luciazet
25. aug 2020

@annaanna Ďakujem 🙂

merry9
22. sep 2020

@zojaaa @sonnenshein tak potvrdzujem uz aj ja. my sme asi tiez nezaujali vynimocnym menom alebo inymi benefitmi pre teplicku. so synom som bola nakoniec na vlastnu ziadost nedavno v kory. vysledok testov: extremny nadpriemer s rovnomernym rozlozenim. odporucania na specialnu skolu alebo individualny plan v integracii. syn zacal v obycajnej skole. nie je moc nadseny ucenim. nadsenie bolo pri nastupe. ked sa ho spytaju, co sa naucil. tak, ze drzat ceruzku 😅 no musime cvicit pisanie a fakt uz neviem ako ho motivovat. ucitelka ma co robit s 23 ziakmi, on ma za chvilu hotove a caka.
len straca sa mi ten nadseny maly chlapec s iskrou v ociach 😔

sonnenshein
23. sep 2020

@merry9 Skus Narniu, Felix, alebo Skolu pre mimoriadne nadane deti na Bajkalskej.
Drzim palce! ☺️🙏

luciazet
23. sep 2020

@merry9 Kamoske zobrali syna sem teraz v septembri - https://intelekt.edupage.org/ - tiež už chodil do bežnej ZŠ