icon

Školáci od septembra 2013

andrea.m
15. okt 2012

Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.

andrea.m
autor
8. okt 2013

@froschka dakujem. mi už sme chválabohu v tomto štádiu. filipko chodí do školy rád (občas 😀 ) ale nie. hundre že sa treba učiť ako asi každe dieťa ale celkovo ma školu rád a najmä spolužiakov a prestávky čo mi príde úplne prirodzené. ved budme úprimne na celej škole boli práve tie prestávky najlepšie 😉

andrea.m
autor
8. okt 2013

@elise mi dobre pokračujeme. kedže sme na to došli neskoro a v takom katastrofálnom štádiu. vzali sme filipka preč zo dňa na deň dva mesiace pred koncom šk.roka v 3.ročníku. teraz je piatak a je spokojný.

titkovamiriam
10. okt 2013

Tak Marek je od včera chorý,učíme sa doma-čo sa mu veľmi páči 🙂 .Inak písali prvý písmenkový diktát a dostal jednotku.Tak som rada že ich predsa len budu známkovať.

hasleerka
10. okt 2013

@titkovamiriam želáme skoré uzdravenie ...

u nás sa už známkuje ... dnes na svoje narodky dostala veru tri jednotky naraz .. tak som zatial pyšná

daneso
11. okt 2013

@hasleerka u nas sa znamkuje uz od druheho tyzdna a veru niektori dostali aj trojky 😨 My sme zatial dostali asi 6 jednotiek a jednu dvojku z diktatu a druhu z matematiky. 🙂

yukki
11. okt 2013

Aj u ás sa známkuje, a tiež aj dvojky...Ak sa raz pomýlia v čítaní písmen, už nemajú včielku a tak, aj keď sa číta 20 písmen či slabík či slov...hehe, pre moju ADHD je takmer nemožné sa raz nepomýliť, hoci by sa aj vzápätí opravila, takže včeláriť asi nebudeme mať s čím, med budeme aj naďalej kupovať..... 😝

hasleerka
11. okt 2013

@daneso vaši už aj diktáty píšu??? to majú riadne prísne ... my sme teraz začali písať perom písané A ... tak netuším z čoho by im dala učiteľka diktát...
@yukki nech ti nie je ľúto, my síce máme včeličky ale medík aj tak budeme kupovať :D :D :D

daneso
11. okt 2013

@hasleerka ano mi uz mame A,O,I,U,M vsetko pisane male aj veľké s dĺžňami....a pocitanie do cca 6 +- no dost, a su v polovici matematiky 1.cast pocitanie do 10 a este maju dalsi zosit nejake cvicenia z matematiky su tam. Ako oproti ostatnym skolam sme strasne popredu. A pritom to je obycajna ZŠ a vyhlasena pomaly ako najhoršia v BA.

hasleerka
11. okt 2013

@daneso tak to idete veru riadnym tempom

dalea
11. okt 2013

Aj my uz piseme diktaty,prebrali zatial A,I,E,O,U,k tomu uz pisali aj dve pisomky (samostatne prace na pracovnych listoch) 😉 Aj z matematiky uz pisu pisomky,zatial ma 7 jednotiek 🙂 V pondelok maju pasovanie prvakov,uz sa na to tesim 😀

lenuska1lele
11. okt 2013

Baby ako rýchlo sa Vám aklimatizovali deticky v škole? Priatel ma z predch.vztahu syna, ktorý teraz nastúpil do školy, on vyžaduje pozornosť, jeho matka tvrdí, ze maly je neskutočne zly v škole, priatel ked mu šiel dohovorit (nekrical, nebil ho, slusnym tonom povedal, ze ma byt poslusny), maly do 15 minút dostal krče a hnacku. Všetci riešia jeho správanie v škole aj stari rodičia z oboch strán chodia do školy a všetci mu stále nadavaju!
Mne jo je strašne ľúto, myslím si, ze nejaky cas potrvá kým si zvykne.
Ďakujem

jaduska
11. okt 2013

@lenuska1lele ono to môže mať viacero príčin - buď nebol na školu ešte emočne zrelý, možno je chyba, že ho vychováva viacero ľudí a pravdepodobne má každý o výchove svoje predstavy, záleží aj či chodil do škôlky, ako ho do školy pripravovali atď. atď. Mne to skôr vychádza na rodinné problémy, ako na to, žeby si na školu nevedel zvyknúť.... Ale ty s tým toho asi veľa nenarobíš, musia sa dohodnúť jeho rodičia a slušne poprosiť starých rodičov, aby sa veľmi neangažovali....

daneso
11. okt 2013

@dalea no vidis aj ja by som mala ist do skoly samozrejme som zabudla na E..... My mame z matiky dvojku a z diktatu 2 a z citania 1 a nemame prirodovedu ale kazdy den SLJ, MAT k tomu klasika hudobna, telesna, vytvarna, AJ, a informatiku. A pisomky z matiky maju aj nasi da im pracovny list a musia ho vypracovat dnes mal asi styri chyby z 20 prikladov a dostal smutne slniecko. No je dost prisna na nich. Dufam ze to po case deti neodradí. 🙂

lenuska1lele
11. okt 2013

@jaduska no tak jeho matka akoby bola nesvojpravna, všetko za ňu rieši jej matka, ona malého vždy niekomu strci lebo v 30-tke su pre ňu prioritne diskoteky, a to vlastne vidia aj stari rodičia a do všetkého sa montujú.
A maly chodil aj do škôlky tam sa tiez na neho zo začiatku sťazovali a potom uz bolo dobre.
No uvidíme.
Nemám rada, ked akékoľvek dieťa trpí.
Ďakujem!

dalea
11. okt 2013

@daneso Neviem,ake znamky dostavaju ine deti,takze neviem porovnat,ako je prisna,moja ma len jednotky.My nemame informatiku,ale prirodovedu,inak maju vsetko rovnako,akurat este jeden den nemaju matematiku.Maju 2x 5h. a 3x 4h. v tyzdni 😉

jaduska
11. okt 2013

@lenuska1lele to asi nemá nikto rád, keď deti trpia....tvoj priateľ nevie do toho nejako ráznejšie zasiahnuť?

lenuska1lele
11. okt 2013

@jaduska nevie? skor nechce, chlapi to inak vnimaju, ja som mu hovorila, ze nech si da maleho do starostlivosti, predsa tu by citil, ze ho lubime.

darinkazv
11. okt 2013

ahojte, tak ja som sem až teraz nazrela. naša školáčka chodí do školy rada, páči sa jej tam. chodí aj na krúžky. úlohy robí tiež rada. dnes sa ráno vyplakala, lebo ja som mala od stredy črevné problémy, potom to chytila aj mladšia, tak sme ju dnes radšej nedali do školy, aj keď jej nič nebolo. aby sa neprenášalo. dúfam, že jej radosť zo školy zostane čo najdlhšie. inak máme 5 jednotiek, začali ich známkovať od októbra, dovtedy len slniečka. už sa idú učiť písať O. v iných školách v našom meste ešte len teraz začínajú A písať, tak by ma zaujímalo, ako sú tie osnovy robené. či to záleží od učiteľky, či ako? dosť ich zaťažujú. denne máme aj 3,4 úlohy. na víkend dostávajú najviac

jaduska
11. okt 2013

@lenuska1lele je to škoda, čo už....kým on nechce, tak sa s tým asi nič nedá robiť... 😒

@darinkazv v podstate si vyučovanie riadi každý učiteľ sám. Vzdelávací program iba určuje, čo má žiak ovládať na konci 1. stupňa a ako si to učiteľ rozvrhne, je v podstate jeho vec 🙂
Čo sa týka domácich úloh, tak aj naša dostáva na môj vkus dosť veľa a hlavne na ten víkend. Keď chodila staršia dcéra na 1. stupeň, tak na víkend nedostávali žiadne domáce. Nikdy....

hasleerka
11. okt 2013

naši nemávajú veľa úloh, majú len napísať 2 alebo 3 riadky v písaní, jeden príklad z matematiky a len opakovať šlabikár

titkovamiriam
12. okt 2013

@darinkazv u nas je vždy len uloha z písania,šlabikar skoro ani necitame lebo marek si ho čita aj dopredu a z matematiky ulohu nemali ani raz pišeme U,trošku preberame angličtinu ale nie tu učebnicovú kedže zo školky a od bratov ma väčšiu slovnu zasobu 🙂 ,písanie je u nas najväčší boj čo sa aj dalo čakať kedže nerád pracuje s farbičkami a ceruzkami veľke E bol riadny zaberak.

demartka
12. okt 2013

Mamičky,pridávam sa ja-učiteľka prváčikov🙂Nečítala som všetko,ale môžem povedať-my sme prebrali veľké tlačené A,E,I,O,U,H,P,S-majú ich vedieť len rozlíšiť a napísať,nie čítať-máme Hupsov šlabikár a tento týždeň A-malé,veľké,tlačené,písané.Deťom robí problémy určiť,čo počujú na začiatku,v strede a na konci slova-napr.slovo PES-čo počuješ na konci?Je to dôležité,lebo pri písaní si budú musieť oni diktovať po písmenkách a nebudú vedieť,ktoré nasleduje,ak si slovo nevyhláskujú..Deťom som dávala diktát🙂napísať písmená-3 deti mali problém,mýlia si ich,písomečku🙂-zakrúžkuj A,I..2 deti mali problém-nevideli písmenká-to mi povedal🙂a z matematiky porovnávame čísla do 6 pomocou bodiek-všetci bez chybičky,čísla ešte nie.Známkujem,boli už aj trojky,ale to som domov poslala zošit,aby maminky videli,čo dieťaťu robilo problém a poradila som rodičom,ako to s deťmi precvičovať...Pravda je taká,že nie každému dieťaťu stačí to,čo robíme v škole,treba sa im venovať aj doma.Čo ma prekvapilo,je to,že niektorí rodičia vôbec neotvoria zošit ani šlabikár:((Nikdy nemajú doma viac ako 3 riadky,prípadne nakresliť 5 vecí,3 veci a porovnať,teraz pribudne čítať zo šlabikára.Budem rada,ak sa pridá ešte nejaká pani učiteľka a som zvedavá na ďalšie pokroky prváčikov🙂

jaduska
13. okt 2013

@demartka ahoj...som rada, že sa sem pridala aj nejaká pani učiteľka....ja totiž mám vyštudované učiteľstvo pre primárne vzdelávanie, ale nepodarilo sa mi nájsť miesto učiteľky, tak pracujem v inej oblasti. Ale máme doma prváčku, tak mám možnosť porovnávať teóriu, ktorú nás učili na výške a ako učí pani učiteľka mojej dcérky....A nie vždy sa to zhoduje 🙂
Najviac "problémov" mám s matematikou, lebo z toho som robila diplomovku, konkrétne z numerácie a tak by ma zaujímal tvoj názor na to, v čom ja vidím rozpor.
Napr. v škole nám neustále zdôrazňovali, že relačné znamienka sa môžu dávať iba medzi čísla, nikdy nie medzi predmety, bodky a pod. A dcérka má v zošite domácu, kedy má spočítavať bodky a použité sú relačné znamienka. A ďalšia vec, ktorá má trošku prekvapila bolo, keď pani učiteľka povedala, že deti sa sčítanie a odčítanie musia naučiť mechanicky spamäti, že nepoužívajú počítadlá a prsty im dovolí používať iba prvý polrok, s čím ja teda vôbec nesúhlasím. Aký je tvoj názor na toto a hlavne skúsenosti z praxe?

dalea
13. okt 2013

@jaduska Tak to scitavanie a odcitavanie ma tiez zaraza. Ale napr. naopak,tretiaci sa teraz nasobilku neucia spamati,ale to vsetko rozpisuju.Dobre,nech to rozpisu na zaciatku,aby deti pochopili princip nasobenia,ale ja svoju aj tak planujem ucit nasobilku naspamat 😕 Ved ked budu musiet nasobit tazsie priklady a nebudu to vediet spamati,tak to budu pocitat hodinu 😝

moniack
13. okt 2013

- ahojte, tak my máme vždy nie viac ako 3,4 z písania, šlabikár otváram každý deň a pozeráme aj dopredu čo budú mať v škole /neučím ho, lebo to vie/, porovnávať nemá problém, ani sčitovať a odčítovať všetko z pamäti 😉
- bol chorý ale do školy chodil, a vraj aj iné deti boli choré.., ale tak som rada, že to zvláda 😉
- máme už 15 jednotiek, do školy sa strašne teší /pripadá si veľký/, a teraz dostali nové písanky tak sa vytešoval, máme Hupsov šlabikár, čítať nevieme , ale krátke slovo ako PES, Hus, mama,oco a pod. vie...., učíme sa písané A,a a dlhé A,a
- keď sa učíte s deťmi čítať, tak vravíte aj veľké tlačené, malé tlačené poprípade dlhé a krátke písmeno?, lebo môj keď je dlhé A tak povie tenké tlačené A 😀

moniack
13. okt 2013

@demartka to sú jednoduché veci, ktoré by detičky mali pochopiť, lebo prídu ťažšie veci a budú mať problém....,
- a inakšie my keď nemáme Domáce úlohy, tak mu dám písať to čo mali, alebo ho skúšam napíš písmeno, porovnaj a tak... 😉

jaduska
13. okt 2013

@dalea s tou násobilkou súhlasím...ale teda dúfam, že som pani učiteľku iba nesprávne pochopila, čo sa týka toho "učenia"....ja som sa teda dosť venovala Hejného poznávaciemu procesu, nepasujem sa za odborníka, to fakt nie, ale prečítala som toho dosť a súhlasím s tým, že deti, ktoré sa spoje sčítania naučia naspamäť ako otčenáš, tak budú mať s matikou problém na 2. stupni, lebo tam už potrebujú logiku, s mechanickou pamäťou si nevystačia....

janivonbenji
15. okt 2013

pozdravujem...

pridávam aj ja aktuálne info zo školy : už píšu malé/veľké a, i, e, o...matematika píšu 1-4, ale počítjú do 6, píšu už tzv. samostatné práce na A4 z písania napr. majú tlačené písmena prepísať na písané, doplniť slová pod obrázok, pospájať malé s veľkými... ) a tiež z matematiky napr. porovnávanie čísel, doplniť čísla... , tiež píšu diktáty... Kubko má zatiaľ len jednotky, v uvedených písomkach mal max. 1 chybu, som celkom spokojná a to, že k svojmu podpisu pripája pirátsku vlajku s lebkou som už rozdýchala 🙂 ...neviem, či nie som na ňho trochu prísna, lebo doma sa učíme aj 1,5 hod, ale majú vždy úlohu z matematiky, písanie a aj čítanie, do toho mu dám aj diktát a pod., ale keď nechcem nič podceniť a keď potom prídu ťažšie veci, tak snáď bude mať dobrý základ...vy robíte len domáce úlohy, alebo aj niečo navyše ? ako dlho sa učíte s deťmi ?

inak Kubko vyhláskuje akékoľvek dlhé slovo, tiež vyslabikuje a aj napíše... písmenka sú niekedy zrkadlo napísané, ale to sa tak naučil sám, nikdy som ho to neučila a ani ho neopravujem, že však sa naučí, snáď 🙂

sakura77
16. okt 2013

ahojte🙂
no my sme prave na pisemnku U odvcera..zatail sa celkom dari,akurat ta pozornost este troska,ale vraj ej to lepsie uz...

@janivonbenji
ja nedavam navyse nic,napise si co ma,precitame slabikar,ak nejaka matematika,urobi a zopakujem ak mali v skole diktat,tak ten isty mu dam doma....ale tak pocula som ze neiktore maminy davaju komplet cele pisanie aj dvakrat na necisto a potom idu do zosita na ulohu,tak to sa mi zda teda fakt dost uz...

ale najnovsie dava on ulohy mne a svojej mladsej sestre 😀
inak dostali ziacku knizku a od novembra uz budu davat naozajstne znamky...

@demartka nasi mavaju oznacene hviezdickou ulohu,plus na stranke nam pani ucitelka vzdy zavesi ulohy na druhy den,co maju mat,takze ak to niekto nema,je to vyslovene chyba rodicov,ze sa o to nezaujimaju....ved ja chapem ,ze tie deti si nemusia vsetko zapamatat,aj ked vzdy sa najprv opytam jeho ze co maju,ze ci si zapamatal...

kulinan
16. okt 2013

my zatial píšme A. ideme takým pohoda tempom,snád to nebude na škodu. Zatial nás škola moc baví,uvidíme ako dalej.