icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

pribinak
25. jan 2016

Podla mna to nie je az take stratene, ano su 2 mes. pred volbami, ale Teraz sa pekne ukazalo, ze Fico a spol ma skolstvo uplne v riti

Tak aspon ludia vidia ako Ficovi a parte okolo neho fakt Lezi na srdci buducnost dalsich generacie

Tak pamatajte na to v Marci, pri volbach

libka1
25. jan 2016

@butterfly333 na str. 15 na samom vrchu mas tabulky, su verejne pristupne na nete 😉

butterfly333
25. jan 2016

@ariadna1 takých je veru dost šikovným patrí svet.

ivanna1370
25. jan 2016

@ejka82 je toho veľa, na čo by sa dalo reagovať, ale zastavím sa len pri tom "kredity-preboha". Vidno, že nemáte ani potuchy o tom, ako to funguje... najprv vám riaditeľ musí umožniť vôbec ísť na nejaké školenie, lebo si spočíta, či mu vyjde na váš vyšší plat , alebo nie... alebo vás proste nemá rád, tak prečo by vám to umožňoval. No a druhá vec je, že ide naozaj len o to umožnenie-neumožnenie vyššieho platu, pretože školenia sú proforma, zabezpečované firmami (spriaznenými), ktoré vznikli za účelom kvázi vzdelávania učiteľov. Ale aby som nekrivdila, možno niektoré školenia sú relevantné, ale určite nie je potrebný taký počet hodín, ako prebieha. Všetko je to len o tom biznise v pozadí. Je to smutné, ale je to tak.

ariadna1
Odpoveď bola odstránená
aristka
25. jan 2016

@baaambulkaa takze take iste pravo ma aj nick .na ktory doslovne utocis a pouzivas vulgarizmy ...to tiez hovori o zrelosti osobnosti ...

timea7
25. jan 2016

@butterfly333 výplatné pásky nie sú až tak smerodatné, sú tam napr. zahrnuté aj nadčasové hodiny, je lepšie vyhľadať si stupnicu platových taríf pedagogických pracovníkov a tam si vyhľadáš, aké platy majú v skutočnosti.

libka1
25. jan 2016

@ariadna1 ja len na margo toho ze v telke vraveli ze zarabaju ucitelia 730-800 eciek... ja neviem co do toho zaratali, ale mna az brucho boli z takychto statistik 😀 uz viem, plat ministra skolstva a jeho pobocnikov asi...

baaambulkaa
25. jan 2016

@aristka neviem čo je podľa teba vulgarizmus a keď niekto začne útočiť na mňa, tak sa bránim rovnako ;)

aristka
25. jan 2016

@timea7 toto je vseobecny problem v statnom sektore ..tj nastupne platy ....a preto je problem s naborom mladych ludi ....

dudenka
25. jan 2016

@butterfly333 som ucitelka, ucim 7. rok. S tabulkovym platom, priplatkom za triednictvo a osobnym priplatkom mi ani zdaleka 730 - 800 € nevyjde. Prave pracujem na prvej atestacii, no zial ani po jej uspesnom ukonceni sa k tymto cislam este nedopracujem...takze takto s nasimi platmi 🙂

libka1
25. jan 2016

@aristka problem s naborom mladych ludi je hlavne aj kvoli tomu ze ti stari sa tazko vzdavaju svojich miest 😉 v okresoch s velkou nezamestnanostou su aj mladi ludia radi ak mozu robit v statnej sprave, ale na to treba mat spravne kontakty, teraz hovorim vseobecne o celej statnej sprave...

ivanna1370
25. jan 2016

len na dovysvetlenie - išlo o požiadavky učiteľov - bod kredity, že čo majú učitelia proti kreditom, veď v dnešnej dobe sa musí vzdelávať každý. Toto bola moja odpoveď, aj keď v požiadavkách učiteľov je formulované celkové prehodnotenie kreditového systému.

timea7
25. jan 2016

@aristka viem, ale v školstve to začína byť alarmujúce, študenti vysokej školy sa mi smejú, keď sa ich pýtam, koľkí skutočne chcú ísť učiť....ja sa im ani nedivím, kto má bližšie k hraniciam s Rakúskom, ide opatrovať deti, alebo dôchodcov zarobí dvojnásobok nástupného platu, ale za dva týždne a dva týždne má veget. Odchádzajú nám šikovní ladí ľudia, ktorí ale študovali aj za peniaze z našich daní, takže štát tratí dva krát...

ariadna1
Odpoveď bola odstránená
mijo53
25. jan 2016

@m.i.r.i áno je to tak, ale sú ešte aj iné dôvody

aristka
25. jan 2016

@libka1 to je tiez pravda ....je to tu cele zle a bohuzial rokmi sa nic nezlepsuje .uplne stagnujeme alebo sa prac .prostredie zhorsuje ....bez ohladu na profesiu ..tych spokojnych je ako safranu ....preto treba nieco robit a preukazovat svoju nespokojnost .aj strajkom .....ci ide o zapad alebo vychod sk ..tie platy su vo vsetkych sferach velmi slabe a ludia aj napriek tomu .ze pracuju .zivoria a s tym treba nieco robit lebo ti nenazranci hore nas uplne vycucaju ...

timea7
25. jan 2016

Podľa údajov Ústavu informácií a prognóz školstva poklesol v rokoch 2009 až 2014 počet mladých učiteľov do 30 rokov o 35%. Znamená to, že z 11 376 mladých učiteľov v roku 2009 poklesol ich počet na 7 437 (počet učiteľov do 25 rokov poklesol dokonca až o 60 %). Počet učiteľov nad 60 rokov v tomto období naopak narástol až o 71% (zdroj).

Priemerný plat učiteľov by tak rástol aj v prípade, že by im vláda mzdy nezvyšovala.

zdroj - celý článok https://dennikn.sk/blog/zarabaju-ucitelia-malo-...

vbu
25. jan 2016

čo ty učitelia ešte chcu ???? Za 6 rokov sa im zvišili platy o 50 percent.
Mali by si vyskušať pracu vo fabrike kde musime robit 8 hodin , nie ako učitelia, ktorych vidim isť domov už o 13:30 .
A kolko chcu vlastne zarabat ???Ked sa im nepaci nech idu do zahranicia - ale tam by sa asi neuplatnili.

lauricka
25. jan 2016

@breeenda a co keby teda nikto nerobil ucitela. Ucte si deti doma. Aky problem? Uz ste niekedy skusili ucit? Skuste si teda klasicky pracovny cas - 8 hodin denne oducit. Kazdy den. Mila pani, chcem vas vidiet, ako budete vyzerat. Alebo ucit komplet cely rok bez prazdnin, bez prestavky. Asi by ste coskoro sedeli inde, na izbe na psychiatrii. Kazdy moze strajkovat (takmer) ma na to pravo. Ucitelia nepracuju menej, pracuju cast so ziakmi a zvysok samostatne pripravami, testami, atd....Odprednasajte si dve hodky v praci na nejaku temu, pripravte sa na tu prednasku. Ze ake to je. Co sa tyka ucitelov, vsetci do ich prace vidia, kazdy ma pocit, ze im moze mudrovat do toho. Ja si myslim, ze kto si neskusil, nevie, o com toci. A kto chce, nech si strajkuje. Co by nie? Aj tak na nich kazdy kasle. A ak nieco dostanu, tak velmi malo. Co im, vlastne zavidite vsetci?

aristka
25. jan 2016

@timea7 ono to je vseobecny problem Ba kraja a ani sa im necudujem .za tie platy si tu prenajmu akurat jednu izbu v trojizbaku a koncia .ani na stravu nemaju ...tato situacia je uplne alarmujuco katastrofalna ....ja absolutne nechapem .co ti hore si myslia .kto doplni prazdne miesta ...ucit ukrajinky nemozu a osetrovat pac.sem tiez nepojdu .pre nizke platy ...

pribinak
25. jan 2016

@lucia_9 gramatika na studentku zalostna, neriesim preklep, ale hrubku

gora8
25. jan 2016

Ja so strajkom suhlasim hlavne v tom, aby sa dosiahla lepsia uroven v skolach a to nie len v kvalite vyucovacieho procesu, ale aj v praktickych oblastiach, ako je zabezpecenie aspon zakladnych pomocok a v neposlednom rade aj hygienickych. Mam syna prvacika a nechcem ani spocitat, kolko penazi sme uz museli dat do skoly. Toaletny papier a mydlo odovzdavame v pravidelnych intervaloch a nemam pocit, ze by ucitelia na tieto veci prispievali z vlastnych penazi. Co sa tyka platov, urcite by mali dostat viac ti, ktori zarabaju 500, 600€, ale ti, co maju 800€ a viac by sa mali uspokojit stym, co maju. Myslim si, ze zarabat v dnesnej dobe 800€ je adekvatne odpracovanej dobe, kvalifikacii a narocnosti povolania ucitela. Ano, uvedomujem si, ze ucitelia maju narocnu pracu, ale kto nema? Ja zarabam sice viac (pracujem vo financnej sfere a taktiez mam VS a ak chcem tuto robotu robit aj nadalej, neustale sa musim vzdelavat), ale aj ovela viac casu a stresu ma to stoji. A suhlasim s nazormi, ze nie je ucitel ako ucitel...

lauricka
25. jan 2016

@vbu ved ste mohli studovat a ist robit ucitela. Valat si gule 4 hodky denne a cele leto mat prazdniny. Niekto vam to zakazal? A ked sa vam vo fabrike nepaci, chodte strajkovat aj vy. Vasmu sefovi do kanclu. Kazdy moze strajkovat, je to jeho pravo. Skuste to pochopit. Ak nie su spokojni, tak nech strajkuju. Ak maju pocit, ze maju dovod, tak preco nie? Kto si neskusi, nevie. Nemoze hodnotit.

martinella1
25. jan 2016

@liaka jeden malý dotaz, aj učiteľ má rizikové povolanie. Dennodenne medzi deťmi, ktorých raz trápi kašeľ, sopeľ, teploty, svrab, vši a nebudem písať, čo ďalej. Aj toto na nás číha dennodenne. Jednou nohou v base, ak by sa niečo nebodaj stalo deťom. Na toto nikto nemyslí.

martinella1
25. jan 2016

@vbu robím niečo cez 6 rokov, ale ani v tom najlepšom sne sa mi plat nezvýšil o 50 percent....v ktorej škole to tak je? Aby som vedela??? 😉

tortelinka
25. jan 2016

@vbu prepáč, nemám nič proti práci vo fabrike, ale koľko si študovala? ako môžeš porovnať niekoho s učňovkou a s vyskou školou?

vbu
25. jan 2016

@lauricka ale plat ucitelom sa zvysil viac ako inde...uz to prehanaju. A chodil som do skoly tak viem aka je taka ich praca tažka, ako idu zo skoly s vyplazenymi jazykmi 🙂

lucia_9
25. jan 2016

Je chybou,ze plnoletych ludi nepodporujete ale povazujete ich za deti.V 20tke by uz mal mat clovek deti aspon niekedy to tak bolo a mohlo byt keby 30 rocny clovek mal kde byvat nie to este 20rocny.Ano mam spoluziaka ma 23rokov vyzera a sprava sa na 15 ale nie kazdy je jak rozmaznane decko bez argumentov kolko ludi mi povedalo,ze som decko blabla...A polovica ucitelskeho zboru sa ma zastalo,ze som jedina ktora si vie usta otvorit.A bambulka starsi idu prikladom a tvoj slovnik stoji zaco?Tak sa vyjadruje 27rocna buduca mamicka a potom sa cudujem,ze same decka schlastane s mobilom na facebooku tu behaju ked od mala su uceni k tomu aby sa povysovali nad druhymi.A co,ze niesom matka?🙂 mam mat dieta v 20tke a pocuvat,ze som zla matka lebo som mlada pritom mozno vy co mate 30 ste si neprezili peklo ako ja.A v 30 naozaj netuzim byt prvorodickou zda sa mi to byt neskoro a nehodlam byt zavistla na muzovi.A co sa tyka tejto stranky.Daju sa tu cerpat informacie ale ked sa 30 rocna zena spyta ci moze byt potom...tehotna ubohe a trapne vysoka skola a o vlastnom tele nic nevie co je zaklad vzdelania poznat sam seba.A ohanat sa mlade mamicky tym,ze toto je stranka pre mamky🙂 Spravna matka sa realizuje venuje sa svojim detom alebo svojmu muzovi,domacnosti.Nie internetu.To len dnesne mamicky maju tolko casu vysedavat za internetom a vycapovat fotky a o 15 rokov sa vase deti budu hambit ake fotky sa z archivovali.Dospeli ludia vodu kazu ale vino piju🙂 tak je.Nechcem nikoho urazit ani teba bambulka ty si to sice prehnala na svoj vek by si mala reagovat primerane ale ked ta ja ,,dieta,,🙂 dokazem vyhecovat s takymi somarinami ako je skola🙂 co ty budes potom robit,ked tvoje dieta bude dospievat postavis sa na hlavu jak niektore matky?A potom ti decko zdrhne z domu.Asi ste uz zabudli,ze pred par rokmi ste mali 20.A boli uplne ine casy co by som dala zato zit v takej dobe ako vy.Ze vraj bakalar ani nebol.Zaujmave,ze ja musim robit prijmacky aj na bc aj na mgr aj na treti stupen studia.Miesate tu jablka a hrusky.Mladeho cloveka a dospele zeny a skolu ktoru ste vy mali ovela lahsiu.A bambulka ak by som splietala 2 na 3 ...asi by niektori ludia nesuhlasili s mojimi nazormi ale suhlasia.Nezabudnite poznamenat,ze kazdy kto nema mgr je nevzdelany a nevidi do skolstva viem a poznam ludi ktori robia alebo robili v skolstve.A ja som student takze tato problematika sa ma viacmenej dotyka.

sardinka335
25. jan 2016

@vbu vtipálek.....aj ja chodím tiež do potravín nakupovať tak snad viem aka je praca predavačky nie?