Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@nelinka2009 Mozme sa rozhodnut ci dietatu pomoct najist vnutornu motivaciu vs. ukazat im ako jedinu moznu len tu cestu naladenia sa na tu vonkajsiu. Ja som tiez bola vychovana ze existuje len jedna, a donedavna som ten rozdiel prakticky nevidela.
Vysmech demokracii... Minister podava trestne oznamenie na obcanov statu, lebo si dovolili upozornit na to, ako to tu nefunguje... Pytam sa, KTO JE JEHO KONTROLNYM ORGANOM AK NIE MY, OBCANIA... SESTRICKY, UCITELIA, PRAVNICI, SMETIARI A AJ MATKY... Nechceme nic viac len zit ako ludia...
@nelinka2009 tak to je smutné 😒
@nelinka2009 to je tak choreeee ako cely system v tomto nestastnom state
@nelinka2009 ja neviem ,uz len palice a vytrieskat ich odtial rad radom!!!! dviha sa mi tlak...nenavidim nespravodlivost
A ja absolutne nesuhlasim s tym,ako vsemozne do toho tahaju rodicov, lebo ved " ide o nase deti"...ide o zvysenie platov(s cim sa neda nesuhlasit,ze su nizke), ale tak pomenujme veci pravymi slovami...kazdy den nejaka vyzva o podporu...asi si neuvedomuju,ale zatiahnuti sme do toho az-az, kedze uz druhy tyzden sme nuteni riesit,co s detmi,ked nemozu chodit do skoly a co so zameskanym ucivom. A tiez mame iste hranice trpezlivosti. Okrem toho, ja si nepamatam,ze by ucitelia niekedy niekoho strajkujuceho podporili
Ucitelia, drzim palce. Skoda, ze studenti stredoskolaci a vysokoskolaci sa nevedia zmobilizovat a vyjst do ulic. Slovaci stale len drzia hubu a krok, konecne je tu niekto s odvahou, len chyba vacsia podpora verejnosti, ktora si neuvedomuje suvislosti tohto protestu, kde nejde len o platy.
@fidka79 bodaj by takých, ako ty bolo viac! 🙂
@samo_blaho ja si myslím, ze tie sestričky čo dali vypoved hen v Prešove či kde...ešte pridu s prosikom...učty platiť treba a nemyslím si ze všetky pojdu na tyzdnovky do Rakuska...
@alaguema ja ta uplne chapem, co sa snazis povedat, len sa to tazko vysvetluje ludom, ktori su zvyknuti a nastaveni na uplne ini system, v ktorom rastli, vzdelavali sa a v neposlednom rade, na ktori boli nastaveni aj ucitelia. To, co je na Slovensku povazovane za alternativu je v zahranici casto krat standard a nik sa nad tym ani nepozastavi.
Pre mna je uplne normalne, ze detom doma, ci v skole hovorim/alebo ucitelka, ze toto si spravil dobre, toto je pekne napisane, tvoje spravanie je nevhodne miesto vseobecnych- ty si dobry chlapec, ty si sikovny, si neposlusny .... Deti nie su nikdy porovnavane v triede a ani pred rodicom ucitelka nevytahuje ako sa dari/nedari inym v triede.... ucenie je zazitkove a velky doraz je kladeny na vychovu na rozdiel od Slovenska, kde casto pocut, ja som tu, aby som ucil, nech si deti vychovavaju rodicia, nebudem tu robit policajta ... Deti nesedia cely den na svojich miestach, ale rotuju po triede, pracuju v skupinkach, ci individualne, citaju si, hraju sa hry, ucitelka si skusa deti, ktore potrebuje ohodnotit, bez toho, aby bolo zvysnych 20 deti okradanych o cas, vybera si male skupinky deti a prebere s nimi matematiku tak, aby vsetky deti v skupine pochopili, pricom tie su nutene aktivne spolupracovat, ostatne deti sa venuju inym cinnostiam podla zadania ucitela .... U nas nehrozi, ze ziak, ktory v prvej triede cita na urovni tretiaka je nuteny dokola citat trojslovne vety, ktore cital uz ako 4 rocny a ide sa unudit k smrti, ako nehrozi, aby druhak, ktory stale ledva slabikuje, cital knihy s kapitolami a narocnym textom, ked na tej urovni nie je. Syn je druhak a raz do tyzdna maju hodinku s detmi z nulteho rocnika, kazdemu je priradene jedno dieta a s nim robia matematiku - ucia sa vysvetlovat, pomahat mladsim, pocuvat druhych, vyhladavat chyby, hodnotit pracu inych, takychto "kamosov" mozu mat deti napr. aj na citanie ...Do deti sa ucitelia sice nesnazia napratat take obrovske mnozstvo info ako na Slovensku, ale decka sa ucia vyhladavat info, kriticky vyhodnocovat informacie, vediet ich spracovat, interpretovat, vediet efektivne komunikovat, ci uz ustnou, alebo pisomnou formou, diskutovat, pracovat individualne, ci v skupine ...tieto zrucnosti su ovela dolezitejsie nez presne datumy roznych bitiek, datumy narodenia spisovatelov a schopnost doplnat mesta, rieky a pohoria do slepych map.
@sisaka ANO SNO ANO... TAKZE TO EXISTUJE... PROSIM TA KDE TOTO PRESNE HLADAM.... TOTO CHCEM PRE SVOJU DCERU...
@nelinka2009 no tak šup do Kanady. 😀
@nelinka2009 aha Kanada... Ked mi tubtak vsetky zastavali sliv. system zaujimalo by ma o co su nsse deti inaksie akobrie z Kanady... Alebo vsetci v Kanade su hlupejsi ako my? Myslim, ze nie...
@sardinka335 nie sup do Kanafu... LUDIA SUP ZMENIT A ZMODERNIZOVAT SVK... NIELEN V OBLATI SKOLSTVA, ALE AJ INDE...
@nelinka2009 kym sa tu realne niečo zmení tak tvoja dcera bude mat minimalne po zakladnej školskej dochadzke - ja som realista. Ved aj tu v BA mas sukromne školy tak čo? Ak nemas n ato peniaze tak musiš brat čo je...zial..za 5 minut zmeny nečakaj. Je to nerealne...skor simyslím ze zase začnu ,,zmeny na rychlo,, a vo vysledku to bude len dalši chaos...
@pribinak to vááážne??? Sakriš...a ja ze sa tu deti učia pisať uhlikom na tabulky... 😀 😀 😀
@pribinak zázrak to nie je určite, ale ani bežné. Nie na Slovensku. Ja mám druháčku, dlho sme vyberali školu a vyhľadávala som si o týchto veciach veľa info, ale nič také v okolí nebolo. Okrem špeciálnych tried pre nadané deti, ktoré mi pre dcéru odporučili, ale to sme zas nechceli my, pretože tam vládne očividné elitárstvo. Môžeš mi, prosím ťa, napísať, v ktorom kraji, alebo okrese, je toto bežné v bežnej štátnej škole?
@alaguema však ti napísala..zš Nejedlého...BA...Dubravka ... 🙂
@pribinak Táto škola, o ktorej píšeš, je skôr ojedinelá a asi aj preto bola ocenená. Na ostatných to chodí viac menej ako pred 15 rokmi. Nič z toho, čo opísala @sisaka, sa tam nerobí.
@sardinka335 napísala na jednej ZŠ Nejedlého a že tam chodí neter, ja nemôžem vedieť, v ktorom meste jej neter býva, že áno?
@elisaeli nepochybne im všetkým ide o "budúcnosť našich detí a osud nášho školstva"... som zvedavá, koľkí z tých 10% štrajkujúcich učiteľov by ostalo v štrajku, ak by hneď teraz dostali požadované platy...rovno aj odpoviem, nikto...a inak, do tej výzvy na podporu, aj škôlkárov by ešte bolo treba vyzvať....
@alaguema ako vies, ze nic take sa nikde inde nerobí? Ty mas prehľad o všetkých triedach na celom Slovensku?
Napr moja neter je matematicky velmi popred oproti svojim rovesníkom
Ucka jej vytlačila samostatný pracak, pretoze ten prvacky mala za 2-3 hod vypracovaný
Nikto ju nenútil, aby počítala bodky, ked ona uz sčítava a odpočítava na úrovni tretiačky
Tak ono by sa to urcite dalo aj na Slovensku... Len to by ucitelom fakt muselo ist o viac ako o pkaty... A museli by zacat zmenu u seba

@alaguema ne o politike, ja som apoliticka, nie som v tomto smere nikde orientovana, k takymto debatam sa nedam strhnut. Hovorime o kulture, o zivote, o praci ludi, o tom, ako sa ludia prepracavali az sem, o historii matematiky, o tom, ze kazda praca je dolezita. Skola je akademicka poda a tam politika nepatri, a nepatri tam vselico ine. A vzdy im hovorim, veci pozoruj, skumaj, ziskaj vysledky, over a rozhodni sa. Aj pisomky pisu tymto stylom. Precitaju zadania a zacnu tam, kde si veria najviac, stihnu viac ako keby mali ist podla poradia a priklad, o ktorom su presvedceni, ze netusia si nechavaju na konic, aby nezabijali cas....