Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@jajka257 prosím ťa a všetky učiteľky, alebo tie, ktoré sú na ich strane
už tu donemoty nepíšte, čo všetko robíte a čo je náplň vašej práce
ste nepochopili, že to tu proste niekomu nevysvetlíte?
nepadajte na ich úroveň a neospravedlňujte sa tu za to, že pracujete a ako pracujete
toto je dehonestujúce jednoducho
tento národ si vo väčšine nezaslúži učiteľov, žiadnych
každý vie učiť, každý je premúdrelý
vychodil ZŠ, tak vie, o čom to je
nech sa páči, zrušiť školy a učiť deti doma alebo si platiť dobrého učiteľa
a som zvedavá, kam sa dostanú tie deti s vysvedčeniami a diplomom "z domu od rodiča"
snáď sa uplatnia a prijmú ich na tie vychytené zahraničné univerzity
podaktorí nech pochopia, že toto je účelové a vláda sa smeje zo svojich ľudí tu
rozoštvaní voči sebe, závisť, neprajnosť a to potrebujú
takýto blbý národ, aby sa mu lepšie tlačili do hlavy tie kaleráby
vláda nemá záujem o pozdvihnutie školstva, zlepšenie kvality výučby, si pozrite štandardy, učebné osnovy atď. potrebujú ovce, ktoré bude viesť baran
a ako vidím, darí sa im
som za platené školstvo v tejto atmosfére. a potom nech si tí rozzúrení rodičia chodia vykrikovať do škôl. a ten aj tak už chudák učiteľ bude aspoň ticho, lebo veď ho platí.alebo ho v prípade, že je fakt neschopný, prepustia.
alebo - po spoplatnení školstva bude fakt sito a výber kvality. lebo rodič si bude vyberať, kam zainvestuje peniaze, podľa kvality školy.
toto by sa vláde páčilo a v tomto sa im ani nečudujem.
zbavili by sa zodpovednosti a nechali tento národ handrkovať sa medzi sebou.
toto si asi zaslúži naša vlasť, za ktorú padli naši predkovia, ktorí teraz sa musia v hrobe obracať.
žiadna jednota, vysoký individualizmus a egoizmus.
a demokracia, za ktorú sa schová nevychovanosť, drzosť a doslova hyenizmus podaktorých
a teraz ma tu umučte 😝
ale je mi fakt trápne čítať podaktoré nenávistné komenty
@macamac juuuuuuj keby som sa rozculovala tak to by bolo kazde druhe slovo nadavka ja slusne kludne diskutujem pekny den prajem
@marcelkaemmka aj tebe 🙂
@liaka jeeej, to je super, ze si taka inteligentna, ze si to vedela uz v 14 rokoch.( Ja som vtedy riesila olympiady a prospech, aby ma zobrali na vyberove gymnazium a priemer 1,00 mi nestacil, musela som mat body za olympiady).A nebude to tym, ze tvoje znamky neboli dostatocne dobre, aby si sla studovat na gymnazium a na VS.
@bmuller vobec, so mnou sa nikdy rodicia do skoly neucili. Mala som same 1 a bola som schopna odpoved z noveho uciva priamo na danej hodine na 1. A vies preco? Lebo som chcela byt najlepsia. A otec ma doma ucil ine veci, v 4 triede som bola vedomostne na urovni osmakov...a moji ucitelia boli uzasny ludia
@matulik222 ja len poznámku, že začínajúci učiteľ nemá triednictvo, a zvyčajne ani krúžky a osobné príplatky
@tortelinka nemáš pravdu....majú aj triednictva aj osobné príplatky aj krúžky, zákon to nezakazuje...
@matulik222 zakázané to nie je, ale nerobí sa to, najmä triednictvo
@tortelinka u nás to nie je problém dať triednictvo aj začínajúcemu učiteľovi, my im triednictva dávame...a vieš čo podaktorý mladý začínajúci učiteľ je kvalitnejší triedny učiteľ ako ten, čo to pýta každý rok...určite to berie zodpovednejšie...nevidím dôvod prečo nie
@macamac v zásade súhlasím a dodala by som, že žiaľ rovnako ako klesá úroveň školstva, klesá aj úroveň učiteľov. Domáce školstvo nie je zas také trápne 😉, u nás ale hodne komplikované a nie každý rodič je na to stavaný. Inak je to ale myšlienka dobrá a funguje. V malom, ale ide to, decká chodia pravidelne na preskúšanie a čuduj sa svete, vedia všetko, čo majú vedieť. Minule o tom bol kdesi článok, deti Janka Ledeckého boli vyučované doma a veľmi si to chvália, naozaj to tam opisujú ako obrovské pozitívum, ktoré im rodičia poskytli. Už sú dospelí a obaja úspešní ľudia. Na margo štrajku - áno, učitelia si zaslúžia dôstojné odmeňovanie a spoločenský status a spoločnosť a hlavne deti si zaslúžia ale DOBRÝCH učiteľov. O čom nie som taká presvedčená...že väčšina je naozaj dobrá. Skôr výnimky. Žiaľ.
@jajka257 Hej, ved asi to som tym myslela... jednoducho, ziadne zmeny systemu, kreativne interaktivne pomocky, skoly hrou a saskujuci ucitelia dietatu do hlavy mudrost a vedomosti nenaleju. Mozu mu vysvetlit, ukazat, motivovat, ale naucit sa musi samo... niektorym to ide lahko, akoby samo od seba, u niektorych to chce sediet dve hodiny na zadku a trosku drilovat, a na niektorych to proste po tazkej drine ledva nalepi. LENZE ako takmer vsade, aj tu plati Gaussovo rozdelenie, skratka cca 70% studentov je "len" priemernych, ale to nie je urazka, niecia vina, ale zakon prirody...aj ked to znie "kruto", lebo ved kto by chcel mat len priemerne dieta? No to sa, zial, ukazuje aj v deviatackych monitoroch - "vacsina" ziakov ma dobre znamky, ale realne vysledky pri objektivnom skusani tomu nezodpovedaju. Takze dnes sa dobre znamky davaju asi skor pre "pokoj v rodine", resp.aby ucitel nebol obvinovany za poskodzovanie krehkej osobnosti ziaka trojkami, pretazovanim deti tym, ze od nich chce naucenie faktov, atd........ (mne sa tu hodi prirovnanie so sportom - dobry trener je dolezity, ale ak chce byt sportovec spickovy, musi driet na sebe sam - a ked nemaka a nema dobre vysledky, je to vina trenera?...)
@bmuller presne na toto som minule myslela, proste znamky by sa mali prestat brat ako nejaka tragedia a velicina vypovedajuca o hodnote ziaka ako cloveka, mali by sa zacat brat ako nejaka informacia o úspechoch a pokrokoch ziaka, mozno by ani nemuseli byt znamky ale percenta, napr. dnes kazdy tlaci na pilu, rodicia na deti a ucitela, deti tiez na ucitela / je bezne tvrdenie ziakov, ked nebudem mat 2, tak ma rodicia zabiju a pod. výroky, ktorými ziaci ucitela manipuluju / , presne na tu metaforu so sportom som myslela, ked nedavno davali dokument o jednej krasokorucliarke. Aj ucenie je praca a tvrda drina a vinit ucitela, ze nieco ziaka nenauci a ze nie je dobry ucitel, lebo jednemu ziakovi to nejde hned, pochopi niektore suvislosti az neskor a pod. ..je stresovany ucitel, ziaci, rodicia su nahnevani, obvinuju v prvom rade ucitela, potom aj svoje deti a toto k nicomu nevedie. Konieckoncov tato diskusia je o zakladnom a strednom skolstve a ked sa to tak vezme na VS sa dostane aj tak kazdy, ci uz mal 1 alebo 4. Preco uz tak nebazírujeme aj na vysokom skolstve? Tvrdime, ze klesa uroven ucitelov. Ja som isla studovat tento odbor, ked sa nan prijimalo az po dost narocnych prijímacích skuskach. Dnes je vsetko inak.
@bmuller niektore veci si dobre vystihla. Len reagovat budem na ten Monitor, este na VS nas ucili,ze tes je dobre nastaveny len vtedy, ak je priemerna uspesnost 50 - 60%. je to ztoho dovodu, ze vynikajucich ziakom je cca 10% celkovej populacie, teda vysledky v tomto rozmedzi su vynikajuce. Skoda, ze skor ako zacali s monitormi neuviedli aj tieto informacie. Nemoze kazdy ziak napisat na 90% az 100%. To by bud sme mali v state samych geniov alebo totalne zlyhal vzdelavaci system. Vies, ono vzdy to je priemerna hodnota. A k rodicom len tolko, su to prave oni, ktori vnasaju stres do detskych dusi, mne velakrat povie dieta, mna doma zabiju, alebo ma zbiju, alebo uz sa mi stalo, nedali mu jest, kym si znamku neopravi, nuz toto nie je normalne. Treba vediet prijat dieta take ake je, ale zas netreba hladat najlahsiu cestu, dieta musi na sebe makat. Ako je mozne , ze ja mam v triede 3 ziakov, ktori pochopia na prvy sup, este ani nedohovorim a uz vedia? Sedia na hodine, chapu, nebavia sa, maju same jednotky a su to chalani. Komapro na 100 % a nie je to tym, ze mali iny vyklad ako ostani, potom tam mam asi 8 ziakov, ktori vedia, nechapu na prvy sup, ale asi na druhy alebo treti. Potom asi 3, co pochopia dodatocne, ked s nimi pocitam na tabulu, pomaham a vysvetlujem priamo za jazdy. A potom su taki, co ma maju tazko v pazi, bavia sa, vyrusju a jedine, co dokazu skonstatovat, ja tomu nerozumiem, asi som to nepochopil. A ked sa pytam, ze kde je problem, tak ani nevedia, co sme robili posledny tyzden, nemaju poznamky, ziadny priklad z tabule, proste,nic a tu zacina hra vytrvalosti, preco si si aspon nepisal, odpoved? Naco, ved tomu nerozumiem. A co si robil , ked sme vysvetlovali a pisali? Odpoved , mna to nezaujimalo ale zajtra je pisomka a ja nerozumiem, mozete ju odlozit? Nie, nemozem, lebo mam casovy plan a musim to stihnut. Tak ja zajtra nepridem do skoly. A fakt nepride a potom pride s placom rodic, ked on/ona tomu nerozumie a ja som nechcela odlozit pisomku.....nuz, k tomu velakrat nemam, co povedat.....
@zuzana76 Ved prave, nerozumiem, preco rodicia namiesto toho, aby mali zaujem, aby sa dieta vedelo ucit a naucit (a dostat zamku po spravodlivosti podla svojich vedomosti), potrebuju (casto falosnu) hrdost, ze maju doma jednotkara-dvojkara. A ked sa im "chuda" dieta postazuje, kolko toho ma v skole (lebo nahodou im nieco dali za ulohu), tak namiesto objektivneho posudenia, ci ma toho naozaj tak vela, alebo ci nie je skor lenive a nechce sa mu kukat do knih (priznajme si, komu z nas sa kedy chcelo ucit?) namiesto surfovania po nete a cetovania s kamosmi... Takze namiesto usmernenia dietata ku kniham hromzia na narocnych ucitelov. Akoze - aky ma vlastne byt ten kvalitny ucitel?? Niekto ma predstavu, ze ti "kvalitni" ucitelia budu fungovat na principe, ze deckam na hodine v skole vysvetlia ucivo, a tie si to vsetko do detailov a uz navzdy zapamataju??
@matulik222 Kto je to "my"? U nás o tom rozhoduje riaditeľ. 🙂
@matulik222 Nezakazuje ani neprikazuje. 🙂
@jajka257 jaj, no to potom zlyhala tvoja motivacna faza na hodine 😀 toto je samozrejme zart, niektorých ziakov by nenamotivoval nikto, a aj ked by ich motivoval davat pozor a aspon sledovat co sa deje, nenamotivujeme ich k rozmyslaniu, ale toto by ti tu mnohe povedali, najma tie, co tvrdia, ze v nasom skolstve niet dobrych ucitelov, resp . minimum
@alaguema mohla by si specifikovat, co je presne podla teba dobry ucitel, teda aky by mal byt?
@jajka257 a moja otázka znie - čia je to chyba, ak tomu to dieťa nerozumie? A prečo vyrušuje? Lebo ho výklad nezaujíma, že? Keby ho zaujal, tak by nevyrušovalo. Možno ho nezaujíma celkovo učenie v tejto forme. Nemáš dojem, že ak úplne zaujmeš pozornosť iba troch detí v triede, že chyba asi nebude v tých ostatných deťoch, ktoré si nezaujala? Že niečo v tom systéme nefunguje? Takmer každé dieťa sa teší do školy a drvivá väčšina má po roku prístup celkom iný, po nadšení ani stopa. Tak kde je problém? V deťoch? V rodičoch? Alebo v systéme, ktorý nie je asi vymyslený tak, aby uspokojivo fungoval na väčšinu detí?
@alaguema len zvyčajne je to tak ze zaujmeš pozornost 20 deti len 3 maju stale problém 😀 😀 😀 ešte som take nezažila ze by som zaujala len 3 deti...ked sa robil napr. pokus....ale zažila som 2 - 3 deti, ktore ani ten pokus - čo doma s nimi rodič by nikdy nerobil - nezaujal...radšej sa bavili a vyrušovali...
Tym netvrdím ze systém je cely ok a nič netreba zlepšovať, ale chyba nie je len v učiteloch a systeme - ten system ma niektore dobre prvky. Dnešne deti zahltene hramy, PC....uz tazko niečím zaujat...
@jajka257 no veru... ked ja uz mam taky dojem, ze rodicia zabudli na svoje studentske casy, ze mnohokrat su tam, kde su alebo skoncili kvalitne VS atd., prave kvoli tomu, ze studovali v systeme, ktory od nich chcel aj nieco sa naucit nehladel len na ich dusevny komfort. A co je horsie, rodicia asi nechapu, ze skola a studium je proste zivotny "boj" dietata, nie ich. Ze dieta si ma vytvorit svoj pristup, urcitu disciplinu a svoje zvladanie (alebo, ked sa mu neche, nezvladanie) studia, namiesto toho ho ofukuju, aby nemalo traumu z dvojky-trojky. Proste fakty/vedomosti/zakony budu vzdy take, ake su, a ked bude mat moje dieta dobre znamky "zadarmo", to neznamena, ze ich bude ovladat - a potom sa divime, aki nam rastu "odbornici".

Rozhodne majú učitelia oprávnené nároky. Ide o povolanie ktoré je a psychiku a prácu neskutočne náročné. Denno denne sú v kontakte s egocentrickymi zmrdmi a ich famoznymi rodicmi ktori si myslia ze maju doma genia. Tie deti su nezvladnutelne a ucitel musi oducit, zaujat a naucit ich. NEmajú nijaké učebnice na učenie deti si ich nahráavjú na telefon a parodujú. Strielaju gulickovym pistolom do zadku a da sa im to funny. Preco by ucitel ktory vychovava more deti namiesto ich zdivocelych rodicov nezasluzil slusnu mzdu aby mohol zit ako vysokoskolsky vzdelany clovek s naozaj narocnou pracou?