icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

carolek
26. jan 2016

@angelinja Si jasnovidec? Pochybujem, tak sa, prosím, vyjadruj za seba. Už to tu síce napísané bolo, ale vidím, že niektorí to potrebujú dva razy, takže: ako vo všetkých profesiách, tak i v školstve sa nájdu učitelia, ktorí si pomýlili povolanie. Je ich mizivé percento. Ja s láskou spomínam na učiteľov svojich i učiteľov mojich detí. Od škôlky až po VŠ. Nikdy som nebazírovala na samých jednotkách, vždy sa detí opýtala, čo sa v škole naučili, a nie akú známku zo školy priniesli. Vďaka svojim učiteľom už dnes moja dcéra môže vedomosti odovzdávať ďalším študentom, bohužial nie na Slovensku. Ale Fico sľúbil pre učiteľov byty, takže má šancu sa domov vrátiť skôr. Kto učiteľským povolaním neprešiel, nevie, aká je to ťažká, ale zároveň krásna práca. 🙂 Z teba srší strašná závisť, osoba nešťastná.

ajana1
26. jan 2016

@angelinja ale tu nejde len o plat ucitela ale o skolstvo ako take. A co im zavidite tych 500 Eur a keby aj 800 co to v tejto dobe je? Za tie nervy co kazdy den s detmi a aj ich rodicmi maju. Kde je respekt k jeden druhemu? A take tie argumenty ze ini maju aj menej. Maju a je to zle a malo by sa to zmenit ale nie tym ze inym sa nedopraje. To je len hlupa zavist ktora nikdy nikoho v zivote nikam neposunula a zial kym bude spolocnost zalozena len na zlosti, hluposti a nenavisti tak sa nikdy nikam nedostane.

tinqua
26. jan 2016

@milena29 je tu kus rozdiel...pracovať vo verejnom sektore a v sektore súkromnom...pokiaľ vyvoláte štrajk ja neviem povedzme vo firme nemeckej, namiesto zvýšenia platu môžete očakávať hodinovku...pretože na vaše miesto za pásom sa trasie ďalšia kopa mindžujúcich ľudí, ktorý síce majú veľkú hubu o tom ako je v SR zle, aká je vláda na nič a ako si pýtajú peniaze len tí čo si ich nezaslúžia, ale nič im nezabráni zobrať to miesto a tým potopiť akýkoľvek štrajk alebo snahu oň....spolupatričnosť tá chýba...chcieť okamžité riešenia a výsledky to je také slovenské najlepšie bez akejkoľvek snahy....a nezabúdajme na to ako si doprajeme...mne je na puču a neviem si pomôcť tak aj tebe musí byť...každý si vybral profesiu sám, učitelia sa zmobilizovať dokázali....tak to dokážte aj vy alebo štrajk neriešte vôbec a vlastným úsilím si zarobte toľko, aby ste učiteľom tých ich smiešnych pár eur nemuseli závidieť....(tieto posledné vety osobne neber) to je adresované všeobecne hejterom

stastnablcha
26. jan 2016

@denisic a dokedy chcete strajkovat? lebo teraz aj tak nic z toho nepozera... a ano strajk je krajnym riesenim, ale to by mohli ist do strajku kompletne vsetci co pracuju pre stat. ludia co robia s marginalizovanymi skupinami a o mzde ucitelov len snivaju, dievciny za uradnymi okienkami kde si na nich kazdy zlost vyleje. podme do strajku vsetci... toto nieje systemove riesenie a este par dni pred volbami..
aj ked je fakt ze nechcem aby moje deti ucila teta na dochodku co uz len doziva a nove veci vidi len ak v serialy alebo telenovele. len nevime ci ste vybrali spravnu cestu..

david93
26. jan 2016

@roxi keď dostanú požadovaných +90 Eur k platu tak to situáciu nezlepší, aby išli učiť naozaj odborníci to by museli byť platy okolo 1500 Eur, takže to čo požadujú je nezmysel, úroveň školstva to nepozdvihne

evittam
26. jan 2016

@natalym
@timea7 Heheh, dobre ste to o dotyčnej napísali a ešte keby som jej napísala, že tú VŠ vôbec nepotrebuje aby zarobila pekné peniaze, tak nielen zbledne závisťou ale rovno sa stratí. 😀 😉

carolek
26. jan 2016

@stastnablcha Mohli. A prečo nejdete? Už dávno nastal čas...

roxi
26. jan 2016

@david93 možno aj to málo, čo by im teraz pridajú zabráni tomu, aby odišli niektorí, ktorí sa s touto myšlienkou už možno dlhšie pohrávajú a ak by sa platy časom znova postupne zvyšovali, tak by sa dostali na akceptovateľnú úroveň - samozrejme na tých 1500 € vzhľadom sa situáciu na SK by sa zrejme nedostali ešte veeeľmi dlho, ale ak to bude ako doteraz, tak už ozaj zostane v školstve len pár snílkov, ktorí si bez učiteľskej profesie nevedia predstaviť život a ten zvyšok, no čo si budeme nahovárať, vieme, že v školstve je dnes aj veľa ľudí, čo tam nemajú čo robiť, ale toto je dôsledok práve toho zlého ohodnotenia a tiež toho,
že rodičia povolanie učiteľa doslova ušliapali. kedy bol učiteľ autoritou, dnes sa nemôže ani škaredo pozrieť na žiaka, proste deti môžu všetko, učiteľ nič. Osobne obdivujem všetkých učiteľov, že to ešte nevzdali a denne bojujú s týmto chorým systémom.

milena29
26. jan 2016

@vzdatto sto percentne s tebou suhlasim.ved strajkujme vsetci!

angelinja
26. jan 2016

Ale viete to chcete povedat ze ked budu mat viac tak ucitelia budu mat tym aj zvysene vlasne IQ?

roxi
26. jan 2016

myslím, že dôvodom toho, že mnohí nesúhlasia so štrajkom je to, že si uvedomujú, že učitelia, ak vytrvajú, dosiahnu splnenie svojich požiadaviek, vedia, že nahradiť učiteľov, nie je tak jednoduché, ako tu mnohé diskutujúce uvádzajú a tvária sa, že učiť je predsa hračka.
A pravdepodobne to ich robí zatrpknutými a neprajnými, lebo oni si štrajk nemôžu dovoliť, buď z dôvodu, že ak by sa o neho pokúsili, dostali by výpoveď, alebo sa nevedia vo svojom odbore zjednotiť a to je smutné a je mi ich ľúto, ale to zas nie je dôvod na nevraživosť voči učiteľom. Možno ich to hnevá, že učitelia teraz majú vrch, lebo ich štrajk sa priamo dotýka mnohých, ale ak sa zlepší situácia v jednom odvetví, je pravdepodobne, že sa postupne zlepší aj v ďalších.

angelinja
26. jan 2016

@carolek ach nevyjadrujem Sa .nastastie som stastna a chapem ze ked si bola ucitelka alebo mad v rodine tak to podporujes

angelinja
26. jan 2016

A kto mi vysvetli orecomaju mat ucitelia ucitelske byty?

trnavacka
26. jan 2016

Ja som ucitelka, milujem svoju pracu
Nepresiel moj navrh, myslim ze bohuzial
ZRUSIT prazdniny a obmedzit ich len na dva tyzdne v auguste napriklad
Ucitelia by si cerpali povinne 10 dni dovolenku v lete a zvysnu hocikedy inokedy ako ostatni ludia 🙂
Rodicia aj deti by sa urcite potesili, ved tie prazdniny nie su pre deti, ale len kvoli ucitelom...

horana
autor
26. jan 2016

@rikarika Akoze sa ucitelia nemaju na co stazovat? Myslim ze za ten plat robia malo?
Ja sama som robila v zahranicnej firme, dokonca viacerych, pozname tie 10 hodinovky, samozr. sa tam nenosi aby clovek zdvihol kotvy po 8,5, to by bol za nemakacenka. Pravda vsak je ze 10 hodin sa nemaka vobec vkuse, spustu casu boli ludia na nete (to ucitelke nehrozi), rozprava sa, doobeda sa chodilo neskor, vybavili si vramci prac. doby a pod.. Tych 10 hod je cisto dokazovanie loajality. To nie je ako za pasom, to je ciste len prac. kultura. Jasne ze su navaly ked je srumec, ale inak...viem svoje.
Mozno by si si mala skusit postavit sa pred 20-30 pubertakov a nieco ich den co den ucit, potom by si pochopila co je to pracovne nasadenie, aj ked za menej hodin. Pozor, ja nevravim ze nie su nekvalitni ucitelia. Urcite su tam stare trosky, co to robia ako rutinu, ulievaju sa...Ale su aj nekvalitni pracovnici v zahranicnych firmach. A ako si kvalitne firmy udrzia len tych dobrych? Nuz motivaciou, vyskou platu. Keby sa toto konkurencne prostredie vytvorilo v skolach, ti co by boli ochotni robit za ten plat by postupne vysachovali lenivcov..tak ako v kvalitnych firmach.
Ked im budes udrzovat plat nemotivujuci, bude sa ti tvoja premysa potvrdzovat, nakolko tam zostanu medzi nadsencami, ktori to nerobia pre peniaze, aj mnohi "luzri".

angelinja
26. jan 2016

@roxi plynula anglictina predsa dnes uz neni Nic vynimocne boze moj uz ozaj prestante SI mysliet ze ucitelia su ovela mudrejsi ako ini ycitelia na zakl. Astrednych skolach Su neni xiadna elita naroda uz zostupte z Toho stupienka.

carolek
26. jan 2016

@stastnablcha Nechceš, aby Tvoje deti učila teta na dôchodku, ale polemizuješ o vhodnosti štrajku. A ktorý ambiciózny mladý pedagóg dnes dobrovoľne pôjde učiť za podmienok, ktoré v školstve pretrvávajú? Ak sa situácia nezmení, o chvíľu budú na Slovensku učiť len dôchodcovia a pár absolventov novovzniknutých ponovembrových vysokých škôl.

roxi
26. jan 2016

@angelinja nie, máš pravdu angličtina nie je výnimočná, ale v BA, by sa ten človek zamestnal s anglič, a VS na poste, kde by mal najmenej o 400 € viac, takže to je ten problém. Preto je napr. problém mať na školách kvalitných jazykárov, lebo si rozmyslia, či pôjdu učiť za 600 v hrubom, alebo či pôjdu inam za vyše 1000 €.

angelinja
26. jan 2016

@roxi kedysi bolo vsetko inak kedysi kedysi to Su argumenty?tetaz je teraz a platene su ine pozicie tak hor Sa na oreskolovacie kurzy

dai
26. jan 2016

@angelinja nerobi vo fr. firme ale nasa firma tam ma velku pobocku a ja som mala cest mat cez rok sefku Francuzku - cize som ten rok bola varena pecena tam... a teda aj poznam dost manazerov francuzov 😉 moj brat inak robi pre fr. firmu a tiez je v parizi vareny peceny a nemam pocit ze ich manazery maju ine auta ako nasi fr. manazery...
no, nastastie neviem o com ty snivas😉

roxi
26. jan 2016

@angelinja a ešte k tvojmu výroku, že učitelia nie sú elita národa, no nemusia byť, ale tak ako všetci, by mali mať príjem, ktorý im zabezpečí slušný život a pokryje ich bežné, aspoň tie skutočne úplne bežné náklady na život.

carolek
26. jan 2016

@angelinja Preto, lebo sociálne slabí u nás byty dostávajú.

angelinja
26. jan 2016

@carolek soocialne slabi?dostavaju nejake soc. Prispevky ked Su soc. Slabi?

ajana1
26. jan 2016

@angelinja a to nas zas odkial ze maju sluzobne byty? Kebyze by to bolo tak tak riaditelia nemaju problem najst kvalitnych ucitelov. Tu len jedna pani spomenula ze pan sudruh prislubil. A co tak namiesto slubu na sluzobne byty by dostali ucitelia normalny a motivujuci plat. Koniec koncov by to bolo daleko lacnejsie

kk77
26. jan 2016

Ahojte kočky. Chcela by som vyjadrit svoj nazor. Mam pohlad z oboch stran: pred rokmi som ucila a momentalne pracujem v sukr. sektore. Momentalne mam plat o 100-150€ nizsi ako ucitelka, ale mam pracu kludnejsiu. Praca ucitela je naozaj psychicky velmi narocna. Moj nazor je taky, ze tak ako v inych povolaniach ani ucitel nie je ako ucitel. V prvom rade by som oddelila zrno od pliev a zrnu by som kludne tych 90€ pridala! Momentalne som predsednickou rodicovskeho zdruzenia v nasej ZS a tak trochu do toho vidim. Polovicu ucitelov by som v momente prepustila, nepomahaju staznosti pretoze vedenie je take iste. Na zaplakanie. My rodicia sa ideme aj rozpucit a nic nezmozeme, akurat zobrat deti do inej skoly, ale my ich nechceme brat prec, lebo su tu na dedine stastne. Sme naozaj vyborna partia rodicov, ktora ma zaujem urobit nieco pre deti, pre skolu a odozva nulova. Smutne. Vobec nemam pocit, ze by sme tahali za jeden koniec. Ja viem trochu som odbocila od temy. Moj nazor je taky, ze treba dostat do skolstva kapacity a tie zaplatit. Vo Finsku ide ucit len 10% najlepsich z vysokych skol, mozno takto treba zacat.

angelinja
26. jan 2016

@dai iha tusim keby poviem bangladez aj tam by SI to poznala.nema Toto vyznam aj di Ta bola takvies ze Ta chodia na skutri daju cierny plast na oblek a idu robotty?samozrejme nemyslim nejakych akcionarov

carolek
26. jan 2016

@angelinja Nájomné byty pre sociálne slabé rodiny sú v každom meste. Fico zvážil, že učiteľom takéto byty patria, a preto im ich pár bude pridelených. Novinka?

roxi
26. jan 2016

@angelinja ja neviem, ale buď ti ide, len o provokovanie, alebo si lenivá zamyslieť sa. Takže som to urobila namiesto teba: možno niekedy, niekde, niekomu poskytli byt preto, že do nejakého zapadákova by inak učiteľ bývať neprišiel. Tak ako v niektorých dedinách ponúkajú byty lekárom, aby si tam otvorili ambulanciu, tak niekde možno ponúkajú aj učiteľom, ale toto je skôr výnimka, či myslíš, že pravidlo?

carolek
26. jan 2016

@kk77 A čo na to rada školy? Vymente vedenie, ľahký problém.

dai
26. jan 2016

@angelinja tato diskusia s tebou nema vyznam - prepac... som zvyknuta na inu uroven komunikacie - kludne to povazuj za arogantne... mam pocit ze ty si v parizi tak bola na navsteve ale ides sa hrat na velku cavu🙂 ano, predstav si - pracujem pre nadnarodnu firmu a tam je normalne ze cestujes po svete - pravdepodobne to tiez poznas kedze mas nenormalne vzdelanie a vsetko vies😉
uprimne, necitim potrebu tebe nieco dokazovat, len prosim ta nevymyslaj si JPP novy cas informacie... je to smiesne, alebo skor na plac?☹ ak chces o niecom pisat, skus si to nastudovat a predtym trosku porozmyslat... normalne sa cudujem sama sebe ze dialogom s tebou stracam cas... uz pred par prispevkami som vedela ze nema vyznam ti nieco pisat☹
no nic... dalej si tu pis ze nechapes naco potrebuju mat v BA ucitelia aj budis s 800 eurovym platom prispevok na byvanie, ci ze anglictinu vie v dnesnej dobe uz kazdy😉 ( kecas nenormalne... ja prave robim pohovory a mam problemy zohnat mladych ludi s poriadnym cudzim jazykom - a to je nastupny plat 1200 euro pre absolventa... samozrejme ze takyto clovek zaroven nepojde robit ucitela ked moze robit napr. nasu pracu...)