Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@baaambulkaa Nevykrikujem. Normálne som napísala svoj názor. Ty čítaj s porozumením.
ja len rozmyslam ked vidim tie komentare co su tu s kritikou ucitelov a ich zosmiesnovanim, ze ako asi tito rodicia mozu naucit dieta respektu k ucitelovi. no nijak. ja sa ani necudujem ze ziaci kludne ucitela opluju pomaly, ved to doma vidia u rodicov 😅 by som nesla ucit ani keby mi dali plat trojnasobny 🙄
@baaambulkaa A viacerí aj študovali, aj vyštudovali , aj pracujú a nemajú sa tak ,, skvele,, .
mia18112 A čo robia pre to, aby sa mali skvele?
@mia18112 to je jasné, ja poukazujem na to, že keď tá predavačka sedí 20 rokov v tom obchode a len sa sťažuje tak nech niečo robí "so sebou"....moja mama bola tiež predavačka, no nesedela na zadku zdutá, postupom času sa vypracovala a zarábala 900 eur a tiež má len učilište...ide aj o to, či budeme sedieť, šúchať nohami a sťažovať sa alebo spravíme niečo pre to, aby sme sa mali lepšie
@natalym uplny suhlas. Je to prispevok na vychovu nie plat.
Ja zasnem napriklad, ze matka moze ist na predlzenu RD z dovodu nepriazniveho zdravotneho stavu dietata a dieta moze dat do skolky-uplne na hlavu postavene. Prispevok na jasle,skolku - parada.
Vzhladom k vyske minimalnej mzdy je prispevok pocas RD najvyssi za roky po revolucii.
Neviem co by dnesne matky hovorili na prispevok spred 15 a viac rokov.
@libka1 ja som na toto dnes myslela... ak doma deti pocuvaju "co by chceli, lenivi su, same prázdniny, my sa narobime viac a zarobime menej a pod.... deti nemaju ziadnu uctu k ucitelom a to sa ucia doma.
Miesto toho, aby doma poculi "pozri sa, ucitelia bojuju proti blbemu systemu, tak ako kedysi studenti...." dnes ludia len frflu, nadavaju, chceli by sa mat lepsie, vsetci! ale ked sa niekto postavi a chce nieco zmenit, este donho treba kopnut 😒
Len taka mala pikoška - infoška, len pre zaujímavosť : Na 1 učiteľské miesto vychádza cca 20 potencionálnych záujemcov.....
@natalka13 predsa nemôžeš porovnať život a potreby na život teraz a pred 15 rokmi....tak nežasínaj
@mia18112 to kvoli tym kvalitnym manazerom sa tam drzia :D
@libka1 my sme ku tomu ako rodicia pristupili tak, ze maju pravo ucitelia vyjadrit svoju nevolu strajkom a myslim si, ze uz je to potrebne
lebo skutocne, chlap, cerstvo nalozeny v tomto rezorte, velmi tazko uzivi rodinu a zabezpeci byvanie, zvlast ked sa mu potom uz tie deti dostanu aj do skoly
lebo my zarobime velmi slusne a este aj to cele vyklopime mesacne pekne na deti a vsetko ostatne, neviem teda ako odkladat na dochodok a to nemam uvery
@mia18112 ja si myslim ze takto razantne vystupujes lebo sa citis ukrivdena ze ta prepustili a nevies sa zamestnat ako ucitel znova. ja ta chapem ze to tak citis a mas na to pravo, ale zas si nemyslim ze sa na to pozeras uplne objektivne aj ked tvoje pocity su urcitym sposobom opravnene
Tak tu sa zavidi uz aj 200 eurovy rodicovsky prispevok.
@baaambulkaa preco nie? co je drahsie? plienky? oblecenie pre dieta? potraviny?
@baaambulkaa toto je dalsia tema okrem ineho aj dost diskutovana uz an tu na MK...co sa tyka rodicovskeho prispevku...ja s suhlasim s natalym v tomto...Nejde o to ci sa da z rodicovskeho vyzit..jasneze to nie je vela..ale to je "prispevok" , to nie je mzda, ani socialna davka koniec koncov...a je to prispevok ktory dostavame bezkonkurencne dlho....ano, aj ja by som bola za to, aby bola vyska prispevku odstupnovana podla toho ci zena predtym pracovala alebo nie.....ale u nas na to sluzi materske....tam je to odstupnovane a poviem ti, ze pre lepsie zarabajuce mamicky ani to nie je spravodlive, lebo je urceny maximalny strop...kym v mnohych inych krajinach dostavaju zeny plny plat...3 mesiace alebo 6 mesiacov..kazdopadne potom koniec...bud doma s dietatom ak chces aj do 5 rokov, ale nedostanes nic..je to tvoje rozhodnutie...a nie ze dalsich 2.5 roka poberat 200 eur....ak mamicka nikdy nepracovala, nikdy nic neodviedla..nedala statu vobec nic a ostane hoc len s dvoma detmi s kazdym 3 roky doma ( ved to je najlepsie si to nacastovat presne po 3 rokoch, aby som co najdlhsie nieco poberala od statu), tak jej stat vyplati na rodicaku 14 400 EUR! No ano, mozno sa ti to zda malo za 6 rokov po 200 eur mesacne..ale prepac aj ked sa na to pozeram optikou ze mamicka vychovava buducu pracovnu silu a platicov dani pre tento stat, tak stale neviem ci toto je prave to kde by mali ist peniaze statu...a to este samozrejme je malo, uz tu bolo aj take, ze podme strajkovat za zvysenie rodicaku.....
Akekolvek zvysovanie plosnych davok a podporovanie toho, aby ludia nepracovali je len populisticke zalepovanie oci ludom pred ozajstymi problemami..
Tak ako pri tychto uciteloch by nemalo ist v prvom rade o ich platy ( aj ked naozaj by tam navysenie byt malo), tak aj pri mamickach a detoch nema vyznam platit tych, ktori nic nerobia, nic nedavaju a mozno ani nic robit nebudu...
Peniaze by sa mali dat skor na nove skolky, na podporu prace na ciastocne uvazky pre mamicky, na ich zamestnatelnost, lebo po 6-10 rokoch na materskej potom kazda place ze nic nevie, nema sebavedomie, nechcu ju zamestnat lebo ma male deti atd.....Nikomu by neublizilo ak by mamicka pracovala napr 3-4 hodiny denne...aj by nezblbla, aj by bola v realite, aj by zarobila a zaroven by dieta bolo aj s nou aj v kolektive a nikto nemoze povedat, ze by mamicka "odlozila" dieta...ako tu casto pocuvame...alebo praca na 2 dni v tyzdni..ale kontinualne pracujem...nevyjdem z cviku...
Tiez by mal stat radsej odpustit dane oteckom co maju doma rodiny..nie smiesny "bonus na dieta" co prave riesim ci sa mi oplati vobec sa trapit s fotenim rodneho listku kazdy rok za tu obrovsku sumu co mi stat vrati vdaka tomu, ze mam dieta...keby oteckovia doniesli o 200 eur domov viac na vyplate vdaka danovym ulavam, tak by mamicky nehucali o zvysenie rodicaku ...ale doniesli by to len ti ktori pracuju! takze ano, stazovat sa na nizky rodicak je najlepsie..
inak lahsie je mi suhlasit s ucitelmi, ked mame momentalne same dobre ucky, som sokojna na 98 percent s nasimi dvomi skolami zs a ucitelmi, ktori ucia moje deti
tak im fandim, lebo mozem
ale kebyze mam taku ucitelku riesit, ako na mierovej, asi by som ich do r. poslala mileee moje :D
najdu sa vselijaki a to by mala byt uz vec riaditelky..riaditela skoly, pekne flexibilne ozdravovat svoje zbory
@stella333 jasne že závidí:D tu sa závidí aj nos medzi očami :D ja neviem, kam táto doba speje :D
Tak doteraz som so strajkom suhlasila, ale po tom, co som si dnes precitala v Novom case mam z tych niektorych ucitelov divny pocit. Mavali vyplat.paskami s 550-700€ v cistom. To sa mi nezda az tak malo. Ja som pracovala v odbore ktory som tiez 5 rokov studovala, mala som dalsie tri funkcie a po 10 rokoch v cistom 630€. Z toho som skoro 200€ precestovala. Ten pan ucitel sa tam stazuje ze musi chodit peso aby z toho platu prezil, ze mhd je drahe.
Chcu pridat 140€!! A kazdy rok potom 90€. Chore poziadavky. Ja som robila v a.s. a platy nam zvysovali rocne podla hospod.vysledku, co bol vzdy kladny a ked nam pridali 50€ v hrubom boli sme radi. Vedela som co idem studovat, ze to nie je ziadne lukrativne zamestnanie, tak som bola rada za to co mam a ze ma praca bavi. A nepojdem vykrikovat ze ked mam VS tak mi je malo.
Ako nech strajkuju, ale nech sa nestrapnuju ze z 550€ v cistom nemozu vyzit a ze ich musi zivit partner!
Hlavne ze ten jeden dilino ma znackovu bundu ale na MHD nema...ach jaj. A to by mali deti ucit k skromnosti.
@m.i.r.i nehnevaj sa, ja si polročné dieťa do jasiel nedám, neviem ako ty a áno cítim sa ukrivdená, pretože som zarábala omnoho viac, tým pádom mám materskú ohraničenú maximálnym stropom a príde mi nefér, že po 6 mesiacoch mám dostávať rovnaký príspevok, ako matka, ktorá si neodrobila ani hodinu niekde v zamestnaní....ja nepoukazujem na to, že je malý, je nespravodlivo rozdelený....to je celé....a dávať matkám možnosť pracovať niekde na 4 hodiny....ok ja to beriem, tiež by som šla, ale však tu nie je pracovné miesto pre bezdetné ženy nieto ešte pre matky s malými deťmi....bohužiaľ, taká je realita
@severanka90 krasne si to zhrnula. Uplny suhlas.
@lalinko2010 ja sa s nikym neporovnavam, vystudovala som a pracujem - snazim sa robit svoju pracu co najlepsie a vyberam si zamestnavatela ( samozrejme ze kvoli praci nebyvam tam kde som sa narodila a kde by som mala vsetko pohodlie sveta😉 ) - som rada ze moj zivot nie je o prezivani ale ziti - nezarabam inak na svojej ubohosti ale na tom ze robim to co viem a mam zamestnavatela ochotneho zato normalne zaplatit...
nerozumiem tej otazke o ucitelke na MS - ja neviem aky mala plat🙂 v nasej skolke maju urcite viac ako 300 euro... a ako sa da oklamat stat na materskej? pozri si na MK temy - mamicky si tu pravidelne radia ako maju dostat max matersku aj ked pomaly neodviedli statu ani cent - myslim si o tom svoje, samozrejme ze som za zlu😉
@eldane osobne mi je to jedno ci je predavacka v obchode oduta alebo nie... vidim ju tak minutu kazdy druhy den - nablokuje co ma a idem dalej - nablokovat by to dokazala aj moja dcera ( mame take hracky doma a ona to miluje ), ja som tiez pokladnu robila na brigade v MCdonalde pocas VS😉 teda tam som musela samozrejme s usmevom😉 Neuctivo sa ku mne v ziadnom obchode nespravali, ak by ano, po feedbacku by som tam nasledne uz nevstupila...
@severanka90 Fakt z 550 e nedostanes ani uver na byt na zapade zial je to tak, mozno vyzijes z vyplaty do vyplaty, ale niekde v Humennom, napriklad mame zatial v prenajme byt v BA za ktory platime 500 e dalej platim skolku, poistku, sporenia Fakt ja si z toho platu neviem predstavit fungovat a vsetko platit, citila by som sa ukrivdena, kedze skoncim VS a mam este psychicku ujmu, vies kolko zaraba taky lekar, alebo sudca? Ti maju platu zverejnene na nete, mame v rodine sudcu a berie 3500 e v cistom Dobre, ze? Preco vsetka mladez uteka a nechcu mat deti? Lepsie povedane nemozu si ani dovolit mat deti. Vsade je to biedne, osobne by som k sukromnikovi robit nesla a preco v statnej sluzbe nemozu mat vsetci adekvatne platy? Mam klientky zacinajuce ucitelky v BA a ta mi povie, ze jej plat je 470 e z toho 200 e da na najom 30 e na pausal 20 e na poistku este sa nenajedla, neobliekla pripadne co je potrebne kupit, nie aby este na nejaku dovolenku nasetrila tak uci od 7:30 do 14:30 a potom od 16:00 do 22:00 chodi doucovat a opatrovat deti zbohatlikom. Parada a volno nema ani na Saba ani na priatela, nie nato aby este mama svoju rodinu
@baaambulkaa ono vies, kazdy stat musi mat istu mieru solidarity..vzdy budeme zivit tych co nic statu ani nedali...tak ako budu vzdy aspon nejake smiesne socialne davky pre tych co nic nerobia, tak je aj RP poste ista davka solidarity s mamickami co su doma..ved pre stat je lahsie davat tych 200 eur kazdej ako podporit zamestnatelnost matiek vsakano..lebo ano, mamicky na RD sa nezaratavaju predsa do miery nezamestnanosti..cely system je zly..od (ne) podpory maleho podnikania, zamestnavania mladych, mamiciek, dlhodobo nezamestnanych, nizkych platov, dochodkov...vsetkoooo...a ano, chapem, ze tie co nikdy nepracovali by mali mat nizsie rodicaky...len to by podla mna bolo treba urobit inak...odstupnovat, ale kedze stat nevycleni odrazu obrovske peniaze na zvysovanie rodicaku tym co pracovali, musel by niekde ubrat..napriklad tak, ze by sa rodicak poberal len 2 roky ale ti co pracovali by mali viac....no ale uz by som videla ako by sa zacalo strajkovat..ved to by mamicky pochodovali pochody ze rodicak len 2 roky miesto 3...to by uz Fica ozaj nik nevolil 🙂 Dovolit si siahnut na mamicky..nedolovit im byt doma s detmi 3 roky..ved to je pre dieta to najlepsie...pritom by to podla mna vo vseobecnosti bolo ovela spravodlivejsie..ale to si ziadna vlada nevezme na triko..radsej zvysili aspon materske...co ja osobne povazujem za lepsi krok ako zvysit rodicak...tam je to predsa aspon ako tak odstupnovane....aj ked tiez stracam kvoli vyssiemu prijmu...
Po pol roku do prace ist nemusis..ale...ja to napriklad vidim tak, ze po roku, roku a pol ist na 2 dni v tyzdni alebo 4 dni do prace nie je ziadna tragedia...
Jedno niektore nechapu, ak sa predavacke nieco nepaci, ide za majitelom, ak sa jej nepaci jednanie ide za majitelom, ak sa nepaci sekretarke plat pojde za riaditelom, ak sa ucitelovi nepaci, pojde za ......no za kym, sme statni zamestnanci, pojdeme za statom, ale neviem si predstavit ze pojdeme samostatne, preto ideme spolu, co na tom niekto nechape?????

ludia nikdy s nikym nebudu spokojni to je jasne