icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

denisic
2. feb 2016

@celasapremenim A pride mi nelogicke, ze na zaklade jedneho mojho komentara "s....š" na vsetkych ucitelov tvojich deti, ktori si to mozno zasluzia, ak aj ja nie.

stella333
2. feb 2016

@denisic Ved si strajkujte, len necakajte potom podporu od rodicov, resp. volicov.

fra
2. feb 2016

vidím že sa tu píše o ulohach, nuž- na zakladnej škole sme mali matematikárku, ktorá nám dávala mega veľa úloh- kludne každý den vyrátať dve strany zadaní, čo bolo potom v zošite aj na štyri strany- plus každy mesiac sme si mali sami nájsť 50 zábavných úloh a vyrátať ich do špeciálneho zošita- výsledok bol ten, že celá trieda zo základnej školy sme sa dostali na školy s maturitou a zmaturovali, asi 10 z triedy boli úspešní na olympiádach z matematiky alebo fyziky, niektorí aj na celoštátnych kolách- a to bola celkom obyčajná sídlisková škola, nie že by sa v nej zbierali deti z polky mesta ... bola to rozhodne najlepšia učiteľka, akú som kedy stretla a keď si na ňu spomeniem, vždy ďakujem Bohu že som ju mohla stretnúť

zuzana76
2. feb 2016

Inak mne sa zdá, že dnešné deti sú oveľa menej samostatné, stále potrebujú byť kontrolované, ja som sa bežne už na druhom stupni učila sama, mama ma občas preskusala, moji súrodenci sa učili sami už aj na prvom stupni asi okrem prvého ročníka, dnes mám pocit, že rodičia majú väčšie ambície ako deti, rodicia prídu za učiteľom, čo sa majú s dieťaťom učiť, alebo chcú aby som im písala do zosita čo sme sa učili, čo budem skúšať a to sa bavíme o 13 ročných deťoch, na jednej strane super, ze rodičom záleží na ich deťoch, na druhej strane dieťa akoby nemalo zodpovednosť

denisic
2. feb 2016

@stella333 Je na rodicoch, ci nas podporia, ja si kazdeho rodica vazim, aj toho, co nepodpori, ked ma na to svoj nazor a ma dovody.

fra
2. feb 2016

ale rozmyšlam, že v dnešnej dobe by neuspela- už vidim tie zastupy rodičov, ktorí by sa na nadmerné zaťaženie detí prišli sťažovať... neviem, či je to len moj dojem, ale mne sa zdá, že ked sme boli deti, tak sme sa práveže mali naučiť omnoho viac vecí ako sa učia dnešné deti- hlavne z prírodovedných predmetov- a aj sme sa to učili chápať do hlbky ... a nikto nám nestál za chrbtom, jednoducho to bol náš záujem

stella333
2. feb 2016

@zuzana76 No podla mna sa dnesne deti ucia viac ako my. My sme urcite nemali v prvej triede cudzie jazyky, ani informatiku atd. Uciva je ovela viac. Neporovnavala by som skolstvo spred 30 rokov a dnes.

stella333
2. feb 2016

@denisic Len niekedy sa viac dosiahne dialogom, pripadne kompromisom ako strajkom a ultimatmi.

bmuller
2. feb 2016

@fra no vidis, z tohto asi vyplyva, ze zvysovanie narokov na deti ich lepsie pripravi na zivot, a nie znizovanie... (jasne, ze to ma svoju mieru, ale mnohokrat sa vramci "len co najmenej povinnosti, nech su deti v pohode, aby sme ich nezatazili" z nich vytazime ovela menej, nez v nich je...)

denisic
2. feb 2016

@celasapremenim Chapem aj rodicov ako si ty, ktori nemaju deti kde dat a je mi to uprimne luto, aj ked ti to nepomoze. Ja nechcem "na....ť" rodičov ako učiteľka na východe, ja chcem, aby sa školstvo zlepšilo a pohli sa v ňom ľady.

denisic
2. feb 2016

@stella333 Keď to nedosiahneme možno ani tymto štrajkom, tak neviem akymi dialogmi by sme to dosiahli. Dialogy sa viedli od roku 2012 a nic nesplnili.

celasapremenim
2. feb 2016

@denisic uz som pisala, ze som si precitala mnoho diskusii ucitelov na nete a normalne som v uzase
ti moji, s ktorymi sa realne stretavam a rozpravam, dnes s dvomi ucitelkami som bola, mi tak vypatlani nepridu

dufam, ze sa to pohne, ja tiez viem, ze je taky prijem v cistom na dnesnu dobu jednoducho primalo a clovek sfrustrovany tazko spravi tak narocnu pracu, ako je ucit deti, co teda narocne je a velmi
len nejak plosne je to tu pokazene, nielen v rezorte skolstvo zdravotnictvo, ukradol sa majlant a nikto nie je vzaty na zodpovednost, kauzy sa vynaraju a nedoriesia, zlodeji dostavaju po zosadeni este lepsie prace a mzdy, resp. si nastartuju fajn podnikanie za nakradnute a zo zdrojov

pravda je taka, ze v gre sa vynara organizovany zlocin a nikto z nas nema na to nieco zmenit
darmo vykrikujete, ze je tu demokracia
hovno je tu a nie demokracia

macamac
2. feb 2016

@viera bola si riešiť to more úloh s danou učiteľkou?
lebo nechápem, čo tu kto s tým na fóre spraví
takéto "riešenia" sú akože o čom?
treba komunikovať, slušne. všetko sa dá, ak niekto nenabehne do školy s vreskom a nezačne útočiť, vždy sa riešenie nájde.
nechápem, ako je možné, že niekde deti vraj zavaľujú úlohami a inde sú tak akurát.
prečo to ľudia neriešite??
a zas - otázne je, čo je pre niekoho veľa.
a inak -niektoré deti potrebujú viac nášho času aj pri učení. ale na to snáď myslel každý, kto si zakladal rodinu. či? 😉

zuzana76
2. feb 2016

@stella333 naučia sa viac, možno majú viac predmetov, ale to co sme sa my učili v treťom ročníku, oni sa učia neskôr, atď... Ja keď som žiakom povedala, že na predmet cudzí jazyk by sa mali pripravovať 30 minút cca, tak deti samé povedali, že to je veľmi veľa, že oni sa učia tak 30 minút na všetko, atď... Ja som sa učila určite tie 2 - 4 hodiny denne na gymnáziu

denisic
2. feb 2016

@celasapremenim Tak ako v kazdej sfere, aj medzi ucitelmi sa najdu "vypatlani" ako tomu ty hovoris.

bmuller
2. feb 2016

@zuzana76 big like. no, ta "zodpovednost" je akoby taka opicia... presne do toho zapada toto - vpravo hore vramci kolonky Podobne diskusie sa mi momentalne zobrazuje aj akasi s nazvom Poradíte báseň na Hviezdoslavov Kubín pre deviatačku? WTF!!!??? tak nech dievca cita a zhana, vari 15 rocnej toto nemusi riesit mama 😠 alebo este stale citi zodpovednost tohto typu?

zuzana76
2. feb 2016

@bmuller ale všetko k tomu smeruje, viem porovnať nároky, čo som učila pred 15 rokmi a čo učím dnes, že latka sa posunula nižšie

celasapremenim
2. feb 2016

@denisic na dialogy je potrebne mat sikovneho cloveka, asi taky v skolstve jednoducho nie je

celasapremenim
2. feb 2016

@denisic ani si nevies predstavit, ako ma toto sklamalo v zivote

macamac
2. feb 2016

@zuzana76 toto na dolnom stupni ja mám od začiatku praxe- cca 17 rokov. koberec, podušky, gauč, kútik s obľúbenou hračkou, hrami....tiež nechápem, o čom tu píšu podaktoré
a to som začínala na malotriedke...takže v malej obci
a čuduj sa svete- dnes toto mnohým rodičom prekáža, že by sa to malo v triede zrušiť 😕 že to odvádza pozornosť detí.... 😕
a pritom je to na nezaplatenie cez prestávky a aj časti vyuč.hodiny sa dajú skvele robiť na koberci 😉
ale tak...načo písať
takíto učitelia to nerobia preto, aby im davy tlieskali 😉
je to celé o inom

denisic
2. feb 2016

@celasapremenim No, mozno keby som nebola ucitelka, ani ja by som ucitelov nechapala. Ale to, ze neexistuje v skolstve clovek na diskusiu, to mi pride trosku prehnane. Ale je to tvoj nazor. ☹

stella333
2. feb 2016

@denisic Ake dialogy? S verejnostou? S rodicmi? Neviem o nich a to mam dve skoloupovinne deti.

denisic
2. feb 2016

@stella333 Dialogy s vladou. Pred strajkom sme sa rozpravali aj na rodicovskom s rodicmi, no mna konkretne v mojej triede podporili, vydrzali sme tyzden. My uz ucime. No je jasne, ze je mnoho rodicov proti, chapem ich, su nahnevani.

bmuller
2. feb 2016

@zuzana76 ved tomuto nerozumiem & zaroven mam pocit, ze ten tlak na znizovanie latky vychadza prave od rodicov v zaujme "nepretazovania"ich deti (ale zaroven chcu, aby deti boli vzdelane). ale ako mozes byt vzdelany bez ucenia sa a snahy zapamatat si nieco vlastnou hlavou?? milujem argumenty typu, ze netreba mat konkretne poznatky o historii, geografii, (v zmysle dostat ich do hlavy v skole) ....ze to sa da najst hocikde na internete... akoze je lepsi sposob vzdelavania, ked si 10-12- rocne dieta hlada informacie na referat na internete? ale ved na internete sa daju najst take kydy, ze koniec 😀
zaroven je zaujimave, ze vyskum a ziskavanie poznatkov sa stale rozsiruje, a napriek tomu sa "staci" ucit menej... ano, nikto nema hlavu ako kompjuter, aby tam napchal cele knihy, ale teda pravidelne ju zatazovat ucenim este nikomu neuskodilo. ved aj svaly nepouzivanim atrofuju 😝

stella333
2. feb 2016

@denisic Tak to ste ta lepsia skola, ked len tyzden. Len ak chcete podporu od rodicov a verejnosti, mozno sa mali viest dialogy aj s nimi. Nie az pocas strajku, nech vas podporia.

horana
autor
2. feb 2016

@stella333 Ja nie som "si robte", nie som ucitelka. Vo volnom case im fandim a podporujem ich, rada by som aj tak, ze sama sa obmedzim a potiahnem si deti sama. Prave preto,lebo ide aj o moje deti.
Moje deti sa mmch ucia, lebo ich riaditelka je spriazdnena so Smerom a minister im prispel na novu odbornu ucebnu a tak musia ucitelia na skole mojich deti drzat hubu a krok, aj ked chceli strajkovat a prihlasili sa donho, bolo im jasne naznacene co bude ked by sa realne zapojili. To su politicke hry, a nie to co ty spominas, to je naopak prejavenie slobodneho nazoru legalnou cestou zakotvenou v Ustave.
Nespokojnost vo volbach vyjadrim, tak ako vzdy, ked je tu ale stale 40 perc. ktori su bud spriazdneni s okradacmi a/lebo maju teoriu ze sa kradne a je to normal, plus dalsich temer tolko isto je pasivnych, moj hlas sa az tak nakoniec nikdy neprejavi. Preto volby nestacia!

jabadaba
2. feb 2016

@fra a veruze sa aj rodicia stazuju, ja som na rodicovskom zirala ako puk, ked sa ozvali matky, ze nasa ucitelka dava privela uloh, ze to nestihaju, nezvladaju. Mne sa vobec nezdalo, ze maju toho vela, obycajne to malo dieta hotove do hodiny a pol aj s cirkusom ako sa mu nechce. No odvtedy ucka ulohy zredukovala! 😒 Co sa mi teda vobec nepaci. Argumentom na rodicku boli mimoskolske aktivity, rozne kruzky a ine zalezitosti. Tak neviem ci je pre niektore matky podstatnejsie, ze dcery krepcia na hodinach tanca namiesto ucenia.... 😝

stella333
2. feb 2016

@zuzana76 No to som si vsimla, ze beru menej, ale predmetov je viac. Inak ja s tymto nemam problem, vacsinou mam pocit, ze moje dieta sa nic neuci a nic nerobi. Len teda ten prvy roky (prvak)) v skole sa mne zdaju narocnejsie, lebo tych predmetov je viac a preto mozno vacsia pomoc rodicov pri uceni. A mam skusenost, ze niektori ucitelia tomu vysvetlovaniu vela nedaju, a len preto, ze som sa s dietatom ucila a zistovala co vie tak som zistila, ze veci nechape a neboli mu vysvetlene. Keby som to nechala len na nom, tak to nikdy nedobehne. konkretne islo o matiku a fyziku. A nemyslim si, ze by bola chyba v dietati, pretoze bolo jednym z najlepsich ziakov v triede, uspesne v sutaziach a pochopilo to po mojom vysvetleni a to nie som pedagog. To len na margo toho preco sa dnes rodicia ucia viac s detmi, asi to tie deti potrebuju, lebo uroven ucitelov klesa.

macamac
2. feb 2016

@jabadaba máš pravdu
skutočne majú rodičia rôzny pohľad na "množstvo" úloh

záleží to aj od samostatnosti a nadanosti dieťaťa
skrátka, akonáhle si má rodič na minútku sadnúť a skontrolovať dieťa, nebodaj si s ním robiť dú, koniec
rodičia sú unavení z práce....atď.
ja nechápem. každý je dnes unavený a aj kedysi boli ľudia unavení....
učiť k samostatnosti a prijať fakt, že ak dieťa nie je génius vo všetkom, treba mu aj pomôcť
naozaj neviem, načo si podaktorí zakladajú rodiny....

celasapremenim
2. feb 2016

@stella333 presne, ucia sa viac, maju toho ovela viac ako sme mali my a vsetci sa tvaria, ze to tak nie je :D:D:D:D
a viete co? cely skolsky system je napicu
decka nosia 8 kilove tasky domov a polovicu uciva deleguju ucitelky na ne na ich samostatnost a preskusanie rodicmi :D:D:D:D tak je to
su skolske systemy, ktore funguju uplne inak, vid svajciarsko, velka britania a ide to :D
ja si nemyslim, ze maju privela uloh deti teraz, maju ich akurat tolko, aby mohli ist o stvr na devat spat :D:D:D:D

ja mam doma samostatne deti, mimoriadne nadane obe, iq vam radsej nepisem, takze my to mame tak, ze maju veke rozpatie zaujmov a casovo nam to nevyjde kvoli tym uloham napr.
a tiez sa mi nepaci, ak v jednom tyzdni pred vysvedceniami piatak pise devat pisomok, to je trosku zly rozvrh :D ale dal to krasne