Školská akadémia bez súhlasu rodičov
Deti idú mať školskú akadémiu. Nikto sa nás rodičov nepýtal, či vôbec súhlasíme aby deti vystupovali. Triedne učiteľky si vytipovali konkrétne deti , nevystupujú všetky. Oznámené nám to bolo v piatok na rodičovskom , deti už majú program nacvičený. Náš prvák doma nepovedal nič lebo to bolo prekvapenie. Konať sa to bude v piatok po škole ( začiatok o 18:00! , program bude trvať cca tri hodiny). V sobotu o 16:00 a v nedeľu o 13:00 v kultúrnom dome. Nepáči sa mi ako nás rodičov postavila škola pred hotovú vec. Ďalší šok pre mňa je to, že ja ako rodič musím dieťaťu zabezpečiť kostým . Alebo teda skôr zaplatiť. Musím zaplatiť 5€ za tričko , 3€ za čiapku, 5 € za legíny a 7€ za topánky a 2€ za ponožky... Kostým mu síce potom zostane, ale povedzte mi, načo mi budú doma cvičky, legíny, čiapka pre trpaslíka a nadrozmerné tričko? Nie som vôbec nadšená z toho a rozmýšľam ako sa k tomu postaviť. Je pekné, že škola chce spraviť nejaké predstavenie pre verejnosť na ktorom zarobí, ale prečo to mám ja ako rodič platiť? Ešte aj lístok si musím kúpiť za plnú sumu .príde vám toto jednanie školy v poriadku? A ostatní rodičia nadšení z toho, že ich deti budú vystupovať. Len dve sme sa začudovali tomuto prístupu.
Nasi mavaju v skolke vystupenia, ale teda vzdy kazu obliect len biele kosielky / tricko, chlapci rifle a dievcatka biele pancusky, cize vsetko vecicky, co bezne doma clovek ma a vyuzije. Skolka ma vlastne zasoby 2-3 sad sukniciek, kravat... A to aj po vystupeni v skolke ostava. Tento system sa mi paci.
Dcera je skolacka, 2. stupen a tanecne vystupenia zo ZUS mavaju v kulturaku, ale je tam pri vstupe len pokladnicka a prispevky / vstupne na dobrovolnej baze. Co mna ale stve - chodi na ludove tance a teda tancuju v krojoch, ktore su majetkom ZUS a na vystupenia im ich poziciavaju. Akoze maju DVE vystupenia rocne a zav"udrzbu krojov" platime 30€.
@janage chcela by som naozaj vedieť, koľko z tých ľudí tých 35€ dáva naozaj dobrovolne a koľko je prinutenych, ako ty píšeš, tou " úžasnou komunitou". Niečo v štýle, aby sme nevyzerali blbo, tak predsa zaplatíme, hm? Školy sú podfinancovane preto, lebo miestne ci obecné úrady im nedávajú dotácie tak ako majú, ale "ziju" z tých peňazí oni na úkor tých detí. A samozrejme platit to majú potom rodicia. Niečo podobné ako skolky. Nech sa paci, ked škola nema teda peniaze, sa môže zapájať do rôznych výziev a projektov, ale chápem, že je to pohodlnejšie vyzbierať od rodičov, dobrovolne-nasilu. A potom sa riaditel hrdiť tým, že pozrite, co som pre školu vášho dieťaťa spravil. 👌 ale ze je to (aj) za moje peniaze, to uz je zase ok.
Mimo to, lístky sa ešte ani nezačali predávať, ale oni už vedia ze výpredaju 3x sálu. Fakt zaujimave 🤔
@janage to, ze sa clovek prestahuje do nejakej obce este neznamena, ze sa ma podriadovat niecomu co tam domaci povazuju za normalne. Ak oni prispievaju dobrovolne nemaju absolutne ziadne pravo (ani skola, ani oni) ocakavat, ze tak musi robit kazdy a dokonca ze na ich kulturne vyzitie bude prepoziciavat svoje dieta. Je snad skola a obec nabozenska sekta? A ze sa neozvat a podriadit len aby bolo dobre a nezapisala sa zle na zaciatku ako prišelec - tym vlastne od nej ziadas aby sa prisposobovala vo veciach, ktore su jej neprijemne. Takze vlastne sa ma pomaly vzdat rozhodovania co so svojimi peniazmi, vikendom a aktivitami vlastneho dietata. 😀 To je navod ako byt poslusna ovca do stada. 👌
@janage prosím ťa, tanečná tvojej dcéry je niečo úplne iné. Ty si ju tam prihlásila dobrovoľne, dcéra tam chodí dobrovoľne vo svojom voľnom čase . Nevidíš ten rozdiel ? mna ani môjho dieťaťa sa nikto nepýtal či má záujem zúčastniť sa, proste ho tam použili a ešte to mám zaplatiť a obetovať tomu jeho voľný čas. ... A až tak dlho to škola nerobí, schválne som pozrela stránku školy. Prvá akadémia bola v roku 2015, rok potom čo nastúpil súčasný riaditeľ. Toto by mala byť tretia, ale z roku 2020 tam fotky nevidím, dosť možné , že bola kvôli covidu zrušená a toto bude druhá. Ja sa zajtra opýtam ostatných rodičov v triednej skupine či majú nejaké podrobnosti alebo aspoň vedomosť o čo sa jedná. Lebo keby to bolo niečo veľkolepé ako to prezentujú tak si myslím, že by sa o tom aspoň na prvom rodičovskom združení zmienili. V škole je vrátane môjho 50 nových prvákov, to je celkom dosť ľudí, ktorí neboli o ničom dopredu informovaní. To že sú školy podfinancované je tiež fakt, ale dokelu, nemôžu všetko financovať rodičia. 120 € ročne zrpš 90€ ročne triedny fond. To je 210 € ročne od jedného rodiča pre školu na dofinancovanie potrebných vecí. Našu školu navštevuje cca 400 žiakov. Do toho platíme mesačne poplatok 15€ na "réžiju jedálne" kde deťom len ohrievajú stravu dovezenú z miestnej reštaurácie. 150€ ročne platím za družinu. Platím za prenájom skrinky v šatni 10€ ročne. ...plus do toho samozrejme kupujem dieťaťu školské pomôcky, pracovné zošity, platím obedy, krúžky ( na ktoré ani nechodí lebo musí nacvičovať na akadémiu ). Ja tiež nie som oslík otras sa. A veľmi sa čudujem, že takéto zaobchádzanie rodičia berú ako bežné a tolerujú to. ja nemám problém fungovať v komunite, v škôlke som sa ako jedna z mála zúčastňovala ako dobrovoľníčka na akciách aj keď som nebola v rodičovskej rade.Športový deň? Čapovala som limonádu v stánku. Karneval? Pomáhala som s výzdobou kultúrneho domu, darovala hračky do tomboly, po skončení som pomohla s upratovaním kultúrneho domu. Skrášľovalo sa okolie škôlky? Bola som tam napriek tomu, že som si k deťom musela hľadať stráženie. A nerobilo mi to problém... Ale tam bol prístup iný. Tam prišli a opýtali sa , kto má záujem, komu by nerobilo problém ,všetko dali včas vedieť a tu? Príď, zaplať a ideálne bez frflania...
Autorka, listky by boli v predpredaji ako na ples... ak tam ocakavaju taky naval za 35/osobu. Cele je to divne, ze sa na taku velkolepu trojdnovu akciu nerobila v obci reklama. U nas by to bolo v obecnom rozhlase, na strankach obce, na edupage a v kazdom obchode v obci by boli plagatiky. Ale ked je to tak uzasne zorganizovane, ze male deti tam maju byt do noci a dalsie dni 3 hodky cakat kym pridu na rad, tak je mozne vsetko. Aj rodicovska rada by o tom informovala v skupinach rodicovskych.../triednych. Daj potom vediet co to bolo za slávu .. Kazdopadne ludia tam maju asi dost penazi na rozhadzovanie.
Ani nas sa nikto nikdy nepytal, ked deti vystupovali na vianocnom programe. Ved je to normalne. Ja som bola rada. Nikto to neriesil. 3h je ale straaasne dlho, u nas je to tak 1h. A kupovanie a zhananie oblecka...no to je kapitola sama o sebe...tiez to neznasam a hlavne ked daju vediet neskoro a mam malo casu na zhananie. Nieco musime zohnat my, nieco zabezpeci skola. A ze este musite kupovat listok...toto vidim ako to najbizarnejsie na tom vsetkom a toto by mi veru vadilo! Je to zataz pre rodicov aj dieta, cely vikend vystupenia. Divne, ze dieta nic nepovedalo, nasi cvicili uz mesiac dopredu aj na Tv 😁
Treba si vyžiadať od učiteľky 54€ za zrušenú angličtinu, z toho zaplatíš kostým a ak sa rozhodneš tak aj jeden lístok na piatok. Alebo doplatíš len 3€ za lístok a zvyšok už má učiteľka peniaze z angličtiny.
Ak na víkend máte svoj program tak dieťa nepožičiaš, bude vystupovať raz v piatok.
Keď sa tomu nerobí normálna propagácia, ale takto potajomky tak to bude niečo pochybné. A ešte sa snažia robiť dojem výnimočnosti len aby ste rýchlo nakúpili lístky.
Ak nebudú súhlasiť s vrátením za angličtinu tak nič navyše neplať a urobte si ako rodina vlastný program.
Už moja posledná reakcia. Autorka prečo sa s tými všetkými tvojimi otázkami a výhradami neobratiš priamo na organizátora. Plus rovno povedz na rovinu, že toto nebudeš podporovať a tvoje dieťa nech nezapajaju viac do takýchto aktivít.
Budeš mat info z prvej ruky a dieťa viac škola zneužívať nebude.
Tanečnú môjho dieťaťa som dala len ako priklad ako také akcie vedia byť finančne náročné.
Info o 50 nových prvákoch si dala teraz, predtým si spomínala, že výhrady okrem teba mala 1 ďalšia mama, keďže už mali iný program.
A ešte príspevky na ZRPS povinné nie sú. Ak sa ti to zdá veľa ozvi sa a neplaťte.
@lienka.7 prosím tieto info máš odkiaľ. Lebo všetky peniaze od štátu čo mesto či obec dostane pre školy, im musí do centa poslať. Škola aj obec vedú účtovníctvo kde do centa to musí byť evidované a vyúčtované. A co neminu sa musí vrátiť. Ucty sa kontroluju kazdy rok k 31.12. A na čerpanie štátnych peňazí im môže kedykoľvek prísť kontrola a 10 slovom desať rokov dozadu to skontrolovať.
Takže tvoja predstava ako obec peniaze od štátu určené škole svojvoľne minie na zábavu v kultúraku alebo chodník či osvetlenie je dosť mimo realitu.
Je to skôr opačne. A peniaze od štátu často nestačia. Preto platí autorka druzinu vo výške akú písala, miesto aby ju mali deti zadarmo či symbolicky poplatok. Pred 15 rokmi ešte u nás družina stala symbolickú cenu a v nej už boli zahrnuté aj krúžky, ktoré dieťa v škole v čase družiny navštevovalo. Ďalšie dieťa už druzinu platilo vyššiu a krúžky sa platili už tiež zvlášť.
@maranco a nie autorka nemusí byť ovca. Má právo komunikovať priamo s vedením školy a žiadať informácie ktoré potrebuje. Môže povedať, že do budúcna sa toho zúčastňovať nebudú. Ale táto komunikácia mala prebehnúť pred zavesenim problému na net.
Sťažuje sa na nekomunikaciu školy a sama komunikuje neštandardne. Nepýta sa toho kto by jej mohol presne odpovedať a situáciu vysvetliť.
@janage informácie mala dostať vopred na rodičovskom a nemali to robiť potajomky a postaviť ich pred hotovú vec
ako prekvapenie ktoré má ostať v tajnosti by som bral ak si nacvičí CELÁ trieda vystúpenie a rodičia dostanú pozvánku ako prekvapenie
a nie že chystajú komerčné vystúpenie vybraných detí a taja to až kým netreba zaplatiť za "pracovné oblečenie"
keby od začiatku boli transparentný čo plánujú tak je to čistejšia práca
takto sú na úrovni predajcov čo ti na stôl dajú hračku, kvietok alebo nasilu navlečú náramok na ruku a potom pýtajú peniaze
@janage ono sa dosť ťažko komunikuje so školou počas víkendu. Neviem či si to už skúšala... V piatok som sa pýtala učiteľky prečo je to takto a bolo mi povedané len toľko, že ona nevie , všetko je to na popud riaditeľa . Riaditeľ prišiel na 2 minúty do triedy keď odchádzal a jediné na čo " zvládol odpovedať" bola otázka mamičky, že čo v prípade ak má na daný víkend nejaké plány... A že som zavesila problém na net? Noa? Toto je diskusné fórum, ja som založila tému s cieľom diskutovať a zistiť postoj verejnosti k takémuto správaniu školy. Neprišla som sem porady ako to riešiť...
@janage vidím, že si odborníčka na samospravu👌 takže nemá zmysel sa tu s tebou dotahovat. Konkrétne co sa tyka takých MŠ, na predškolakov "plati" stat 150€. Toto je údaj z MŠ ŠR co som zachytila, zvyšné sumy si fakt nepamätám. Konkrétne v BA si z tých 150€ Vallo na svoj aparát "strhne" 60€ a obec teda má IBA 90€ zo 150€. Pýtam z akého dovodu??? Aby mali na svoje platy a bezbrehe míňanie a vsak obcan zaplat? Keď to tebe nevadí, mne teda áno! A mimo to, taky košický primátor verejné v debate na TA3 priznal, že z peňazí určených na školstvo napr.kosia. ani to ti nevadí? Ôk tak ako ovca plat všetko čo ti skola nadiktuje. Ja to ale odmietam. A taktiež odmietam, aby mi organizovala víkend a brala si moje dieta len tak na 3 hodiny večer, tobôž keď keď tom čase niektoré deti už spia. A este podmienovat účasť na besiedke nejakým povinným zakúpením lístka. Toto je drzosť najvyššieho stupňa. Ale vidím, že sa nájdu ľudia, ktorým je to egal. A ľudia, ktorým nie je, tak ti sú automaticky zlí, lakomi alebo čokoľvek iné? No zaujímavá úvaha 🤔 ono alfou omegou by malo byt už to, ze ked chce škola zarabat na deťoch, tak povinnosťou je im zabezpečiť kostýmy, jedlo, pitie a pod. Ci aj to na 3 hod.doniest rodicia a pán riaditel si bude v zákulisí dávať chlebíčky a vínko za peniaze z vystúpenia?
To, ze vystupuje je super, ak to samotne dieta chce, tiez som vela vystupovala dobrovolne, ako dieta ku dnu matiek a podobne. To, ze mas zaplatit za kostym nie je ok, ani, ze si mas kupit listky. U nas boli vzdy vystupenia zadarmo, este som nepocula, ze sa robia skolske predstavenia za peniaze.. este by som pochopila nejake dobrovolne vstupne..alebo tak 2e.. a tiez, ak mate program na vikend nic moc, ze o tom ani neviete, ze dieta ma ist niekam vystupovat.
A citam ze 35e je vstupne, to nemyslia vazne. A za to budete mat aspon nejaky obed, alebo veceru? Tombolu? Lebo toto som v zivote nepocula o takejto akcii 🤔
@ema22270 presne.
Nezávidím ti autorka, ale s tým asi nič nenarobiš. Na akadémiu by som nešla. Toto čo píšeš, prekročilo všetky pravidlá. Asi by ma najviac vytočil ten krúžok AJ. A máš pravdu, s tými informovanými súhlasmi bombardujú a týka sa to vyučovania...toto je mimo a takto to dopadlo. Čo ak by ste išli na svadbu alebo rodinnú oslavu na druhú stranu republiky?
Jednoznačne by som kontaktovala niektorého rodiča zo školskej rady a nech si posvieti na využitie financií z tejto akcie.
Tie názory, že sa teším, že moje dieťa vystupuje ...za takýchto podmienok? Keď tak rodič túži po vystupovaní nech da dieťa do ZUŠ a bude mať vystupovania nad hlavu....nie tu také vypisovať, ten prístup naozaj nie je fair play
@lienka.7 mňa šokovali tie sumy zrš a triedneho fondu. U nás má ZŠ tiež vyše 400 detí, zrš je ročne 18€ a triedny fond 5€ - a to tento rok učiteľka ani nepýtala peniaze, lebo jej ostalo z minulého roka. Jediné, čo do plusu nesieme sú 4 toaleťáky, tekuté mydlo a servítky raz ročne. Rodičovská rada je pritom schopná deťom financovať prepravu na výlety, nejaké to divadlo, nákup vecí ak je nejaká akcia školská a rodičia si doplácajú pre deti max 2€ na nejakú diskotéku, koncert apd... nie 22 a ani 35... Ja som z tých súm ostala šokovaná. To je takto bežné??
@zuzanapjat mne sa najviac paci na tom to, ako sa tu denno denne nadava, ze ako je všetko drahé, ľudia nemajú peniaze a pod., ale zrazu nie je problém len tak vyhodiť 105€ (za 3 ludi) a 22€ za kostým len tak von oknom. Ešte aj ti dookola omielani (údajne teda) chudobní dôchodcovia milé radi vyhodia 70€ len tak, aby videli si vnúča vystupovať... no jasne👌
Keď si chce pán riaditel robiť PR a zbierať peniaze na školu, to urobi formou vyhlásenia zbierky a kto chce nech prispeje koľko chce a nieže si vypocita, ze na deťoch takto zarobí co ja viem 10k. A este im ani posrane kostýmy nevie kúpiť. A ta forma "utajenia" je uplne ze vrchol . Asi dobre vie, prečo to takto urobil/i.
@lienka.7 v každej obci je rodina ktorá 1. dá radšej 22€ na cigarety a alkohol, ako na veci, ktoré nepotrebuje (alebo aj potrebuje) ich dieťa 2. rodina, ktorá dá radšej 22€ na základné potraviny a veci ktoré dieťa potrebuje, ako na veci, ktoré dieťa nevyužije 3. rodina, ktorej dieťa má všetko potrebné, avšak majú tých výdavkoch toľko, že logicky kalkulujú, ktoré výdavky sú nevyhnutné a ktoré zbytočné a tým sa riadia 4. rodina, ktorá nemá núdzu o peniaze a predsa im je proti srsti dávať peniaze na pre nich zbytočnosti 5. rodina, ktorá si povie, že je to len 22€ + 35€ ktoré ich nezabijú a je im to jedno.... A súhlasím s tebou. Osobne si myslím, že aj tu sú zástupkyne niektorej kategórie rodín. Podstata je ale v tom, že si niekto myslí, že môže takýmto nechutným spôsobom očakávať od rodiča, aby niečo financoval bez predošlého súhlasu a ešte aj prepožičal vlastné dieťa, kedy sa inštitúcii zachce.
absolútne súhlasím, že takéto riešenie je úplne cez čiaru.
vo všetkých krokoch vidím nechutnú kulehu na rodičov cez deti.
Bez vedomia čo sa a kedy chystá
miesto plateneho vzdelávania nácviky/ klamanie rodičom o využití platby
financovanie kostýmu
výber iba niektorých detí
neskorý čas
pokazený víkend lebo pán riaditeľ má nejaké veľké ego ( víkend je čas pre rodinu, ktorú navštevujeme, máme oslavy, programy rodinné kedže cez týždeň na to nie je čas
výpalné na platenie vstupeniek
manipulácia detí aby mali tajomstvo
No celé zle a urobila by som tomu radikálny škrt. Jedno vystúpenie, OK, zapojené všetky deti aj ked len ako křoví, ALE moje dieťa nie je opica aby ju riaditeľ využil na zárobkovú činnosť
@cacianka to vypalne, to si pomenovala uplne ze presne 👌
A už len to, ze maju vystupovať až 3x je samo o sebe chore 🤦♀️ ja som toto teda ešte nezažila. A presne, deti využívajú ako cvicene opice v ZOO.
@zuzanapjat mas pravdu s tými kategóriami, ale primárne je to o tom, ze su to moje peniaze a ja rozhodnem, kolko som ochotná dat. Nie ze niekto mi nákaze, ze ked sa chcem pozrieť na vlastné dieťa, tak si mam za to zaplatiť 35€. To kde sme??? Lebo 35€ stojí lístok snad do divadla (ak si mýlim, pardon, dlho som nikde nebola), a keď chcem idem, keď nechcem nejdem, ale nikto mi to nebude dávať príkazom! Túto cítim nejaký podraz, nakoľko maju presne dane a vypočítané, kolko sa im majú rodicia vyzbierať. Tak nech kapnu božskú, co je za tým. A opakujem, pokial chcel riaditeľ zbierať peniaze nebodaj na školu, mal to povedať verejné, ze rodicia pozrite, zateka nam strecha, potrebujem 10k, ktoré nemám, úrad neda. Bodka. A nie robit takéto tajnosti. Btw, už chcem vidieť rodinu, ktorej dieta tam nevystupujue, ako cela happy len tak na drevo "vysoli" 4x35€ za to, aby videli vystupovať cudzie decka, resp. ostatných spolužiakov. Ja som toto v živote nežila, takúto "komunitu". Akurát tak sektu.
@lienka.7 súhlas. Ja nevidím dôvod aby som zbierala celú rodinu, nech prídu z ČR, Poľska, Maďarska pozrieť 10 minútový výstup môjho dieťaťa. Platia si cestu, platia vstupné - boli by mešuge vysoliť za to cca 150€. A ja ešte väčšia piiiip , keby to platím ja pre nich. Toto môže vyplodit iba chorá hlava.
Iná rodina pozerať na cudzie deti a zaplatiť 140 e 🤦🤷 ?! Absurdné.
@lienka.7 co znamená prosim ta 10k?
My si môžeme dovolit i mnoho veci aj pre potesenie, ale tiez si myslim ze tolko penazi je prilis. Ved tolko dam hadam za koncert zahranicnej kapely.. podla mna by mali vystúpenia detičiek byt zadarmo a za vystupenie by dostali nejake lízatko alebo banán ci kľúčenku a tak. Nevyznam sa lebo moja mama je nedoslychava takze ked som aj v skole v skolke vystupovala nemala by z toho nic..otec nejavil zaujem . Moji bratia ajnchceli skusit herectvo ale otec ze on sasov mat v rodine nechce..
Smutne ze tá škola takto využíva deti.. to ze zataja vystúpenie aby to bolo prekvapko na tom nevidím nic zle.ale vysolit majland za tobto je 😱
Tu vôbec nejde o to zaplatiť kostým, ale mne by vadilo, že nechodí na krúžok a nacvicuje, alebo to bola vynechaná jedna, dve hodiny?..to od januára si sa nepýtala dieťaťa či robili na angličtine?a ďalšia vec, že sa nikto nespýtal či nemáte na víkend iné plány a este platiť lístok?
Celé zvláštne....také aktivity sa ohlasujú vopred

@lienka.7 To čo ty berieš ako zneužívanie detí, ti rodicia berú ako niečo čo spoločne dávajú komunite. Že pomáhajú škole, do ktorej možno ešte roky chodili oni.
Asi by si bola strašne šokovaná keby si zistila, že mnoho ľudí v komunite jej dáva svoj čas, znalosti a zručnosti dobrovolne a zadarmo lebo chcú a ani ich nenapadne to brat ako využívanie.
Ty tu píšeš akoby sa tým vystúpením skladali vedeniu školy na súkromný bazén.
Školy sú podfinancované, sponzori možno vo väčších mestách. Menšie a v zlej lokalite to majú ťažšie.
Cisto ekonomicky, ak je cena lístka 35 a je vypredané a musia opakovať pre veľký úspech, cena je primeraná. Ak by im za 35e ani noha neprišla museli by to poriesit inak.