icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

simca06022011
16. feb 2016

@dai ano VS je v tomto specificka, ze ak si clovek vyberie odbor v ktorom je dobry moze predbehnut aj inak vybiflovanych spoluziakov, ktori ale nevedia o com je rec :D

deltaa
16. feb 2016

@stella333 to poznam to iste u jedneho ucitela mu staci na 1 u ineho treba vediet ine a ten ti da uz horsiu znamku presne toto som ja zazila, mlademu ucitelovi stacilo ze sme tu ved ovladali uz z inej hodiny na inom predmete ale u druheho sme sa museli doslova nabiflit jeho pouzivane vyrazy ktore nam nadiktoval a ked som pouzila v pisomke iny vyraz za strhol bod a uz bolo po jednotke

sonula
16. feb 2016

@sardinka335 o sebavedomi mi ani nehovor, chodia mi na pohovor decka rovno zo SS. Otazky typu: A to musim robit vzdy cele a kazdy tyzden? su uplne bezne. Uz sa aj stalo, ze miesto chalana volala na pracovnu poziciu jeho matka, vychvalila ho aky je dobry, sikovny, ze cely den sedi za pocitacom, takze s programovanim problem nema. (hm, naozaj nemal s nim problem, lebo nic neovladal)

simca06022011
16. feb 2016

@sonula mne taki prisli aj s VS 🙄

sonula
16. feb 2016

@simca06022011 z VS to je kategoria sama o sebe, pride bez praxe, chce homeoffice, 13. a 14. plat, s tym ze potrebuje 6-12 mesiacov aby sa zaskolil a nastupny 3000 e. srandisti :D

simca06022011
16. feb 2016

@sonula fii to kde zijes? 🙂))) takeho srandistu som nemala...ale kocku co chcela za vystavovanie faktur a za to ze vybavi 10 zakaznikov (vystavit blok a zobrat hotovost) + urobi bordel v kuchynke a vsade v kancelarii od jedla lebo cely den treba jest a pit :D .. ano.. a chcela minimalne 1000 lebo ona ma VS (socialna praca...na ktoru chodila iba skusky urobit) :D IDem do kolien vzdy.. alebo expert co vie lepsie vsetko, vsetko ovlada ma VS.. a jeho suepr prax spociva v tom, ze bol v holandsku na brigade v sklade... ;) do prace chodil na 12tu a cely prekvapeny bol ked sme sa ho opytali kde bol :D

m.i.r.i
16. feb 2016

@dai ja napriklad suhlasim s tym, ze slovencina je zaklad, ktory treba ovladat..urcite to nevypoveda o inteligencii daneho cloveka, skor o scitanosti, o vizualnej pamati, mozno aj pozornosti kedysi pri uceni..ja tiez vidim uplne na 100% fungovanie principu, ze kto od detstva vela cital, gramatiku ma urcite dobru,,....a nemyslim, ze tym, ze niekto aj tu na forach upozorni na gramatiku, ze necita kontext alebo si vsima len hrubky...ale ked to tak bije do oci, ze ozaj aj zabudnes co citas, ked vidis "dajte my", "vydeli ste?", "ktori cumel pre dieta" a podobne...ja uprimne po prve uz nemam chut citat a po druhe ma napadne, ze toto bude nejaka jednoduchsia nevzdelana mamicka...tak ked uz aj odpoviem, tak asi sa pokusim na takej urovni, nech rozumie...nemozem si pomoct.
Ja tiez pracujem v medzinarodnej firme a hadam okrem modreho kona uz po slovensky nepisem vobec...prestala som pouzivat interpunkcne znamienka a aj vety si skracujem oddelovanim bodkami miesto toho aby som zacala novu vetu....tiez ciarky uz tak neriesim....ale tak myslim, ze je rozdiel ci niekde nedas ciarku a ci napises "mislim" s makkym i....ja uz len ked na to pozeram tak mi nie je dobre 🙂 Myslim, ze to naozaj o niecom vypoveda...
Ja mam problem napriklad skor s takymi medzinarodnymi slovami ako sirup/syrup ...vecne hladam ci v slovencine je makke ci tvrde....takychto je viac, kedze v inych jazykoch mozu mat ine i... uz aj v porovnani s cestinou sa to miesa...moja teta napriklad zije v Prahe uz 40 rokov a ucila tam na ZS matiku, ale tak ona bola totalne popletena ked pisala listy po slovensky, lebo bolo velmi vela slov kde to i/y je v cestine a slovencine naopak
Ludia vystupujuci v mediach by urcite mali gramatiku a spravnu vyslovnost ovladat..hlavne moderatori, hlasatelia ... politici su asi kapitola sama o sebe, ti mozu prist odvselikadial...ako kedysi Jano Luptak od kelne ked dosiel 🙂 Ale ked moderatori hovoria s vychodniarskym prizvukom alebo s tvrdym zapadniarskym neee...alebo nevedia vykat! A to mnohi veru toto nevedia..."pani ministerka, co ste robila?" - taky clovek by mal ist na povinne kurzy retoriky a slovenciny..kedysi hlasatelky takou slovencinou rozpravali, ze sme sa vsetci ucit mohli...

Este co sa tyka prijimaciek -- mne sa paci system kde sa znamky z vysvedceni v uvahu beru, ale maju mensiu vahu....ja ked som robila prijimacky napriklad tak bolo 10% za vysvedcenie..cize zo 100 bodov, ked boli ciste jednotky tak 10 bodov sa dalo ziskat....a 90 bodov bolo za prijimacky....mozno by ten pomer mohol byt iny, kazdopadne, toto je viacmenej take spravodlivejsie...Lebo samozrejme sa neda porovnat cisty jednotkar protekcny , tiez cisty jednotkar s bilingvalneho gymnazia alebo specialne zameranej triedy pre nadanych atd s nejakym cistym jednotkarom zo hociakej strednej dievcenskej skoly..a obaja sa hlasia na ekonomiu napriklad...uroven tych vedomosti bude uplne ina...na druhej strane ale myslim, ze mnohi ziaci to v skole flakaju, nejake ocenenie tych co to neberu na lahku vahu a cele 4 roky sa snazia a mozno im v ten jeden den na prijimackach nieco nesadne, mozno zostresuju, mozno maju zly den...a su v kope s tymi co sa aj tak nikdy neucili...mozno by to mohlo byt aj 50:50 ale najaku vahu by som dala aj tym znamkam...

sonula
16. feb 2016

@simca06022011 IT odvetvie, kazdy si mysli, ze moze robit programatora. Pripadne mu na to stacia 3 rocniky UCM TT, fakulta informatiky 🙂)))

dai
16. feb 2016

@deltaa tak u nas je den otvorenych v skole ale toto bola aj zakladna otazka pri spolocnom rodicovskom ( ako som spominala u nas sa vysledky ziakov preberaju na 121 meetingu - ucitel/rodic, nie pred celou triedou - a ide sa samozrejme aj poriadne do podrobnosti ) - spolocne celotriedne zdruzenia su urcene prave na riesenie problemov skoly, pripadne pre otazky rodicov....

simca06022011
16. feb 2016

@dai aj u nas sa da ist na konzuiltaciu rodic/ucitel... na rodicovskom sa riesia hromadne veci ;) ale neviem ci o tom vobec niekto vie :D dokonca aj skolka to ma, nie len skola...

dai
16. feb 2016

@m.i.r.i tych 10% je v pohode, myslim ze tym naozaj sikovnym bude stacit aj 90% nato aby ukazali co vedia... 50% za znamky mne uz pride vela
- jasne, ja beriem ze su zamestnania kedy ten slovensky jazyk dolezity je, tiez v mediach mi udiera do usi ked pocujem silny prizvuk , ci u moderatorov zlu vyslovnost ( lebo pre nich je to jednoducho praca pekne rozpravat... a teda aj spisovne... )
ja ale napr. od politika ocakavam hlavne spravne napady, transparentnost, neskorumpovatelnost etc. etc. ... pre mna nech rozprava aj hotentotsky - ked toto nema moze rozpravat ako bernolak a aj tak bude o nicom...
co sa tych prispevkov tu tyka - ja si tiez pomyslim svoje - nie na zaklade jedneho i lebo to jednoducho moze ujst... ale ked sa to opakuje naozaj vo vybranych slovach napr. viackrat, tak tam uz niekde problem asi bude.... napriek tomu skor odpovedam na otazky akoby som mala zacat riesit iq daneho cloveka ( co zial ucitelky sj mnohokrat robia pri takychto prispevkoch )

sonula
16. feb 2016

@dai prve co by sa takemu politikovi vycitalo by bolo, ze ako moze zastupovat ludi vo svojej krajine, ak neovlada svoju rodnu rec🙂 Takeho politika by veru nikto nebral vazne.
Proste slovensky jazyk je nas materinsky jazyk a ak niekto napise napriklad babyka (ano, realne sa to stava), polyca atd. nie je na to ospravedlnenie.

m.i.r.i
16. feb 2016

@dai ja chapem co chces povedat...moj muz napriklad nevie absolutne gramatiku, mne sa rozum zastavuje...pyta sa ma ozaj na zaklady a stale ze v tom nie je logika, v hentom nie je logika..lebo proste niekedy sa to vysvetlit da preco je niekde y a inde i, ale niekedy proste nie -- vybrane slovo napriklad atd...to ozaj musis mat naucene a hlavne napozerane...on v detstve necital, knizky nula bodov, co myslim ze zas bola vacsina chalanov takych...skor vynimky boli ak boli taki literarne zdatni...z diktatov stale 4...teraz cita len financne trhy, pocuva roznych odbornikov z financnictva v anglictine,v spanielcine..pracuje v IT, ovlada 4 jazyky...ma ovela lepsi rozhlad a vedomosti ako ja vo velmi vela smeroch...takze ja nemozem povedat, ze tym ze nulova gramatika, tak je hlupy alebo ma nizke IQ..a takych je dost...spoluziaci trojkari z gympla dvaja su velmi uspesni chirurgovia, jeden dokonca uznavany v Cechach ako velmi velky odbornik...a z diktatov mali 3-4, slovencina slabota...a su odbornici vo svojej oblasti.....ale ja si nejako nemozem pomoct, ze taki mudri ludia, s vybornou pamatou, so zmyslami pre detaily, s logickym myslenim si nie su schopni zapamatat zakladne pravidla nasej rodnej reci .....ale proste to tkvie v tych zakladoch....ked sa v detstve k uceniu este nemali, ked zaujimavejsi bol futbal ako skola...a knihy boli strata casu..tak sa to asi uz neda dohnat...neviem...a zas clovek co vela cita a vie gramatiku tiez nemusi byt genius...

Zas este ma napada..ze my sme taki narod, co nie je zvyknuty na vela cudzinov, ktori sa ucia nasu rec...pre cudzincov uz nieco take ako y a i musi byt nemozne sa naucit..mozno ako u nas cinske znaky...zas ale ine narody, kde zije obrovske mnozstvo cudzincov, v Amerike, v Anglicku atd...ti su zvyknuti ze tam gramatiku neovlada polovica obyvatelstva...cudzinci napodiv niekedy este lepsie ako domaci vedia nadrilovanu gramatiku zo skol...

m.i.r.i
16. feb 2016

isla som napisad taki....a koniec.🙂 potom doslo narod 🙂 ospravedlnujem sa hehe..az mi to oci puci ked som to precitala po sebe..🙂

dai
16. feb 2016

@m.i.r.i presne ako pises, ja viem lepsie gramatiku AJ a NJ ako moji kolegovci z danych krajin... je to ale preto ze sa u nas jednoducho na tu gramatiku tak dba... tvoj prispevok inak dost vystihuje moj nazor... a zial ked mne niekto napise ako sa 2 dni zamysla na nejakym i v slove tak to mi pride dost primitivne, kedze ja vidim milionpaet dolezitejsich veci ktore treba riesit pripadne sa nad nimi zamyslat ...nie nejake i/y:-/

@sonula tak vidis... ja by som ho vazne teda brala ak by mal rozumne napady... okrem toho napr. na pode EU parlamentu kde sa momentalne rozhoduje o vaecsine nasich zakonoch sa komunikuje v anglictine a francuzstine - ja sa dost hanbim ked pocujem niektorych nasich politikov a ich snahu o anglictinu - beriem ze SJ by mala byt zaklad ako rec ale najmenej 1 dalsiu svetovu rec na komunikacnej urovni by som ja dala tiez ako povinnost... ty hovoris kolkymi cudzimi jazykmi?

celasapremenim
16. feb 2016

@m.i.r.i ludia, s dobrou logikou, technici, vacsiou nie su dobri na jazyky, teda ani na slovencinu
moj manzel slovencinu nepoklada za dolezitu a realny zivot mu dava za pravdu, vobec gramatiku pisanu nepotrebuje, nepouziva ju
skutocne nepotrebuje vediet gramatiku do takych podrobnosti, s akou sa momentalne na skolach frustruju deti
vela ucitelov nechape, nevie si predstavit a podobne
ja zase neviem pochopit, ako moze byt tak niekto pribrzdeny, ze si nedokaze v dnesnom svete dat dokopy suvislosti, ked je tolko informacii o fungovani hemisfer a mozgu a o nadanych detoch, hlavne tych, co su doslova uzko specializovane
tiez nechapem, preco sa tak uzko lpie na tom, aby sa na technicke skoly dostali iba deti, ktore prejdu sitom aj z gramatiky, lebo vacsina tych LEPSICH z matematiky gramatiku jednoducho podvedome odmietaju a nebudu sa ju ucit
tak je nepodstatna

okrem toho ludia, co su orientovani na gramatiku, hlavne zeny, sorry, ale po prechode sa z nich stavaju uplne blbane, neschopne humoru, neschopne alternativne mysliet, absolutne netoleratne a ked je tam este k tomu dlhorocne ucitelstvo, nuda s nou, fakt, lebo su v takych hraniciach, skatuliach, kolajniciach, ze ani humor nechapu
a uplne ich chapem a je to super, ze niekto rozmysla inak a jeho mozog dokaze vyriesit veci, co ten, co je zamerany na jazyky a gramatiku ani nezbada
ludia su rozni a ucitelia by mali najlepsie zvladat toleranciu a vseobecny rozhlad, najma ak sa to tyka variacii schopnosti deti a rozdielnost v rozmyslani

celasapremenim
16. feb 2016

odstavec od okrem po nechapu mal byt na konci juch

celasapremenim
16. feb 2016

jop, aj ine sklonovanie sa mi tam pobabralo, toz....snad vam to mozog posklada

celasapremenim
16. feb 2016

akoze ked ziakovi, alebo teda dospelemu, nejdu ypsilony :D:D:D tak je to hned primitivne :D:D:D:D
no sranda toto
a ludia s takymto nahladom ucia deti

simca06022011
16. feb 2016

@celasapremenim frustruju??? nehnevaj sa dieta sa ma naucit svoj jazyk poriadne.. aj s gramatikou. Naozaj uz sa im nezmesti do osnov na 9 rokov ani to co sme sa my naucili za 6 a teda zakladne slova, gramatika, sklonovanie je vec co ma dieta/student/clovek vediet.. to ako sa k tomu postavi v dospelosti je jeho problem, vsetci neskor prejdeme profesionalnou deformaciou a nepouzivame vsetko.. ale ked to potrebujeme a zamyslime sa tak to vieme. Kazdy zije vo svojom, lekar tiez pri pohlade na clvoeka hned zdiagnostkuje co-to, rovnako ako si ucitelka gramatiky vsimne chyby.. a tak je to spravne, nemame bit ovce dute a pisajuce hala-bala, mame sa ucit nad nasimi chybami a nie mikut plece, ze na co :D .. ale napr. napisat klientovi email s chybami je dost trapas ;) Ale tak kolko ludi tolko nazorov...

celasapremenim
16. feb 2016

@simca06022011 nikto nenapise emajl klientovi s chybami, iba blbec, dnes existuju systemy na kontrolu pisanej gramatiky, vsetko sa deje v programoch na compoch, nepotrebujes vypisovat pisane listy kralovnej a prezidentom a zaklad snad clovek s doktoratom ovlada, dokonca publikuje a co?
hovorim o uplnych pikoskach gramatiky, ako napr. ze slovensky je voncenie, nie vencenie psov a podobne
aj ked niekto nema cit pre ypsilony, neznamena to este, ze je to primitiv
moze byt ovela sikovnejsi a ingeligentnejsi ako clovek, ktory vie gramatiku na urovni vysokoskolaka, ktory ju studoval

celasapremenim
16. feb 2016

preklepy existuju

a ano, dieta, co je sikovnejsie na techniku, moze citit velku frustraciu kvoli slovencine, specialne, ked ma nejaku ucitelku, ktora netusi o tom, co je mozne zvladnut a co nie ktoremu ziakovi :D niektori to jednoducho nevedia, nevedia sa to naucit, ako nevie clovek bez noh skakat

a tam staci nahliadat, ze asi je primitiv, ked hoci vie vybrane slova, stale sa v diktate myli a hotovo, nietorym detom nie je viac treba....

celasapremenim
16. feb 2016

btw. ani ja v svojom odbore nepotrebujem dokladne vediet gramatiku :D

dai
16. feb 2016

@celasapremenim napisala si sice svoj nazor dost vulgarne ale v prevaznej miere s nim plne suhlasim🙂 aj ked to teda trosku znie ako oxymoron🙂

tiez mi pride primitivne sudit ludi podla toho ci vedia kde ma byt i/y alebo nie...
@simca06022011 lenze ten lekar ked vidi ze nevies nic o lekarstve tak ta neoznaci hned za primitiva...a suhlasim ze mail s chybami nenapise nikto🙂 teda ja v slovencine maily nepisem, ale na jazyky ktore pouzivam mam SW ktora pravopis kontroluje😉 content zial nikto za teba nevymysli - to je to co mas realne v hlave - mozno by nebolo odveci prihliadat na skor na tento fakt😉

simca06022011
16. feb 2016

@celasapremenim vies pravidla pravopisu a studovanie uz extremov typu "voncenie" a pod. neriesi v beznom zivote nik... ale ked niekto napise "chcely bi sme sa opitat" tak je to na zamyslenie a uroven posledneho cigana bez zakladnej skoly... a nie,ked niekto urobi nejaky preklep... a skryvat sa za "software" je tiez trapne, opravy minimalne zdrzuju.. uz sa neriesi v skolach ani krasopis ako kedysi, cize nikto neriesi ked niekto pise doktorsky, ale gramatika je zaklad, tie "ypsilonky" sa daju lahko naucit, su tu iste previdla co vacsina ludi zvladne ;) a nevravim ani o inteligencii..
AKo som pisala kolko ludi tolko nazorov.. momentalne u nas kandidoval spoluziak co v jednej vete narubal 20 chyb, nespocital 5+5 a nenaucil sa nikdy nic, len"tlacenkou" skoncil ZS a nejaku ucnovku.. takze taki ludia sa najdu aj vyssie... ako na neho musime hladiet je jasne :D ALe urcite sa vsetci okolo neho biju do prs aky je inteligentny...

bmuller
16. feb 2016

@dai nuz, mat napisane vsetko absolutne bez chyb naozaj nie je nevyhnutna podmienka prezitia, a samozrejme, ti, ktorym sa vludia chyby do prejavu, nemusia byt automaticky malo inteligentni. ale myslim, ze je rozdiel medzi tymi, ktori vedia, ze nepisu dokonalo, a aspon nad niecim( i/y, ciarky) sa snazia porozmyslat, zlepsit, a medzi tymi, ktori povedia, ze s takymi blbostami oni skratka cas stracat nebudu, to nech si riesia jazykari 😝 to je uz ignorantstvo, sorry...
lebo takto si moze o hocikto mysliet o hocikom inom, ze jeho praca je blbost 😖 ale to kto ma pravo porovnavat? ...a ked sme pri uciteloch, nam vravela byvala profesorka z gympla (matika/fyzika), ktora ucila syna dalsej nasej profky (=jej kolegyne) z toho isteho gympla (biola/chemia), ze kedze mal ten syn problemy z matiky, tak ked sa nim mama chemikarka ucila, vyjadrila sa, ze co za blbosti sa to musia ucit... takze ked takto zmysla jedna profesorka o predmetoch inej... no, co dodat... ako rodic a ako kolegyna tomu synovi dala urcite uzasny priklad, ako treba pristupovat k uceniu a ako si ma vazit ucitelov 😠

simca06022011
16. feb 2016

@dai pikosky a preklepy sa najdu u kazdeho, ale aby niekto pozeral (a hlavne ucitel SJ) na obsah bez toho aby pozeral gramatiku je trochu zvlastne... a su veci co sa kazdy vie naucit a uvedomit si, napr. take vybrane slova :D a zakladne pravidla... ypsilony sa nepisu len tak... ucitel jazyka je okrem ineho zodpovedny za to aby kazdeho co najlepsie naucil tu gramatiku a teda musi to riesit :D inak by tento predmet bol celkovo uplne nepotrebny...

dai
16. feb 2016

@bmuller ides uz do extremov... vratim sa teda k zaciatku tejto rozpravy - vznikla preto lebo sa tu niektora p. ucitelka vyjadrila ze SJ je zaklad, dalsia ( neviem ci ty ) riesila ze ludia ktori si nevazia SJ tak nemozu byt patriotmi etc. ... Nato prisiel moj prispevok ze si myslim ze kazdy predmet je rovnako dolezity lebo buduje nejaky ten zaklad a to co bude dolezite v realnom zivote sa nasledne vykrystalizuje...
Ja si ucitelov vazim ale hlavne tych co nepozeraju cez prizmu vlastneho predmetu... ja sama som vystudovala germanistiku, historiu a psychologiu - nikdy by mi nenapadlo niekomu tvrdit ze toto je alfa a omega vesmiru - pricom pre moj profesionalny zivot sa prave psychologia a germanistika ukazuju ako milionkrat dolezitejsie ako slovencina . Nic to nemeni na fakte ze mojim detom prizvukujem potrebu znalosti cudzich jazykov a momentalne pre pracovny zivot tieto vnimam ako dolezitejsie ako dokonale zvladnutie jazyka slovenskeho ( zial to mimo prave tu spominanych moderatorskych pozicii ti v pracovnom zivote nedava ziadne value add... )

dai
16. feb 2016

@simca06022011 hm... preco sa pysu ypsilony?🙂 aky maju vyznam pre nas jazyk? uprimne... ja som totiz uz citala viac studii profesorov SJ ktori sa zamyslaju nad ich potrebnostou v buducnosti SJ... dokonca teda aj Stur toto nevymyslel a nepraktizoval, uz pri vzniku jazyka bolo viac skupin bojujucich medzi sebou o to co sa presadi...
takze prepac, ale v inych jazykoch tie ypsilony nie su a ja osobne neviem ako by sa menil vyznam slova jazyk napr. keby sa pise jazik... ako na pohlad ot pre normalneho cloveka vyzera teraz strasne🙂 ale povedz mi ty ako odbornicka - aky konkretny vyznam ma v tomto slove ten ypsilon?

dai
16. feb 2016

vidis... a teraz som napisala pisu s ypsilonom... co by som normalne nikdy nespravila🙂 som uz medzi skupinou primitivov?