Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@moni244 mala isla na vijend s babkou prec..
@vroni to uz by ale nebola demokracia... Takto to vacsine vyhovujr
Off topic - minule vecer moj muz zatal, ze ide volit Fica. Ked som nanho vyplestila oci, ci bluzni a ze ja sa teda idem rozvadzat, lebo s ficoidom zit v jednej domacnosti v ziadnom pripade nebudem, povedal, ze chce konecne osobne spoznat prveho k****a, ktory ho voli 😀 😀 😀
No tych bude dost verte mi.
@nelinka2009, preco by to nebola demokracia? Ako obcan mas aj zopar povinnosti, pribudla by k tomu aj povinnost volit. Isteze nie predpisanu stranu, to uz tu bolo 🙂, ale mala by si povinnost vyjadrit sa k tomu, kto ti bude vladnut. Stale by ti zostala moznost volit neplatne - vhodit do urny prazdnu obalku - napriklad - a tak vyjadrit celkovu nespokonost s politickou scenou, ale bolo by tvojou psou, prepac, obcianskou 😀 povinnostou dat svoj nazor pravoplatne najavo. Vacsine vyhovuje valat si doma sunky pred telkou a dolezito trepat v krcme a tiez z toho neurobime povinnost. Inak volebna povinnost je napriklad v Belgicku, mas pocit, ze to nie je demokraticka krajina?
no...pani ucitelky...zajtra mozete strajkovat kolko chcete,aj cely den. Ale v utorok pekne do roboty 😀
😀
Áno, priznávam sa...Mám vyštudovanú vysokú školu, nepracujem vo vyštudovanom odbore, robím niečo, čo ma baví a napĺňa. No neskutočne ma vytáča, ako stále štrajkujú raz zdravotné sestry, potom učitelia. Stále majú málo, stále pracujú pod stresom, majú psychicky náročnú prácu. Sakra ľudia čo taký živnostník? Mesačne si zaplatí 200 € sociálku a zdravotku. Príde k lekárovi a platí si všetko, PN/ maródka je o čom? Veď ani to si dovoliť nemôže. Pracuje od rána do večera, cez sviatky aj víkendy. Murár, stavbár, pekár, poľnohospodár, predavač, klampiar,pilčík... či je vonku + 35 stupňov,alebo minus 20 makajú!!! Určite je to náročné, fyzicky aj psychicky, určite nemajú podmienky ako naši učitelia či zdravotníci. Domov chodia špinaví, smradľaví, svoje deti vidia pár hodín aj to až večer. Učiteľ si svoje dieťa odvezie aj dovezie do škôlky, po škôlke si ho sám vyzdvihne... čo živnostník a jeho manželka čo robí za 400 € v čistom ešte aj soboty povinne? mate zvihodnene obedy do dnes mozete mat byty vyhrievate si zadky v teplucku a chodite domov v lodickach a stazujete sa ???? Veď keď sa vám, milí učitelia, stále niečo nepáči, čo nejdete do závodov, prečo nepodnikáte? to ste az taky nenazrany???Choďte tam,kde vám bude lepšie. Čo keď máte vysokú školu? Má ju veľa ľudí a nesedíme všetci v teple na riti 45 minút, potom si nedáme 10 minút prestávku a takto pokračujeme celý deň. MAKÁME min.10 hod. denne, aby sme mohli odviesť sociálke a zdravotke sumu, na ktorú sa tiež narobíme a verte, že aj to je na psychiku. Nič v zlom, ale keď sa vzbúria živnostníci, ktorý nemajú daňové prázdniny( kam utekajú tisíce eur), ako naše zahraničné firmy až potom by sme videli, akí sú dôležití,keby si učitelia , zdr. sestry a tí, ktorí majú stále málo nemajú dať čo do úst, kde bývať, čím kúriť, alebo im nebude mať kto okná vymeniť. Takže- zrujnujme malých živnostíkov, nech sa o nás a naše blaho starajú učitelia ....a este dotaz aj v mojej triede sa naslo par slabsich ziakov a co robili ,pani,ucitelia ???? namiesto toho aby ich povzbudili venovali im viac casu boli k nim milsi trpezlivejsi brali na nich ohlad ked za to nemohli ze im to neslo namiesto toho ich ponizovali pred celou triedou a vybijali si na nich hnev aj mojmu bratovi to v skole neslo nemohol za to len co prisiel domov zo skoly mama s nim sedela do vecera pri knihach rano vstaval najskor aby sa ucil este pri ranajkach ho skusala a zial koli ucitelke donisol 5 pretoze mal z nej strach stres nezvladol povedat ani slovko a ja im mam teraz fandit????????? a nebol ani prvy ani posledny co bol psychicky deptany cest samozrejme vynimkam ale tie spocitam na jednej ruke moj nazor,,,, zdroj facebook
@marcelkaemmka a ty o com ? Ved aj ucitel si plati odvody, mne to minule vyslo okolo 300€ z hrubej mzdy + co plati zamestnavatel....a co si platis u lekara? Aj ja platim, ked idem k sukromnemu....dalej o akych bytoch tocis? Ja mam dnes oficialne dovolenku, v praxi to znamena ze uz tri hodiny makam na prerabani skolskej stranky. Aj takto vyzera dovolenka ucitela a este budem poobede cyrabat dalsie cvicne testy na monitor. Vcera som vyrobila jeden ( cca 3 hodiny prace), a to mam este dalsie tri triedy, mozno sedim v teple, ale robim tiez cez vikendy, sviatky a aj cez svoju dovolenku....
@marcelkaemmka no ja sa stale čudujem prečo aj tí zivnostníči nejdu do štrajku? Uprimne mi ich je luto ze dnes byť zivnostník je normálne ze ,,likvidačný podnik,,...
Ty mas nejaku zlu skusenost lebo bratovi bolo ublizene....no ver či never aj mojej sestre bolo v škole ublizene a to ma papier na ťažku diskalkuliu a je inak ZŤP....napriek tomu si myslím ze praca učitela nie je v mojich očiach v prvom rade spoločensky ohodnotena...lebo keby sa v školstve urobil prievan tak by bolo aj na platy....ale s tými zivnostníkmi suhlasim - praveze si myslím ze tam by sa malo začať so štrajkom....lebo poznám nejakých a teda je to ,,boj o přežití,, ...
A ten zdroj facebook to je čo? Si skopčila či ako?
@jajka257 to si ty jedna co sa pripravuje aj doma ale mam kopec ucitelov aj v rodine co skolu doma nikdy nespomenuli a nevedia si vynachvalit svoju pracu a nestrajkuju lebo su si vedomi ze viac nemou ani chciet ,,, skolu maju v dedine peso 3 min. po obede su doma s rodinou prazdniny sobota nedela doma sviatky doma strava deluxe v cistucku teplucku kolektiv top a este sa maju stazovat ???, sto ludi sto chuti
@marcelkaemmka a este aka prestavka? Mam 4 dozory tyzdenne, pocas ktorych stojim na chodbe a snazim sa ustrazit deti, nemozem ist na wc, nemozem odbehnut, takze taham v kuse 3 hodiny bez nadychu....
A este sa vratit k bytom, mame byt, lebo platime hypo, a tu mam vdaka manzelovmu prijmu.....mne by nedali ani pozicku na pracku....
@sardinka335 ano to bol stiahnuty text v jednej diskusii s ktorym 100000000% suhlasim
@marcelkaemmka no nasa strava teda deluxe nie, odfotim a poslem ti obrazok.....no ale vidis su aj taki, co pracuju, ja si vzdy chystam veci, matika je zlozita, bez pripravy vela vody nenamutis, ak sedim v triede, tak uz len, ked vsetci vsetko chapu a pocitame, dovtedy sa nabeham ako tapa....
@jajka257 ja si myslím , že nenapísala nič zlé...len to že aj iní pracujú a možno aj viac ako učitelia......je to bohužiaľ tak, tak to na slovensku chodí...je to jej názor...treba sa trošku poobzerať aj dookola, nie len na seba
@marcelkaemmka tak dobre ale dedina!!!! Dedina to je ,,miesto,, ktore si zije vlastným zivotom. Na dedinskej škole je naozaj lažo plažo...kamarátšaft....chod do mesta - do velkých miest, tam sa uz naozaj treba snaziť...lebo na tvoje miesto čaka dalších x ludi. A stačí ze sa začne par rodičov sťažovať a vyleju tak ako špinave pradlo...u nas na škole to tak bolo, nastupila učitelka, mala par prešlapov, rodičia sa proti nej spikli a ešte v skušobnej dobe pekne ťahala ,,čáru,,....to sa na dedine len tak nestane...lebo tam kazdy kazdeho pozna, hned su reči....ako ja osobne sa nesťažujem ani neštrajkujem...pretoze podla mojho nazoru treba zrušiť neperspektvne odbory, ktore vyrabaju absolventov na UP...posvietiť si na sukromne školy ktore aj dotuje štat...atd...rozne akreditácie na odbory, ktore nam do ekonomiky vobec netreba..a potom bude aj na platy a premie...
@jajka257 to nevysvetlíš to je zivot - ako ja osobne sa nestazujem ani neštrajkujem aj tak som na RD...ale milujem tie reči ludí, ktorí zaručene vedia ako to v danej profesii je a funguje bez toho ze by ju robili.
Ja nehovorím ze si zoderiem ruky po lakte a odrazam sa ušami, ale presne ako hovoríš - na wecko utekám, administrativa sa robi doma alebo cez tu prestavku pripadne volnu hodinu, ale to ako konštatujem mne to nevadi ved som v robote, fotim materiály, chystam si čo budeme robiť a nepopieram ze sa stane aj to ze pokecam s kolegynou...A priznavam ze nemať manzela ktory to inak taha tak to nemozem robiť...z 500 eur v BA nevyzijem...a s 3 detmi....neda sa...lebo to je charita - čo som sa navlačila do škd hračiek po deťoch, papiere, materiály aby sme mohli vyrabať...všetko čo chceš robiť - dones si. Tie 1 farebne papiere a vykresy, plus lep čo mi da veduca škd je zalostne malo...
@liaka Ja ked niecomu nerozumiem,tak radsej nepisem,lebo vy ako pozeram a citam vase komentare ktore vobec niesu logickeho myslenia a co odpoved to protirecenie a ....uplne mimo...prepacte hluposti.A miesate hrusky so zemiakmi,aj lekarov aj ucitelov aj predavacky do jedneho vreca...Tak to nie..prepacteTReba si to aj trosku ,,nastudovat a nemozte porovnavat ucitela a predavacku,ak ma plat prevacka 330 aj zacinajuci ucitel 350 ci je to v poriadku
@monise prepáč ale nedá mi ti neodpovedať.....naštuduj si prosím ta kolko má začínajúci učiteľ, a nepíš tu tiež hlúposti, určite nie 350 preboha, dufam že si to myslela len ironicky..začínajúci učiteľ má 613,50 + 37 eur (6% príplatok), t.j. 650,50 v hrubom....o čistom plate sa tu nebudem baviť, lebo každý ho može mať iný....okrem toho plus príplatky, napr. triednictvo, krúžky, osobné hodnotenie, to je u každého individuálne..
@marcelkaemmka a ty sa tu čo rozčuľuješ? a vypichávaš len pár vecí z kontextu? vieš o čom je štrajk?
je to téma o učiteľoch, tak tu nesplietajte stále dokola všetky povolania.
založte si tému všeobecnú, o povolaniach a životnej úrovni pracujúcich na Slovensku a tam diskutujte.
a ja tam prídem a podporím každého!
chápeš? každého!
lebo doprajem každému, nezávidím a neútočím na nikoho!
nepochopím túto náturu ľudí, samá závisť až nenávisť
lebo žiaden pracujúci tu neodvádza dane, že? a aj na nezamestnaných a aj na dobrovoľne nezamestnaných a aj na väzňov, ktorí napr.zabili a dožijú v teplúčku a napapaní. to len tí učitelia všetkých iritujú. tak zdvihni zadok a choď si ho uložiť do tepla školy a uč. čo ti bráni? nezáviď!
keď spomínaš xy povolaní, tak nech aj tí ostatní idú robiť inde a nesťažuj sa tu za nich
alebo nech nereptajú v kúte a idú do ulíc a ja ich podporím
nebudem ako ty a kopec iných krátkozrakých závistlivých ľudí, čo nedoprajú nikomu, len sebe
@matulik222 ano nazlostila som sa a maju niektori v cistom 350..co je smiesne,ak ak chces vediet ti mozem moj cisty prijem napisat a mam oducenych 15rokov...no tabulky nepustia
@marcelkaemmka fandim Vam!!!! Moj nazor!!
@monise neviem ako majú iní, ale to závisí od počtu hodín, teda v tom prípade majú nižší úväzok a preto majú nižšie platy ale pri 650,50 ti nevyjde v čistom 350, to určite nie....ja robím v škole, ale u nás ani jeden učiteľ nemá v čistom 350, fakt nie...

@zojulka nam ucitelky alebo deti mrznu????? To kde som pisala?