Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@m.i.r.i je rozdiel medzi odučí a odpracuje... ano počitqte spravne, ze oduči cca 22 h na strednej skole je napriklad takyto uväzok, ale napisat, ze tolko v reale odpracuje je povedzme... naozaj ste sa vazne zamysleli nad touto otazkou ? O pracovnom case ucitela by sa dala napisat kniha z realnych zazitkov, ... ale povedzme ze realny neucitel si to nevie predstavit, takze :na väčšine škôl je pracovný čas predpísaný bud pevne od 7,30, alebo 15 min pred zac vyucovania a domov 14-14,30 alebo po skonceni vyucovania, v pripade, ze konci neskor. Niektori ucitelia maju "okna" a tak sa stava, ze oducia prvu, tretiu, piatu a siedmu hodinu a odchadzaju o15,00 a neskor. A ten cas mezi vyucovanim sa velmi malokedy da vyuzit tak ako si to neucitelia predstavuju - klebetenie a sedenie s vylozenymi nohami- ale na aktivity - pisanie dokumentacii, projektov, roznych uloh z roznych funkcii koordinatorov, dozory na chodbach, riesenie problemov a konzultácie so ziakmi, rodicmi, kolegami a vedením, miniporady cez prestavky, a dalsie ine aktivity - a zistite o 15tej, ze ste si dali dva glgy vody a ledva ste boli na wc. Niekedy su dni lepsie - lahsie a niekedy jednoducho padate na nos, aky ste vystaveny.
Nehovorim, ze vsetci ucitelia su sto percentni, najdu sa aj tam samozrejme flakaci, ale to vsetci vedia, aj ziaci !!!
A prosim vas, neporovnavajte ich pracovny cas s niekym, kto robi za pasom, alebo vyklada tovar - cest vsetkym profesiam, ale za pasom, moze robit niekto so zakladnym vzdelanim, alebo mierne nad nim... a to, ze su stredoskolski a vysokoskolski vzdelani ludia nuteni robit zle zaplatene prace, alebo sa musia nechat vykoristovat kvazipodnikatelmi, ktori sa rozvazaju na mercedesoch, nie je chyba ucitelov, ale tejto spolocnosti. Doprajem vesetkym, ale nejaky rozdiel tu snad musi byt ?
a to som este zabudla na porady a rodicovske zdruzenia do vecernych hodin a ine akcie 😉
tak potom stanovme zákonom, že každý kto má VŠ musí mať plat min. 1000 Eur, prečo len učiteľ? aha, dnes je každý druhý s titulom pred menom, ups
No, vidím, že ľahšie je nadávať a kritizovať než prísť s konštruktívnymi nápadmi či návrhmi. Ešte raz zdôrazňujem, že je učiteľ a učiteľ. Učitelia ktorí sedia pri kávičke, doma si nerobia prípravy a len otvoria knihu a pokračuj kde skončili, do štrajku nešli. Poviem vám niečo o tých učiteľoch, ktorí to robia inak. Dnešné deti potrebujú stále viac a viac podnetov, lebo ich pozornosť sa nedá udržať tým, čím sa udržala naša pozornosť, keď sme boli deti. Mne osobne tá učebnica stačila, keď som bola žiačka. Ak som náhodou dostala niečo nayše, bol to super bonus. Zaujať dnes pozornosť žiaka chce omnoho viac než otvoriť učebnicu. Áno, učebnice sa používajú, ale len ako opora a k nej sa pridávajú iné aktivity. Dajme príklad. Učebnice anglického jazyka sú dnes na vynikajúcej úrovni, ale mnoho žiakov sa aj napriek tomu nudí.Prečo ?Lebo sú presýtení podnetmi z televízie, počítačových hier, rôznych iných adrenalínových atrakcíí, kam ich rodičia brávajú.Preto im učitelia musia vymýšľať rôzne hry a aktivity, cez ktoré môžu precvičiť prebrané učivo. To chce čas danú aktivitu si premyslieť, prípadne nájsť podklady na internete, materiál spracovať pre potreby jednotlivých tried, pretože tá istá aktivita sa nedá rovnako využiť v každej triede, lebo každá trieda je iná a aj atmosféra v tej istej triede je každý deň iná. Sú však aj predmety, kde nie sú dobré učebnice a preto si učieľ hľadá materiály kade tade. Zaberie to veľmi veľa času. Dokonca si niektorí učitelia učebnice aj sami vyrábajú, lebo žiadne vhodné neexistujú. napríklad pri bilingválnom štúdiu. Učiteľ má základný uväzok 22 hodín, ale môže učiť nadčasy a mať aj 30 hodín do týždňa. Nemôžete to rátať presne na minúty. Cez prestávky často rieši so žiakmi potrebné veci, vyberá peniaze, fotí materiíly na ďalšiu hodinu, vysvetľuje žiakovi, ktorý niečo nepochopil. Často krát nemá ísť ani kedy na WC. Cez voľné hodiny si zase niečo fotí, lebo cez prestávku nestihol, prípadne kopírka sa zasekla alebo bol dlhý čakací rad / a aj o tom je štrajk učiteľov-zlešiť vybavenie škôl/, môže sa pripravovať na ďalšie hodiny, ale všetko samozrejme nestihne, možno opraví písomky pre jednu triedu, ale tých tried má viac. Písomky si učitelia aj vyrábajú, nie na všetko sú už dané testy. Žiaci píšu slohové práce, diktáty, domáce úlohy, ktoré učitelia pozberajú a musia ich skontrolovať. V škole sa zvyčajne učia siedme hodiny, tak ako by mohli učitelia chodiť domov o 12? Siedma hodina končí pred treťou. Potom majú mnohí krúžky. Keď sa majú pripraviť na 5-6 hodín na nasledujúci deň, koľko im to asi trvá? Každá hodina inak. Niektorá pol hodinu, iná hodinu, ba aj viac. Uvedomte si, že aj učitelia sú ľudia, ktorí majú doma rodinu a aj deti, ktorým sa treba venovať. Deti učiteľov by vám o tom mohli povedať svoje. Že je mama stále v knihách a papieroch. Ich sa spýtajte. deti neklamú. A tie lyžiarske a výlety im naozaj nezávidím. Lebo ja by som na to energiu nemala. Nie je nad to dobre a v kľude sa vyspať .
@alicka850 Ano, vyzera to tak. 37,5 h tyzdenne, cize 7,5 hodiny denne. A rata sa tam vsetko - oducene hodiny, volne hodiny, atd. Pocet oducenych hodin u ucitelov v ZS pri 100% nom uvazku by mal byt 23 hodin, http://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-422#f6804546 (mozno neaktualne, takze +/- 23 hodin)
@snezienka07 Inak fakt by ma zaujimalo preco to ti ucitelia robia, ved skola v prirode kazdy rok nie je povinna. Raz za skolsku dochadzku uplne staci. Ja vobec nie som zastancom tychto akcii. A ked ani ucitelom to nevyhovuje nechapem naco to robia.Inak u nas na preplnenych skolach a skolkach to uz zrusili.
@ivanna1370 áno ten rozdiel tam musi byt a myslim si,ze aj je.Ucitel nepracuje manuálne 8,5h a viac denne,nemá fyzicky náročnú prácu a plat ma aj lepší ako robotníci.Pridala by som peniaze do školstva,ale nie na platy.A ten robotník príde vecer domov a ide robit ucitelsku prácu so svojimi deťmi.
@libka1 No vsak dobre, ja napr. taky lyziarsky u tych siedmakov kvitujem, aj toto plavanie ma nejaky vyznam. Ale som zazila ako presviedcaju uz prvacikov, ze nech idu do skoly v prirode, nehovoriac o skolkaroch. Ja to povazujem za zbytocne. To tak niektori rodicia sa radi zbavia deti, len som si nevsimla, zeby tie male deti nieco z toho mali, nejaky extra zazitok. Tak nechapem naco to ti ucitelia robia, ci len preto, ze rodicia chcu.
A teraz trosku odveci.Mamicky co maju dvojičky.Preco dostavali materskú 165 EUR ako mamička co porodila jedno dieťa?To druhé nepotrebuje?Jedna pani v pôrodnici mi povedala jednu hnusnu,ale pravdivú vetu.Ze keby to druhé dieťa zabila,tak ju tento štát nemôže ani zavrieť,lebo on robí presne to iste.Tieto mamičky by mali štrajkovať.Toto je problem.
@drnda37 a ešte k tomu treba pridat že mamičky ked boli štrajkovat od učitelov sa nedočkali podpori a učitelia chcú aby ich rodičia podporili aby sa naše deti mali dobre ,ak na mojej vyplatnej paske a manželovej uvidim vyššiu výplatu potom pojdem štrajkovat aj ja za učitelov nemám s tým problem 🙂 každemu rovnakým dielom či máme titul alebo nie
@janulkaadusko a kedy bol štrajk mamičiek? to som nepostrehla
Kazdopadne v školstve je problémov vyše hlavy..a peniaze by sa našli. V prvom rade treba zrušiť rozne školy, ktore vytvaraju len absolventov pre urad prace...rozne odbory kde ziaci len preliezaju a ich vysledky su mizerne. Dalej si posvietiť na rozne sukromky, ktore beru aj peniaze od štatu...su take ,,učilištia,, ktore dotuje niečo štát a niečo si priplacaju študenti...dostali akreditácu ale o to aky prinos ma celkovo ta škola pre spoločnost, to sa uz nejako nerieši resp. ide do stratena lebo ved znamosti, kazdy si straži teplý flek.....mnohí dochodcovia su tam roky zabetonovaný a držia sa na niektorých školách zubami nechtami a nie je práca pre mladších - uväzky.
Viac škol v ramci duálneho vzdelávania...roky to tak bolo BEZka mala svoju školu, Baťa atd...a je tendencia vratiť sa k tomu napr. automobilky ziadaju kvalifikovaných pracovníkov čo bez praxe jednoducho nejde. Cize uzke prepojenie SŠ a podnikov...
A hned by sa ušetrili nejake peniaze na platy a ine potrebne veci. Proste urobiť v školstve ,,prievan,, lenze ten prievan by sa nepáčil ani samotným učitelom.
@herault bolo to uz skor ked bol štrajk ale sa za tým skoro dvere zatvorili :( bohužial
@libka1 tak to malo byt len tak povedane. Ved mne je uplne jedno kto si co robi. Ja som len napisala moj nazor. Nemam rada ked hned niekto povie tak chod studovat a robit ucitelku... Preco by som mala? To mozem aj ja povedat,ked sa vam nelubi chodte robit predavacku... pisem vam s malym v, takze to pisem vseobecne keby som myslela priamo Vas tak pisem s velkym V 🙂 dobre hovorim? 🙂
@drnda37 to je pravda, že človeka ovplyvnia zlé skúsenosti. Veď práve takí ľudia by nemali byť v školstve, ktorí vyrábajú ľuďom zlé skúsenosti. Ale nie všetci sú takí. Tak je to všade. Nedá sa hádzať do jedného vreca - učitelia, setry, robotníci,...Vždy sa nájdu aj takí aj onakí.
@drnda37 a čo z teba zvyšenie platu urobi ineho človeka? Tiež neurobí...
@herault a čo predavačky, uradnici, a iny nevyrabaju ludom zle skusenosti???
Tu niektore ste snad pracovničky roka! Za prepazkou na pošte, pri pokladni, v potravinách, v telekome...v lekarni...všade su ludia aj nepríjemný a protivný čo nemaju svoj den..len u učitelov sa tomu kazdy čuduje. Je to praca ako kazda ina...poslanie ma farar alebo reholnik...ak sa tým chce niekto ohanat.
Chcela by som vas vidieť vo vašej praci ak je to s ludmi či ste furt usmiate, mile, ochotne isť aj ,,milu navyše,, koli nejakemu zakaznikovi - a samozjrejme je to u vas bezne. No iste...
@sardinka335 nie neurobí,preto im nedoprajem.

@jajka257 áno vieme čo to je organizovať akcie s deťmi, robíme to už roky a väčšina je dotovaná nami, mali sme deti malé aj veľké, starali sme sa im o program - a nie sme pedagógovia, máme OZ
vždy je to o chuti a odhodlaní, nie je všetko zaplatené, ale deti sú zase úžasné zlaté a vďačné, tá spätná väzba stojí za to
ja chápem, že učitelia sú frustrovaní, ale aj zo škôlky mali viac akcií ako zo školy a škôlkári sú oveľa náročnejší na dozor aj organizáciu