Skúsenosti s výberom do Erasmus programu na škole?
Mám zmiešaná pocity z dnešného dňa, v meste sme stretli angličtinarku mojej dcéry. Podľa všetkého ju vybrali do Ersmusu, ale nič konkrétne neviem. Máte s tým skúsenosti?
Fúú, toto by som nechcela. Asi záleží od možností každej školy. Ja ti len napíšem skúsenosti z našej školy...manžel bol na Erasme so žiakmi, raz boli ubytovaní v parádnom hoteli, inokedy v penziónoch. Vždy pre učiteľov a deti chodili učitelia daných škôl a zabezpečili odvoz detí do školy, na poznávačky, program bol tiež na nich. Keď boli zahraničné deti u nás, boli v penzióne, niektoré u rodín. Ja by som hľadala iné možnosti ubytovania (dohodla sa s angličtinárkou). Vadilo by mi to celotýždenné prispôsobovanie sa.
@ivuska00 v našej škole boli deti z pobaltských krajín, Španielska, Portugalska a z Rumunska. Niekoľko detí pre ktoré žiadali halal stravu. Žiadne deti nebývali v hoteli iba učitelia. Keď šli deti do zahraničia boli ubytovaní u rodín, keď prišli deti zo zahraničia tiež šli deti do hosťujúcich rodín. V škole bolo rodičko, podpisovali sa papiere, kto by nesúhlasil dieťa by necestovalo.
Tak to je kruté, ale aspoň vidíš, že sa dá nájsť aj iné riešenie, zrejme si to len uľahčili, ušetrili. Ktovie. U nás boli tiež Turci, Rumuni, Litovci, Portugalci. Ak penzión nemal takú kapacitu, tak sa oslovili rodičia, ktorí boli ochotní. Ja by som sa aspoň opýtala alebo povedala dôvod, prečo sa nedá u vás, neviem.. ale každopádne držím palce, aby sa to vyriešilo 🙂
@ivuska00 no bolo povedané že deti sa majú zdokonaľovať v AJ a keby boli naše deti spolu na hoteli tak by isto anglicky nehovorili. Takto aj dcéra ktorá ne nesmelá introvertka musela ,, otvoriť ústa,, a povedať čo potrebujete na čo má chuť atď
Tak prečo si to podpísala, aby sa zúčastnila?
Kamarátka učiteľka bola s deťmi v IT a učitelia spali v hoteli a deti u rodiny
U nás boli deti z programu ubytované v rodinách a učitelia v hoteli. Program bol do cca 15.00, potom sme vymýšľali my, ale to bolo len 2-krát, inak šli deti spolu von, do mesta a mali 1 celodenný výlet. My sme zobrali ku nám 1 dievča, hoci sme vedeli, že dcéra nevycestuje, lebo u nás program končil, naša krajina bola posledná, ktorá hostila iné školy. Brali sme to ako pozitívnu skúsenosť do budúcna. Áno, prispôsobovali sme sa, áno, boli sme unavení, ale stálo to za to. A inak deti chodili spolu MHD, auto sme použili minimálne.
V ČR teraz bezi program Erasmus +, nasa škola bola 2x v partnerskej škole v Polsku, ale všetko vratane programu, ubytovania a stravy sme riesili my. S polskou školou sme mali 6 aktivit v škole, nic neprebiehalo na sukromnej individuálnej úrovni.
@luccija podľa teba som ako mala vedieť že dieťa so skromnejších pomerov dajú do rodiny,, k milionárom,,? Že muža stiahnu z dovolenky kvôli úrmtiu? Že si hneď po RD si nájdem prácu o ktorú nechcem prísť....že sa pokazí požičané auto...že dieťa zo zahraničia je rozmaznané a bude frflať za všetko? A že hoci na rodičku bolo povedané že žiadne večerné programy nebudú, predsa len boli a všetko na druhom konci mesta...
Keď vám to nevyhovuje tak sa nemusíte zúčastniť, nie je to povinné.
@januska12323 pýtam sa na podmienky aké sú teraz u iných Ak nebudem musieť voziť na neexistujúcom auto cudzie rozmaznané dieťa ktoré za všetko frtle tak s ostatným problém nemám
A co tak spytat sa priamo anglictinarky? Dcera bola v juni v Norsku,super zazitok.co ta zaujima?vsetko bolo ok,akurat norski studenti boli trochu rezervovani v komunikacii.detto ked boli zahranicni u nich v skole,o vsetko bolo postarane,neboli v rodinach,ale v hoteli a ziadni rodicia do toho neboli angazovani.
@zuzinabila aj sa opýtam v septembri v škole. Zaujíma ma či ste prijali dieťa zo zahraničia? Či ho bolo treba všade voziť autom?alebo nemala problém cestovanim s MHD
praveze nie, neboli v rodinach ubytovani ale v hoteli. cely program riesili ucitelia a nasi studenti, nie rodicia.
bola dcéra v Taliansku - všetci spali v hoteli alebo penzione, nie po rodinách.
keď boli deti zo zahr. na našej škole tak všetko mala na starosti škola - program, ubytovanie, dopravu... žiadne dieťa nespalo v rodine, všetci boli ubytovaní spolu v hoteli... nikto nikde nikoho nevozil - žiadny rodič.
Ja píšem o druhom dieťati, keď si mala prvú skúsenosť zlú, tak si nemala prihlásiť druhú dcéru.
Tvoja sa tam mala dobre, tiež by si nebola nadšená, keby bola v zahraničí a pošlú ju ráno busom v cudzom prostredí atď ...
Aj tu prvú si mohla odmietnuť zmenila sa situácia atď...
Vôbec sa toho nemusíš zúčastniť a bude po probléme🙂
@luccija druhé dieťa nie je nikam prihlásené, v ďalšom školskom roku uvidím aké budú podmienky a podľa toho sa zariadim
Veď jasné nič nevieš dopredu a zariadis sa...len úvod píšeš, že ju vybrali, tak som si myslela, že to je isté.Mozno budú podmienky úplne iné.
pozri, tvoja si to tam totalne uzila.... kamoska ked prisla k vam tak uz nie - evidentne to bol pre nu sok, avsak aj o tom je erazmus. Je mi jej akurat luto, ze nemala tie vecerne programy a ze ste sa k tomu ako rodina postavili takto, ale co uz.
odmietat druhej dcere erazmus iba preto, ze minule prisla dcera milionara, zrusili dovolenku tvojmu chlapovi pre umrtie a ty si mala novu pracu???? akoze tak to bude aj teraz? opat nie je moznost sa tyzden venovat nejakemu dietatu a spravit mu pekny tyzden? 🤷🏼♀️
pozeras sa na to podla mna uplne zle. A na tyzden proste vyjdi z konfortnej zony - robis to pre dceru!!!!
@kaktusik007 to že boli nejaké večerné programy som sa dozvedela až na tretí deň, a tak som zaradilila aby tam dcéra aj to dievča známa zobrala aj ich priviezla domov. Raz šli večer na bowling raz na zápas miestneho športového klubu. Ale potom som sa dozvedela že deti mali ohodnotiť rodiny u ktorých boli ubytovaní tak naše hodnotenie určite nebolo najlepšie
tak ale neries ze hodotenie tvojej rodiny nebolo najlepsie... je to iba tvoj predpoklad. Proste ked raz nemas vilu s bazenom, tak nemas vilu s bazenom.. To vsak neznamena, ze kedze minula skusenost bola na piiip bude aj terajsia a preto v tom mladsej dcere branit.
potom, vecerne programy -- uz aj komunikacia vyrazne napreduje, uz je uplne automaticke vytvaranie skupin - co este tri - 4 roky dozadu nebolo... takze fakt, vyjdi zo svojej konfortnej zony a nezakazuj erazmus mladsej iba preto, ze to bolo pre teba vtedy so starsou velmi narocne.
Neviem aký problém je ,že si dcéra užila týždeň v bohatej rodine, to by si bola radšej keby ju dali do slumu ?A aké hodnotenie si čakala, za to ako ste sa k navsteve dievčaťa postavili?Vždy sa dá keď sa chce , ty si zjavne nemala veľký záujem urobiť jej pobyt u vás aspoň trochu vynimocny ,ako ho mala tvoja dcéra. To ste sedeli doma a kukali do steny ? ako to ze dcéra nepovedala / nevedela ze majú ist na večerný program ? prečo sa nedohodli so spolužiakmi a nešli spolu ? Je x možnosti, ale vy ste veľký záujem neprejavili.
@sidicek ty si zrejme sedela u nás v obývačke že vieš čo sa presne stalo. Sorry ale u nás je normálne chodiť do školy s MHD. Ty si svoje deti denne privážaš a odvážaš priamo od brány školy až domov aby chúďa dieťa nešlo autobusom od 1-9r zš?
Zrejme to napíšem aj desiaty krát, bolo rodičko pred príchodom detí, tam bolo jasné povedané, že nemáme im robiť deťom spoločný večerný program. Vraj cez deň majú bohatý program. Dcéra ako hostiteľka sa jej venovala, rozprávali sme sa, pýtali čo ju baví, čomu sa doma rada venuje. Povedala, že rada pláva a skladá puzzle. U nás v meste plaváreň nie je ani v okresnom meste ale dcéra doniesla puzzle to dievčatá skladali. Mám ďalšie dve deti, vtedy mal najmenší iba 2,5 , ďalšie na prvom stupni ZŠ, aj im sa bolo treba venovať. Zrejme ty by si ostatné deti zavesila doma na klinec dala v práci výpoveď prenajala na ten týždeň luxusný dom k tomu luxusné auto a veselo vozila deti do školy a späť aj večerné programy ktoré sa nemali ani uskutočniť.
Gro deti bolo ubytovaných na najväčšom sídlisku v meste alebo neďaleko toho sídliska, (od nás ďaleko)tak si po vlastnej osi robili program a keď som sa o večerných programoch dozvedela tak som zabezpečila aby sa tam a späť deti v bezpečí dostali.
A po desiaty krát napíšem dcéra nevedela o programe a keď sa dozvedela tak sa to riešilo, kebyže to dievča povie že všetci zo skupiny sú v herni či je možné tam ísť tak ťa budem snažiť riešiť. Ale nebola som jediná čo o ničom nevedela ani dedinčanom nedali vedieť, ani učiteľka AJ o tom nevedela.
Iný( zrejme aj ty )by to riešili asi inak, možnosť by ťahali cez celé mesto večer dve malé deti do videoherne a karaoke baru alebo by ich nechali doma samé....

Staršia dcéra sa v minulosti zúčastnila takého projektu a vôbec nie som tomu nadšená. Ale nechcem kaziť radosť dieťaťa. Strašia dcéra bola ako prvá z zahraničí ale u dosť bohatej, mali viac áut ako bolo členov rodiny, bývali vo veľkej vile ku každej izbe vlastná.kúpeľna, mali celoročný bazén, saunu, výrivku, posilňovňu, velikánsku hraciu izbu pre deti aj dospelých a dlho by som mohla pokračovať proste všetko čo doma nemáme. Dcéra sa tam cítila veľmi dobre. Problémy nastali až keď dievča zo zahraničia prišlo k nám. Bolo nám povedané že deti budú mať bohatý program cez deň, netreba im vymýšľať program na večer ale opak bol pravdou. Že si máme zabezpečiť auto na vozenie detí. Muž si vybavil dovolenku na týždeň ale v pondelok ho stiahli z dovolenky, tak som zostala bez auta. Bolo to krátko
po tom ako som nastúpila po RD do novej práce mne dovču nedali. Požičala som si auto od brata ktoré sa už na druhý deň pokazilo. Dievčaťu sa furt niečo nepáčilo napr aj to že musí do školy ráno s MHD, že zmeškala večerné programy na opačnom konci mesta, nám ani vedieť nedali. Údajne za kovidu sa už nespali deti u hosťujúcich rodín. Viete ako je to teraz?