icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

lucia_9
25. jan 2016

Koľkých ludí nebaví grafika tak ako baví mňa nenútim učiteľov aby pozrušovali predmety ale potešilo by ma keby sa napr.z matematiky vyučovali veci ktoré potrebujeme ktoré musíme vedieť a nie vypočítať xcvb ktore sa rovna m.A poznala som učiteľku ktorá bola milá učila ma dejepis len to nevedela predať učila to z učebnice keď už otom začal niekto rozprávať ako o príbehu alebo keď nám pustili dokument bolo to zážívne diskutovali sme o tom bavilo ma to.Ale čisto len poznamky a testy.Nevidim v tom zmysel pardon ak vas bavilo sa biflovat 17 predmetov ale ja si z toho chcem aj nieco zapamätať.

carolek
25. jan 2016

@lucia_9 Neznámym ľuďom v diskusiách na internetových portáloch a sociálnych sieťach tykáme. Vykáme spoločnostiam a organizáciam a ľuďom, ktorým vykáme aj v reálnom svete.

rakywanda
25. jan 2016

@kasiopeja01 len na okraj obyčajný človek má max. 25 dní dovolenky a učiteľ 45

helenus
25. jan 2016

@kasiopeja01 Ja zas nechápem, prečo tu klameš o dovolenke. Zamestnanci majú nárok na dovolenku 4 / 5 týždňov, učitelia až na OSEM:
Zákonník práce
§ 103 Základná výmera dovolenky
(1) Základná výmera dovolenky je najmenej štyri týždne.
(2) Dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku, je najmenej päť týždňov.
(3) Dovolenka riaditeľa školy, riaditeľa školského výchovno-vzdelávacieho zariadenia, riaditeľa špeciálneho výchovného zariadenia a ich zástupcov, učiteľa, pedagogického asistenta, majstra odbornej výchovy, trénera športovej školy, trénera športovej triedy, korepetítora, zahraničného lektora, vychovávateľa a dovolenka odborného zamestnanca podľa osobitného predpisu je najmenej osem týždňov v kalendárnom roku.

Manžel odpracoval 8 hodín a šiel domov?

Zmeniť prácu môžu aj učitelia 😉 Prečo to však hromadne nerobia, keď sú takí nespokojní? 😉

carolek
25. jan 2016

@lucia_9 Za mojich študentských čias sa bakalár neštudoval.

m.i.r.i
25. jan 2016

@rakywanda presne..mam tie iste skusenosti...drviva vacsina z nich a hlavne teda zien nepojde prec zo skolstva kvoli tym vsetkym vyhodam...zas napriklad na vychode sa plat ucitela nelisi ovela od platu ineho vysokoskolsky vzdelaneho cloveka napriklad niekde na urade...tabulky, zakladne platy..dlhy rad dalsich zaujemcov za nimi....v sukromnej sfere su tiez priepastne rozdiely iba ak v tej Bratislave...takze ano, vacsina nechce odist zo skolstva...ostat bez prazdnin a v praci do 17....
A poznam teraz uz inak niekolko takych co robili v sukromnej sfere, s lepsim platom, ale dochadzat do prace dalej, robit v teplej kancelarii ale od 9 do 18:00...male deti doma co si vobec nevideli..tiez praca z ludmi, kopec telefonatov, kopec kolegov..a sup rychlo do skolstva...ze jooj, budem mat sice menej ale skoncim o 14:00, budem mat prazdniny, mozem ist na dovolenku s detmi a na vylety.....niet nad vyhody skolstva....

henamichal
25. jan 2016

@rakywanda ucitel ma nutenu dovolenku! Kazdy len tie nestastne prazdniny im zavidi ale to nie, ze musia opravovat sto pisomiek, testov a dlohovych

baaambulkaa
25. jan 2016

@lucia_9 ty si asi stále nepochopila, že práve ak Ty nepotrebuješ to xcvb sa , tak niekto to potrebuje vedieť!!!! Niekto sa chce matematike venovať aj ďalej a niekto ho to naučiť musí! nehovor sama za seba....ja som v živote nepotrebovala vedieť anorganickú chémiu a naozaj som z chémie mala husiu kožu, ale preboha rešpektujem, že niektorí v triede išli na medicínu a podobné odbory a učiť sme sa to museli...či si myslíš, že sa budú všetci učiť čo baví teba a čomu sa chceš venovať ty???

malabiba
25. jan 2016

@helenus zeby preto, ze chcu ucitelmi zostat a dostat primeranu mzdu k ich akademickemu vzdelaniu....iba par percent mladych ucitelov zostava v skolstve - s tym skolstvo zapasi cele roky

henamichal
25. jan 2016

Slohovych prac a stresovat sa s drzymi ziakmi!

emily76
25. jan 2016

Mna by len zaujimalo, ze ak by vsetci ucitelia dali vypovede a nasli si slusnejsie platenu pracu, kto bude ucit nase deti? Predavacky? Upratovacky? Uradnicky? Nic proti tymto profesiam nemam, sama som ich kedysi robila, lebo zivit sa cimsi treba... To len tak ma napadlo, ked tu niektore zienky navrhuju tuto alternativu... Hodte si do googlu napr. nastupny plat ucitela zs a zistite, ze ak by robil kdesi vo fabrike na mieste, kde ani maturitu netreba, dostane viac. Ano, su ucitelia, ktorym by clovek ani cent nedal...ale su aj taki, ktori pre deti ziju... Ja som mala stastie prave na tych druhych vacsinou, ci uz osobne alebo pri mojich detoch. Mozno prave preto si myslim, ze plat ucitela by mal byt vyssi...mozno aj to by motivovalo kvalitnych mladych ludi, aby po studiu isli do skol.

lucia_9
25. jan 2016

19 ročný človek nevie čo je to život a robota🙂 hahá no decko rozmaznané s ulízanými vlasmy s obtiahnutými nohavicami asi naozaj nevie čo je to život ale niektorí 19roční ľudia pracujú staraju sa o rodiny popritom študujú a niektorí museli dospieť skôr...neviem kde vy žijete asi naozaj vidíte mladosť len v chlaste a didkotékach no niekto v 19 musí rozmýšľať kam dá peniaze.Mne stačila brigáda a nikdy nikdy!Nepohrdnem pokladníkom sú tam aj ľudia s VŠ len aby sa uživili každá robota je robota a sj pokladník musí znášať vaše nálady namne sa nie jeden vyvŕšíl pre svoju nevzdelanosť pán vzdelaný to bol.Aké sú zlavy kde a preco ma platit viac tu asi vs nepomohla ked mu nedoslo ze ja s cenou nemam nic spolocne.To,ze ma niekto vydku neznamena ze si zasluzi extra vysoky plat.Ked ma niekto vysku je ucitel plni si svoje povinnosti ma dobry plat a ten ktory sa flaka a nic nerobi si zasluzi tiez?To je tiez nespravodlivost tsk sa tu nehadajte kto ma aku skolu kto kolko robi vsetci sme ajtak len ovce tohto statu a nemali by strajkovat len ucitelia ale vsetci do jedneho ci ucitel ci kominar.Kazdy z nas robi na ich zadky.A my sa vzdelavame aby sme im dobre sluzili

petulda333
25. jan 2016

Mna zarazilo to ako teraz bolo v tv aky plat maju,jedna v cistom 740€ druhy 800€ v cistom a oni strajkuju?nedivim sa tym co maju 400-500€ ale 800???ano maju to tazke lebo dnesne deti su nevychovane a drze ale aj ine zamestnania su tazke,ja som robila predavacku 8-12 h denne,za 320€,a tiez som bola v kontakte s ludmi-dospelymi ktori vam vynadaju,pourazaju a cigani?bali sme sa aj do prace chodit a oni sa stazuju..

lauricka
25. jan 2016

@liaka Mila liaka, ludia asi nechapu, ze takmer KAZDY ma PRAVO na strajk. Aj vy mozete ist strajkovat. Takze aj ucitelia mozu, kedz chcu. A mozete mi vysvetlit, aky by mal ucinok strajk cez prazdniny? Si robite srandu? Keby strajkovali zelezniciari a nesli by vlaky, tak to by bolo normalne, ucitelia nemozu? Ano, lekar slubil pomahat choremu. Ucitel co slubil? Nikomu sa nic nestane, ked sa nebude jeden den konat vyucovanie, alebo aj dva, to je jedno, nikoho zivot predsa nie je tym ohrozeny. Hocikto ma pravo na strajk a moze ho vyuzit. Tak budte trochu tolerantni.

vydrnik
25. jan 2016

Teraz kukam zpravy na Markize ukazovali z Bratislavy strajkujucich ucitrlou,jede priam na kamaru vravel ze on strajkovat nemusi,ze prisiel len podpotit ostatnych,ze on ma 12 ,triedu a ma 800€,a ze jeho zena tiez uci ma 10,triedu a ma 500€, mesacne,

lauricka
25. jan 2016

@petulda333 Mila Petulda, na gymnaziu som dostavala minuly rok 540 eur vo vyplate na plny uvazok, v bratislavskom kraji. Takze zobudte sa s tymi platmi. Ozaj a namiesto predavacky ste mohli ucitelku skusit, ked sa vam to zda lepsie. Ved nikto nikomu nezakazuje.

baaambulkaa
25. jan 2016

@lucia_9 jaj nedá sa čítať ako reaguješ úplne scestne a domýšľaš si :D píšeš, že chceš študovať výtvarné umenie, len aby si aj ty neskončila ako učiteľka výtvarnej výchovy, ako veľká väčšina týchto ľudí, pretože na Slovensku takýmto profesiám nepraje....ale držím ti palce, aby si to dotiahla ďalej, tak sa radšej choď učiť a pripravovať na prijímačky ;)

lauricka
25. jan 2016

@vydrnik ano a vacsina ma tych 500 a vacsina ludi aj asi chape, ako sa rata priemerny plat a kolko asi vacsina v skutonosti zaraba, ze?

petulda333
25. jan 2016

@lauricka mila lauricka asi 5minut dozadu davali v novinach strajk a moderator sa pytal ucitelov na ich plat,boli tam taki co mali 400-500€ ale jedna vravi v cistom 740€ a druhy pan 800€ ja som si to nevymyslela

rakywanda
25. jan 2016

robím na škole, ale ako nepedagogický zamestnanec a poviem vám, že tu o štrajku ani chýru ani slychu... a vedia prečo.
ráno prídu o 7,55 odchádzajú akonáhle im skončí posledná hodina, ak je to o 11,30, tak vtedy, karty necvikajú, čo si napíše do dochádzky to má. vedenie to takto toleruje,
jedna učka si po svojich odučených hodinách súkromne na pôde školy doučuje jazyk rôzne osoby, nevychádza dovolenka???? (ktorú si mimochodom môžu čerpať aj mimo prázdnin), vždy sa nájde spôsob ako to uhrať, takto to chodí u nás, preto nemajú dôvod ozývať sa.
nehádžem všetkých do jedného vreca, ale ak niekto nie je spokojný, prečo si nehľadá lepšie platenú prácu prácu? preto, čo som napísala vyššie - robiť od ôsmej do piatej a v lete max. dva týždne voľna, v termíne, ktorý nariadi majiteľ.
tiež tu ho.no zarobím, ale viem prečo. pre isté výhody. a keď ich nebudem potrebovať, resp. keď mi nebudú vyvažovať ten chabý plat, balím kufre a idem tam, kde zarobím adekvátne svojmu vzdelaniu a praxi.

lauricka
25. jan 2016

@rakywanda no a co? Kto chce tiez, chodte ucit. Je to nariadena dovolenka, ktoru si nemoze cerpat kedy chce. A keby ste si skusili jeden skolsky rok, zistili by ste, ze je to NEVYHNUTNE volno a nabratie psychickych sil. Verte mi, robila som aj vo firmach aj v skole a viem, o com pisem. Tiez by ste vedeli, keby ste si to vyskusali. Tvrdim a trvam na tom, ze to volno je nevyhnutne. A kazdy ma pravo na strajk, bez ohladu na to, ci sa to ostatnym paci alebo zda alebo nezda opravnene.

vydrnik
25. jan 2016

@lauricka aj nasa suseda,pravdu nepovie a stale si stazuje ze ma malo,ano ale preco ma malo.lebo z platu 800€splaca dlh,skole co ma pozicane.je ucitelkou na strednej skole_hotelovej akademii,

helenus
25. jan 2016

@malabiba Ale kdeže! Teplé miestečko, isté prachy 😉

lucia_9
25. jan 2016

Bambulka este raz...Ja nehovorim,ze ked to nebavi mna tak to nebavi nikoho ale potom nech si to ide studovat na elektrotechnicku,gymnazium alebo strojnicku priemyslovku ja studujem graficky a priestorovy dizajn same programy tie 2 roky by uplne stacili.Od toho su tie skoly takto rozdelene nie ?Maju plnit nejaku funkciu to ked na strojnickej preberaju mechaniku aj ja ako dizajner ju mam ovladat?A oni zase maju vediet dejiny umenia?Preto som sla studovat umelecky odbor pretoze som na toto dostala talent na umenie nie na logiku.Od toho by mala byt vysoka skola a ak dobre viem na medicinu a na matematiku sa ide z gymnazia z gymolu zase odmietaju prijat na umelecke vysoke skoly.A CAROLEK casy sa zmenili uz je 3 alebo 4 rocny bakalar kludne by som na vyske bola aj 10 rokov ale tymto tempom ze by si kazdy budoval karieru do 40tky by ludstvo vyhynulo.Bohuzial sa k tomu blizime.Deti sa narodia a ich rodicia maju 50rokov lebo dovtedy neboli financne zabezpeceni.

m.i.r.i
25. jan 2016

@henamichal ono ja chapem, ze maju nutenu dovolenku napriklad...ved ano, pocas roka si hocikedy dovolenku nevezmu...ale tak ked uz o tom sa hovori -- tak no a my si kedy hlavne berieme dovolenku? Neviem ako ty ale ja si ju beriem v lete, lebo syn ma prazdniny a musime sa s muzom prestriedat, tiez ideme na rodinnu dovolenku v lete, ked su prazdniny a nie pocas skoly, takze vyznam brat si dovolenku nemam.tiez si ju berim v zime cez Vianocne prazdniny pripadne ide Velka Noc a zas tam budu mat deti volno...a s nimi aj ucitelia..tak si tiez beriem dovolenku....mozno mladi bezdetni cestuju pocas roka, v zime na 2 tyzdne do Thajska alebo co, co si asi ucitel dovolit nemoze, ale inak, ucitel pri tej "nutenej" dovolenke nemusi riesit ktory tyzden si vybrat na dovolenku s detmi, ktory predlzeny vikend, ako sa zladit s manzelom, kamaratmi a ochotou starych rodicov....takze akokolvek si myslim, ze platy naozaj nemaju adekvatne, temu prazniny vs "nutena dovolenka" ozaj nemusim...ja by som rada mala takto vnutenu dovolenku...

carolek
25. jan 2016

@helenus Kto je obyčajný človek? V psychicky náročných povolaniach je dovolenka dlhšia. Treba sa s tým zmieriť alebo sa v takom rezorte zamestnať. V niektorých vyspelých demokraciách má učiteľ po každých siedmych odučených rokoch rok plateného voľna. Ne regeneráciu síl. Nikoho tam ani v sne nenapadne mu závidieť a už vôbec nie pozastavovať sa nad štrajkom. Ešte potrvá pár generácií, kým dospejeme. 🙂

stella33
25. jan 2016

Ja len strucne. Poziadavky ucitelov: ...žiadajú zvýšenie platov o 90 eur.  Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity...
A teraz prelozim pre ludi, ktori maju problem porozumiet citanemu textu (a takych je podla internetovych diskusii pomerne dost, bohuzial ☹
Ucitelia chcu zvysit plat o sumu, ktoru dnes automechanik zarobi pri vymene gum, ci oleja, co urobi asi za 30 minut az hodinu.
Ostatne poziadavky sa tykaju kvality vzdelavania. Podmienok, v ktorych funguju denne nase deti (viac, ako doma) a podmienok pre dalsie vzdelavanie ucitelov a zvysovanie urovne ich vzdelavania.
A teraz to poviem tak, aby pochopili aj ostatni primitivni Slovaci. Mili moji, ak nepomozete pozdvihnut uroven skolstva a status ucitela, skoncime vsetci ako v Bangladezi, v Chile, alebo aj tu nedaleko na Ukrajine. Vzdelani, sikovni ludia odidu, alebo zacnu robit nieco, na com mozu zarobit. Nase deti a vnucata, budu robit ako v Azii za dolar na den, pretoze nebudu mat kvalitne vzdelanie. Zapadne krajiny, nas budu mat za sluhov, lacnu pracovnu silu... Viete, preco je Japonsko taka technologicka velmoc? Pretoze u nich je ucitel vazeny clovek, a ti, ktori tu pracu v zivote nerobili si nedovolia ju posudzovat. Toto nieje na spolocensku debatu, pretoze ludia na Slovensku maju k vzdelaniu a vzdelavaniu chory vztah, ktory nam tu zanechal komunizmus. Bez vzdelavania tu nebude ani predavacka, ani casnik, ani automechanik, ani lekar.... To uz vedeli stare civilizacie, len my sme nejako osprosteli.... Spolocnost, ktora hani ludi, ktori sa staraju o deti (casto krat viac, ako vlastni rodicia), skonci na smetisku dejin...

carolek
25. jan 2016

@vydrnik Byť tvojou susedou musí byť radosť. 😀

aristka
25. jan 2016

@lauricka zelezniciari strajkovali .ale dostali stopky nariadenu sudom ...tot slovenska demokracia ...ci ten isty scenar necaka aj pedagogov ....

lauricka
25. jan 2016

@petulda333 ano, tak to je, su aj taki, aj taki a viac je takych, co maju menej. Podla pana ministra 1000 eur. To asi on da za veceru.