Školáci od septembra 2013
Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.
no mňa už z tohto ročných osnov pomaly prechádza trpezlivosť. šlabikár na totálku o ničom. november a oni ešte furt len slabikujú podľa obrázkov. píšu malé písane i, í. tam sa mi to vidí ok. matika +, -, väčší, menší do 5 ale ked som sa jej doma spýtala koľko je 3+5 tak nevedela. hlavne že v pracovnom všetko správne. negumované. ale aby to malo nejaku rutinu nič. tak som jej dala zo 20 príkladov a teraz ráta.
- naší píšu M,m a teraz budú spájať slovo to je v písaní a v matematike sa budú učiť 6 😉 , môj nemá problém sčítovať, odčítovať do 10, a trénujeme všade, vonku, v obchode... všade a s pamäti 😉
- od dnes je vypísaný doma, tak som z toho smutná, má zápal priedušiek, takže absencia bude 😢
Nasi prebrali v pisani L, a v matematike idu na 6 🙂
@majka508 aj u nás musí byť výsledok max.5 ja som jej dala 20 príkladov ako počet príkladov ktoré má doma prerátať. ako písanie a matematika OK, prírodovedu vraj berú na predmete poznaj a ži. ako samostatný predmet ju v rozvrhu nemajú ale keď ukazoval synovec tiež prvák aké má knihy tak tami tvrdila že aj ona ma prírodovedu len ju nenosia domov 🙄 . informatiku zatiaľ v 1 ročníku nemajú s tým som tiež spokojná. angličtine nerozumiem takže neviem posúdiť akým tempom idú. majú ju raz do týždňa ale ten šlabikár 😠 čistý koniec. za ukončenie škôlky som jej kúpila knihu od ivony ďuričkovej veselá abeceda a z tej ju učím riekanky podľa písmena ktoré sa učia písať aby si trénovala pamäť aspoň. lebo nemám tušenia kedy začnú čítať aspoň jednoduché vety. rodičovské máme budúci týždeň v stredu tak tam sa dozviem ako tami v škole napreduje a či je s ňou učiteľka spokojná. ja ako matka spokojná som 😀 oproti filipkovi je to prechádzka ružovou záhradou
dneska moja prvacka nezvladla pisomku z matiky. totalne pohorela. z desiatich prikladov mala deväť zle. vobec nechape rozklady cisel. cez prazdniny a doteraz sme trenovali scitanie a odcitanie do 6. odcitanie jej robilo trocha problem, tak sme sa venovali tomu, medzitym zacali v skole uz aj rozklady a...pani ucitelka im dala do dvoch riadkov rozklady cisiel 4,5,6,3,5 atd. a oni mali postupne rozkladat a vystriedat vsetky kombinacie. dneska sme venovali len matike asi dve hodiny, este mame do opravnej pisomky v piatok dva dni. no proste horor. chvilkami mam pocit, ze to uz pochopila a potom povie taku somarinu. hrame sa uz s pocitadielkom, delime farbicky, jablcka, gulicky...som zufala. a popritom pisanie, citanie, prirodoveda, diktat. popritom je mala celkom sikovna, vsetko ju zaujima, len potrebuje svoj cas. bojim, sa ze nas p. ucitelka zacina skatulkovat medzi slabsich ziakov. zda sa mi to prilis skoro.
@dadulak mne dnes doniesla trojku v žiackej, z písomky z matiky. Ona keď sa dostane mimo "terapeutického okna" = do aj len mierneho stresu, úplne vypína. čo samozrejme bude, pri písomkách. Pani učiteľka vraj včera vravela, že trojky a horšie ešte nebude dávať, no a už sú tu....ale tak čo narobíme.
baby a učíte decká počitať na prštekoch?Lebo ja som to tak moju naučila,dovtedy absolútne nechapala o čo ide.. ☹Teraz už s tým nemá žiadny problém,ale vraj to učitelky nemajú radi... Tak neviem....Ved aj my sme sa učili na prstoch a počítadlách a tu sme...
Tak čo sa týka písania,tak spájané SI,SA, velké aj male,matematika sme na čísle 4. A práve u nás sa učia počítať na prstoch 😉 tak ich učí učitelka,zatial chápeme,uvidíme dalej.
Teraz dlho nič v žiackej,uvidíme....písomky zatial dobre,ale nedáva nič do žiackej.
seke,ja som svoju naucila na prstoch,ovela lepsie to pochopila 😉 Hladam tu najlahsiu cestu pre nu,ved tie prsty dlho pouzivat nebudu,podla mna 😅
@seke ano, ucime sa pocitat na prstoch alebo na pocitadle. ucitelka nam doporucuje radsej na prstoch, tie mozu pouzivat aj na pisomke. vcera sme sa ucili aj pomocou farbiciek, fixiek, cukrikov...proste horor. ale vecer po smolkoch sme uz tak lezali a v posteli sa hrala s prstami a tam uz pekne rozlozila 2,3,4,5 (6 este pomotala) a spravila aj ich kombinacie. dnes a zajtra to este precvicime a dufam, ze v piatok pisomku zvladne aspon na dvojku. 😒
@dadulak Ja som sa schvalne pozerala na tie rozklady, ked si o tom pisala a nasi to maju az kdesi na konci ucebnice, vobec zatial nerozkladaju - takze netusim, ci by to vedel, aj ked predopkladam, ze ano. Ja teda, kedze Marek pocita v stovkach, matematiku do 6 nejako neriesim - ale zas sme mali minule vaznu diskusiu/hadku o postupnosti, ktoru si on vylozil uplne inak ako ja a nie a nie ho presvedcit, ze to je inak 😉. O to viac si "uzivam" pisanie, ktore mu trva standardne 2 hodiny 😉.
rozklad? naši ešte nič také neberú. akurát plus,mínus do 5. píšu sa se si a podobne. @gretkab postupnosť aj u nás bola hádka. ale povedala som mužovi ktorý sa s ňou hádal nech ju nechá aby si mladá nabila hubu, že ked dostane päťku hned sa spamätá 😀 spamätala sa okamžite 😀 😀 😀 ale ako 3 a horšia známka v 1 ročníku??? 😲 nech sa na mňa nikto nehnevá. donedávna sa ešte prváci neznámkovali a tu zrazu už aj zlé známky. to im nestačí že maju osnovy postavené na hlavu? že niektoré školy idú tempom absolútne neprimeraným veku žiaka? mám dosť 😖
naši majú zajtra v rámci ŠKD ovocné popoludnie. majú si doniesť ovocie a mištičku z umelej hmoty + som v zrkadielku podpisovala že není alergická na žiadné ovocie
Mv uz mame prvu 2 z matiky 😝 Okrem toho 15 jednotiek..Tiez maju rozklady a pisu uz aj 4-5 slovne vety 😅
@hasleerka preco má ucitelka taký názor? pretoze ucebnice sú prekombinované, zlozité, skola má moznost volby. napr. ja som dnes pozerala pracovný zosti z matematiky, ktorý pouzívala pred siedmimi rokmi starsia dcéra v prvej triede a je ovela jednoduchsi a prehladnejsi. v prvej casti vobec nemali rozklady cisel, iba donekonecna scitanie, odcitanie, porovnavanie a ciselne rady do 10. aj slabikar klasika: a, m, e...mama ma emu, ema ma mamu. nie tento hupsov neprehladny zlozity vytvor 😀 mam pocit, ze v snahe zjednodusit, decentralizovat, dat moznost volby sa cely nas system len komlikuje a zamotava.
Ja neviem, ale my nemame problem ani s matikou, ani s pisanim. Je to sice tazsie ako sme mali kedysi my, ale doba sa posuva a na deti su vyssie naroky,s tym mi nic neurobime. Nasi pisu m, spajaju slova, v matike robia rozklady, plus a minus tiez len do 6, ale nas Adam si pyta od ucitelky tazsie a aj sam si ich pise aj do 100 aj nad 100, tak vselijako. Prirodovedu si nechavaju tiez v skole, tak ani moc neviem co preberaju, anglina tam prejdu kazdu hodinu jednu-dve strany a to maju ANJ 2 krat do tyzdna. Zatial mame same jednotky asi 20 v ziackej a 10 rozne v zositoch..Tak dufam, ze to nasmu synatorovi pojde takto aj nadalej.
@dadulak taký celkový dojem z rozprávania som mala ... napr. je na figu, že každá škola, dokonca každý učiteľ si môže učiť po svojom, potom nastáva problém ked triedu preberie iný učiteľ ... ale to bolo hlavne o druhom stupni... čo sa týka prváčky tak na šlabikár ani na matiku zatiaľ nemôžem nič nadávať, kedže nosíme stále 1 ...
Odvolavam, co som napisala o rozklade cisel - prave som vcera zistila, ze aj nasi rozkladaju a Marek mi tvrdil, ze to robia uz davno 😉. Z toho usudzujem, ze s tym problem nema 😉.
Mne sa inak paci, ze ucitelia maju moznost vybrat si a rozhodnut (ja by som zas uprednostnila este vacsiu moznost vyberu, co by ale znamenalo, ze sa konecne uvolni trh s ucebnicami a bude ich dostatok pre vsetky predmety a triedy).
aj naši už rozkladajú. tiež bez problémov. šlabikár mi dosť vadí. stále čítajú iba slabiky, žiadné slova ☹ za našich čias sme už vedeli prečítať jednoduché vety. mama má emu a podobne. tamarka by už chcela čítať tak sa učíme dvojmo. do školy podľa hupsa a pre seba z môjho starého socikovského šlabikára.
tak sme mali rodičovské 😝 diktáty píšu máme same slniečka 😀 písomky z matiky a sloviny píšu tiež a tiež same včielky,slniečka a jednotky 😀 tami je bezproblémova žiačka,možno až priveľka poctivka a veľmi jemné a citlivé dievčatko. v januári budu mať lyžiarsky tak sme dostali inštrukcie. dokonca aj manuál ako sa doma učiť s prváčikom (už som ho dala do zberu) ved ked nemáme problém.... 😉 tak v globále sme sa dozvedeli že niektoré deti nosia nezastrúhane ceruzy a farbičky, nevedia obsedieť, skáču do rečí, vykrikujú. majú v triede aj nejakých bitkárov. šesť ľavákov a zo päť deti ktoré ešte na školu nie sú psychicky zrelé. celkom pestré zloženie si myslím. rodičia maju teda dohlidať na stav perečníka, na obsah tašky lebo sú deti ktoré nosia každý deň všetky knihy aj ked nie sú v rozvrhu, a na to aby dieťa bolo v triede najskôr o 7.50. no a cca o mesiac začnú písať perom. učiteľka v žiadnom prípade nechce vidieť tornáda a gumovacie piloty. o dušu preferovala stabila. a že treba ísť s dieťaťom do papiernictva a nech si dieťa samo vyberie 😠 som jej trošku oponovala 😀
Ahojte! našla som túto tému až teraz, celkovo veľmi diskusie nečítam, ale ak môžem, rada sa k vám pridám 🙂
aj ja mám od septembra 2013 prváka. Zatiaľ som spokojná, šlabikár sa mi páči, matika je v pohode, zatiaľ samé dobré známky, čo ma teší. Perom píše už asi mesiac, píše bombičkovým perom, naša pani učiteľka nie je za Stabilo, tak sme sa prispôsobili, aj keď podľa mňa je to každého vec. Učiteľka môže odporučiť, ale čo si ktorý rodič vyberie je na ňom - či z finančného hľadiska, alebo proste len tak, že sa mu to páči. Inak máme fajn učiteľku, škola ho zatiaľ baví 🙂 akurát niekedy je nešťastný z družiny :( zdá sa mi, že pani vychovávateľka má zvláštne pravidlá, ktorým celkom dobre nerozumiem, takže s ňou musím hodiť reč.
u nas začali teraz pismenko S cislicu 7,Marek s ucenim nema problemi len to jeho pisanie.Diktaty,rozklady čisel to zvlada.Perom pisu asi tyzden 🙂 a tiež ma už konečne žiacku lebo chvalabohu nepresla ta petícia aby prvakov neznamkovali tak zbierame jednotky 🙂

Tak my prave na jesenne prazdniny ulohy nemame 🙂.