icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

luciaminarechova
9. feb 2016

@celasapremenim Zdanie môže klamať. Ale super, že deti sú v dobrých rukách.😊

nelinka2009
9. feb 2016

@kamatopo nic si tu z reakcii nerobte... Ucitel ma ucit a je to aj poslanie nielen povolanie... Ja keby som mala zaratat kolko volna venujem klientom, tiez sa mi za to nikto nedakuje a ani nepriplaca... Nevyhoda je, ze dospely sa hned staxujebu nadriafeneho... Ale kde sa ma stazovat dieta? Riaditelovi skoly?

zuzana76
9. feb 2016

@nelinka2009 ucitel ma svoje kompetencie, ulohy odtial potial, nema suplovat ulohu rodica, mnohi sa venuju detom vo svojom volnom case a ani dakujem nedostanu, poslanim sa netreba ohanat 😀 uz mi je to smiesne, ako kazdy pouzije hned termin poslanie a co je poslanim rodicov? mnohi svoje dieta zanedbavaju

fidka79
Odpoveď bola odstránená
nelinka2009
9. feb 2016

Zanedbavaju? Tie deti bohuzial travia viac casu v kolektivnych zariafeniach ako s rodicmi... A preto ano, mnoho krat musi ucitel zastupit aj rodica... A bola byvste prekvapena, kolki z nich to aj robia... Bohuzial nie su plateni podla vyslefkov svojich ziakov, keby boli, snazili by sa viac...

zuzana76
9. feb 2016

@nelinka2009 nie , nie som prekvapena, ja viem, ze mnohi to robia 😉

katy2
9. feb 2016

Ja len na margo ucitel versus rodicia.... mam v triede 6 autistov.... dvoch bratov, ktori ziju vo velmi tazkych podmienkach.... a veru mozem prehlasit, ze im suplujem lasku mamy, jej starostlivost, butlavu vrbu, osobu, o ktoru sa mozu opriet, pri ktorej sa mozeu vyzalovat, v naruci ktrej sa mozu vyplakat.... dalsi maju ine problemy, zranenia, bolesti.... a ano, som im v prvom rade osoba, ktora je tu pre nich s otvorenou narucou, ktora fuka ich boliestky, ktora travi hodiny a hodiny v prvom rade s nimi a az potom som ich ucitelka..... a nie, nemam to v naplni praci, nemam to v pracovnej zmluve.... nevravim, kolkokrat suplujem rodicov, ktori si s detmi nedokazu poradit, ked im syn zacne utekat a oni bezradne pozeraju.... neviem preco sa prave v potrebnej chvili ocitnem na spravnom mieste a davam veci do poriadku.... vratim utekajuce dieta bezradnemu rodicovi.... ale nestazujem sa... milujem svoju pracu, mojich autikov by som nevymenia za nic na svete..... pisem to len ako pohlad z druhej strany....

moni73
9. feb 2016

Ja sa o sebareflexiu snažím. To mi u vás - učiteliek chýba. Možno sa mýlim, ale zdá sa mi, že opačný názor apriori odmietate bez sebamensieho zamyslenia sa, čo tým chcel autor vôbec povedať.
Ja sa s dcérou neučím a ani sa nechystám. Stále sa zamýšľam nad pojmom základná škola. Preboha, čo také základné sa učí dieťa 9 rokov po 6 hodín denne a ešte aj doma by sa malo... Tu sa nejedná o to, že ja som základnou školou prešla, ale predsa každé.priemerne dieťa ňou má v pohode prejsť. Kde sa mýlim? Keď vám rodič povie niečo "do učenia", tak ho zvozite, že o tom prd vie. Na druhej strane je očakávané, že sa s ním bude učiť...

moni73
9. feb 2016

@katy2 Halkova?

sardinka335
9. feb 2016

@celasapremenim teším sa, ze deti su aspon v škole v dobrých rukách...tam iste z ust učitelky nepočuju suterénne reči typu, citujem zo strany 89 : KKT Z TOHO MILE DAMY KKT Z TOHO.... 😉
Taketo vyjadrovanie hodné ,,,kočiša,, je tiež vizitka.

zuzana76
9. feb 2016

@moni73 nikto neodmieta iny nazor

tu ide o to, ze rodicia maju neprimerane naroky: nechcu , aby sa ich dieta ucilo doma, ale potom treba znizit standardy ozaj markantne a teda nech sa deti ucia na zakladnej skole naozaj len citat, psat, matematiku a nejake velmi potrebne zaklady, ako sa o seba postarat, navarit si jednoduche jedla, urobit desiatu, atd...Ak sa dieta ma ucit cudzi jazyk, chemiu, biologiu atd.... to su veci , co sa nenauci len na hodinach po 2-3 hodiny tyzdenne. Ucitel nechce, aby sa rodic ucil s dietatom, chce, aby sa dieta doma pripravilo na vyucovanie. Rodic, ma len dohliadnut, ze to dieta urobilo. Napisem to z môjho pohladu, napr. na hodine NEJ preberame gramaticky jav - sklonovanie pridavnych mien po urcitom clene. Na hodine sa ucivo objasni, mnohe deti pochopia, niektore nie, nevadi, na druhej hodine sa ucivo upevnuje, deti, ktore pochopili precvicuju, tie co nepochopili dovysvetlovavame nejasnosti, na dalsich hodinach precvicujeme, avsak nemam cas napr. venovat tomuto gramatickému javu cely mesiac. Je teda nutne, aby sa deti pozreli do ucebnic aj doma, pretoze ak jazyk pouzivaju len na hodine, zabudaju. To je fakt, ak sa nieco nepouziva, tak sa zabuda. A na cudzi jazyk je malo 2-3 hodinova dotacia pri osnovach a standardach, ktore mame. Kazde dieta zakladnou skolou prejde. Niektore s lepsimi, ine s horsimi znamkami. Ale to by nemalo vadit, kazdy je predsa jedinecny a ten co mal mozno zle znamky z nemciny, raz bude jadrovy fyzik.

zuzana76
9. feb 2016

@moni73 takisto napr slovna zasoba? ako sa ma dieta ucit slovnu zasobu? ked sa vlastne neuci? ak by sa malo ucit len v skole, tak by sme isli slimacim tempom, pisem teraz o jazykoch

nelinka2009
9. feb 2016

@zuzana76 no na druhej sttane... Ja som tiez zo skoly zabudla to co nepotrebujem a vobec mi to nechyba... No naucila som sa tam velmi malo toho, co potrebujem a v skutocnosti sa musim ucit teraz, ked nestudujem...

nelinka2009
9. feb 2016

@zuzana76 jazyk sa vzdy nauci najlepsie vtedy! Ked sa pouziva... Naco sa ho ucit, ked ani nevieme, ci ho dieta niekefy bude potrebovat

sardinka335
9. feb 2016

Cez vianočné prazdniny som dceru cca 2 týždne nechala len tak prazdninovať...posledny týžden ked mala napisať nejake pismenko, tak si nevedela spomenut poriadne ako sa piše musela.premyšlat...Znižovaním latky pojdeme dozadu a vratime sa k štandardom osobitnej školy - kde je naozaj dolezite naučit sa čitať, pisat a čo to počítať lebo tam sme v 8 ročniku brali nasobilku a nikto sa nad tym nepozastavoval plus zaväzovať šnurky a v jedalni jest priborom. No tak neskromne tvrdím, ze moje deti maju na viac ako na tento ,,štandard,, a to sa naozaj nepovazujem za nejaku premotivovanu mamičku, ktora sa vidí len v deťoch.

nelinka2009
9. feb 2016

Nic viac ako citanie, pisanie a zaklad pocitania som zo skoly v zivote nepotrebovala... Zabudli.ma ale naucit, ako si najst pracu, a ako prezit

mijo53
9. feb 2016

@nelinka2009 keď ho bude potrebovať a nebude ho vedieť, už bude neskoro

zuzana76
9. feb 2016

@nelinka2009 ako vravim, mali by byt skoly pre tych, co svoje dieta nechcu stresovat a nechcu, aby sa ucilo, tam sa budu ucit len zakladne zrucnosti - citanie, pisanie, matematika

a potom skoly pre tych, co chcu, aby sa ich deti ucili

😀 uz to inak nevidim , damy

@nelinka2009 okrem toho cudzi jazyk sa vzdy zide, minimalne si mzoe pozriet nejaky film v tom jazyku, vacsiu hlupost som nepocula, kolko jazykov vies, tolkokrat si clovekom

zuzana76
9. feb 2016

@nelinka2009 predstav si, mi na AJ a NEJ ucime aj ako si najst pracu, nacvicuju prijimacie pohovory, citaju inzeraty , pisu si zivotopisy a motivacne listy

zuzana76
9. feb 2016

a kazde ucenie minimalne rozvija pamat, logicke myslenie atd...

ako vravim, tu naozaj zachvilu budu stacit ludom 4 ludove a bude vymalovano

zuzana76
9. feb 2016

oprava, nie mi, ale MY

sardinka335
9. feb 2016

@mijo53 presne tak, ja som sa učila taliančinu a potom som ju roky nepoužívala, ked som sa k nej znovu dostala, tak som bola sama prekvapena kolko si toho ešte pamätám a keby som si to trošku prebehla, tak kludne zvladam zakladnu komunikáciu - samozrejme nie odborne terminy pripadne slang.

moni73
9. feb 2016

@zuzana76 myslím, že my sme sa už pochopili. Asi áno, výrazne by som okresala obsah učiva na zš. Kopec veci zo zš je použiteľných do vedomostnych súťaží, pre mňa zvláštne. Voláme deťom do hlavy "nepotrebné blbosti" a pritom sme napr. v prieskumoch medzi poslednými v čítaní s porozumením... Dcéra stvrtacka má za sebou podľa mňa celý základ matiky: sčítanie, odčítanie, násobenie, delenie, desatinné miesta, jednoduché zlomky, percenta... A práve to co si písala... Netrápme budúceho jadrového fyzika nemčinou. Nekazme mu tým vysvecko, nenutme ho. Nechajme ho, nech sa venuje protonom,...
Ps jeden cudzí jazyk je potrebný.

zuzana76
9. feb 2016

@moni73 tak ja mam trochu inu predstavu, aby sa ucilo moje dieta, chcela by som, aby ovladalo aj viac cudzích jazykov, samozrejme nechcem si plnit svoje sny a nemaju to byt moje ambície, ale rada by som, aby vedeli toho viac. A ake kazenie vysvedcenia, podla mna by sa ten jadrovy fyzik tu nemcinu kludne mohol ucit, len by sa nemuselo prihliadat na znamky z toho, co nebude studovat a comu sa nebude v buducnosti venovat. Ale chapem co chces povedat ty, preto vravim, bolo by treba 2 typy skol. lebo stale su rodicia, co chcu , aby sa ich deti ucili aj viac ako uplne zaklady.

moni73
9. feb 2016

@sardinka335 ja si myslím opak. Ponechaním dnešných štandardov vychovame kopec priemerne možno mierne nadpriemerne vzdelaných ľudí. Naproti tomu tým, že by sme základ okresali a nechali deti venovať sa tomu, čo ich baví, všeobecný rozhľad by klesol, ale mohli by sa vyprofilovat profíci. Celkovo mám pocit, že aj pre spoločnosť by to bolo prospesnejsie.

moni73
9. feb 2016

@zuzana76 ale ja to práve chcem viď príspevok
@sardinka335

zuzana76
9. feb 2016

@moni73 mozno, ale mozno vela deti by sa nevyprofilovalo ziadnym smerom a boli by na tom este horsie ako pri klasickej skole

moni73
9. feb 2016

@zuzana76 z môjho šikovného decka, robí zš priemerne - toť vsjo

zuzana76
9. feb 2016

@moni73 ja chapem, co tym myslis, a myslim, ze u niektorých by to tak fungovalo, ale podla mna u dost amlej casti ziakov, vacsina by zostala zaseknuta len pri tom najnutnejsom a nerozvijal by sa v ziadnej oblasti, to by muslo byt nejako velmi specificke, teda napr. ze kazdy ziak by si musel zvolit nejaku oblast, ktorej sa bude venovat do hlbky

moni73
9. feb 2016

@zuzana76 možno. Ale ja by som to chcela skúsiť a preto volám po alternatíve.