icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

laretta
15. feb 2016

@daneso

Suhlasim. Mne pridu ucitelia u nas, akoby sa snazili ziakovi dokazat co nevie, namiesto toho aby ich motivovali. Skatulkuju ziakov. Sama som to pocula, tento je trojkar, tato je dvojkarka. Otrasneee.

dai
15. feb 2016

@daneso nerozumiem co robi tvoj syn este na tej skole, pripadne synovec... toto je presne to o com pisem, ja netvrdim ze kazdy ucitel je ok - tak ako v kazdej skupine aj tu najdes ludi co tam nemaju co robit... ale je na nas rodicoch aby sme za svojimi detmi stali - moja mala dostala napr. teraz z tv 2ku na vysvedcku - pritom dieta v 8mich rokoch pretekarsky plava, dava na bicykli v pohode 50-60 km za den, prebehne 5 km, kondicka nenormalna... ale oni ich znamkovali za sklapacky, drepy a kliky za minutu - nedala si 50 za minutu 2ka, prip. horsie... je na mne aby som jej vysvetlila ze pre mna je toto blbost, ucitelke som tiez povedala moj nazor - ona ide podla ich osnov - beriem... co v decku vyvola? len odpor k danemu predmetu, vdaka nam rodicom nie k sportu...
keby na mojom dietati vyslovene niekto v skole sedel - pokladam to do urcitej miery za sikanu a tak by som to aj riesila - staznosti, riaditel, mesto etc. ... medzitym pre dieta hladat alternativu ( ale to by neznamenalo ze by som to prestala riesit )

@laretta u nas sa znamky na rodicovskom neriesia pred cudzimi ludmi... aj keby chodi moje dieta do normalnej skoly tak by som si vyprosila aby jej problemy nejaka ucitelka rozvadzala pred cudzimi ludmi... napriek tomu je napr. aj moja dcera sutaziva, chce byt najlepsia - my ako rodicia sa ju snazime usmernovat a poukazovat na dolezitejsie veci a tym vidim ze aj z nej ten tlak znamok opada - detto komunikujeme aj s rodinou - kazdy vie nas nazor na znamky - takze uz ani zo strany starych rodicov nepocuva pripomienky...

oblubeny a neoblubeny ziaci vzdy boli - zial ucitelia , hlavne dochodcovia, radi skatulkuju - tu sa ale dostavame k podstate tejto temy - keby boli v skolstve kvalitnejsi ucitelia/ludia/psychologovia - tak by tohto bolo omnoho menej ako je toho teraz... a kvalitnejsi tam zial pojdu len ked im to tiez umozni slusny zivot v danej lokalite.
Ja sama som pedagog, nikdy som toto povolanie nevykonavala lebo by som jednoducho z toho platu nevyzila ani sama v podnajme... nieto zakladat si rodinu, ci riesit nejake vlastne byvanie... tym ze mam schopnosti robit aj ine veci a ine firmy su mi ochotne zaplatit niekolkonasobne viac za moju pracu, tak som ani nemala o com rozmyslat☹

m.i.r.i
15. feb 2016

@dai ono podla mna je to velmi individualne a do tych rodin nik nevidi..ako to moze byt tlakom rodicov na znamky deti, tak to aj byt nemusi....ja napriklad som bola sama od seba strasne ambiciozna a mna praveze rodicia museli cely cas hamovat, ze znamky nie su vsetko a ze nemozem byt vsade najlepsia..ja som v prvej a druhej triede na zakladnej neakceptovala ani 1 bez hviezdicky, kedze nasa ucitelka davala 1* za vynimocny vykon...ked som nemala v ziackej 1* od vrchu po spodok, tak som sa dorevala a dostresovala...a ver mi, ze rodicia ma nikdy netlacili, nikdy na mna nemali ziadne prehnane naroky a cely cas do mna hucali, ze toto nie je spravne......polavila som az niekedy v puberte a potom na strednej to pokracovalo...skor to bolo takym tlakom spolocnosti tiez, ze som si vsimla, ze na to, aby som sa dostal ana VS potrebujem dobre znamky, ze mozno ani prijimacky nebudem musiet robit, pripadne za vysvedcenie dostanem vela bodov..a som sa o tie znamky velmi snazila..a tiez som citila velke krivdy od ucitelov.....nenapadlo ma kvoli tomu sice si siahat na zivot, ale teda sklamana a nestastna som bola vela krat poriadne...chcem tym len povedat, ze to vobec nemusi byt v rodicoch, pretoze moji mi praveze stale hovorili, ze sa kvoli znamke nikdy nemusim bat prist domov alebo nieco..netrestali ma za to ani nic..to ja som mala pocit zlyhania a neschopnosti....
Moj muz napriklad zas na strednej skole vdaka ucitelovi a jeho demotivaciu tak zanevrel na skolu, ze mu uz bola uplne ukradnuta...v prvej triede este mal jednotky a sem tam dvojky...v druhej dostal ucitela, ktory mu znicil vsetky hodnoty o spravodlivosti...tiez v tom chulostivom veku nejakych 15-16 rokov ...ked dolezite boli okraje 3 cm zo stran a 2cm zhora a nie bezchybna pisomka ci odpoved...vtedy si moj muz povedal, ze toto je cele nanic, ze tu spravodlivost neexistuje a cele skolstvo je nanic a uplne sa prestal ucit, zacal sa flakat, ani knihy nenosil domov, proste velikanske rebelanstvo zacalo a protest proti celej skole...zmaturoval nejako, lebo hlupy nebol ale cez akademicky tyzden niekde vyletoval s kamosmi na rybacke ci kde...a vsetko mal v pazi...zobral to zas takto...
Hlavne v puberte mozu byt tieto veci velmi citlive....nikdy nevies ako ktore dieta zareaguje na neuspech, na krivdu, ked kazde hlada spravodlivy svet a pochopenie...a jasneze je klucove aby to rodic dokazal spoznat a dieta povzdbudit, ale tak nedovolim si nikoho sudit, lebo nevieme co sa v tej pubertalnej hlave odohrava a ze my chceme aby nam verili a nebali sa a vsetko nam povedali je sice pekne, ale ja uz teraz mam strach, kedy bude moj syn v tom veku..a ci to ja spravne zvladnem..

dai
15. feb 2016

@bmuller suhlasim... v pripade hore uvedeneho pana si ako som pisala tuto situaciu viem velmi zivo predstavit ( mam aj v okoli par ludi povolanim syn a vidim ake chore su mnohokrat tieto vztahy - velky otec, velkopodnikatel co vsetko vie a vsade bol, vsetko vybudoval etc. ... naroky na deti nenormalne a to decko vlastne cely zivot len nieco dokazuje svojmu velkootcovi... jasne ze zle znamky by takychto mnohokrat psychicky krehkych peniazmi rozozrannych mladych ludi mohli dohnat k samovrazde... ale nie vdaka ucitelom... vacsinou vdaka rodicom a ich ocakavaniam ( a to uz nepisem ze tato vrstva sa prave v tomto veku vdaka financnemu zabezpeceniu a menu velmi lahko dostava k drogam a inym veciam na ktore nie su este absolutne mentalne pripraveni )

dai
15. feb 2016

@m.i.r.i ako pisem - moja dcera je tiez velmi sutaziva a ma to asi po mne - na tom chciet byt najlepsia nevidim ja nic zle... a osobne si myslim ze jednoducho clovek si na nespravodlivot musi zvyknut - tak to je a vzdy bude... lebo spravodlivost je vzdy len relativna ( to co sa tebe mohlo zdat nespravodlive mozno bolo vysledkom dlheho rozmyslania ucitela a jeho snahy o co najspravodlivejsie hodnotenie... ja to zazivam aj v zamestanani pri hodnoteni zamestnancov , vzdy sa niekto najde kto sa citi ublizeny, aj ja niekedy, ale viem kolko casu mne zoberie to hodnotenie pripravit, kolko roznych ukazovatelov zvazujem etc. ... na 100% sa to zial neda kedze kazdy ma svoj vlastny obraz o sebe pred sebou, ktory moze byt totalne odlisny od relaneho - a veci hodnoti len z toho svojho uhla )
tiez neviem ako dopadne puberta mojho dietata, ale snazim sa uz teraz im ukazovat ze nie vsetko je spravodlive a napriek tomu im aj taketo sitaucie davaju moznost sa z nich ucit....a o to v skole ide, nie o znamky...

dai
15. feb 2016

@m.i.r.i inak moj brat vzdy prepadal na skolach - momentlane riadi podnik s asi 1000 zamestnancami - druhy brat - nas rodinny genius, robi pre jeho firmy😉 takze u nas v rodine sa stale siri heslo ze 3kari riadia jednotkarov🙂 a aj realita to vaecsinou dokazuje...

laretta
15. feb 2016

@dai

presne tak to si vystihla, vela priemernych ziakov, tzv. trojkarov podla ucitelskeho slovnika, to dotiahlo v zivote dost daleko a prekvapili. Fakt to len dokazuje ze znamky vobec nereflektuju vedomosti a schopnosti ziaka. Je to velmi subjektivne.

Ale aj napriek tomu ze my rozumne inteligentne matky toto vsetko vieme a znamky nas nestresuju, predsa len niektore deti, rodicov vedia poriadne potrapit, nebolo by lepsie keby sa to cele zmenilo?
Ja by som bola za vsetkymi desiatimi. Dufajme ze coskoro sa nas skolsky system zmeni a strajk prinesie vysledky, nielen v podobe vyssieho platu pre panov ucitelov.

deltaa
15. feb 2016

@dai Sotak otvorene povedal vsetkym to co si mysli vacsina ludi na SVK

deltaa
15. feb 2016

@laretta presne tak, z mojej skusenosti poviem tolko, ze cim bol horsi priemer a vedomosti mojich spoluziakov tym dalej to v zivote dosiahli a mam aj skuluziacku ucitelku na zakladnej skole

zsoja
15. feb 2016

skola uz nie je to co kedysi byvala 🙂 kedysi to bolo tak ze ked mal niekto vysku tak ma na viac, dnes? vobec.

deltaa
15. feb 2016

@zsoja dnes mladi ludia pod 30 s VS vzdelanim umyvaju riad alebo zachody v cudzine ci chvilu predavaju v obchode alebo chvilu pracuju v restauracii ale poriadnu pracu kde by ostali aspon 5 rokov pracovat ma malo kto

zsoja
15. feb 2016

@deltaa ved toto.. je mi az zle ked toto vidim.. mam x spoluziakov, ktori su uz za vodou a dalsia polovica si robi druhu vysoku skolu a prijem a zivot ziadny. Stale byvaju u rodicov a podobne..

deltaa
15. feb 2016

@zsoja hej 2 ci 3 skoly, aspon 5x zmenit odbor (aj takych poznam) a nakoniec upratovat za 1000 eur v cistom ale ked im poviem ze ja hoci zarobim polovicku ale robim to co som vystudovala, nehanbim sa povedat co robim a kde lebo niektori ludia sa aj hanbia povedat co robia, tak sice machruje ze ma peniaze a ze aka paradna roboticka ale ze je proste smetiar ci upratovac tak to uz sa hanbi povedat rovno

natalym
15. feb 2016

@deltaa Ja sa nehanbím povedať, že upratujem na 1,5 hod. ale ľudia s tým majú aký problém, hneď sa začnú zvysoka na človeka pozerať. 😉

deltaa
15. feb 2016

@natalym sak a nech pozeraju mne by to nevadilo kazdy nech si pozera ako chce, ja sa vobec nezaujimam co si kto mysli lebo kazdy ma pravo si mysliet co chce a to ako sa prezentuje je jeho vec, niekto sa podcenuje, niekto precenuje, ja sa snazim aby som bola sama so sebou spokojna aj ked nezarabam ani slovensky priemer hoci zijem v hlavnom meste, ale stale ma drzi nadej ze za niekolko rokov budem aj ja a o to si to viac vychutnam 😝

margarita
15. feb 2016

ja tu nie som od toho, aby som posudzovala a hodnotila osobne problemy a tragedie pana Sotaka,
mne tie jeho vypriadnute statistiky pridu chore a smiesne, a viac k tomu fakt nemam co dodat.

podobnym stylom tu budem prezentovat, kolko ma priemerny plat poslanec NRSR, ktori maju rozpravkovo vysoky plat v tisicoch eur, tiez maju mimochodom cele leto schodzovu prestavku, nemaju zasadania kazdy den v tyzdni 8.5 hodiny, a az to cele vydelim poctom hodin za rok, ktore su fyzicky pritomni v snemovni, co este vobec neznamena ze aj pocuvaju alebo davaju navrhy, a nie ze si tam facebookuju a hraju pasians a pod 😀
tak mi to vyjde presne asi 56,7 Eura na hodinu.

a az budem mat cas, vypocitam aj kolko zarobi slapka pri vypadovke, a jej tu hodinovu mzdu mozme dokonca preratat na minuty, no nie som si ista, ze nebude este viac v pluse ako ten poslanec.

ak je to pravda, tak tipujem, ze minimalne vsetci zamestnanci pana Sotaka teraz podali prihlasky do skolstva, ked je fakt pravda, ze tam, na rozdiel od tych 5 eur co spominal vo fabrike, polahky zarobia 18.
😉

zdravy rozum na slovensku uz je asi tiez nedostatkovy tovar 😔

bmuller
15. feb 2016

@natalym no ak clovek robi poctivu pracu poctivo, tak za co sa ma hanbit? ved co je dnes dolezite? vyzit! (ak vyzijeme z prace zo skoly, ktoru sme vystudovali, tak o to lepsie). a aj ked mam VS, v statnej sprave mam plat o nicom, a veru som pred par rokmi uvazovala, ze pojdem do rakuska robit upratovacku za 1000 eur, no a co! (to skor by sa mali hanbit kadejaki podnikavci v nebankovkach, a pod.)

dai
15. feb 2016

@natalym normalny clovek sa na teba zhora pozerat nebude... ja napr. mam pani na upratovanie a teda bez nej by som kopu casu co teraz venujem rodine a sebe musela stravit upratovanim - pre mna tato pani mi prinasa to najcennejsie - CAS... tato pani je pre nasu rodinu Pani upratovacka, nehovoriac o tom ze upratuje perfektne🙂 ak si clovek vykonava svoju pracu dobre a k tomu to robi aj rad, tak si myslim ze ju tak aj prezentuje - mne akurat pani naposledy povedala ze ona je taky inventar ich firmy, ze to robi velmi rada...
osobne si myslim ze robit pracu v ktorej sa clovek najde naozaj patri medzi velke stastie...

@margarita pan Sotak len ukazal ako rozbil podbrezovu... ako prave tej spominanej p. upratovacke ja platim o dost viac ako 5 euro na hodinu napr...

natalym
15. feb 2016

@dai Veď ja sa za to nehanbím, ja to robím len v rámci psychohygieny by mi neredrblo z mojej štandartnej roboty. 😀

moni73
15. feb 2016

Ste odbočili od tých známok. Dnes doniesla malá vysvecko. Tri dvojky. SJ, vl a matika. Z matiky by mohla mať aj trojku (neznamená, že by to v pohode nedala za 1), vlastiveda nech, ale zo SJ 2 nechcem! Ja sa z toho nepo..., ale toto sú veci, na ktoré sa prihliada ďalej. Ja jej teda môžem povedať, že sú mi známky ukradnuté, keď ona ich v konečnom dôsledku bude potrebovať. Toto je chorý systém😭

daneso
15. feb 2016

@dai riešime to aj cez inšpekciu 😊

mijo53
15. feb 2016

@moni73 aký vplyv ma systém na to, či niekto vie slovenský jazyk a niekto nevie, ak raz niekto nemá bunky na niečo, tak to nevie. Píš s ňou diktáty, nech veľa číta, skúšaj ju a bude vedieť

moni73
15. feb 2016

@mijo53 vie...

dai
15. feb 2016

@moni73 kde sa prihliada na SJ? toto je uprimne pre mna priorita cislo posledna... pripadne jedna z tych ( nasa mala miluje citanie, scitana aj je, rozprava krasne a rada ) - v mojom okoli nemam nikoho kto by ako pracovny jazyk pouzival jazyk slovensky, ked pisem texty v slovencine tak mi ich pocitac odkontroluje... uprimne pre mna je dolezite aby mala malinka vztah k uceniu, vedela logicky rozmyslat, bola kreativna a vedela sa vyjadrovat - plus nebolo by odveci keby sa naucila prehravat a zaroven presadzovat svoj nazor...

moni73
15. feb 2016

@dai aktuálne prijímačky na 8ročný gympel.

mijo53
15. feb 2016

@moni73 z matematiky sa nerobia prijímačky?

dai
15. feb 2016

@moni73 ak bude mat v hlave tak prijimacky spravi, znamky o tom nerozhoduju ( a na gympel kde sa berie podla znamiek ja svoje dieta nedam... v kazdom pripade moj brat isiel do 8rocneho gympla v case kedy tam nechodilo kazde druhe dieta s 3-4kami, robil prijimacky a skoncil z 300 deti na 16tom mieste ( viac ako 90% tych deti malo same jednotky samozrejme 🙂 )

luciaminarechova
15. feb 2016

@dai Zijeme na Slovensku, slovencina by mala byt pre vsetkych alfou a omegou, mala by byt samozrejmostou. Nikto nepouziva SJ ako pracovny jazyk? A komunikujete ako? Nonverbalne? Doma nekomunikujete v slovencine? Kde je aspon aky-taky patriotizmus? Vsetci su Slovaci len ked su MS v hokeji? (Narazam na to, ako trapne si zrazu kazdy vyzdobi auto zastavkami...) Na SJ sa prihliada vsade, bohuzial ci bohuvdaka, lebo sme na Slovensku. Je to materinsky jazyk a teda profilovy predmet. Jediny predmet, z ktoreho je povinne mat maturitu. A ze chces, aby sa dieta vedelo vyjadrovat? A nie je to prave vec slovenskeho jazyka? Tvoj nazor je, pardon, mimo.

dai
15. feb 2016

@luciaminarechova moj nazor nechaj mne, tvoj je pre mna uplne mimo😉 ja som dost velky patriot - Slovensko mam rada a chcem tu zit... neviem co to ma ale spolocne s vyucbou SJ - prepac... Ja som precitala viac knih ako vaecsina ucitelov SJ, napisala aj viac prac v SJ ako vaecsina ucitelov SJ, dokonca mi vysla v SJ kniha🙂 Vyjadrovat sa viem dostatocne nato aby som kazdy rok vyhravala sutaze v prednese a dokazala prednasat pred publikom 30+ ludi...
Napriek tomuto vsetkemu mi pravopis nikdy neisiel a doteraz ho nepokladam za nic specialne dolezite v mojom zivote... Ja v praci komunikujem anglicky a nemecky - nie, nikomu moj SJ zily netrha, s malou sa ucim po nemecky, rozpravam sa s nimi po slovensky - ako som spominala o moj verbalny prejav si starosti robit nemusis🙂 moja dcera napriek tomu ze ma celu skolu v cudzom jazyku okrem SJ ma zo SJ jednotku a tiez vyhrava sutaze, cita kazdy tyzden asi 3-4 knihy v SJ a NJ...
napriek tomu nepokladam ale vyucbu SJ a s tym spojene niektore buzeracie typu tvrde /maekke i - a resultaty niektorych uciteliek SJ ze ked toto neovladas tak si blbec za nieco vhodne😉
Kde konkretne sa na SJ prihliada v realnom zivote ( nemyslim prejav ale pravopis napr. pripadne znalost literatury etc.... )?

luciaminarechova
15. feb 2016

@dai SJ nie je len o pravopise a literature. Tvoj nazor ti neberiem, iba si myslim, ze nie je spravny. Keby si si pozrela osnovy tohto predmetu, cudovala by si sa. Nasla by si v nich aj to, s cim si sa pochvalila.