Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium v Bratislave
Ahojte maminky i nemaminky, rada by som vedela o spminanej škole, čo najviac. V prvom rade ma na začiatok zaujíma, ako presne postupovať pri zápise: vyberieme si psychológa, alebo sa testy robia tam? Kedy je zápis a koľko je výška školného. Zatiaľ toľko a verím, že keď sa pripoja znalkyne -), tak sa budem ešte pýtať...
@jajka257
ako sama pises, nemas osobnu skusenost, dala si na odporucanie psychologicky. Co je samozrejme v poriadku, je to tvoja volba.
Preto si ale myslim, ze nemozes vediet posudit, ako realne funguju deti na Teplickej. Ziadne z mojich deti nema problem fungovat v kolektive, su empaticki a netvaria sa ako najvacsi majstri sveta. Deti, ktore chodia na Teplicku sa (tak ako ine deti) stretavaju aj s detmi, ktore tam nechodia. Nie su nijako izolovane od beznej spolocnosti (rodina, kamarati, kruzky, tabor, dovolenka, ihrisko). Nie je mi celkom jasne, preco si myslis, ze deti z Teplickej sa neucia fungovat v spolocnosti s roznymi typmi ludi/deti.
Na Teplickej sú veľké problémy,mám osobnú skúsenosť,malé problémy učitelky riešia,to je pravda,ale závažné už nie,a riaditeľka ,len tahá od rodičov peniaze,stalo sa mi to viac krát,keď som sa s ňou stretla ,aj náhodne,napr.pred školou,je to nepríjemné ,keď idete pre dieta do školy,a riaditelkyne prvé slova su o peniazoch, a to nehovorím napr.o známkach,dôležíté sú iba výsledky,je jedno za akú cenu,ved aj učitelky musia vidiet ,ktore dieta ma ake vedomosti,ako sa učí,ale na konci skolskeho roka majú všetci samé jednotky,a pritom sú na škole ,aj slabý žiaci,mne moje dieta povedalo,na čo sa bude tolko snažit,aj tak bude mat samé jednotky,tak aka motivácia nadanych detí, a individuálny prístup,asi tak
Teplicka vs klasika... Nemyslim, ze decka na teplickej su nevychovane, drze, arogantne. Urcite sa ale take najdu, par sa mi ich podarilo stretnut. Pozera mi bohorovne do oci, ze vie uz celu nasobilku a ked sa spytam kolko je 4x8, povie mi, ze 24 a neuhne a mysli si, ze ja som blba🤔. Ze ked krici na chlapca ucitelka, aby zliezol zo stromu, tak ten maly prvak nechutne drzo papuluje a nezlieza....😨 Asi ich ale nie je viac ako na klasike, len su hnane do vacsich extremov.
Z mojho pozorovania: vacsina deti je normalna, vacsina rodico nenormalna.
Ucitelia aj aj. Ziadny vykvet, par nadsencov.
Nadanie? To nie je to hlavne co skola vyzaduje a podporuje.
Znamky su vacsinou dobre, az na par vynimiek - napr. u nas. Take znamky ako moje dieta maju snad len deti z osady (sa im tymto ospravedlnujem). Az teraz som pochopila ako to funguje (hold, nie som nadany rodic)...testy sa asi pisu na tolkokrat az sa dostane znamka prijatelna pre rodica a nasledne pre dieta.
V skole je ale aj par deti rodicov, ktori hladali alternativu a tu im teplicka ako statna skola ponukla (nie je ich vela). A ja som to uz niekde pisala, napr.moje dieta o sebe velmi pochybuje. V prvej triede dieta c1: ja uz viem po cesky, po anglicky aj po nemecky (ano, vedelo. Napocitat do 5, nejake zakladne farby a mozno predstavit sa), moje dieta: a ja neviem dobre este ani po slovensky😂.
Da sa....ale nemajte velke oci.
@zltyslonik kolko je skolne v narnii? nikde sa toho neviem dopatrat. diky🙂
k tomuto len jedno: nie riaditelka vtlaca svoju pecat detom, ale triedna ucitelka. Ak dieta ma na 1.stupni dobru triednu, ktora vznikajuci kolektiv stmeli, rozky detom obrusi, vznikne super kolektiv. Ci na beznej, ci v nejakej specialnej skole. Sama som pedagog, a od tych istych uciteliek z 1.stupna prichadzaju uplne navlas podobne kolektivy, i ked su plne individualit. Od jednej deti, ktore sa ucia, od druhej blaznive, od tretej neustale sa hasteriace, od dalsej stmeleny kolektiv. Vyslovene kopiruju tieto kolegynky. A tak je to i na Teplickej. Za mna, bala som sa, ale 1. dva roky moje dieta nadabilo na to najlepsie. 🙂 A teraz su skvely kolektiv, nemaju problem ani chlapci s dievcatami, nebiju sa. Taktiez na Bajkalskej musi dieta narazit na spravnu triedu. Su triedy plne arogantnych individualit, poznam ich zo sutazi i z rozpravania znamych mamiciek, ale aj skvele triedy... Ked niekto nastupuje do 1.rocnika, netusi, na koho nadabi. Ale od zaciatku si moze zvolit system vyucby, a ten sa na spominanych skolach naozaj odlisuje.
@zltyslonik Spravny postreh paninka presmycka nie je pisanie odzadu ale je to odvodene od anagreifen zmena PORADIA PISMENa pri tom dochadza k zaujimavej zmene vyznamu . priklad Domino Kispepi -Diskomino Pipes. V pripade slova sova by mali podla slovnej presmycky pouzit nie avos ale savo... vies to chlorove cudo na dezinfekciu.
prijemne leto vsetkym, nahodou neviete, ci dostaneme nejaky zoznam veci, co treba prvakom kupit do skoly? co viem na inych ZS dostali presny zoznam, pozreli by sme sa na to, kym je v obchode vyber, 4. septembra to bude horsie 😉
@miskatn na stranke skoly, rozklikni si 1.rocnik: http://smnd.sk/teplicka/vyucovanie/pomocky
@lilke
Dobry den, prosim ak mate nejake info o bajkalskej - hlavne co sa tyka zapisu do 1. Triedy, primacok, kolko sa plati skolne, ci sa otvara aj nejaky anglicky program a pod - dajte mi pls vediet, kludne tu, alebo cez ip...
Hlavne porovnanie bajkalskej vs bezna zakladna skola
A este ma zaujima zs kosicka - program pyp aj, sj
Resp bajkalska vs kosicka
Dakujem za vsetky skusenosti ohladom tychto dvoch skol
@zojaaa Ja mam dieta na Teplickej. Ostatne skoly neviem, ako aktualne, uz nezistujem. Len o Bajkalskej od kamaratky: Anglicky program sa neotvara. Prijimacky sa nerobia. Zapisne tusim 500. Skolne 1600. Vyplni prihlasku, prinesie spolu s posudkom od psychologicky a to je vsetko. Tento rok vyberali zo 120 deti, vybrali 20.
@zojaaa pripravne rocniky pre nadanych, namiesto predskolskej, su v cenade a na teplickej. za cenadu to nie je priprava na skolu, len narocnejsia verzia predskolskej, maju 4 skratene hodiny podla stabilneho rozvrhu... vsetky deti musia prejst pred nastupom do 1.rocnika cez psychotesty. zo synovho rocnika asi polovica deti uz nepresla testami do 1.rocnika k nadanym, isli do beznych skol. takze neber to ako pripravu, aby sa dieta lahsie dostalo na tento typ skoly, len ako na podnety bohatsiu predskolsku.
Ahojte, maminy ktoré máte deti na Teplickej ako prebieha 1 školský deň prváčikov ?, kvety sa nosia? ak áno koľko je učiteliek na 1 triedu dve? ďakujem
Dobry den mile mamicky, prosim vas je tu niektora, ktora ma dieta mladsie ako 5 rokov a podavali ste prihlasku na Teplicku do triedy predskolakov ? Rada by som sa jej spytala, ci uz dostavali info ohladne moznych pohovorov s dr. Laznibatovou prip. psychologickou, dakujem vam za info prip. spravu 🙂
@angela1 Ahoj, každá trieda má svoju triednu učiteľku a vychovávateľku - kvety sme tuším priniesli. Najprv sa deti zhromaždia (pred 2 rokmi to bolo pred školou, minulý rok v telocvični - pršalo), riaditelka vsetkých privíta, potom číta zoznam detí podla tried, do ktorých sú zaradené, zároven predstaví ucitelku pre kazdú prvácku triedu. Ucitelky si deti odvedú do triedy, rodicia idú tiež. Tam sa akoze zoznamuju. Potom treba este vybavit obedy v skolskej jedálni. To je ai vsetko, co sa týka prvého dna...
Pocas prvých dni (týžden alebo dva, už si nepamatám) môžu rodicia odprevádzať deti až do triedy, potom už nie.
@given este sa opytam k tomu prvemu dnu, ak mozem 🙂 stretneme sa aj s vychovavatelkou? potrebuju deti nieco do skoly...? isli ste napr. aj s taskou alebo len tak naprazdno s kytickou? na druhy den sa uz deti normalne ucia, resp. aky maju rezim prvy tyzden? druzina uz funguje od druheho dna? dakujem velmi pekne🙂
@mia551
áno, aj vychovávateľka by tam mala byť. Prvý deň nič netreba - ani tašku. Družina by mala fungovať už od druhého dňa. Prvý týždeň je skôr taký zoznamovací, ešte nie je žiadny pevný rozvrh, ale tašku a nejaké ceruzky, farbičky už treba. Pero nie, perom sa budú učiť písať až cca od polovice roka. Deti budú v rámci ročníka rozdelené do 5 skupín podľa úrovne čítania, matematiky a AJ.
Inak, ak budete mať triednu učiteľku Žeňku, tak tá je výborná.
@angela1 alergiu treba riešiť priamo s vedúcou kuchyne. V niektore dni vedia v kuchyni prispôsobiť jedlo, inokedy si dieťa musi priniesť svoj obed, ktorý si uklada do chladničky a zohrieva v mikrovlnke. Vždy pred začiatkom nového týždňa treba zavolať kvôli jedálničku, kuchárka vždy povie, v ktoré dni treba priniesť vlastnú stravu.

@dai
ako dobre, ze rodicia maju moznost vyberu skoly pre svoje dieta, vsak 🙂
Nie sme rovnaki, preto kazdemu vyhovuje nieco ine.
K tomu, aka bola pani riaditelka pred 12 rokmi sa vyjadrit neviem.
Co sa tyka ostatnych veci, ktore si napisala, ako keby si pisala o inej skole, nie o Teplickej... Neviem, ako to tam fungovalo pred tymi rokmi. Viem ti ale povedat, ze nic z toho, co pises, aktualne na skole nie je.
Aj ja poznam viacero deti, ktore zo skoly odisli a su spokojni inde. Rovnako vsak poznam viacero deti, ktore spokojne inde nie su (a ano, odisli na niektore z ostatnych vyberovych skol). Je to tak, ako som pisala na zaciatku, nie sme rovnaki a preto je v poriadku, ze kazdemu vyhovuje nieco ine aj vramci vzdelavania.