Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@jajka257 @laretta aj ja dufam,ze je to len vtip... Potom aj ucitel moze povedat,ze rodic si.mal dieta vychovat doma poriadne a nie.hodit to na jeho plecia... Skola bola vzdy primarne na to,aby sa v nej ucilo,podala nova latka a dieta sa ju musi naucit doma... Ked je sikovne a zapamata si vela.z hodiny,je to bonus prenho,ale aj to si musi doma pozriet,ked je slabsie,musi sa tomu povenovat viac...nevravim o prvej triede!
@laretta vsak mat kruzky je ok, ale nie mat kazdy den iny kruzok ako to maju mnohe dnesne deti,aby im rodicia vyplnili vsetok cas 🙂 tam uz nejde aji tak o.rozvijanie talentu,ved aj dieta je len človek, musi mat aj pddych,priatelov,nielen aktivity a potom sa uz ani nema.sancu.ucit
V druhom stupni ano ale na prvom nie. toto je typicke pre slovenskych ucitelov, ze oni chcu vysoke platy a potom pracujuci rodicia ktori su cely den v praci, pridu domov a maju este dieta naucit latku ktory ucitel vysvetlil ale naucit ju ma rodic. vtip!
sama si pamatam Tolko ucitelov ktori len diktovali poznamky z knihy, teda citali a my sme si robili poznamky alebo sme si Rovno len otvorili ucebnicu na tej a na tej strane a robili so poznamky. nieco by sa s tym malo robit a pozriet sa na to. nie je ucitel ako ucitel.
s tymto suhlasim, viem ze su rodicia ktori tak vytazia svoje deti a pretekaju sa navzajom, ktore na ake kruzky chodi a co vsetko robi. to fakt neuznavam a lutujem tie deti.
snad sa tu nebudeme hadat, kazda to pozname z inej stranky takze je jasne ze mame ine nazory 😉
@laretta nie vsade je to tak... A aj ked si spocitas tych 6tyzdnov a vynasobis 7, tak ti vyjde,ze yam minu celu dovolenku... A co zvysok volna pocas roka,plus ak oni sami potrebuju si ist nieco vybavit?
@laretta ano,to mas pravdu,nie je ucitel ako ucitel 🙂 ja som do.noci.robila pripravy,sutaze,aktivity pre svoje deti... Ale stalo sa,ze si veru aj sami museli nieco spoznamkovat... Ono tych 45minut je.zalostne malo na administratívu, zopakovanie stareho uciva, skusanie ci písomku (vtedy sa teda cas natiahne poriadne), vyklad nového uciva,jeho precvicenie... Vytlačenie do hlavy vsak zostava uz na.ziakoch, rodicia sa nemusia s nimi ucit,ale obcasna neohlasena kontrola dietata veru nie je naskodu 🙂
@katka253111 no vidis a ja to mam skreslene, lebo nas okruh znamych a rodin s detmi sa stara presne rovnako ako my o detvaky, aj sa vela stretavame aj po chatach chodime
inak a dobre ak ma ucka aspon jedno dieta svoje, najlepsie chalana :D
ano viem ze su aj poctivi ucitelia, zapaleni pre svoju pracu. moj syn ma teraz dobru ucitelku, minimum uloh ale ide mu to, zvladaju to v skole, tesi sa do skoly a doma si oddychne, vyhra sa.
naopak moj dalsi syn ma uloh kopec a mam dost,lebo sa naplace a nepaci sa mu to a do skoly sa mu tym padom nechce chodit lebo nema poriadnu pauzu od skoly.
to viem ze v tomto ucitelska praca nie je flexibilna, ked si chcete nieco vybavit neda sa to len tak ale mne by ako matke takato praca velmi vyhovovala, lebo mat prazdniny s detmi je skvele,takze ucitelky matky sa nemozu stazovat. 😉 a tych prazdnin nie je malo
@katka253111 ano, ucim sa s detmi a kontrolujem, ci su pripravene. Zial, musim napisat, ze kontrolujem i ucitelov, nakolko dnesni hlavne "mladi" ucitelia nemaju vedomosti, aby niekoho ucili. Samozrejme po uciteloch musim opravovat, tyka sa to hlavne SJ, AJ, NJ. Smutne ☹ a musim povedat, ze sa zacinam hanbit za slovenske skolstvo, jeho uroven, za ktoru zodpovedaju - ucitelia! Sama som v minulosti ucila, sice na VS, ale naroky na pedagogov boli vysoke, dnes?
A k tym kruzkom - deti urcite treba podporovat, nakolko kruzky rozvijaju i dalsie oblasti nielen fyzickej kondicie ale i mentalnej, nie je nic horsie, ako biflos bez zaujmov, na kruzkoch sa ucia deti pracovat v kolektive, urcitej discipline, motivacii a pod.
@katka253111 Niekedy ucitel, ktory nerobi pripravy do noci moze odviest lepsiu hodinu a naucit viac ako ten, co sa tak dlho pripravuje. Je to o talente ucitela a kreativite. Jasne, ze kazdy ucitel musi do vyucovania prinasat nieco prekvapive a inovativne, ale ja mnohokrat dostanem napad priamo na hodine a je lepsi ako milion priprav. Ja sa dost casto riadim podla momentalnej situacie v triede a som schopna aj odpustit pisomku, ak vacsina ziakov nie je naladena, len to nesmie byt casto, aby si to vazili a nezneuzivali to.
@portret7 to by sa ale mali ucit aj v skole na hodinavh a nielen na kruzkich...
@denisic ano, ozvala som sa, nie raz, zial s tym mam najmensi problem. Odpoved bola, ze o nedostatkoch vedia, budu na nich pracovat, ale nemaju inych ucitelov. Som dost empaticka, priestor na zlepsenie som nechala, ale trpezlivost mi uz dochadza. Urcite budem rozmyslat o dalsich krokoch. Tie chyby som si overovala v zositoch spoluziakov a tiez vo vyssich rocnikoch neter si viackrat prisla overit, ci im to pani ucitelka povedala spravne ☹ Podobne skusenosti maju tiez kamarati na inych skolach - niektori sa ozvali, ini zase nenabrali odvahu.
strasne tazko sa hodnotia skoly, ozaj je to velmi individualne. uz len ked porovnavam moje deti, jeden je spokojnejsi v skole ale ma zase sekeru druzinarku ktora s nim nic nerobi, nic kreativne, len ich komanduje a sekiruje a strasne sa snazi ich ucit anglicky lebo je to byvala anglictinarka a deti nie su nadsene 😀
naopak dalsi syn ma skvelu druzinarku ktora robi vsetko mozne s nimi, je mlada a kreativna a deti ju zboznuju, vymysla rozne naucno zabavne activity, maju citatelsky kruzok a deti sa tam velmi tesia
aj druzina robi svoje, skola ako celok musi fungovat a potom ozaj ti rodica toho vela robit nemusia ale o tom mozeme len snivat
@nelinka2009 samozrejme, ze aj v skole na hodinach, to je prvorade, nie domacimi ulohami dobiehat to, co na hodine nestihli. DU sluzia na zopakovanie! Zvysny cas si ma dieta vyplnit podla svojich predstav, ci uz su to kruzky, cas na oddych a pod., ale nie ucivom, ktore nestihnu na hodine. Osobne som ako dieta mala vela zaujmovych kruzkov a aktivit a ver mi, ze sa mi to v zivote viac zurocilo ako nezmyselne memorovanie, ktoremu na slovenskych skolach konca asi nikdy nebude ☹
@laretta ano, je to hrozne. Samozrejme chapem, ze ucitel je tiez len clovek a moze sa pomylit, ale v takej frekvencii, je to uz podla mna na zvazenie, ze by mohli niektori zo skolstva odist. Staci pozriet na vyjadrenia niektorych ucitelov pocas strajkov, kde je spisovna slovencina? Mne osobne to velmi prekaza a je zaujimave, ze generacia nasich rodicov, ktorí ani nemaju skoly, chodili s kravami na pole, na ulohy cas naozaj nebol, maju vyborny pravopis, slovnu zasobu, vseobecny rozhlad, ako to, ze dnes tieto zaklady nemaju ani ucitelia (samozrejme cest vynimkam)???
@denisic ano, presne tak a tyka sa to nielen pedagogických fakúlt, ale vysokých škôl všeobecne, neuveritelne množstvo vysokoškolákov, ktorý mnohokrát idu studovat len preto "aby mali titul" a je im jedno kam a čo budu študovať.
a potom to tak vyzera, ako v školstve tak aj vo vsetkych ostatnych sferach.
kedysi byť učitelom bolo vážené, nestal sa ním len tak niekto, ale naozaj človek ktorý mal cítenie a lásku k tomuto povolaniu, rodičia aj deti si učitelov važili, na dedinach boli uznavaní podobne ako farari, mali určite spoločenske postavenie, naozaj boli prikladom pre ostatnych ludi, ale dnes sa učitelom stane naozaj takmer hocikto, ak vydrzi 5 rokov na skole, a povedzme si pravdu ale nie je to žiadna ťažka veda, vydržať tam 5 rokov vsak?
ked si sama spomeniem na moje školske roky a nie je to tak davno, tak ti starsi učitelia boli povacsine skveli, sice prisnejsi ale naučiť vedeli skvelo, zasadoví atd...ale tí mladsi to vacsinou brali ako hociaku inu robotu, odučili si svoje a hotovo....a tie hodiny potom tak aj vypadali....nič sme si nepamatali, poznamky oničom....takže sa nie je podla mna velmi čo čudovať že dnesne skolstvo je na takej urovni ako je...
napr. mala som na zš matemetikara a zemepisara - bol to skvely ale svojsky chlap....široko daleko takeho nebolo, naučiť vedel perfektne, ale bol prisny - dokonca v 21. storoči lietali na hodinach facky, ak nebol poriadok počas hodiny - vo važnych pripadoch, ale doma ked sme o tom hovorievali a stazovali sa rodičom- - ktorych vacsinou tiez učil(už bol starší), uznali že asi mal pravdu ked tak konal lebo každy si spominal na jeho špičkove vyklady. tym nechcem povedať že sa deti maju v skolach biť, ale niekedy sa asi inak ani neda....za cely rok skusal iba na konci skolskeho roka, pisomky sme pisali priebežne ale iba fakty, žiadne omačky okolo, a najlepsie bolo že sme sa na ne ani nemuseli pripravovať, kto počuval na hodine-ten vedel, a na matike opakoval učivo dookola kym ho vsetci nechapali, aj ti najslabsi - na strednych skolach v okresnom meste sme z nasej dediny boli znami ako vyborni studenti v matematike, a za to, sme vdacili iba a iba jemu.
bohuzial velakrat ho kvoli jeho metodam vysetrovali inšpekcie....
@denisic Preco by to mal byt ucitel, ktory vie 2 jazyky? Moze byt zamedstnany ucite s jednym jazykom a dalsi s druhym, nevidim v tom problem, aprobacie su rozne. A nevidim dovod na to, preco by mala byt uroven skolstva v BA nizsia ako "Hornej" alebo "Dolnej", snad je to jeden zo zakladnych prav, ci ani to uz neplati 🙄 ?

@jabadaba
inak to je zaujimavy nazor, vidis ja sa s nim nestotoznujem, ale respektujem ho.
ja si myslim ze dieta ma pravo aj na kruzky a skola a domace ulohy by ho v tom nemali brzdit. mal by to byt taky zdravy balance, aj to aj to.
dnes je ten zivot tak hekticky ze ked si dieta neuzije a nevychutna svoje hobby pocas detsva tak kedy preboha? ja by som chodila aj na tanec aj hocikam ale nema na to cas. po praci mam doma dalsiu sichtu napr. aj tie ulohy s detmi co ma vobec netesi a dalsie veci okolo domacnosti, vsak to maminy poznate a tak som rada ze aspon ten piatok moje deti chodia na kruzok, do umeleckej skoly, kazdy co ho bavi, aspon nieco, lebo cez tyzden ani nestihame