Štvrtáčka nevie matematiku
Moja dcéra je štvrtačka, prešiel prvý mesiac školského roka v žiackej štyri jednotky z rôznych štyroch predmetov a dve trojky z matematiky...V treťom ročníku mala na konci školského roka priemer 1,7 a učiteľka jej dala sólovu dvojku z matematiky. Teraz je začiatok a už má dve trojky, v druhom ročníku trojku nemala za celý školský rok. Písali už dve písomky a z obidvoch trojka...Doma úlohy robí sama a kontrolujem jej ich a má dobre. V minulom školskom roku som videla, že tá matika nie je na čistú jednotku, ale dvojku si podľa mňa nezaslúžila...myslím, že učiteľka nemá jeden meter na všetkých, lebo žiačke, ktorá nevie matiku a mala mať trojku dala tiež dvojku... Vidím, že aj dcéra je z toho smutná, ale neviem, čo robiť...
@miselw7x7 aj ja som bola sivý priemer, a som spokojná so životom
@jazminn ide tu skôr o tú sólovú známku za matematiky, alebo o to, že teraz dostala zasa zlé známky a teda sa bojíš, že zasa jej dajú sólovú dvojku? Lebo ja som akosi nepochopila, čo riešiš ...
To, že mala v 3. triede dvojku, s tým už teraz nič nespravíš ... ak si bola presvedčená, že si ju nezaslúžila, mohli ste požiadať o komisionálne preskúšanie z predmetu, ale na to už je teraz neskoro.
Štvrtácka matika nie je nejak extra náročná, ja mám staršiu dcéru, tá 4. triedu ešte absolvovala pred reformou, a oni v 4. triede už veselo násobili a rátali oveľa ťažšie veci, teraz to dosť zredukovali. Syn chodí do alternatívnej školy, z matiky idú rýchlejšie, ale máme doma aj bežné štvrtácke učebnice (na opakovanie) a nezdá sa mi to tam nejako extra náročné.
Ak chytá na písomkách zlé známky, môže byť na vine aj stres, nie to, že nevie učivo. alebo sa nevie koncentrovať, ak tam je viac detí. Pozri si písomky, aké chyby robí, či z nepozornosti (prehliadne znamienko, zle prečíta úlohu), alebo sú to chyby systémové, z nevedomosti. Možno jej len chýba potrebná rutina, matiku sa naučí človek len tak, že bude veľa počítať ... naozaj veľa. Niekomu nestačí 5 príkladov na DU, ale musí prerátať oho viac, aby to išlo akosi automaticky a bez chýb.
čo sa týka známok, radšej nech má dieťa od prísneho a náročného učiteľa dvojku, ako u benevolentného jednotky od hora dole ... stále bude na tom vedomostne lepšie
Dcéra mala na ZŠ veľmi prísnu matikárku, polka rodičov sa sťažovala, že aké majú známky, že počítajú celé strany na DU... ale na SŠ jej absolventi nemajú problém. Dcéra mala 1, ale teda natrápila sa s tým, no aj Monitor dala na 100% a teraz je v matematickej triede na gymnáziu a vraví, že má základy parádne, aj čo sa týka rýchlosti a zvyku, že je toho veľa.
v októbri 2014...

@rebeka7501 len z matiki