icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

sardinka335
1. feb 2016

@alaguema lenže potom povedz aj B....talent nikoho nezenie vpred...vpred zenie tvrdá praca, odriekanie a nasledne uspechy a posuny vpred ....taky huslista Karvay trenuje na husle - mimo vyučovania cca 6 hodin denne!!! Prečo asi? Talent rozvinie len drilom...inak ostane len priemerný pripadne dobrý....
Preto je tak vela talentovaných ludí priemerných a nijako extra uspešných. A zase vela ludi čo boli priemerny su uspešný lebo do toho dali vela usilia, snahy a aj obetí.

deltaa
1. feb 2016

@denisic neviem ci si sa s niekym rozpravala na slovensku po anglicky s nejakych cudzincom ale oni tiez vyslovuju kadejako takze chcela som povedat ze to ze ty ten jazyk ovladas a vyslovujes ako mas este neznamena ze ti aj budu rozumiet ini .. lenze to chce zivotne skusenosti to ta v skole nenaucia a niekedy je aj na skodu ked toho ovladas as moc to ta tiez v skole nenaucia to ta nauci zivot a pozivat zdravy sedliacky rozum ta nenaucia ani v ziadnej alternativnej skole ale to ta musi hlavne zivot naucit
Kazdy tu prezentuje aky druh ucenia je vhodny a nevhodny ale zabudli uviest ze nejvia veci sa clovek nauci postupne v zivote ked sa stretne s nejakou udalostou ty mozes sa v skole pripravit na nieco zhruba ale to neznamena ze tak aj automaticky zareagujes ked sa ti to skutocne stane

denisic
1. feb 2016

@jajka257 Tvoje kolegyne🙂

denisic
1. feb 2016

@deltaa Rozprávala som sa s Nórom, Španielom, Poliakom a mnohými inými po anglicky a nemala som problém.

sardinka335
1. feb 2016

@alaguema uz neviem v ktorej teme niekto spominal...aha ,,chcem pre dceru viac ako ucitelku,, ze su take školy kde sa deti vobec rozhoduju či tam pojdu a čo budu robiť - tiež to beriem ako vytrhnute z kontextu: lebo furt tam niektore omielali ako je zle ze deti sedia v lavici, ze sa musia hlasiť a nemozu spontanne vykrikovať čo im slina na jazyk prinesie....ze nemozu ist na wecko cez hodinu, jest cez hodinu....a furt tam dotyčna prezentuje školstvo štylom,ze ,,otvorte si zošity a napište si poučku,, čo je nezmysel ...a podobne kydy ako sa neda diskutovať a učitel tam pomaly bucha trstenicou po lavici a všetci sedia v pozore...tak podla dotyčnej s nickom canama - som si to mrkla kto tam toto ,,vyplodil,,. asi v alternativnej škole nemusia nič...a skaču z lustra aby sa naučili gravitačny zakon...

alaguema
1. feb 2016

@sardinka335 Nepoznám toho huslistu a ak je iba priemerný talent a pracovitosťou sa vypracoval, tak klobúk dole, ale ja píšem o niečom inom. Bavili sme sa o vnútornej motivácii a na margo toho som napísala, že veľmi silnú ju majú práve mimoriadne talentovaní ľudia. Nečítala si nikdy vyjadrenia géniov, ktorí o sebe povedali, že inú možnosť nemali...že proste museli kresliť, skladať hudbu a pod.?.. a tá vonkajšia motivácia pre nich nebola taká podstatná. Ale priemerný človek ju potrebuje, pretože odmalička je naučený na to, že nejakou formou chovania sa svojmu okoliu zavďačí a inou nie. Preto sú asi géniovia excentrickí, ľudovo povedané je im šumafuk, čo si o nich kto myslí, zatiaľ čo priemerný človek potrebuje pozitívnu spätnú väzbu okolia. Ale nerodíme sa s touto potrebou. Získavame ju počas detstva a ja si myslím, že by sme až tak nemuseli, že by sme snáď mohli byť trochu slobodnejší.

sardinka335
1. feb 2016

@denisic tak to si myslím ze nikto nema problém rozpravať sa norom, albancom, čečencom po AJ..pretoze nemaju tie ,,nuansy jazyka,, tak pokial tam uz neziju roky tak nemaju ten ich akcent a rozne domacke slova, ktore ovladaju hlavne domáci. Moj muz tiež vie super po nemecky a ked bol na praxi v jednom podniku tak nemal problém dohovoriť sa s madarom, poliakom po nemecky, ale ked tam prišiel nejaky nemčúr s tým ich nárečím tak mal problém porozumiet a trvalo mu nejaku dobu kym sa do toho dostal...ale ja si myslím ze to je prirodzene.

deltaa
1. feb 2016

@sardinka335 moja sestra zije v nemecku a chodi do vecernej skoly kazdy den, vie toho dost ale stale ma problem ked sa s niekym rozprava a pouzije iny vyraz ten narecovy a niekedy musi len tu anglictinu pouzit aby si rozumeli.

alaguema
1. feb 2016

@denisic bez ohľadu na to, učiteľka AJ má mať jazyk perfektne zvládnutý. A správna výslovnosť patrí k tomu. Ono je všeobecne známe, že výučba jazykov na štátnych školách je bieda. Ja si pamätám aj časy, keď aupairky vracajúce sa z ročného pobytu v UK šli učiť 😎

sardinka335
1. feb 2016

@alaguema ale kolko je takých géniov? Minimum...priemerný človek by tu vonkajšiu motiváciu potreboval tak či tak...lebo mu staí byť tam kde je tak ako je...ale to nehovorim ze je zle...proste to tak je. Aj takí su ludia a nie su zlí.
zober si taku Maslowu hierarchiu potrieb....ta potreba uznania - to sa z ludi nikdy nevykoreni....pretoze oni potrebuju odozvu na svoju pracu - aj ked len sucho skonštatujem ..,,je to bez chyby,, tak nepriamo poviem človeku ,,dobre si to urobil,, či nie?

denisic
1. feb 2016

@alaguema Netvrdila som, že niečo také nemá zvládnuť, len som písala, čo je cieľom učenia angličtiny na SK. A to je predovšetkým používanie jazyka v komunikácii v rámci obchodu, spolupráce, kultúry a nielen s "native speakers". Učiteľ má mať samozrejme úroveň C1. No a to sa určite oproti minulosti zlepšuje, keďže každý z učiteľov má aj možnosť zapojiť sa do projektov a absolvovať aj pobyt vo Veľkej Británii. My sa tiež do takého projektu zapájame a učia nás tam aj nové metódy učenia. 🙂

denisic
1. feb 2016

@alaguema To, že učia angličtinu aj takí učitelia o akých sa tu píše je práve tým platením učiteľov. Kto už len v Bratislave pôjde učiť angličtinu za tých pár šupov, keď si môže zarobiť inak 🙂

sardinka335
1. feb 2016

@deltaa presne ako pišeš...zvyčajne sa učí jazyk ,,spisovnou gramatikou,, ale ked tam si tak kazdy jazyk ma svoje ,,odtienky,, to ako my napr. namiesto ,,rozpávať,, by som povedala ,,vyprávať,, a cudzinec je uz nahraty lebo nemusi vedieť...preto je dobré ist do toho realneho prostredia vycibriť jazyk, kto moze.

denisic
1. feb 2016

@sardinka335 No a ja som si ho tak aj cibriť bola, ale neverím, že by som ho zvládla na dobrej úrovni a v tak krátkom čase, ak by som sa ho neučila v škole. Učila som sa anglicky, nemecky, francúzsky, no španielsky nie. Nemyslím si, že keď pôjdem do Španielska, naučím sa jazyk za mesiac, možno tak ruštinu.

jajka257
1. feb 2016

@alaguema ty hovoris o genioch, ja o normalnych beznych detoch. A never yomu, ze genius si rad nevypocuje slova chvaly, su to egocentricke osobnosti, je im sice fuk, co si myslia ostatni, ale maju radi uspech 🙂 🙂 a viem o com hovorim.....ono im je fuk, co si myslia priemerni ludia, ale radi sa nechavaju oslavovat.....a ak poznas niekoho, kto robi genialne veci len kvoli sebe, tak mu never, keby to tak bolo, nevieme o nom, nepodpise sa pod svoju pracu, nenecha si za nu platit, nebude sa ukazovat na verejnosti....ak si niekedy precitas zivotopisy slavnych, zistis, ze ich trapilo, ze ini nevedia ocenit ich pracu.....

denisic
1. feb 2016

@sardinka335 A ďalšia vec, že by sa ťa ten cudzinec spýtal "čo znamená vyprávať" a ty by si mu to vysvetlila. To sa majú deti učiť, ako niekoho poprosiť, nech im niečo povie pomalšie, zopakuje a podobne.

ajana1
1. feb 2016

@alaguema len zabudas ze nie vsetci su nadani. Inak ja si tiez myslim ze system na slovenskych skolach je zly a dalo by sa veru hodne co menit. uz len taka malickost ako vyzeraju ucebne. Su velmi neosobne a chladne a velmi neinspirativne. Urcite nie som za memorovanie ale pochopenie podstaty zial su veci ktore sa proste treba nabiflit ako napriklad vybrane slova.

bmuller
1. feb 2016

@sardinka335 fakt obdivujem pracu a nervy ucitelov...najma v dnesnej dobe, ked uz pre deti ucit sa nie je povinnost, ale laskavost, ktoru nam preukazuju na ukor rozvoja svojej osobnosti v cetovani alebo surfovani 😀 alebo teda, ako motivujes bandu hecujucich sa 14-15rocnych pubertakov davat pozor na hodine a ucit sa dejepis alebo gramatiku?? ktory ucitel to dokaze bez zvyseneho hlasu alebo osedivenia zvysku svojich vlasov, tak vsetka cest 😉

sardinka335
1. feb 2016

@denisic a to šak to sa aj učia...a ked nie tak snad ma moje dieťa taku slovnu zasobu aby na to prišiel aj sam ze ak nerozumie tak ma povedať, ze nerozumie a pomalšie ....snad ma uz tolko ,,chochmesu,,.

jajka257
1. feb 2016

@bmuller no ja sa farbim, lebo uz zacinam sediviet 🙂 🙂 🙂 🙂 ale teraz vazne, je to tazke, kto nezazil, kritizuje 🙂 🙂 🙂 ale mozem tento polrok skusit, nechat len na ich vnutornu motivaciu, moja trieda prezije🙂 🙂 🙂

alaguema
1. feb 2016

@jajka257 ty absolútne nechápeš pointu. Každý má rád pochvalu, nikde nepíšem, že nie. Fakt si to asi prečítaj ešte raz, možno pochopíš o čom píšem, nechce sa mi už dookola stále to isté...

alaguema
1. feb 2016

@sardinka335 vieš, fakt nemá zmysel sa tu doťahovať. Neviem, či si si pozrela to video celé. Ja sa stotožňujem s názormi tej ženy, nikde netvrdí, že nemá byť vôbec žiadna spätná väzba. Ak si to nevidela, nemá zmysel o tom diskutovať.

alaguema
1. feb 2016

@denisic ja uznávam, že tie platy sú nízke. Len som podotkla, že nízka je aj kvalita učiteľov. Všetko so všetkým súvisí. A učiteľka AJ, ktorá nevie správne vysloviť ani to najznámejšie anglické slovo, je číre zúfalstvo a hanba. Rovnako ako učiteľka, ktorá učí deti SJ a sama neovláda gramatiku, s čím som sa konkrétne ja osobne stretla.

zuzana76
1. feb 2016

@alaguema ja ta úplne chápem, ale ako si písala, podľa mňa tu nie sme väčšinovo pripravení na nejakú horibilnu zmenu v školstve, rodičov čo inklinuju k alternativnemu vzdelávaniu je podľa mňa ešte stále málo, podľa mňa to znamkovanie a hodnotenie je viac pre rodičov ako učiteľov, ja napr. Považujem znamkovanie za najhoršiu časť výchovno-vzdelávacieho procesu a najradšej by som ho nerobila, ale tak je to zatiaľ nastavené, nemyslím, že v tomto nastane zmena

sardinka335
1. feb 2016

@alaguema a však ja o tom ani nediskutujem...ja som to pochopila - chce aby sme ocenili pracu, vykon a osobu ako taku do toho netahali...toť vsjo.. ....

kaja73
1. feb 2016

@alaguema a bude to len horsie,lebo ludia chcu aj zarabat a idealy casto padaju pri pohlade na pasku. . ja som tiez odisla z odboru-som spec.pedagog a 15 rokov som sa tomu aj venovala..ale stacilo-finacne stacilo.....aj ked ma to mrzi..dnes zarabm dva krat tolko za kratsiu dobu,a stacilo sa preskolit 3m...

alaguema
1. feb 2016

@zuzana76 samozrejme, známka je informácia pre rodiča. Akoby sa nedalo nejak inak.

zuzana76
1. feb 2016

@sardinka335
@alaguema inak to oceňovanie výkonu a práce bez toho aby sme pochválili priamo človeka mi nesedí, veď to je také neosobné akoby mi nezáležalo na osobe ale len na výsledku jeho práce, to mne vôbec nesedí, Môžeš mi to priblížiť alaguema?

zuzana76
1. feb 2016

@alaguema no dalo, ale myslím, že zatiaľ je pre väčšinu rodičov dôležité, že dieťa má jednotku, lebo 90 percent by ich neuspokojilo, musíš uznať že vacsinova populácia je skôr za štandardný typ vzdelávania, vidno to aj tu v diskusii

alaguema
1. feb 2016

@kaja73 ja si myslím, že je obrovská chyba, že na pedagogické odbory je najľahšie sa dostať. Tam by práve mali byť podmienky prísne...len kto by tam potom šiel, keď ohodnotenie práce učiteľa je aké je. Začarovaný kruh a potom sa nestačíme čudovať, čo za ľudia to učia naše deti.