Školská jedalen a potravinová alergia. Ako to vyriešiť, keď nám škola nevyjde v ústrety?
Ahojte,
dcera ma alergiu na vajicka a od septembra nastupuje do skoly. riesila som to so skolskou jedalnou a ti:
1. nebudu jej extra varit (chapem)
2. nemaju financie aby zakupili extra chladnicku a mikrovlnu ruru pre jedineho alergika na celom svete (urcite je alergikov viac, ale vsetci vzdali akekolvek natahovacky s jedalnou....skola ma 800deti)
3. ja nemozem odist z prace, zobrat ju zo skoly, ist sa s nou najest do restauracie a vratit ju do druziny a seba do prace. Byvame 13km od skoly, cize ani domov nemozem zajst.
Mozem jej dat so sebou nejake jedlo akoze obed, ale neskazi sa jej to v taske od 6:30 do 12:00?
Tento problem nastava len zopar dni v mesiaci, ked na obed maju obidva jedla s vajickami a just take, ze sa neda vajecne jedlo oddelit od nevajecneho (napr. maju na vyber ryzovy nakyp a spenatove halusky s omackou a ako naschval vajickovu polievku). Vobec neviem ako to riesit. dnes poobede chcem zajst za riaditelkou skoly, nemate nejake riesenia, ktore jej mozem navrhnut?
@namornicka presne ako u nás, tiež si nemôžu doniesť čo chcú, sladkosti sú zakázané. Ale v jedálni sa prispôsobia, každé dieťa dostane vhodnú stravu či už kvôli alergiami alebo vierovyznania.
@simona24 to nie je rozmar mamy, ale dieta ma alergiu, tato potravina mu moze vazne ublizit, absolutne nevhodny komentar :(.
@ave17 ano, aj vypary. Ak ideme k niekomu na navstevu, tak nesmu jest na ranajky napriklad prazenicu, lebo by jej to aj po par hodinach urobilo zle, na oslavach nesmu byt laskonky, trubicky plnene bielkami. Vajcia doma nemame a nepouzivame. Cize aj zakladnu skolu vyberame podla toho, aby kuchyna a triedy neboli v jednej budove
slovenská legislatíva myslí aj na diétne stravovanie ak to vyžaduje zdravotný stav dieťaťa a to tak, že jedáleň varí aj diéty (v praxi je to výnimočne) alebo nosenie vlastnej stravy. V tom prípade má mať školská jedáleň v prevádzkovom poriadku uvedený spôsob manipulácie a vydávanie doneseného jedla. Ja by som sa nenechala odbiť neochotou zo strany školy. A doniesť dieťaťu stravu v termoobedári, kde jedlo "kvasí" cca 4 hodiny sa mi nezdá OK. Ja som našťastie tento problém riešiť nemusela, lebo v škôlke som jedlo nosila a ohriali, naservírovali kuchárky priamo v jedálni. V škole to majú vyriešené tak, že deti nechávajú donesené jedlo na vrátnici, kde sa uloží do chladničky a na obed si ho berú do jedálne, kde im jedlo v mikrovlnke ohreje a nachystá na taniere vychovávateľka (na škole majú cca 250 detí a min. 10 detí nosí svoju stravu). Preto neverím, že pri 800 deťoch si jediná, ktorá potrebuje riešiť diétne stravovanie, apeluj na vedenie školy, oslov ostatných rodičov - ZRPŠ, popros triednu učiteľku a vychovávateľku o spoluprácu. Ak je Tvoje dieťa naozaj jediný alergik na škole, neverím, že sa v učiteľskej chladničke nenájde miestečko na uloženie 🙂 Ale bohužiaľ je to všetko o ľuďoch....., držím palce.
@salome123 ja si myslim ze ucitelky v zborovni by mohli mat nejaku tu svoju chladnicku a ak aj nie skus cez riaditelku vybavit ze to bude mat vo svojej doze v kuchynskej jedalni v chladnicke a potom je to normalne prihreju na tanieri 1 dieta ich urcite nezrujnuje casovo 😉 kebyze ich tam je fakt 50 tak nic nepoviem ale ked maju urobit takuto vynimku pre 1 dieta tak neviem preco by sa nedalo tak jej povedz ze si kludne za to priplatis par eur do mesiaca alebo jej na tie dni sprav len suchy obed ved napr v takej amerike si vela deti berie suchy obed so sebou do skoly lebo obedy su drahe normalne iba nejake toasty ovocie zeleninovy salat cestovinovy salat to co sa nemusi prihrievat alebo nejaky domaci kolac pagace posuchy placky co vies upiect vez vajec.
@sirell mne by napríklad ten ohrev v mikrovlnke vadil viac ako jedlo 4 hodiny v kvalitnom termoobedari.
@salome123 a určite tonrobianzadarmo😂😂😂😂vieš co stoja obyčajne obedy v škôlke v zahraničí? Ja som mala pred 15.rokmi skolkarku s alergiami a dali sa to zvládnuť. Bez toho, aby som chodila z prace a brala dieťa do reštaurácie. Existujú termosky na jedla a dokonca aj s veľmi pekným dizajnom a nie. Len v zahraničí. Skus dat dcéru do súkromnej školy, aj tie už na sk sú a možno budeš mat prístup podobný tomu zahraničnému, len si to budeš platiť.

@salome123 úplne v pohode treba vyriešiť s triednou. Keď je to v pohode škola, dajú tie jedlo aj do chladničky prípadne zohrejú- teda dcére. Nijako by som to nerozmazávala jednoducho išla za triednou povedala čo je vo veci poprosila o spoluprácu a pokiaľ sú to normálni ľudia všetko sa dá. My máme na škole cukrovkárov a tiež ich púšťame na obedy skôr- aj cez hodinu, pretože si pichajú inzulín.A ak si správne označila dcéra je na ZŠ a mala by mať bezplatné obedy. Neviem presne ako to bude fungovať, ale vraveli, že pokiaľ sa z nejakého zdravotného dôvodu dieťa nemôže odstravovať v jedálni má nárok na finančnú kompenzáciu. Tak by som sa skúsila popýtať na úradoch ako to bude fungovať a riešením je aj odhlásiť dcéru zo stravy a budeš dostávať príspevok na stravu a jedlo si bude nosiť.