icon

Školský systém v Rakúsku

paula321
25. jún 2018

Poprosila by som o informacie ohladne zakladnych skol v Rakusku. Do roka by sme sa mali stahovat do Rakuskych alp. Syn mi nastupuje teraz do zs tu na slovensku tak predpokladam, ze o rok pojde v Rakusku do 1.rocnika. Za aku dobu sa vie dieta naucit rec ? A ako funguje ich skolsky system konkretne druzina ? Ci je to ako u nas od 6:30 do 17: 00.... . Mesacne poplatky za druzinu a stravu su tam ake? Dakujem krasne 🙂

Strana
z2
katinka71
26. jún 2018

@bianka532 zatial v tomto nultom rocniku mal pomenej uloh a robil si sam ,nas vyhana z izby ze vraj sa musi koncentrovat,naucil sa pisat vsetky pismena z matematiky pocitali do 10,potom mali pracovnu vychovu,vytvarnu a nabozenstvo a telesnu,tak muz je rodeny rakusan tak bude rozumiet uloham,su v triede 11 deti ,od buduceho roka nebude takato trieda,deti co su nezrele budu v prvej triede,stym ze aj dalsi skolsky rok ostanu v 1 triede

vevesh
26. jún 2018

@osky tych 80% zleho priemeru tvoria zle osnovy....ale i ked su taky zli ziaci, preco krajiny s najvacsim poctom pristaholcov sustavne obsadzuju prve priecky ci uz v skolstve, priemere vedomosti ziakov ci na medzinarodnych sutaziach (a velke % nie su prave "domaci")

bianka532
Autor odpoveď zmazal
katinka71
26. jún 2018

@bianka532 ach ano moj stars isyn je uz vystudovany inzinier a maly to bude ine budeme radi ak sa uplatni v remesle co ho bude bavit

bianka532
Autor odpoveď zmazal
osky
26. jún 2018

@bianka532 len si zabudla po edat ze kto.ma titul ma aj inu pracu a podstatne vyssi plat.
A ti co robis pracu ktoru "zboznuju" makaju za menej.....

vevesh
26. jún 2018

@osky tak to tiez nie je pravda- dobra cukrarka ci kovac ci automechanik zarobi v sucasnosti viac ako nejaka kancelarska ing- mgr...

bianka532
Autor odpoveď zmazal
bianka532
Autor odpoveď zmazal
vevesh
26. jún 2018

@bianka532 tu je to tak isto- nemec 2x plat oproti pristahovalcom a ludia sa mozu aj na hlavu postavit. Jedina vynimka su tabulkove platy- ale kolko "cezpolnych" robi len na takych poziciach- velmi malo....

bianka532
Autor odpoveď zmazal
vevesh
26. jún 2018

@bianka532 tak ono to je aj tym, ze domaci pod urcitu cenu nepojdu a zahranicnym staci menej. Napr. Ja by som radsej dala kazdemu rovnako- akysi priemer, ale to by mi nemci nerobili a naopak, ak by som vsetkym zdvihla plat na ten nemecky, tak mozem rovno zatvorit...

bianka532
Autor odpoveď zmazal
marlene
27. jún 2018

@bianka532 v rakusku existuju kolektivne zmluvy a tie su zaväzne. cudzinec necudzinec. lenze chyba je ta ,ze ludia sem prisu ,nevedia rec ,nevyznaju sa .

vevesh
27. jún 2018

@marlene kolektivne zmluvy neplatia pre vsetkych- to s recou nema nic spolocne...

bianka532
Autor odpoveď zmazal
marlene
28. jún 2018

@vevesh akoze neplatia pre vsetkych?

vevesh
28. jún 2018

@marlene kolektivna zmluva plati pre tych, ktori su spojeni v urcitom zvaze. Cize ked si stavebnicky zvaz urci napr. Platove a pracovne podmienky v kolektivnej zmluve, ale ja ako stavebnicky podnikatel, nie som povinny zakonom ci viazany cechom do takehoto zvazu vstupit, tak pre mna takato kolektivna zmluva neplati a plat mozem dat podla uvazenia, avsak s ohladom na dodrzanie zakona (ako minimalny plat ci max.pocet odrobenych hodin). Inac je este moznost zlegalizovat takuto kolektivnu zmluvu iba zakonom- to by platilo pre vsetkych, ale nepoznam profesiu, kde by toto bolo schvalene okrem nedavneho celoeuropskeho zakona pre kamionistov ( ale tiez sa nasli hned riesenia ako tento zakon od*bat na ukor vychodoeuropanov a ich nizkych platov). Ine je to s tabulkovymi platmi v statnej sprave- tie platia vzdy a pre vsetkych rovnako (a tu zase nemusim hovorit, ze na tieto pozicie sa dostane iba par stastlivcov..)

marlene
28. jún 2018

@vevesh teraz chapem,co si myslela. ja pracujem v tej spominanej statnej sprave. bohuzial rec je dolezita. bez znalosti reci,su ludia odkazani len na pomocne prace ,tak som to chcela sformulovat.

vevesh
28. jún 2018

@marlene tak to teda ano, ale ak by aj rec vedeli, tak by im velmi pri vyjednavani platu nepomohla - majitel firmy ci povereny veduci ma urcity stropovy plat- a je rozdielny pre domacich a nedomacich a ked nebudes suhlasit, tak jednoducho najdu ineho za ten plat, ale urcite ti nedaju ten pre domaceho😕😕

marlene
28. jún 2018

@vevesh toto neviem posudit,ja som sa s tym zatial nestretla ,ja som si dokonca vyjednala "überzahlung" pretoze ma bezpodmienecne chceli. ak to ale tak je ,je to jasna diskriminacia.

vroni
6. júl 2018

@vevesh, nie, toto v Rakusku neplati. Kolektivna zmluva tu plati bez ohladu na to, ci si clenom spolku x ci nie (viem, v Nemecku je to inak). Ze hlavne Tirolaci su tazki vychcanci, to je ina kapitola. A ze Slovaci ochotni makat za par supov dalsia. Ja som mala tak v Nemecku ako v Rakusku plat riadne ceztabulkovy, lenze nie som fyzicky pracujuca, co vie vykoktat tri lamane vety...

Strana
z2