icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

pekaska
27. jan 2016

@herault ako moze byt niekomu jedno kolko zarobi.a coho sa ma bat?ved nemaju co stratit,ked za pasom alebo predavacka zarobi viacej ako oni.ved fabriky stale primaju

pekaska
27. jan 2016

@matulik222 suhlasim a to uplne so vsetkym co si napisala 😉

drnda37
27. jan 2016

@snezienka07 ja spokojna som a keby som spokojna nebola,tak si nájdem ine zamestnanie.A ucitelka,ktorá spokojna neni,si ho moze nájsť tiez.Co mam ísť štrajkovať pred kanceláriu šéfovi,ze chcem ine platového podmienky?Mamickam na rd treba dat.

herault
27. jan 2016

@pekaska ja to tiež nechpem

borocka
27. jan 2016

Viete,že závisť...................
tak to nie je závisť!!
ja totiž neznášam ľudí, ktorí sa len sťažujú. práca na hovno, deti na hovno, muž na hovno, choroby, hypotéka,................každý máme svoje.
mali by ste si uvedomiť, že sú ľudia,ktorí sa namakajú viac a za oveľa menej!

je jedno či máte dieťa jedno alebo 10. tie prázdniny musíte riešiť rovnako!!!!!!! a keď mám povedať konkrétnej slečne, tak predškolákov do táborov ani neberú (nakoľko nevedia čítať), a nie všetky škôlky fungujú celé prázdniny), a dieťa v tomto veku samé doma rozhodne ostať nemôže. Ale, ak máš ty prácu s neobmedzenými možnosťami na výber dovoleniek, tak ma prosím pouč!!!!

Ja si dodnes spomínam na svoju prvú pani učiteľku. je to veľmi výnimočný človek, je na dôchodku už pomaly 20 rokov a dodnes dostáva úctu a poklonu všetkých obyvateľov v dedine.
lebo tú úctu si svojím prístupom zaslúžila. Lebo dodnes je to moja najobľúbenejšia pani učiteľka a dodnes jej inak nepoviem,keď ju stretnem na ulici.
a inú takú napriek 15 rokom v škole nemám.

Viete, žijeme v štáte, kde 80% ľudí by si zaslúžilo a aj potrebovala vyššiu výplatu! 6ijeme v štáte, kde by sme sa jeden k druhému mali správať slušnejšie, úctivejšie a nie ho s prepáčením dojebať, lebo má iný názor ako ja! Tak sa zamyslite samy nad sebou! každý jeden!
každá práca nesie aj nejaké negatíva, niekde dokonca aj prevyšujú. a keď tú prácu robiť nechcete, keď vás nenapĺňa, keď máte depku už len z toho, že musíte ráno vsťať. Keď v nedeľu myslíte na to, čo zasa do pekla bude v práci,........... tak je lepšie to nechať tak. Nájdite si takú, kde to bude lepšie pre Vás.
A verte, že to bude lepšie aj pre tie deti.

A ešte jedna vec, nečakajte úctu od iných, keď sami si nikoho nedokážete vážiť. Úcta a spoločenské postavenie,to sa nedá vynútiť! to si musíte získať! práve tým ako hovoríte, ako vystupujete.
Je ľahké povedať, že rodičia serú na deti, že tie sú divé, rozmaznané, nepodarené, drzé,..... je ľahké povedať, že za to môžu rodičia. Lenže deti drvivú väčšinu času strávia v škole...a čo vidia tam?
Ja som si na svojich učiteľov nedovolila otvoriť ústa, lebo moja mama ma rýchlo napravila. Aj môj syn vie veľmi dobre, že v škole je šéfkou učiteľka.
Ale tí starší.........tak tí navnímajú oveľa viac.........vidia ufrfľaných, zadepkovaných, mrzutých,... učiteľov, ktorí ( povedzme si pravdu každý sám za seba a pre seba) si občas vylejú zlosť a zlú náladu práve na tie deti.... vbehnú do triedy ako fúrie, hneď zavelia že ide 5minutovka, lebo....( asi sa doma pohádala s mužom, alebo ju nasral riaditeľ), nevedia sa milo usmiať, meškajú na hodinu 10,15,20 minut, potom decká musia doma dobrať učivo samé.........potom sa dokonca roka nestíha. a Keď žiak mešká ráno z autobusu 5 minút ( lebo napadol sneh, lebo autobusy z dedín mohli mať reálne problém), tak hneď môže ostať pred tabuľou na odpoveď..........
to sú veci, ktoré som reálne zažívala ja na strednej. ktoré som denne videla! tak mi láskavo nehovorte, že to tak určite nie je a že je to obrovská výnimka, jedna z tisíc situácií.
pravda je, že som chodila na výberovú strednú školu a boli trochu iné podmienky. ale zas tak dávno to nie je. uznávam, že deti na učňovkách, so slabým priemerom, zo slabších soc.podmienok a hlavne niektorí spoluobčania...........hej, tam o tom potom......
Ale vo všeobecnosti.........všade a za každých okolností platí systém "padajúceho hovna".........a kde sa budú ventilovať učitelia?? no na deťoch...
tak prečo potom čakáte od detí niečo iné????

Môj syn na učiteľku nepovie ani pol slova, lebo nemá nárok. Učiteľka v septembri pred mojím synom dostala odo mňa povolenie, že ho má postaviť do kúta, posadiť do trestnej lavici, príslušne potrestať ( samozrejme keď je dôvod a nie fyzicky).

sorciera24
27. jan 2016

@drnda37 lebo nedoprajes, tak nemas.....a ak aj mas, tak sa to nevyrovna tomu, co (ne)mas v hlave;)
inak aj ja am iste skusensoti s predajcami aut...(no, ti by podla toho museli byt hlboko pod priemerom...mam tam hodi vsekych? a vyhlasit, ze si nezasluzite, lebo ste ofucany a nevyznate sa do aut? 😀 .....ako vravim, takymto frustrovanym ludom by som hadam aj viac ako tym ucitelom dopriala....(aby sa kus pozitivne naladili 😵 )

zuzana76
27. jan 2016

@stella333 aby škola vykazovali činnosť, čím viac ponúk, tým atraktívnejšia škola, niektorí rodicia si dosť potrpia na mimoškolské aktivity a výlety, výmenné pobyty v zahraničí a pod

breeenda
27. jan 2016

@jajka257 nás bolo na základke v triede 28, aj vtedy boli samozrejme deti ako ich teraz nazývame "integrované", len vtedy sa z toho nerobili prepočty, takto sa neoznačovali a neviem čo 🙂 Každí rok sme mali v triede aj nejakého "spoluobčana", ktorý sa ale zdržal iba rok-dva, lebo vždy prepadli... Teraz sú dokonca takéto deti umiestňované do špaciálnych škôl, vtedy chodili normálne s nami. Ale ja som sa nepýtala na prepočty, pýtala som sa, prečo prudko klesá kvalita vzdelávania a o to mi ide. Tým, že celoplošne zvýšime platy všetkým učiteľom sa nič nezmení, nie je to systémový krok. A o to mi ide, bijete sa za lepšie školstvo, ale tadiaľto cesta nevedie, že zvýšite platy všetkým rovnako... Systém je nastavený tak, že škôl je veľa a bijú sa o žiaka, lebo sú z toho financované, malo by to byť práve naopak, žiak by sa mal "biť" aby sa dostal na školu, lebo iba tak sa na ne dostanú žiaci, ktorí na to aj majú 🙂

borocka
27. jan 2016

@breeenda toto si povedala úplne presne a trefne!!!!

herault
27. jan 2016

@breeenda a čo navrhuješ?

drnda37
27. jan 2016

@sorciera24 ked nedostaneš nemas?toto si si vymyslela ci to učili na Vs?Lebo to som takú kravinu este nepočula.No ale k veci.Asi v 3prispevkoch som napisala,ze su aj normálne milé a spravodlivé učiteľky,ktoré nezaujíma aku maju našich deti rodičia firmu a kde co robia a kto kde s kým preco začo.Ale ako povedal jeden moj veľmi dobrý inteligentný a vzdelaný kamarat ,,blbcov je veľa,ale okolo mna maju hniezdo''.A takto to nejako ja vnímam v škole,kde ne(učia) deti.Ako som uz napisala z 10 je jedna človek-učiteľ.A to nemusí dávať jednotky,aby mala tuto korunu na hlave.

jajka257
27. jan 2016

@breeenda joj, opytaj sa na ministerstve, ze preco nam menia osnovy, preco teraz ucim deviataka to, co mna ucili v siestej triede. Opytaj sa, preco kratia pocty hodin jednotlivym predmetom a do popredia sa dostavaju humanne predmety. Opytaj sa, preco musim obsah uciva prisposobovat tym najslabsim. Preco zdatne deti nemaju pravo na moju pozornost...ano, aj s nami chodili slabi spoluziaci, ale nemali prisposobene ucivo a nikto nechodil kontrolovat ako indvidualne sa mu venujem na hodine. Tak ked mas 5 takychto, ako sa mozes venovat ostatnym? Jooooj, tazko vysvetlit niekomu, kto to nezaziva kazdy den. A este ti psycholog posle nariadenie ako mas taketo dieta vzdelavat.....nuz najdi odpovede na toto a mas odpoved, preco klesa uroven.

sorciera24
27. jan 2016

@drnda37 nie, endostanes...nedoprajes!...ludova mudrost a skusensoti;)...ale som rada, ze mne si dopriala....kedze som na RD 😉 keby som to vnimala tak ako ty, tak okolo mna je tolko blbcov a tiez si zasluzi 1 z 10 (hadam zo vsetkych povolani).....a?...potom to tak vyzera na SR.....vsetci maju malo, lebo nikto si vlastne nezasluzi a nik nikomu nedopraje....(alebo vacsina...).....uz sa necudujem a chapem to, len mi to je luto.....negativny pohald nikdy nemoze priniest nic pozitivne.....preto ja pozeram opacne a verim, ze je ovela viac ludi, kt. si to azsluzia (aj ked sa predstavuju inak 😵 )...uz sme mimo temu...ja som chcela len k tej nedoprajnosti (lebo prepac, toto u ludi nikdy nepochopim......)

natalia1985
27. jan 2016

Mna by teda len zaujimalo kolko si predstavuju aky plat?

breeenda
27. jan 2016

@herault napísala som to o pár príspevkov dozadu. Urobiť hlbkový audit v školstve, zredukovať počty škôl, niektoré pozlučovať, nekvalitné zrušiť (čo by ale prinieslo aj prepúšťanie učiteľov) a ušetrené peniaze investovať práve do platov kvalitným učiteľom a modernizácie kvalitných škôl. Pokiaľ sa toto nestane a budeme dávať peniaze do takéhoto stavu školstva v akom je teraz, tak sa nikdy nič nezmení a iba sa budú problémy v školstve prehlbovať...

stella333
27. jan 2016

@jajka257 V skolstve to chce velke zmeny. V tomto s tebou naprosto suhlasim. Cele sa to ubera zlym smerom, presne tieto pocity mam aj ja po tom ako moje starsie dieta chodi 6 rokov do skoly, vsetko sa prisposobuje slabsim a detom s poruchou, na sikovne normalne deti, kt. by potrebovali aj trosku viac sa ohlad neberie. A plati to aj pri tych osnovach.

jajka257
27. jan 2016

@stella333 no vidis, aj toto su problemy. Cele prekopat, prerobit. Ucim matematiku a z hodiny chodim mrtva. Sikovnym ine typy uloh, strednym ine a slabym ine. Je to fakt tazke a ver, ze ta divolenka v lete nie je. Prerabam kazdy skolsky vzdelavaci program....

drnda37
27. jan 2016

@sorciera24 ja doprajem tomu a tam,kde vidím deficit,nespravodlivosť,snahu,úsmev.Nie vsetci maju kazdy den dobrý den,náladu,ale prenášať to na ludi,deti po cely den učiteľ nesmie.A to co vidím je do placu,kazdy den,ked otvorom dvere do skoly.Fakt moja skúsenosť je veľmi negatívna co sa učiteliek týka a nie len moja.Mozno len nasa skola mala take výberové konanie ako ma jojka do farmy.Teraz mi nechce chodiť dieťa na obedy.Vies preco?Lebo mu pani vychovávateľka povedala,ze mu odmieta nakladať polievku.Odhlasila som ho z družiny a odvtedy mu to hovorila 3dni.Polievku si nakladať nesmú,lebo su druhaci.Tak som to musela riešiť.Je to normálne?Podla mna by toto nepovedalo 8rocnemu decku ani h....o.

lorela
27. jan 2016

@drnda37 Podobná skúsenosť: Povedať dieťaťu na prvom stupni, nejedz tú buchtu lebo si tučný a preto ťa Zuzka nechce je tiež "pedagóg", ktorý chce za svoju prácu pridať...

drnda37
27. jan 2016

@sorciera24 a nebola som nadávať na pani vychovavatelku,iba dom sa bola opýtať,kto mu tu polievku ma naložiť.Lebo inak by som mu povedala,nech ju chlípe z hrnca.A takýchto je tam ajajaaaj.

sorciera24
27. jan 2016

@drnda37 ja suhalsim, ze ucitel to na deti prenasat nesmie!.....nech sa vybija inde....ja to chapem a tiez poznam "kolegov", za kt. sa hanbim...fakt, take odbavovanie na detoch ako dokazu niektori.....ja to pripsutam...a som napr. za take psychotesty kazdych 5-10rokov pre ucitelov (tam by sa videlo)......
syna mam v skole, kde su uzasne ucitelky, druhe mamy.... fakt a zas, co si spominam, vacsina ucitelov, co som mala ja boli fajn....a jasne, nasli sa aj take pripady ako som popisala bol to teror (a stale to uci)....ale je to vsade.... preto ja im doprajem, lebo vacsina je skvelych, naozaj,a el chcelo by to iny system....zmenu od piky, vo vsetkom...ved o to tu ide.....
ale nie, ze im nedoprajem...to by som potom nedopriala nikomu...nech akzdy ma, podla zasluh....nech sa meni zasluhovy system a td.. ...no proste je toho vela...ale ak budeme vidiet len to zle, tak to tak zostane..ak nie horsie.....
a co ti povedala yvchovavatelka?...kto mu ma polievku nalozit?

drnda37
27. jan 2016

@lorela no ja mam príhod na knihu.A mozno by sa tu niektorá aj našla.

carolek
27. jan 2016

@natalia1985 Chystáš sa zajtra do Levíc podporiť ich alebo plánuješ ísť "za učiteľku" študovať?

drnda37
27. jan 2016

@sorciera24 vies,len rozdeliť zrno od plebelu a pridať ženu je veľmi tažké.Ja doprajem,ale napríklad v mojom prípade len jednej z 10.Ked som riešila tu polievku,tak odvtedy pani vychovávateľka ani neodzdravy .Ale to mi je jedno.Teraz sa bijú v jedálni,kto mu naloží.

carolek
27. jan 2016

@drnda37 No, ruka by jej síce neodpadla, ale na druhej strane - ona je tam pre deti zo školského klubu, tým sa musí venovať. Tvoja dcéra, pokiaľ si polievku nevie naložiť sama, musí požiadať o pomoc v jedálni dozorkonajúceho učiteľa.

carolek
27. jan 2016

@drnda37 A stal sa obľúbeným žiakom. 😀

libka1
27. jan 2016

Vznikla Iniciatíva Bratislavských Rodičov (IBR).

Včera večer (26.1.16) sa v Bratislavskom Atrfóre uskutočnilo stretnutie zástupcov Iniciatívy Slovenských Učiteľov (ISU) s rodičmi a verejnosťou.
Rodičia prišli v hojnom počte a prejavili záujem o diskusiu, ktorá sa natiahla do neskorých nočných hodín. Prítomní veľmi dobre rozumeli prečo si učitelia zvolili formu protestu OSTRÝ ŠTRAJK a zhodli sa na plnej podpore požiadaviek ISU.
Rodičia detí si najlepšie uvedomujú dôležitosť kvalitného školstva a chápu aj širší rozmer tejto problematiky, ktorá rozhodne nie je iba zvýšení platov učiteľov o pár percent ako to momentálne odznieva vo väčšine médií. Preto po konštruktívnej a otvorenej diskusii s učiteľmi založili Iniciatívu Bratislavských Rodičov (IBR), ktorá plne podporuje požiadavky a prebiehajúci ostrý štrajk učiteľov. IBR sa bude aktívne snažiť podporovať ostrý štrajk učiteľov až do splnenia ich požiadaviek.

Týmto IBR vyzýva ostatných rodičov v Bratislave a na Slovensku, aby sa pripojili do ostrého štrajku učiteľov a to tak, že na školách ktoré ešte neštrajkujú nedali deti do ŠKOLY.
Ostatné formy podpory ostrého štrajku učiteľov sú tiež vítané, ale pripomíname, že neúčinné.

Sme na jednej lodi s učiteľmi, cestujú na nej naše deti.

drnda37
27. jan 2016

Nie,ze si nevie,nemôže.Pani zástupkyňa videla ako na mna utocila a sama povedala,ze toto si nemôže dovoliť.Takze,ako to uz v komunitách býva,vedia to uz všetky a nakladaju jedna radosť.

drnda37
27. jan 2016

@carolek urcite ho milujú.Ja som mierumilovný človek,ale ako chytím kľučku skoly,tak riešim to co musim.

dudenka
27. jan 2016

@drnda37 pochybujem, ze sa mohlo niekde stat, aby pani vychovavatelka odmietla druhakom naliat polievku....uplna hlupost....