Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@timea7 len si zabudla, ze su rodicia, ktorí ziadny rezim neuznavaju, proste dieta nechat hore, lebo ved ma inak nastavene biologicke hodiny, cize ak nepotrebuje spat este o 21.00 a 22.00 vecer, tak kludne nech je hore a asi skola by sa mala prisposobit, tato generacia rodicov je taka, len nijako neobmedzovat dieta, lebo dieta same vie co je pren dobre. Ja s tym nesuhlasim, raz sa kazdy bude musiet niecomu prisposobit a kedy to zacnu aplikovat? Ale proste teraz to ide tymto smerom - kazdy chce aby mu z deti vyrastli individualisti a za takých 20 rokov budeme žať ovocie tejto volnej vychovy
@zuzana76 hej a potom sa cuduju a behaju po psychologoch
@celasapremenim presne
za pomočeným dieťaťom treba hľadať iné veci...
a psychopati sa vedia najlepšie predať. to je minimálne na Oscara
kto nestretol a nezažil, nepochopí
@m.i.r.i je určité percento detí, ktoré odklad skutočne potrebujú, napr. z toho dôvodu, že dieťa bolo dlhodobo choré a nestačilo dozrieť sociálne, lebo v kolektíve bolo veľmi málo, alebo dieťa, ktoré je narodené v auguste a voči tomu septembrovému je takmer o rok mladšie, ale aj toto nemusí byť vôbec pravidlom. Ale ako som písala, drvivá väčšina odkladov je zbytočná a v mnohých prípadoch dieťaťu viac uškodí ako pomôže.
@sisaka myslím, že vcelku ti odpovedala @timea7
ja ešte doplním, že som sa nestretla s odkladom kvôli vzrastu a to sú dnes prváci naozaj veľmi vysokí podaktorí a niektorí zas totál extrém - drobučkí
čo ti poviem. ja mám dcéru májovú - čo sa už považuje za letné dieťa, v prípade potreby vhodné na odklad. ale nedala som odklad, lebo je veľmi šikovná, ale - je drobučká 😀 najdrobnejšia prváčka v triede. čo už. 😉
k tomu výchovnému procesu - neviem, či to bola irónia, alebo si naozaj rada, že je to už inak-ale opravím ťa, nie je to tak,ako píšeš.
učebnice sa používajú - máme na výber, nie je jeden typ na jeden predmet. ale učebnica bola vždy chápaná len ako učebná pomôcka, učiteľ ju môže a nemusí používať. môže vyučovať podľa svojich pomôcok, samozrejme, v súlade s učebnými osnovami.
ďalej - žiaci nechodia hore-dole po ročníkoch, čo ale neznamená, že občas sa nedajú urobiť hodiny alebo aktivity s rôznymi ročníkmi naraz - záleží na ochote a kreativite učiteľov. u nás napr.blokové výučby prierezových tém prebiehajú takto.
učiteľ nehodnotí žiaka pred všetkými? tomu neviem, ako mám rozumieť. to u vás ho berie niekam individuálne a tam ho hodnotí? a prečo by som nemohla hodnotiť a pochváliť niekoho pred všetkými? veď tým dieťa (človek) "rastie", nie? je to príjemné, či? nebavíme sa o zhadzovaní dieťaťa pred celou triedou. aj napomenúť sa dá "motivačne". dieťa sa musí naučiť prijať nielen pochvalu, ale aj kritiku, zvolenú vhodným spôsobom.
domáce úlohy - záleží na učiteľovi a samozrejme, na rodičovi - je relatívne, čo je pre niekoho veľa/málo. ja sa snažím dať tak, aby priemernému žiakovi trvala úloha z jedného predmetu max 10min čistého času ( nerátam tie reči okolo, že sa mu nechce 😀 😉)
a čítať? nuž, nielen celoslovenský problém, ale taký globálnejší - záujem o literatúru klesá a o čítanie detto. takže tu ma nepresvedčíš, že deti v Kanade sú knihomoli.čitateľská úroveň klesá, čítanie s porozumením tým pádom tiež.
snáď som na nič nezabudla 😉 🙂
@macamac tym dokonca najviac zalezi na verejnej mienke :D a na tom, co si o nich ludia myslia a niekedy patologicky vyhladavaju hranicne situacie, kludne pojde k psychologovi s tyranym dietatom
@macamac ja mam juloveho syna, je rpave prvak....odkald sme riesili velmi, resp. dala som ho pretestvoat 2krat, stale sme riesili, lebo stale nevie "r", a pod. ....tiez je drobny.....takmer cele okolia nas nutilo, ze nech ho nechame sa vyhrat a ze potom bude najsikovnejsi v triede (pekna predstava)...to hej...mnohi sa na to nechaju ulakomit, syn siel do skoly normalne, skola ho bavi, je sikovny, nema problem ju zvladat......v skolke by sa nudil, s tym co uz vedel...a ze je hravy? a? ktore dieta nie je?....to, ze sa potrebuje vybehat von je normalne (lepsie ako sediet za TV)....a myslim si, ze nie je majstrovske byt hviezdou triedy medzi slabsimi;)....ale prave nech sa sanzi, aby vyborny bol..... 🙂
@sorciera24 a k hravemu dietatu staci jedna pi ucitelka a v tretom rodniku menis skolu :D:D:D:D, lebo v prvom jej na otlak stupil
@celasapremenim trefne píšeš o psychopatoch 😉
zdá sa, že si mala tú česť
verejná mienka je vysokoooo na 1.mieste u nich. povýšená nad všetko, aj nad vlastné šťastie.
choré, ale bohužiaľ, je to tak
@borocka samozrejme suhlasim s tym ze niekedy su tie odklady opodstatnene..hlavne zdravotne komplikacie, rozne vyvinove vady, mozno veru aj taky uz skor psychiatricky ako psychologicky pripad...To je uplne jasne..
A tak by to aj malo byt...naozaj odklad len v odovodnenych pripadoch...
Napriklad ak si dobre pamatam tak v Holandsku myslim chodia deti do skoly po zavrseni 5 roku..teda nie ze vsetci naraz v septembri...a jedni o rok starsi, ini mladsi.deti nastupuju do skoly postupne podla toho kedy maju narodeniny..rozlucia sa so skolkou a idu do skoly..neviem kolko sa tam riesi odkladov veru...🙂
Kazdopadne si myslim ze 99% deti by malo ist do skoly normalne..mne sa pacilo ako tu spominala myslim @sisaka o tej Kanade -- ze je normalne ze 70% deti je priemernych, 10% nadpriemernych a mozno 20% podpriemernych..ze nikto nebude rovnako vsetko zvladat, kazdy ma na ine bunky, talent, nadanie..a prejavi sa to uz v tych 4 ci 5 rokoch..niektore deti skor hovoria, ine lepsie behaju, ine maju lepsiu jemnu motoriku, bavi ich malovat...ine ma vztah k hudbe....ale do skoly mozu ist predsa vsetky...kazdy bude v niecom inom vynikat..a socialne vazby, sedenie na zadku a podobne veci sa budu ucit tiez v skole...a ked maju rodicia spravny pristu a aj doma platia iste pravidla a rezim tak to dieta sa to nauci..a je tam od toho aj ucitel ktory ich nasmeruje...ja vzdy trvrdim, ze uloha ucitela 1-4 je podcenovana...berieme to ako ze tam idu studovat dievcata co vedia trosku spievat a kreslit a spravit kotul a nikam sa nedostanu na VS...ale tieto ucitelky su uplny zaklad pre skolu..s nimi sa dieta stretne ako s prvymi, s takou ucitelkou sa nauci uplne najdolezitejsie veci a to nie je len citat, pisat, pocitat, ale prave davat pozor, sediet, neskakat do reci, zvladat prehru ( ze nie vzdy mam len jednotky), empatii voci slabsim spoluziakom a koopec inych cennych veci ...a spravna ucitelka by mala vediet ako na tie deti...nie ze nezrele, utiahnute...
Ma kamaratku co ma introvertneho syna..ale ona je tiez taka a manzel tiez..a su dospeli..jasneze psychologicka hned odklad...chlapec sikovny, vysoky, oktobrovy...ale utiahnuty...skryva sa za mamu, neodpoveda ...diagnoza, nezrely..on ale bude presne taky isty aj o rok a aj o 5...nikty do nebude vodca triedy, vzdy bude hamblivy...podla mna proste treba ratat s tym, ze ako sme my dospeli rozni tak su aj deti..a mnohemu sa naucia prave v skole
Ja som chodila na ped. akademiu a poviem vam ze prijimačky na ,,učitelstvo pre MŠ a vychovavatelstvo,, bolo riadne sito. Hra na nastroj,kto vedel, čítanie textu...telesna zdatnost, test.....neviem ako teraz po tých x rokoch, ale vela dievčat sa nedostalo. Nehovoriac o tom ze sme mali ,,silnu,, aj telesnu - plavecky, turisticky, lyziarsky boli povinne k maturite!!!! Dodnes čo si pamätám a vidim tak z našej školy je vela uspešných absolventov napr. Mária Podhadska, herec Juro Loj...takze na tuto konkretnu školu sa tiez nedostal ,,kazdy chmulko,,. Aspon v tom čase....
@sardinka335 pridám moju skúsenosť
ja hádam ešte v prenatálnom vývoji som chcela byť učiteľka 😀 😉
ale...prišiel ťažký vek - 18 😀 , maturity, vodičák a že teda ešte sa učiť a ísť na prijímačky na VŠ v jeden rok, to teda nie 😀 ( talentovky v marci/apríli pred maturitami) a tak som nešla. že veď rok budem robiť a potom. mama bola smutná, lebo - nuž bola staršia a múdrejšia 😀
a čo sa nestalo? v ten rok na Pg F UK dekan neprijal ani jedného!!! uchádzača na môj odbor, lebo nebol spokojný s vedomostnou úrovňou uchádzačov a tak mimoriadne robil druhé kolo prijímačiek v septembri!!! (1994)
mama natešená, že teda snáď už som oddýchnutá 😀 a tak keď už som teda aj bola a blížilo sa mi, že nastúpiť niekde do práce (mimo školstvo, lebo ja som vôôôôbec netušila,že by ma niekto zamestnal so SŠ ako učiteľku na ZŠ a môžem učiteľstvo popritom študovať...no škodaaaaa), no tak som išla
a veru tiež, nároky veľké (hud.nástroj, rytmické cvičenia,tanec, spev, psycho testy, pohovor, TEV - gymnastika, zostavy cvičení+tanca, výtvarka-a potom mat+sj+diktát+literatúra)...no bol to záhul , ale vydalo 🙂
myslím, že dnes sú nároky na študentov omnoho nižšie a preto sa stáva, že niektorí naozaj neovládajú pravopis (základ občana SR), nemajú hud.sluch, nástroj žiaden atď. a pritom na 1.stupeň ZŠ toto všetko potrebuješ
@macamac iste ma tu x ludi odsudi ale nech!!! Dnes sa nie ze štandardy zvyšuju....ale nenapadne znizuju...len je to pekne zaobalene v rečičkách o individualite, a ako počuvat deti, ako ich nechať slobodne rozhodovať....nenutiť...z časti pravda - ale dnes si to mnohí rodičia predstavuju tak, ze deti budu len sedieť na koberci a skladať drevene kocky - ak sa im bude samozrejme chcieť...
Ludom začalo z toho humanizmu prepinať....dnes by dekan si dovolil neprijat nikoho a ma tam markizu, jojku, neviem akých aktivistov....a problém....v tom čase normalna vec, ze nas nezobrali.
Aj preto to ide s naším školstvom dole vodou - lebo študenti su hlupejší samo o sebe - zial...mnohí si myslia a ze len preplavu a je im to aj umoznovane...ved platia školne nie? Kolko ziakov je na školách čo sa ich riaditel boji - resp. rodičov...a davno mali letieť ako špinave pradlo.
@macamac Plne suhlasim, obdobne som pisala vyssie, naroky neumerne klesaju vdaka p.Meciarovi, ktory presadil, ze kazde krajske mesto by malo mat VS☹ o detasovanych pracoviskach sa vyjadrovat ani nejdem. Kvantita stupa, kvalita klesa - ale vsetci su spokojni, nakolko polovica dnesnych ci uz absolventov ale sucasnych studentov VS by nesplnali ale podmienky na podanie prihlasky na VS☹, titul maju, rodicia sa pysni a mladi sa tvaria, akoby vsetku mudrost pojedli, nic nevedia, ale ocakavaju nastupne platy ako ludia, ktori na sebe roky pracuju a su vo svojom odbore spicka. velmi smutne...samozrejme opat plati, ze vynimka potvrdzuje pravidlo...
@sardinka335 ja som tiež bola prekvapená, že prijímačky zo SJ na prvý stupeň boli oveľa náročnejšie, ako na druhý stupeň SJ-Vv.
@denisic Nevidim dovod, platim dane a nie male, urcita kvalita by mala byt standardom, ak budeme vsetci len ustupovat, ako to bude vyzerat o 10 rokov? Vsetci budeme preradovat deti kvoli tomu, ze niekto zamestnava hlupakov? Nevadi mi, ak niekto taky sedi na inom "poste", ale ake da takyto clovek zaklady detom? Skor by sa mala otvorit tato tema sirsej verejnosti a zakat pracovat na nejakych systematickych krokoch, ako sucasny stav zlepsit. Raz som pocuvala vybornu diskusiu, kde bolo krasne porovanie, aki studenti sa hlasili na pedagogicke fakulty v minulosti a teraz tam idu studenti, ktori uz na zakladnej skole maju problem s ucivom. Hold, pedagogika je atraktivna uz len pre 3-4-karov. A nie je to len o financnej motivacii, ale aj o tom, ze sme to dovolili a nehorazne degradovali nase skolstvo☹
@macamac nastastie som sa v naucila rychlo ich rozoznavat :D:D:D:D
@sardinka335 rozumne to robili s tymi prijimackami a testami, aj iq testy, co robia dospelym napr. na stvu nie su komplexne, nakolko tuto fyzicku zdatnost a pamat pohybovu a vobec nadania neberu do uvahy
akurat, asi to je aj tak nedostatocne, resp. podla mna by mali preverovat sposobilost ucit po takych piatich rokoch praxe, priebezne, lebo moze ucitelom z toho drbnut a odnesu to deti....
prosim vas, neviete nahodou, mala mi doniesla vysledky z osmaku z comparo a fakt vynikajuco to porobila, berie sa to do uvahy aj pri prijimackach na gymple? robi aj olympiadu a korespondak matematicky teraz, len este neskoncili tieto sutaze, tak tam este nemame vysledky :D ale komparo by tiez mohli brat do uvahy, kedze je to taky prierez vedomostny, ci??
@sardinka335 zial..... aj ked ja mam silny dojem, ze chyba nie je v "skolstve". hej, kazdy rodic poukaze, ze klesa kvalita vzdelania, ale maloktory uzna, ze aj jemu ked decko povedalo, kolko sa musi ucit, tak namiesto toho, ze mu povie - no smola, tak sa uc... ho skor polutuje a obvini ucitelov zo stresovania dietata, ospravedlni ho z pisomky... nemyslim, ze poziadavky na "zhumanizovanie"skolskeho systemu v zmysle "ved ich nepretazujme vedomostami a narokmi" vysli od ucitelov, ale - od verejnosti, verejnej mienky... (aka- zjednodusene povedane) rodicov. akoze, komu (aj z nas) sa kedy chcelo ucit? obetovat svoj volny cas, nemoct sa hrat, flakat, robit, co chceme, kukat telku... ale namahat si hlavu? presne - platim skolne = vzdelajte mi dieta. tak clovek len puli oci, ked studentka VS dopravnej pred skuskou nevie rozoznat parabolu od priamky a pismeno gamma od fi...atd. ay, carramba!
a/propos, nechapem, ako sa nejaky rodic moze vyjadrit o ucitelovi, ze malo kvalitny. odkial sa rozumie do jeho prace? (1. ked vsetci tak dobre vedia, co maju ucitelia robit, tak zrusme ucitelov a ucme si decka sami. 2. a ked verejnost nadava na nekvalitnych mladych ucitelov, odkial vieme, ci su kvalitni mladi inzinieri, lekari, pravnici??? 3. ak uzname, ze mladi absolvensti cohokolvek su "hlupejsi" a "nekvalitnejsi", cie su to deti a preco dopustili, aby ne sebe nemakali a len cez skoly preliezali? proste, bludny kruh ako vysity 😠 😠 😠 )
@portret7 aj technicke skoly sa ozyvaju, ze tam strasne klesla uroven prijimanych ziakov, keby urobili do druheho rocnika to sito, co robili povodne, tak by im preliezli siesti max
@bmuller cojaviem, ja to tak nerobim ako to popisujes
praveze teraz co su na zs decka, tak sa dost ucia aj do praxe pracovat s informaciami a racionalne mysliet, mozno je to problem sucasnych vysokoslakov uz, generacie.....co ich este ucili papagajovat
alebo mam stidro na dve dobre skoly
malu napr. velmi motivuju pisat poviedky, knihy, to robi uz od siestich, rozpravky pre deti zacala pisat ked sa naucila pisat....no a napr. ked vie hrat na nastroj, tak aj o to sa v skole zaujimaju a zapoja ju
lenze na niektorych skolach na to jednoducho seru, to podla mna nie je kazda skola takato super, ani ucitelia, su rozne urovne v jednom meste
inak co sa tyka strajku, tak ani bu ani hu nikde, nic sa nepohlo a to je uz druhy tyzden
@timea7 mozno sa take matky viac zaujimaju aj :D:D:D:D preto su tu
Aj takito ziaci chodia do skol a ucitelia sa s tym musia vysporiadat, i ked nas na VS vobec na to nepripravovali: http://www.cas.sk/clanok/314560/vyse-50-ziakov-.... V kazdej triede by mal byt aj specialny pedagog.

@sisaka ja ti odpoveim za seba, ja davam odklad druhému synovi, prvy ho nemal, druhy prekonal meningitidu a imunitne je na tom vselijako, takze kvôli tomu