icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

nelinka2009
11. feb 2016

Pytaju peniaze a ani sa nevie ksm tecu navststnych skolach... Na sukromkach sa aspon vie, zeco sa plati... Mnacterax dojala riaditelka, ze ZRPS v skolke je na vylety... Mala zaxila 2: jednu opekscku na zeleznej, ale zacalo prsat, tak sli naspat a neopekali a druhy vylet do ZOO BA kde ako vstupne nosili 5 pat flias, ale boli tal len chvilku, aby stihli obed v skolke... Ucka co im robi tanecnu, za ktoru sme zaplatili dalsich 15€, po nich len vrieska, takze tam uz mala chodit nechce...

moni73
11. feb 2016

@bmuller nejdem ti protirecit. Ja nechcem presadzovať žiadnu svoju jedinú pravdu. Tiež si myslím, že veľa rodičom asi väčšine systém vyhovuje, ale je už aj dosť hlasov volajúcich po zmene a myslím, že tu alternatívu by sme si zaslúžili.

nelinka2009
11. feb 2016

@moni73 Huraaaa

moni73
11. feb 2016

@natalka13 flakaren nesúvisí priamo s vedomosťami. V podstate ma nezaujíma, či je popredu (asi sú) alebo pozadu... Hovorím o tom, že na to nevynaklada žiadnu námahu. Som nespokojná, ale nevidím cestu...

bmuller
11. feb 2016

@moni73 jasne, ved rozne formy skol maju rozne pre aj proti, a vo vsetkych je kusok pravdy. ale paky na vytvorenie tychto alternativ asi lezia inde, ako na stranke MK... 😎

moni73
11. feb 2016

@mooonika1975 😀asi by si bola prekvapená. Som klasický komerčný človek, vášnivý čitateľ brakovej literatúry (o stupienok vyššie ako vasilkova, ale zhltne aj tú) sa TV divák všetkých športov (nesledujem naše seriály, ale americké pubertalne mám rada), milujem technické vymoženosti,... Som len celkom netradičný rodič. Rodič, čo rád počuje názor učiteľa, aj kriticky na dceru. Rodič, ktorý nechce, aby nosila bezduché jednotky, ale radšej "duche" 😄 trojky.

jajka257
11. feb 2016

@moni73 no takych rodicov je malo....vacsina chce jednotky

mooonika1975
11. feb 2016

@moni73 ani si ma neprekvapila, to som cakalav 🙂 😉

moni73
11. feb 2016

@bmuller a už len jedno k slovenčine. Mne sa práve zdá, že pre tú omáčku okolo ti ujde podstata. Pri tých znelych parovych a neparovych a neznelych neparovych (sorry, že.sa opakujem a možno aj zle, ale to bolo práve aktuálne) mi vstávajú chlpy. Načo ich potrebujem pomenovať a vymenovať, keď nemám problém napísať krb, včera,... Načo chcú vymenovať vybrané slová, keď ich vie použiť? Ja si pomáham jedine "s kým, čím" a "z koho, z čoho"☺.
A ešte sranda. Ja som si doteraz myslela, že na.strome rastu žalude. Tá žaluď. A keď som sa tu na to spýtala, tak mi bolo učiteľkou povedané, nech si pomôžem zámenom. Akým, keď.pre mňa to je automaticky TA žaluď. Ďalšiu múdrosť mi povedali, že je.to vzor stroj. Ale to by som zistila aj ja, keby som vedela, ž je to mužské... Ja som sa pýtala ako zistím aký je to rod? Nakoniec mi povedali, že je to výnimka. Ale aká a z čoho, keď d neexistuje pravidlo. To, čo som teda chcela.zistit, som nezistila. Toto podľa mňa robia učitelia radi. Keď nevedia odpoveď, zahrnu ta informáciami, ktoré vedia. Blbé, že tie vieš často aj ty. Asi pre toto je to diagnóza. Nie je to myslené v zlom.

sardinka335
11. feb 2016

@natalka13 ja som to skor myslela tak, ze ja sama by som nešla do zaidneho zakladania sukromky..
Sukromka vyslovene zo žiakov zije - samozrejme aj bežná škola ma normativ na ziaka, ale stale si myslím (mozno naivne) ze nie je tam az taky tlak.
Zial je vela sukromiek, kde proste platíš tak, ju skončíš...rodičia maju stale ten pristup, ze ved to platim, tak to snad vychodí nie? Ale samozrejme aj štátne školy maju za ušami - boja sa niektorých rodičov, ktorí by im ,,mohli uškodiť,, a nechcu sa s nimi ťahať za prsty.
U nas na škole nepytaju ziadne dary...ako je tam OZetko...ale tak to beriem ako ,,normál,,...50 eur či kolko, inak nepytaju ani cent...

A uz som povedala, ze zadavatelka chce dať dieťa do Bulharskej školy...tam je zriadovatel MŠ a vedy Bulharskej republiky v Sofii...

@bmuller ach...kde su časy ľúbezvučnej slovenčiny hlásateliek Ady Strakovej, Heribanky, Nory Beňačkovej....dnes je moderátor kazdý, kto udrží mikrofon, moč a vie rozprávať....

celasapremenim
11. feb 2016

ja vobec nemam pocit, ze s nasimi detmi sa v skole ucitelia nerozpravaju o napadoch, ucive, situaciach
kludne aj priznaju, ze maju prave zlu naladu
aj ze nieco je v ucive fakt capina a poradia ako na to
na znamkach mi prvy krat zalezalo tento rok, lebo chcu ist na gymple, kazdy bod je k dobru, ak sa hlasi okolo 400 deti a beru 28

mooonika1975
11. feb 2016

@moni73 naaa moja, keby si v tej skole sedela, tak by si si vedela spravit nominativ v mnoznom case, ano zalude, kedze ta to taha k zenskemu rodu prejdime si vzory, zena ulica dlan kost, jedine co pasuje je dlan, dlane, podme dalej, skusme si povedat lokal o kom o com o dlaniach, o zaludiach ....ups, to nevychadza, to nemyslis vazne ze na strome rastie jedna zaluda 😀 precitaj si cervenu kniznicu, tam mozno zistis 🙂

bmuller
11. feb 2016

@moni73 no ja s tebou plne suhlasim, co sa tyka principu = dolezity je vysledok (ze viem nieco spravne napisat, pouzit, vypocitat...) vzdy som neznasala biflovacky typu definicia, veta, zakon, vymenujte, definujte... to som sa vzdy premahala naucit, ked nas mali skusat. na druhej strane, malokedy som mala problem s pouzitim (diktat, sloh, vypocet...), kedze som chapala principy, mnohokrat intuitivne - a na pisomkach tvorili definicie nejakych 20% uloh, kym spravny vypocet prikladov ci doplnanie viet zvysnych 80% = znamku tvorila z drvivej vacsiny schopnost uplatnit princip. ale konkretne pri slovenskej gramatike sa to na mna nalepilo citanim kniziek uz od detskych cias, od rozpravkovych, cez pribehove, indianske... takze si dovolim tvrdit, ze na 95% pisem gramaticky bez chyb, a tento vysledok je dolezity 😀 (tym sa nechcem chvalit, ako 10-12-rocnemu decku mi nenapadlo, ze moja zaluba bude mat tento bonus) a toto potvrdi aj mnoho ucitelov.
tym len chcem povedat, ze mi nejde o sposob, ktorym sa ludia naucia veci (matiku, gramatiku...), ak ich vedia spravne aplikovat - takze ok - dieta nemusi ovladat poucky, ked zvladne gramatiku vdaka citaniu knih. lenze co robia tie desive % populacie, ked slovensku gramatiku nevedia? tak poucky v skole sa im ucit nechce/lo, ale ani inak si nepomohli k tomu, aby ovladali svoju materinsku rec spravne slovom i pismom ☹

nelinka2009
11. feb 2016

Mnozny cas? Pouc ma SJ mam v malicku, ale taky nepoznam...

natalka13
11. feb 2016

@sardinka335 MS nieje zriadovatelom skol, skoly maju roznych zriadovatelov,vacsinu mestsku cast,ale aj inych.
vsetky skoly ale spadaju pod MS a musia prejst jeho schvalovacim procesom. Skola sa moze utlmit a potom bez tych schvalovani zasa otvorit.

alezbet
11. feb 2016
Používateľ alezbet je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od alezbet.

ach uz nech toto skonci :/

mooonika1975
11. feb 2016

@nelinka2009 no moooja, tak cislo, to vies, som sa sekla, rychlo pisem, este rychlejsie premyslam, o tej zaludi

bmuller
11. feb 2016

@sardinka335 ....to mi ani nehovor... niezeby som trpela na nejaku zvukomalebnost, ale u niektorych moderatorov to blavacke zatahovanie, pouzivanie cechizmov... no niekedy fakt ble 😠 (btw. celkom ma sokovalo, ze aj na Slovenske narodne divadlo je schopne vypustit bilboard s nespravnou gramatikou - Len si pospi milacik. ...a co tak ciarku pred oslovenim, milacikovia?) 😎

nelinka2009
11. feb 2016

@mooonika1975 o tom... Potom...

sardinka335
11. feb 2016

@natalka13 ja myslím, ze pointou bolo, ze ktora škola to je....naozaj sa mi nechce ešte konkretnejšie riešiť, kto tu bulharsku školu ma pod palcom. Kedze sa tu tipovalo, ktorá škola to je.

nelinka2009
11. feb 2016

@sardinka335 dpsda po bulharske min. pre nich jevto statna skola... Mame medzinarodny dohovor o tom, ze je rovnocenna nadim skolam... Pre nasich je akoby sukromna, ale je zadarmo, atia sa len obedy, ziadne zrps, skolne a ani kruzky sa tam neplatia... Nadi sa do nich nestarsju a v BA ma 67 rokov tradiciu. Nemusis googlit...

zuzana76
11. feb 2016

@nelinka2009 máš možnosť si pozrieť rozpočet a hospodárenie školy, to musia mať k nahliadnutiu, u nás to tak je

nelinka2009
11. feb 2016

Nemusim aninpozerat.. Panivriaditelka usetrila 4000€...

natalka13
11. feb 2016

@sardinka335 ved sa hadalo, ale tazko hadat skolu ktora nepatri pod MS a pritom ide o skolu patriacu pod MS.

a ano ta tu bola uz za sociku.

zuzana76
11. feb 2016

@nelinka2009 tak tu nenadavaj a neosocuj, tvoja chyba, ak rodič nie je spokojný s hospodárením, všetko sa dá zdokladovat a mala si byť v rade rodičov školy a nie tu sa sťažovať

nelinka2009
11. feb 2016

Jscsa nestazujem... Konstatujem... Citaj poriadne...

zuzana76
11. feb 2016

@nelinka2009 stazovanie či konštatovanie, to je jedno, treba to riešiť na mieste, nie tu,

moni73
11. feb 2016

@mooonika1975 ahaaa, takže som taká plytká... Chápem... Len mi prosím vysvetli, prečo na strome rastie jedna žaluďa, keď by to bol vzor dlaň. To by potom bola ulica, ale neva... Idem čítať tu vasilkovu...

cicimon
11. feb 2016

@nelinka2009 inac super skola ktora ma polovicu internetovej stranky v azbuke, clovek sa vela dozvie 🙂

moni73
11. feb 2016

@moni73 a by som poprosila učiteľky, ktorým fandím... Keď by bola žaluď vzor dlaň, predsa by na strome rástla žaluď. Ups, komu to nevychádza?