Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@drnda37 šak nedopraj.......ale nedopraje len ten kto sam nema a zavidi...ano, budeš tu presviedčať ako nie. Ja mam všetko a doprajem aj iným...lebo ak mozem tak pomozem, tiez som nie vzdy milá, ochotná a skačem radostou ked niekto niečo chce...nebudem tajiť, neskrizila som sa s ,,panenkou Mariou,,...
By som chcela vedieť tvoje zamestnanie....ale tak to nemáš gule priznať.
@sardinka335 zvýšenie platu ti uľahčí život, nemusíš sa stresovať, že nemáš financie na bývanie, na zabezpečenie potrieb svojich detí, môžeš ísť s nimi na lyžovačku, na dovolenku, robiť také veci, čo mnohí ľudia berú ako samozrejmosť a niekto ich proste nemá
ucitelia su ucitelmi lebo sa tak rozhodli.kolko na svete je ludi,ze vystudovali jedno a robia ine.ak sa im nepaci preco to nezmenia?nikto nema povinost robit to co vystudoval.
@herault a to podstatné som zabudla napísať, čiže keď máš uspokojené základné potreby, si lepšie naladená, inak zvládaš aj pracovný stres, inak sa správaš k ľuďom, máš viac entuziazmu a energie.Vviem, že človek by to mal dokázať aj za ťažkých podmienok,ale priznajme si, že sme len ľudia. A preto sa vo vyspelejších krajinách ľudia viac usmievaju a Slováci sú väčšinou zachmúrení. Lebo sú nespokojní.
@sardinka335 nemam problem priznať,ale nestotoznujem sa,ze za všetkým je závisť.Mne sa zdá plat učiteľov adekvátny k tomu co robia,ako robia.Predajkyna automobilov (nových).Takze obchod.Pracovna doba od 8 do 17 az 18,každú druhu sobotu do 12 a autosalón 7dni od 7 do 10.Od 600 do 700.Este nieco?Zla skúsenosť=nedoprajnost.
@gondulka tu bolo pisane,ze ucitel medzi 25-30 rokom ma takyto plat. A to nie je pravda. Ja mam dve atestacie,kredity nemam,lebo som ich musela obetovat,aby mi vobec dovolili obhajit druhu kvalifikacku. Makam od 24 rokov ako ucka. Pasky,co si sem dala som videla a to su platy ucitelov po 12-15 rokoch praxe. A pravdu? Keby som nemala danovy bonus na tri deti,nemam ani 700 v cistom.
@david93 Po pracovnej dobe ti neberú telefón len učitelia, alebo aj úradníci, lekári... ? By ma zaujímalo, či na ulici zastavíš a oslovíš so svojim problémom lekára, či telefonátom pri v večeri vyrušíš doma úradníka zo sociálnej poisťovne... Áno, rodičia žijú v predstave, že im učiteľ musí byť k službám 24 hodín denne a podgurážený otecko môže večer o deviatej zavolať a "vybavovať si účty" s učiteľkou svojho vydareného synčeka.
@sardinka335 a este nieco,gule nemam,snáď v budúcom živote.
@herault spokojnost alebo nespokojnost su vecou mysle...nie bankoveho konta lebo pre kazdeho je spokojnost niečo ine...niekto ma škodovku a je nespokojný lebo chce ferari...Ja poznám x ludí, ktorí ziju skromnejšie - nemaju drahe dovolenky, 2 auta, mamička nechodi na kozmetiku , gelové nechty a ani oblečenie nejako extra neriešia - značky, kvantum handar...ani nemaju nejaku vymakanu elektorniku a tablet ani neviem či maju, mobil maju...a su to šťastní ludia. Lebo maju všetko čo potrebuju ...
Dovolím si tvrdiť, ze základné potreby ma uspokojené väčšina Slovákov - strecha nad hlavou, jedlo, oblečenie...ale sme ludia a prirodzene chceme mať viac...5OO - 6OO eurový plat na Bratislavu je nič...smiešna suma...lebo len hypoteka stoji 300-400....
Ja nemám problém so Slovákmi ze by boli zachmurený...stačí tu ist za humna kdesi a rakušania chladný, lakomí tak si vyber..kazdy narod je nejaky.
@sardinka335 presne ako si povedala, že majú všetko čo potrebujú. Ale vieš si predstaviť, že sú aj takí čo tieto základné veci nemajú? Niekto nemá ani len tú škodovku, nebol na žiadnej dovolenke, deti sa tlačia v malej kutici bytu v podnájme. Aj to sa môže stať, keď sa ocitne matka sama s deťmi a vtedy jej ten učiteľský plat veru nestačí.
@janulkaadusko A každemu modrú uniformu a ešus. Si zabudla, že je rok 2016.
@herault samozrejmem ze su aj takí....v tom pripade zial bud si hladam k tomu brigadu alebo zmením zamestnanie ak je to mozne. Da sa ziť aj bez dovolenky v malej kutici .....zila som tak 20 rokov...nie je to ideál ale ked ine nie je tak sa aj tak ziť musi. Stať sa moze všeličo.
teší sa "stvoritel" modrého konika - ako pribudaju pismenka o ničom - asi jediný ktorý na tejto debate pekne zarába......
Jeeemine dievcata, ja mam pracu, pri ktorej mam velmi velku zodpovednost a nemam plat ani 500e v cistom a je velmi vela ludi, ktori nemaju ani 400e a musia zit, nestrajkuju. Vazim si pracu ucitelov, ale fakt, nemyslim si, ze je to s nimi az take hrozne... Aj my platime hypoteku a mame vydavky, a ako zena si nemozem dovolit chodit kazdy mesiac ku kozmeticke, na nechtiky, kupovat drahe parfemy, znackove oblecko, chodit kazde leto na dovolenku ... Ale som stastna za to co mam lebo viem, ze sa ludia maju aj horsie ako ja ☺ nechcela som svojim prispevkom nikoho urazit, ak sa tak stalo,prepacte mi, ale musela som...
@drnda37 nedoprajes, preto nikdy nebudes mat! 😉 takze sa ti necudujem, lebo fakt nikdy nebudes mat....a ja by som ti napr. dopriala...ale co, ked si si to uz sama zariadila, ze nechces... 😉
@sardinka335 samozrejme že sa dá, ale keď sa dá niečo zlepšiť, tak treba zabojovať, len to som chcela povedať
@carolek no nie nezabudla len je smutne ze je rok 2016 a je super len ucitelom a doktorom smutne :(
celý systém školstva treba prekopať! Ako je možné, že teraz je žiakov 2x menej ako pred 20 rokmi, stav počtu učiteľov sa takmer nezmenil a kvalita vzdelávania prudko klesá? Ako je možné, že sa na gymnázium (či VŠ) dostanú žiaci, ktorí s odretými ušami dokončia základnú školu, ked v čase môjho štúdia som sa ani neodvážila dať prihlášku na takúto školu, lebo tam brali iba tých najlepších žiakov z okresu (mimochodom VŠ som ukončila s červeným diplomom)? Ako je možné, že mi známa ktorá študovala pedagogiku v zahraničí a dokončovala si časť tu na SK s hrôzou opisovala, ako sa správajú budúci páni učitelia, ako ich voláme budúca "elita národa" na internátoch a v škole (v zahraničí sa na univerzitu dostanú naozaj iba vynikajúci žiaci)? Niekde sa asi stala chyba a veľká chyba! Jediným riešením je urobiť hlbkový audit v školstve a školách, tie ktoré sú nekvalitné zrušiť, niektoré pozlučovať, čo by ale prinieslo prepušťanie cca 30% učiteľov a ušetrené peniaze investovať do platov kvalitným učiteľom a modernizácie škôl. Len sa mi natíska otázka, keby k tomuto došlo (a podľa mňa je to jediná cesta), či by zas neboli štrajky učiteľov kvôli prepúšťaniu?
@drnda37 a ake mate dosiahnute vzdelanie? ked VS a nie ste spokojna zmenit zamestanie...
@pekaska ucitelia sa boja, uz to pochop. Pri plate 500 - 600 mesacne si niektori rozmyslia , ci sa pripoja. A potom je tu skupina, ktorym to je jedno. A to su ti kavickari a nicnerobiaci. Si myslis, ze moja kolegyna, ktora je rada, ze nic nemusi, lebo je uz stara pojde strajkovat, ma to ona v pazi. Dochodok plus plat. To je celkom fajn....
Podľa môjho názoru štrajkovať môže kto chce, každé jedno povolanie,ja to učiteľom neodopieram... ale...možno verejnosť sa na to pozerá trošku viac, hlavne preto, že sú platení z našich daní...niekomu sa to páči, niekomu nie. Ja pracujem v školstve ako ekonóm a vidím ako to celé funguje. Ja si vážim každé povolanie, či je to predavač, kurič, alebo učiteľ. Každý by sme chceli mať viac, ale skúste štrajkovať v súkromnej firme...vyhodia vás, ak sa ti nepáči dovidenia, učitelia vedia, že možu so štátom vyjednávať. Teraz som robila nové dekréty a učiteľom sa pridalo v priemere od 40-50 eur, v novembri dostali 100 eur- vianočné, ktoré povolanie ma každý rok takého zvýšenie??? Majú kreditové príplatky za vzdelávanie, ja sa vzdelávať musím ale nemám z toho ani cent, majú príplatky za triednictvo, krúžkovú činnosť, maturity, záverečné skúšky, preplatené nadčasy, príplatky za predmetové komisie...a samozrejmé aj osobné ohodnotenia a odmeny,....Berte to tak, že nie každému sa to možno páči...každá práca má svoje pre a proti, či je to práca s ľudmi alebo detmi, aj práca pri stroji má svoju váhu a nepohŕdam nou, lebo bez nich by sme nemali to pohodlie, ktoré máme. Preto zase nerobme z učiteľom ubožiakov, alebo príliš narobených. Nie je to až také zlé ako tu niektorí píšu. Na jedno pracovné miesto učiteľa sa nám v priemere hlási 30 dalších a poniektorí by neviem čo dali za to aby tu mohli pracovať aj za ten plat.....možno sa to nebude niekomu páčiť ale je to moj názor a pokial učitelia chcu štrajkovať, tak prosím, ak si vybojujú čo chcú tak im gratulujem...
@sorciera24 môžeš mi povedať,kde si nabrala tu istotu,ze nemam a ani mat nikdy nebudem.Mozno mam viac ako ty.

@drnda37 to keď sa doma učíš s deťmi, nie je náhrada práce za učiteľov, je to zas jedna z prác rodiča pomáhať deťom pri príprave do školy, aspoň ja som to tak vždy brala, nikdy mi to nebolo na príťaž pomáhať mojim deťom s učením, ale našťastie sú celkom samostatné