Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@carolek 🙂 máme dve zástupkyne a riaditeľku, oni o tom rozhodujú...neviem teraz sa tu budeme chytať za slovíčka ??...proste a jasne naša škola dáva triednictvo aj začínajúcemu učiteľovi a čo je na tom...a neviem čo ešte ti k tomu povedať...ono veľa závisí aj od vedenia školy, pokiaľ riaditeľ odmeňuje akoby dával zo svojho, tak to na niektorých školách aj tak vyzerá
@alaguema a este nieco, prepac, ale nemozem podriadit cele vyucovanie 3 alebo 4, ktorym sa nechce, a tie ostatne nemaju narok na vysvetlenie a vyucovanie? Naozaj, nechapem ako mozme chciet od deti, aby citali s porozumenim, ked dospeli ludia to nevedia....smetne, take smutne.....
@sardinka335 netvrdím, že systém je celý zlý, ale mnohé mu chýba. Keby som mala možnosť, tak by som svoje deti dala na nejakú alternatívnu školu.
@alaguema a ti zvysni na pokracovanie, na vysvetlenie, ucila si niekedy matematiku? Skus, budes prekvapena, ale nie z nezaujmu, ako si to pochopila ty, ale pretoze je obtiazne im vysvetlit, preco, ako kde a co....a zaujem opakujem je iba u tych par, prid mi prosim ukazat ako zaujmes na tak tazkom predmete, rada sa necham poucit a priucit....
Nechapem stale tu "motivaciu" 😀 akoze aku sme mali my niekedy (min. rocniky pod 1980?) Bolo nam doma aj v skole prezentovane, ze do skoly sa musi chodit, na hodine mas davat pozor, a ked chces mat dobre znamky, musis sa nieco naucit. No tak som nevymyslala dovody (a 99,5% mojich spoluziakov), a proste som to robila, ucitelia na hodinach aj pokricali, aj sme sa nudili, aj sme sa bali skusania, aj sme si museli posediet na knihami. A zaujimave, ziadnu traumu toto pretazovanie na mojej osobnosti nezanechalo 😀 a zda sa mi, ze ani na ostatnych spoluziakoch. (Ale teraz akoby na to niektori uplne zabudli - musim dietatu zmenit triednu, lebo si nesadli, maju zlu ucitelku matiky, ked tomu nerozumie, na telesnej od nich vyzaduju strasne namahave cviky, a ine podobne skvosty...)
@bmuller moj nazor na zly system je taky ze slovensky skolsky system zacal upadat ked predlzili povinnu skolsku dochadzku na 10 rokov s tym ze pridali 9. ročník a po druhé ked pridali 5. ročník na VŠ na získanie titulu Mgr. a pod. Teraz sa chodi 18 rokov do skoly pri ziskani titulu na 2. stupni Viete si to predstavit? to je prakticky stvrt zivota zabit vzdelanim ktore by sa dalo naucit za menej v dnesnej dobe ked mame pristup cez internet takmer ku vsetkemu. Ja som chodila do skoly iba 13 rokov a uz som sa nevedela dockat maturity aby som uz mohla vypadnut.
@jajka257 nebol to útok. Boli to otázky. Emočný náboj slovám dávaš ty sama, ako čítaš. Na to ja dosah nemám. Mňa naozaj zaujíma, čia je to chyba, ak určité, dosť dôležité percento detí určitý predmet alebo dokonca škola ako taká, vôbec neosloví. Lebo aj my sme mali určité preferencie a prirodzené sklony napr. konkrétne ja k humanitným predmetom, ale tú matematiku som chápala dostatočne na to, aby som z nej mala jednotku (aspoň na ZŠ). Je pravda, že učiteľa sme mali dobrého, vedel vysvetliť tak, že to pochopili všetci, okrem beznádejných prípadov rómskeho pôvodu. Čo je teda dnes iné, že deti nevedia vôbec gramatiku? Ani tú nechápu? Proste to nie je dobré. Je to čoraz horšie a mňa by zaujímalo, kde je chyba.
@bmuller ja som na skole najviac neznasala ked som mala ucitelov co predo mnou ucili moju starsiu sestru a neustale ma s nou porovnavali a vypytovali sa na nu 😀 vytacalo ma to neskutocne a to nehovorim ze doma zase rodicia lebo sestra bola bifloska a mala same jednotky od zakladnej po strednu 😝
Každému, komu záleží na úrovni školstva v našej krajine, nech príde podporiť učiteľov vo svojom meste - už dnes o 15:30! http://domov.sme.sk/c/20083637/ucitelia-zaplnia...
@jajka257 zaujímavé video, myslím, že každý učiteľ by si ho mal pozrieť
http://video.aktualne.cz/dvtv/novackova-skola-v...
No ved dneska potrebuje kazd y,,špéci,, pristup, motivaciu aby vobe crano vstal a laskavo prišiel na vyučovanie ...a tam sa ccu sedieť na kobercoch a rozmyšlať či sa im vlastne chce niečo učiť pripadne vobec ci v tej skole byt.
Samozrejme ze detom treba podavať učivo aj putavo, povedat k tomu nejaku pikošku - to som si ja vzdy zapamätala....nejako to ozvlastniť...ale to čo dnes niektorí očakavaju je na osobnu guvernantku a nie na učitela.
A prečo dnes nevedia gramatiku? Na PC aku gramatiku potrebuju? WOrd im všetko červenou počiarkne...nepotrebuju nad tým nejako extra premyšlať...nehovoriac o tom ze slovenská gramatika tiež nie je jednoduchy oriešok sama o sebe....a kolko deti dnes číta knihy? Asi len deti matiek tu na fore 😀 😀 mnohé ked nie su donutene tak nečitaju nič navyše - načo? Maju PC a tablety, hry....ja som hltala Verneovky a STOPY.....dnes maju deti uplne ine zaujmy - soc. siete a hry...maju x kružkov len ab ysa nahodou 5 minut nenudili a sami sa nevedia nijako zabavit furt ich treba motivovat...urobiť niečo len tak sám od seba, bez ohladu či sa mi chce nechce...je hned na traumu... 😀
@sardinka335 tak vies ziak moze vediet ucivo maximalne na 3, ucitel ho ovlada na 2 a na 1 to vie iba samotny BOH 😀
@sardinka335 a kto ich bude motivovat v praci! 🙂 🙂 pridu do prace a zistia,ze nikto nevymyslel motivaciu, tak pojdu radsej domov 🙂 🙂 🙂 alebo taka rodina, zistia,ze ich partner/ka nevymysla motivacne hry, tak sa rozhodnu odist 🙂 🙂 🙂 🙂 no co uz, motivscia musi byt.
@deltaa ano počula som...ale tak to beriem ako extrém... 😀 😀
@deltaa js viem 🙂 🙂 🙂 mala som takeho profesora na VS, na A to vie Boh, na B to viem ja, na C chalani, dievcata na E. A po skuske zhodnotil, ze existuje dievca, ktore to vie tak dobre ako on. Dal mi B. Odvtedy uz ziadne ine dievca B nedostalo. A ja cakam, ze raz sa v triede niekto prihlasi a povie, ze este viem aj toto 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@jajka257 veď práve o tom tá pani Nováčková hovorí. Pochvaly, známky a hodnotenia vytvárajú závislosť na vonkajšej motivácii a degradujú činnosť samotnú. Snáď nie si presvedčená o tom, že si sa narodila s potrebou byť chválená. Si spolu s dcérou dokonalý príklad. Veď o tom to video je. Škoda, že nemáš myseľ otvorenú aj iným možnostiam. Práve to by som u každého učiteľa veľmi vysoko ocenila. Áno, všetci sme prežili známkovanie a aj niektorých otrasných pedagógov...tak načo by sme niečo vylepšovali, že? Práve si mi dala za pravdu v tom, čo sem celý čas píšem.
@jajka257 teiž si myslím ze tej vonkajšej motivácii sa dáva prílišný doraz - ja osobne som za motiváciu a ozvlástnenie učiva...prečo nie? Aj mna to bavi napr. robiť nejake pokusy - mam taku knihu v ramci didaktikej hry niečo vymyslieť...ale stale sa najdu deti, ktore ani to nezaujme ....
Mam priatelku čo pracuje ako veduca istej bankovej pobočky a ked mi rozprava aky materiál tam chodi na pohovory - hovorí ze tolko sebavedomia tak to sa len tak nevidi, mnohí si myslia ze uz len to ze prišli znamena ze sa z nich kazdy ,,pokaka,, samozrejme pozaidavky take akoby mali aspon 20 ročnu prax v odbore....no proste ze ,,zíra,,....aj moj otec pracoval ako SŠ učitel na istej sukromnej priemyslovke ...zosit na poznamky a pero bol uz vysoky level ved kazdy bude ,,ťažky,, ITčkár a brať ťažke tisice...a kazdy z nich padne an zadok - čo tam potom ze nevie opratiť zasuvku - nič navyše ale ani nechcu vedieť, maju svoj nerealny svet...
@alaguema a teraz si protirecis...najskor motivaciu, potom prirodzene metody, potom zas zaujmove cinnosti. Pozri, teraz som ucila blbu vysku v trojuholniku. Najskor som ich naucila ju vobec urobit, povedala zopar pikosiek z minulosti, dala logicky priklad, kde by stavali most, aby minuli co najmenej materialu. A potom som chcela, aby sme si spolocne odvodili vlastnosti....motivaciu, vnutornu mali takmer vsetci, akurat musela som to stokrat obrhnut, popritom rysovat....a vysledok? A komu to slo najlepsie? Opytali sa svorne. Im mam povedat, ze od dnes nechvalim? Pozri ine temy a nazory odbornikov....a ty by si podavala super vykon bez naslednej odmeny? Sef ti da pracu navyse a ty dusa otvorena ju spravis len pre svoje presvedcenie alebo cakas nejaku odmenu? To je trhovy system, nieco za nieco....
@sardinka335 no takeho jedneho "frajera" bez pera a zositu som mala spoluziaka, ktory zmaturoval na 4. Potom dialkovo studoval na ekonomickej v BA na nejakom vysunutom pracovisku v inom meste a teraz robi managera v Eccu. Ked si spomeniem ze jeho priprava na hodinu ci pisomku prestavovala 5 minut pre zacatim hodiny tak ma v zivote uz nemoze nic prekvapit
Ono ludi k tomu dnes vedu, byt sebavedomy a asertivny, byt skromna uz nie je cnost ale nedostatok v sebaprezentacii, cely pracovny pohovor je dnes v style robit zo seba co nie som, uplne banalne veci vynasat do nebies ako bohvie co, preco prave ja som hodna na to miesto viac nez ktokolvek iny (moj nazor osobny: kazdy jeden je nahraditelny a vela sa dokazu naucit ludia prave sancou a praxou, a ludia su +- rovnaki, nie kazdy kto sa viac pysi perim je schopnejsi), dnes uprednostnia cloveka co vie robit zo seba cim viac - osobny marketing, predat sa, aj keby az tak robit nevedel - co nezriedka personalista ani nevie rozpoznat preto dava nezmyselne na prvy dojem vseobecny, pred skromnym, co sa berie akoze nic nevie. Doba uplne naopak. Ja vravim co si personalisti svojimi nezmyselnymi poziadavkami a postupmi vychovali to maju. Kto sa prezentuje normalne bez nafukovanai toho nevezmu lebo akoby nemal pridanu hodnotu.
A aj to ze ten co vela zabara, toho verejnost berie ako schopnejsieho, kto s uctou vykonava nie az tak platovo vynsone povolanie je za chudaka, takze ano, osobna motivacia vonkajsia -prachy prachy prachy, aj u dospelych, status a bohatstvo, cela dospela populacia je zavisla na vonkajsom, tak odkial maju mat tie deti hodnoty, nie naozaj nieco vediet a makat, to sa nenosi.
@alaguema ja suhlasím s tým, ze deti sa nemaju porovnavať a ze znamka ako taka sama o sebe nema 100% vypovednu hodnotu o tom čo dieťa vie a čo nie....Mne by sa tiež skor pozdával napr. taky report o tom ake dieťa je,ktore su jeho silné a slabé stranky atd....pár vetami - maly odstavec...to by malo pre mna väčšiu vypovednu hodnotu, na druhej strane ja na každom rodičku aj tak dostanem kompletnu odpoved na to ako sa moje deti učia, spravaju ....
A neverim tomu ze sa da existovat bez pochvaly....jednoducho dieťa chce počuť ze mu niečo ide dobre...pride dieťa mi niečo ukazat a chce nazor...okrem toho cely zivot nas niekto hodnotí - v praci čo...to je to podla mna ze treba sa pripraviť na realitu ktoru bude moje dieťa ziť...darmo bude chodit do školy kde ho budu ofukovať a stavať kocky z lega lebo ,,chce,, ked potom pride do prace kde bude stres, napätie, nervozita, termíny....no tak taky jedinec sa zruti...alebo teda bude mat problém ustať nejake nepohodlie a to ze zrazu musi pracovať sam a nikto ho nebude nijako motivovat.
Zaujala ma myšlienka pani Nováčkové - duslednou kontrolou nevychováte zodpovědnost...hm...no dalej teda sa jej moderator nepyta ako teda tu zodpovednost docielime - lebo len štylom ,,ked deti budu chcieť,, to nevidim. Praveze zial ked nad sebou ludia nemaju kontrolu, nemaju spätnu väzbu tak robia kade čo, vyprdnu sa na svoje povinnosti - ved načo...neskuša sa, neni pisomka tak sa neučime...
A to iste aj v praci - ved šefka nekontroluje....alebo neni v praci...tak načo sa snaziť - leharo. Ale to ej aj v uplne obyčajných veciach...proste poviem detom ze vylozte prosim vas umyvačku...no ked to neočekujem tak sa na to vyprdnu...ako nehovorím ze vzdy - doslednost je cesta - zatial to inak nevidim.
@jajka257 o motivácii som nehovorila vôbec nič. Pýtala som sa, kde je chyba, ak dieťa po roku stratí záujem a nadšenie, s ktorým šlo do prvej triedy. Narážam na to, že celý systém výučby má k dokonalosti veľmi, veľmi ďaleko. A nie je to len o známkach. Prirodzené metódy? Máš na mysli alternatívne školstvo? Áno, dala by som tam svoje deti, keby sme niečo mali poblízku. Rozhodne. A záujmové činnosti? To som nespomínala, ale keď sme už pri tom, drvivú väčšinu vecí, ktoré by sa tak dali charakterizovať, učíme deti doma a v ZUŠ, lebo kvalita krúžkov je biedna. Či by som pracovala bez odmeny? V inom systéme asi áno, kým by som bola presvedčená o tom, že má moja práca zmysel. Ale keďže ako píšeš, máme trhový mechanizmus, tak peniaze potrebujem k životu. Ale to je ekonomický systém...ty ako učiteľka porovnávaš vzdelávací a ekonomický systém, akoby to malo nejakú paralelu? To chceš povedať, že nevidíš rozdiel medzi psychikou dospelého človeka a psychikou dieťaťa? A známky sú teda vlastne výplata za učenie? To znamená, že učenie a vzdelávanie sa ako také nemá svoj vlastný hlboký a podstatný zmysel? Myslím, že by sme hádam ani nemali pokračovať v tejto debate, lebo tieto názory od učiteľa radšej nechcem ani počuť.
@horana mas pravdu. Ja som si konecne po 10 rokoch nasla pracu co ma bavi a ktoru som sa ucila aj na skole. Tiez mi to trvalo nejaky cas. Hoci nezarabam 1000 eur ani to co ukazovali poniektori ucitelia na vyplatnych paskach, no mne je v praci fajn. Mam znamych co pracuju v zahranici a zarobia dvojnasobok toho co ja, ale ako? stoji ich to cas, zdravie, robia manualne a so spinou, umyvaju a cistia co ini ludia zasvinili. Pritom maju absolvovane VS. Ak by som sa mala zhodnotit oproti nim tak im dam tak trvacnost 2 roky a potom s tym seknu. Ono vidina zbohadnutia tvrdou a tazkou pracou konci v momente fyzickeho a dusevneho vyhorenia ... a to tu uz bolo nesmierne vela krat prediskutovane na modromkoniku

@zuzana76 jednu takú poznám. Je fantastická. V každom dieťati vidí v prvom rade individualitu, osobnosť a v každom hľadá to najlepšie. Talent, vlohy, schopnosti, ktoré sa snaží kultivovať a rozvíjať. Deti ju zbožňujú. Pre ňu je učenie povolaním, deti miluje. Áno, myslím si, že takých je minimum. Je všeobecne známe, že VŠ pedagogická je jeden z odborov, kam sa z gymnázií a stredných škôl odleje časť slabších študentov, ktorí na viac nemali, prípadne vôbec netušili, akú VŠ si vybrať a nejakú predsa mať "musia". Tým sa ťa nechcem dotknúť, opakujem - sú výnimky, možno si jedna z nich. Ale čo si má rodič myslieť učiteľke svojho dieťaťa, ktorá robí pravopisné chyby, prípadne neregistruje a neopraví pravopisné chyby v diktáte? A to nie som ani zďaleka jediná. Vieš, rodičia si všímajú veci, je nás celkom dosť takých, ktorí sa zaujímame a záleží nám na tom, kto a ako učí naše deti.