Špeciálne triedy pre žiakov s PAS v školách
Dobrý deň,
dovoľujem si Vás požiadať o spoluprácu pri vyplnení dotazníka, ktorý je určený učiteľom pôsobiacim v špeciálnych triedach pre žiakov s poruchou autistického spektra.
Budem veľmi vďačná, ak by ste dotazník sprostredkovali príslušným pedagogickým zamestnancom. Všetky potrebné informácie sú uvedené priamo v dotazníku.
Ďakujem Vám za Váš čas a ochotu.
Odkaz na dotazník:
najskôr si prosím ta zisti či vôbec taká trieda existuje na slovensku , viem o jednej čo bola v lučenci , neviem či vydržala
@sara07 jasne, ze nie a ak ano, tak ako pises, zratas na jednej ruke. Autisti su v beznych triedach s poctom ziakov cez 25, v mnohych pripadoch bez asistenta. Trpi on, trpi ucitel aj cela trieda. Ale inkluzia!
Ja rozumiem rodicom tychto deti, ale kto konecne pochopi aj intaktne deti, ktore denne znasaju ich vybuchy hnevu, ich nestandardne a velakrat naozaj velmi vycerpavajuce spravanie, narusanie hodiny a pod.?
@sara07 jasne, ze nie a ak ano, tak ako pises, zratas na jednej ruke. Autisti su v beznych triedach s poctom ziakov cez 25, v mnohych pripadoch bez asistenta. Trpi on, trpi ucitel aj cela trieda. Ale inkluzia!
Ja rozumiem rodicom tychto deti, ale kto konecne pochopi aj intaktne deti, ktore denne znasaju ich vybuchy hnevu, ich nestandardne a velakrat naozaj velmi vycerpavajuce spravanie, narusanie hodiny a pod.?
@anonym_41d0b6
nie je to chyba rodičov ale štátu
on zákonom uklada že dieta musi mat zš , čo je v poriadku , pokial ma normointelekt skutočne nema čo hladat v špec škole , prečo by mal ist podla upravenych učebných osnov, prečo by mal skončit abecedu v 3 triede ?
chyba špec škôl je že su tam pomiešane diagnozy čiže vyučba totálne ...
najlepšie odsudit inkluzii , máš riešenie ? zabit ho nemôžu , nechat len tak napospas tiež nie , nebudu tu večne ,
je vela žiakov s pas čo funguju v pohode, bez afektov, bez problémov, v triedach ale všetko je to o pristupe učitela, triedy , pripadne asistenta ...
su triedy kde nik netrpi .. aj tieto deti maju narok na vzdelavanie, domace vzdelavanie nieje vždy možné
oni tie deti nemaju kam dat , pochop to .. nezoberu im ho
alebo ano je tu sukromny sektor ale nie každy rodina ma 600€ na mesačne školne , tak ok , presunieme tieto deti do sukromnych zvlaštne že tam im vedia dat vak do kuta za paravan alebo poslat sa prejs na chodbu ked je staršie, alebo zmenit počas hodinu aktivitu aby lepšie znašal bez toho aby nejak bola ukratena trieda ... ale preplatme školne
a vy budete mat klud
to su inteligentne deti ,ktore ked maju podmienky dokažu také veci ... a naučit sa také veci .. štát im invalidny neda , čo maju tie deti v dospelosti sa pást alebo skočit z utestu ???
ja poznam dost deti s pas , všetko je to o ludoch a pristupe, profesionalite ... podmienkach
niekedy tie podmienky nestoja tie školy nič, aj tak nie ..
ty to pišeš ako keby všetky deti boli anjelikovia, pas dieta nema potrebu nikomu nič vracat , vrati len ked dostane a jediny rozdiel medzi zdravym a pas dietatom je, že pas dieta to urobi aj pred dospelym svedkom zdrave dieta zakerne alebo ked tam nie je uč
čo sa tyka ich zasad, dodržiavanie školského poriadku alebo pravdy tak je im to viac na škodu .. ta ich pravdomluvnost
najskôr si prosím ta zisti či vôbec taká trieda existuje na slovensku , viem o jednej čo bola v lučenci , neviem či vydržala
@sara07 Existujú 🙂
@sara07 Existujú 🙂
@nataliapsenova dobre tak mi ich vymenuj alebo poprosim link , kde je pas čisto pas trieda, nie zmiešané dg v zakladnej škole
ja viem len o jednej
rozmyšlam aký máš základ k praci, svojej práci , ked vieš aké su to školy a nenapíšeš priamo tam alebo osobne nejdeš, nezavolaš
Nedá mi nereagovať, keď sa tu stretli ľudia, ktorí sa považujú za odborníkov na vzdelávanie žiakov s PAS, a pritom urážajú mladé dievča, ktoré sa len snaží požiadať o pomoc pri vyplnení dotazníka 😊.
Ak už chcete dávať rady a vyvyšovať sa ohľadom vzdelania, aspoň si predtým poriadne naštudujte danú problematiku. Existuje napríklad verejne dostupný register, kde sa dajú overiť fakty: https://www.cvtisr.sk/cvti-sr-vedecka-kniznica/...
Zoznam síce uvádza špeciálne triedy, ale nie je tam uvedené, o akú diagnózu ide. Keď sa pozriem na názov dotazníka – Posudzovanie podmienok vzdelávania žiakov s poruchou autistického spektra v špeciálnych triedach bežných škôl – neznamená to, že ide čisto o autistické triedy. Dotazník hodnotí podmienky žiakov v špeciálnych triedach, takže to môže byť aj trieda zmiešaná s iným postihnutím.
Takže než niekoho zosmiešňujete, odporúčam si fakty overiť a informácie dôkladne preštudovať. Trocha rešpektu a práce s dátami by určite nezaškodilo. 😉
Natálka držím palce pri vypĺňaní.
Nedá mi nereagovať, keď sa tu stretli ľudia, ktorí sa považujú za odborníkov na vzdelávanie žiakov s PAS, a pritom urážajú mladé dievča, ktoré sa len snaží požiadať o pomoc pri vyplnení dotazníka 😊.
Ak už chcete dávať rady a vyvyšovať sa ohľadom vzdelania, aspoň si predtým poriadne naštudujte danú problematiku. Existuje napríklad verejne dostupný register, kde sa dajú overiť fakty: https://www.cvtisr.sk/cvti-sr-vedecka-kniznica/...
Zoznam síce uvádza špeciálne triedy, ale nie je tam uvedené, o akú diagnózu ide. Keď sa pozriem na názov dotazníka – Posudzovanie podmienok vzdelávania žiakov s poruchou autistického spektra v špeciálnych triedach bežných škôl – neznamená to, že ide čisto o autistické triedy. Dotazník hodnotí podmienky žiakov v špeciálnych triedach, takže to môže byť aj trieda zmiešaná s iným postihnutím.
Takže než niekoho zosmiešňujete, odporúčam si fakty overiť a informácie dôkladne preštudovať. Trocha rešpektu a práce s dátami by určite nezaškodilo. 😉
Natálka držím palce pri vypĺňaní.
@anonym_2b8efd je skutočne rozdiel kde je špecialna trieda kde pas, adhd, kombinacia adhd a pas, apserger , dmo lahšie, dmo tažšie nerozpravajúce v bežnej triede a dg nazvyme to ktoré su lahšie
neviem či si niekedy bola v triede kde sa spolu uči dieta s dmo čo sa kniše a vydava zvuky a pas dieta čo sa uči už 4 jazyk
je skutočne rozdiel čisto pas triedy a zmiešané , a z tej tabulky to teda jané nie je
tiež nevieš kolko deti je na domacom vzdelavani z toho ale zapisanych na klasiku školu
nemyl si uražanie s poukazovanim na fakty, je to jej praca, mimochodom porušuje ešte aj mk pravidla popri tom
skôr kym tu dáš kazanie si ten dotazník aspon otvor ked už nazov nestači
ja o hladani pas triedy na slovensku v klasikej škole niečo viem, riešili sme to v našej skupine, rodina bola ochotna sa aj prestahovat ... preto budem rada za nové informacie
autorka píše že existujú, Kde ?
však nech sa buduci pedagog obhaji , dá ma dole faktami a argumentami, rada sa ospravedlnim že sa mylim
o neprofesionalite a povrchnom vzdelavani tychto deti alebo deti so špec. potrebami by ti každy jeden rodič mohol napisat aj roman,
Nemýľme si prosím osobné skúsenosti s dátami. To, že niekto prešiel peklom pri hľadaní vhodnej triedy pre vlastné dieťa, je absolútne reálne – ale to nijako neruší existenciu iných foriem vzdelávania, ktoré sú predmetom výskumu.
Dotazník, o ktorom je reč, má presný názov: Posudzovanie podmienok vzdelávania žiakov s poruchou autistického spektra v špeciálnych triedach bežných škôl. To znamená, že vzorkou sú žiaci s PAS, ktorí sú zaradení v špeciálnych triedach v bežných školách – bez ohľadu na to, či ide o triedy čisto „autistické“ alebo zmiešané s inými diagnózami. Podstatné je, že ide o deti s PAS a o podmienky, v ktorých sa vzdelávajú.
Register CVTI SR, ktorý som dala vyššie, síce neuvádza diagnózy, ale uvádza typ triedy a školu. To je presne dôvod, prečo sa robí výskum: aby sa zistilo, aké deti tam reálne sú a v akých podmienkach sa vzdelávajú. Bez zberu dát by sme zostali len pri dohadoch a osobných príbehoch.
Áno, existujú zmiešané triedy. Áno, existujú triedy, kde sú deti s veľmi rozdielnymi potrebami. Práve preto je legitímne skúmať, ako sa v nich darí konkrétnej skupine – deťom s PAS. To nie je zavádzanie, to je základná metodika výskumu.
A ešte jedna vec – z Vašich reakcií mám pocit, že nemáte veľmi jasno v tom, ako funguje vysokoškolské vzdelávanie. Témy bakalárskych a diplomových prác si študenti nevymýšľajú podľa nálady. Zadávajú ich vysokoškolskí pedagógovia a schvaľujú ich katedry práve preto, aby mali odborný a výskumný zmysel.
Ak bola táto téma zadaná a schválená, tak to znamená, že jej predmet – teda skúmanie podmienok žiakov s PAS v špeciálnych triedach – je považovaný za odborne relevantný. Spôsob, akým to spochybňujete, skôr naznačuje, že neviete, ako sa akademické témy vôbec vyberajú a schvaľujú.
A len na okraj: s deťmi s rôznymi diagnózami mám veľmi bohaté a praktické skúsenosti, takže toto nepíšem z pocitov ani od stola, ale z reálnej praxe. 😉