Štvrták sa nechce učiť

11. nov 2021

Dobrý večer prajem,

Idem sa rozpísat. Mám syna. Chodí do štvrtého ročníka ZŠ.
Nechce sa učiť. Už som mu vzala všetko čo sa dalo, zakázala Tv mobil, proste všetko. Jemu je to jedno. V škole navštevuje Školskeho psych. Poradcu. Dnes sa mal učiť báseň. Začala som snim po chvíľke chytil knihu z ktorej sa učil, a ofucal sa že on zajtra povie tej učiteľke že načo mu akože v živote bude tá báseň. Učiteľka v škole sa naňho sťažuje že ho vyvolá a on odmietne odpovedať, čítať. Manžel má snim rozhovor každý deň len je ticho a niečo si šomre popod nos. Ja sa snažím snim veľa komunikovať no bez výsledku.
Prejdem však k ďalšiemu problému. Mám pocit že toto všetko u mňa navodili psych. Ťažkosti. Proste nemám problém s tlakom nedávno som bola aj na EKG bolo ok. Ale ako náhle sa mám učiť do synom začne rázová na hrudi, kontrolujem si pulz je vysoký samozrejme ....keď si chcem odmerať tlak ani mi nenameria. Som hrozné vystresovaná. Krúti mi po bruchu ako keby na veľkú potrebu. Stačí že len vidím syna a už mi je zle. Viem je to strašne , ale je to tak. Myslím že to celé nedávam. Už spi. A ja mám stále ťažbou na hrudi a ako keby také nekludne nohy. Neviem sa upokojiť. Bojím sa že mi niečo je. Nahovaram si všeličo.
Moja otázka znie, čo do synom? Som už tak unavená že a toto myslím naozaj mám chuť odísť niekde preč. Doslova ujsť z domu. A ďalšia otázka som chorá? Čo robiť so sebou ako sa vrátiť opäť do normálu?

Ďakujem

pribinak
11. nov 2021

No a prečo sa s ním učíš? Nechaj ho. Musí zažiť, že dostane 5 a zas 5

autor
11. nov 2021

@pribinak Jeho Pani učiteľka mi vkuse povie že je nepripravený, že nič nevie. A ja sa potom cítim ako nezodpovedná mama. Preto sa snim učím

mamina0078
11. nov 2021

Ak naozaj nič nepomáha ani doma ani v škole psychológ tak by som navštívila UPSVR. Možno keď zistí, že to nie je sranda tak sa spamätá. A pokiaľ v rodine máte všetko tak ako treba sa vy ako rodičia nemusíte ničoho báť. Ten problém sa sám nevyrieši a s pribúdajúcim vekom ešte sa bude stupňovať.

pribinak
11. nov 2021

Učiteľke by som ozrejmila situáciu doma a pre chalana hľadala klinického psychológa
9-10 ročne dieťa nemôže mat len tak takýto postoj

autor
11. nov 2021

@mamina0078 A čo tam na Tom UPSVaR? Myslím si že v rodine nemáme žiaden problém. Žiaden alkohol, žiadne finančné ťažkosti, manžel fajčí akurát

mamina0078
11. nov 2021

Riešia tam aj problémové správanie detí https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...

autor
11. nov 2021

@pribinak Aký to je klinický psychológ? Takže máš pocit že je to vážne? On aj začal klamať, kradnúť mi peniaze.

autor
11. nov 2021

@mamina0078 Aha, ďakujem . S myslíš si že to samo neprejde? Myslíš že keď to nechám tak že sa ti zhorší?

sonnenshein
11. nov 2021

Ano, to co popisujes, je velmi vazne a same od seba sa to nezlepsi.

danielahamar
11. nov 2021

Psychológ v Cpppap a testy skrz školy daj spravit

autor
11. nov 2021

@sonnenshein Ach jaj. Tak asi máte pravdu. A ako reagovať na správanie?

pribinak
11. nov 2021

Klinicky mu urobí diagnostiku. No tak ak 9-10 ročný chlapček nespolupracuje, kradne, klame tak to vážne je

autor
11. nov 2021

@danielahamar Neviem čo to je to Cpapp idem na Google

mamina0078
11. nov 2021

Myslím, že určite sa nezlepší. A radšej teraz to podchytiť ako prípadne na druhom stupni riešiť niečo horšie veď 10 ročný chalan ani v puberte poriadne nie je a nemal by si dovoľovať ani polovicu z toho, čo si dovoľuje z tvojho opisu. Minimálne rešpekt k autoritám učiteľka/rodič by mal mať.

autor
11. nov 2021

@pribinak Ale zaujíma ma to že či si myslíte že je to obdobie ktoré prejde, samozrejme za pomoci odbornej alebo to bude stav a neprejde to možno až v dospelosti

autor
11. nov 2021

@mamina0078 Áno mal. Ja sa už hambim . Netuším že čo sa deje snim. Najhoršie je že mne je naozaj zle z toho všetkého. Ja ani manžel sme sa takto v detstve nesprávali tak neviem po kom to má.

pribinak
11. nov 2021

Ja neviem, ale je predpoklad že čím skôr bude dieťa odborne podchytene, tým je väčšia šanca že negatívne prvky v správaní budú odstránené

autor
11. nov 2021

@pribinak Takže klinický psychológ, dobre teda, skúsim ešte takúto alternatívu.

berenika39
11. nov 2021

Ahoj, není třeba se stydět. Děláš všechno jako ta nejlepší máma, to si zapiš, protože to ti pomůže se dát do psychické pohody. To, že některé děti mají starosti, problémy, je prostě fakt a může se to stát, jakkoliv je u vás všechno v naprostém pořádku. On za to nemůže, spíše potřebuje pomoci.
Kdyby to šlo, bylo by fajn najít psychologa, který by byl schopen věnovat se vám oběma - protože řešení situace brání i tvůj postoj - logicky se bojíš dalších podobných situací se synem a je to začarovaný kruh. On to z tebe vycítí.....Ty máš nárok být z toho rozhozená, rozumím ti a hlavně žádné výčitky. On má nárok "mít problém", i když to zní divně. Pokud si to oba připustíte, snáz se přizpůsobíte situaci a můžete na tom oba makat. A v tom by vám měl právě pomoci společný psycholog. Moc držím palce, abyste našli někoho empatického, který vás tou situací provede a nasměruje vás. Držte se.

pribinak
11. nov 2021

To nie je alternatíva, ale 1. pomoc pre dieťa a vás rodičov
Držím palce

deti95060810
11. nov 2021

poznám tento problém .... už roky ho riešim s dcérou. chodí do 8 tr. Bežne jej kontrolujem úlohy - tie si ešte ako tak spraví, horšie je že sa nenaučí do školy . napr. dejepis. niekedy nevie povedať ani len nadpis, nieto ešte zopakovať novú látku. Je to večný boj. Ja už len čakám kedy odíde zo ZŠ na SŠ a viac sa neobzriem o jej učenie resp. neučenie... Hádam dovtedy troška zmúdrie.
moc nechápem rade nechaj ho nech dostane 5 za 5. podľa mňa to nie je riešenie. akurát tak dieťa nachytá veľa zlých známok, ktoré bude problém opraviť. U nás je riešením kontrola úloh, skúšanie učiva a to denno denne...

macekovam
11. nov 2021

Nemôže byť nadpriemerne inteligentný? Véd ma pravdu.. Načo mu to v živote bude... By ma zaujímalo co by mu na to učiteľka povedala.. Iné predmety tiež nemá rád? Keď sa neučí na iných predmetoch tak ma zle známky?

autor
11. nov 2021

@macekovam Práveno to ide že in nemá zle známky. On zle známky nachyta na takejto sprostosti...že učiť sa básničku nenaučí sa , ma to za 5. Alebo minule mali robiť projekt z Anglického jazyka. Vyrobiť nejakú babku a pomenovať potom časti tela. Povedal že je to sprostosť. Že in to pomenuje ale nebude vyrábať bábiku. Alebo zmenili im druzinarku. Povedal jej že ju nemá rád že ta pred ňou bola lepšia.

autor
11. nov 2021

@deti95060810 Chápem, lenže mne to navádza psych. Ťažkosti. Proste ja sa neviem ovládať v sebe tlačím hnev aby som nevybuchla a je mi zle potom až od srdca

autor
11. nov 2021

@pribinak Ďakujeme

lenka6309
12. nov 2021

Mám to doma.Syn má 12r.chodí do 6triedy.Od 1triedy to s ním ide takto ako popisuješ.Chodili sme do cppap ,chodil ku školskej psychologičke,ku psycholodičke v cppap a aj ku psychiatričke. A výsledok? časť úloh si napíše v škole ALE musím to doma skontrolovať,domáce úlohy si spraví bez problémou či už sám alebo s pomocou opäť to musíme skontrolovať.No a tam to končí pre neho on si totiž myslí že urobiť si DÚ stačí a viac netreba a že pre neho deň skončil a učivo sa netreba učiť.Čokolovek učiť sa naspamäť presne ako píšeš napr.básničky,násobilka,slovíčka z angličtiny vybrane slová atď a aj učivo ako také je pre neho problém a odmieta to robiť.Reči ako si písala že ,,načo mu to v živote bude,,som počula už milion krát netuším kde to počul...a veľmi nato nereagujem a nepripisujem to tomu že by dieťa v jeho veku mohlo vedieť nieço o živote (čo využije a čo nie)jednoducho moja odpoveď je vždy -všetci sme museli chodiť do ZŠ a všetci sme sa to museli učiť či sa nám to páči alebo nie lebo aj o tom je život.Bezohladu nato čo si myslíme sa niekedy musíme prispôsobiť.Fungujeme štýlom-neustála kontrola.,bohužial inak to nejde.Z jeho strany už boli aj reči že mu neverím a len ho kontrolujem,a ako som najhoršia mater na svete atď...nič si s toho nerobím je mi to fuk neak som sa obrnila voči týmto rečiam a vôbec sa tým netrápim.Povedala som mu že ak si nepraje aby som ho kontrolovala ok prestanem ale nech mi ukáže že nieje potreba ho kontrolovať...čiže musí v prvom rade on niečo zmeniť a teda svoj prístup ku škole,učeniu a ku denno dennej príprave na vyučovanie.Zlepšilo sa to je aktívnejší pozrie si úlohy na edupage alebo bezkriedy čo vie spraví si sám,snaží sa ale stále ho musím kontrolovať a pýtať sa ho je to boj na dlhú trať.A známky?z angličtiny mi nosí 4ky...a ostatne predmety ako fyzika,technika,biologia nosí 1tky -2ky netrápim sa už pre známky

portret7
12. nov 2021

Bola som taká istá, môj syn niečo podobne, vynikala som v mat, chcem, fyz, bio... ale naučiť sa básnickú bol pre mna boj, to iste slovíčka a to som 3 jazyky. A áno, doteraz nerozumiem memorovaniu v SK školách. U syna, tiež je 4tak, pomáha pochopenie. Pre mna jednoduchšie, lebo ho skutočne chápem. Napr. Načo sa budem učiť tu básnickú? - áno, viem, máš pravdu, ani mne sa nikdy nechcelo, ale si šikovný chalan, tak sa to skús rýchlo naučiť alebo sa to naučíme spolu? Vyber si, hlavne nech sa to naučíš a budeš mat aj ty aj ja pokoj...keď sa mu niečo podarí, treba ho chváliť a povedať mu, že ste naňho pysni...a opakovať dookola...veľa je o prístupe aj pedagógov, mali by vedieť, že máte takýto problém, aby ho vedeli povzbudiť, lebo to zvyšné správanie je odraz toho, že všetci si myslia, aký je zlý.

portret7
12. nov 2021

A ešte dodám, v tejto fáze stopnúť každodenne dohováranie, už je neúčinné, on už potrebuje podporu od vás a pomoc. A školského psychológa by som tiež stopla a našla niekoho, kto sa špecializuje na takéto deti. Na tuto tému by som vedela písať veľa, ak budeš mat otázky, pýtaj sa. Nás postoj voči synovi zafungoval, výborne sa učí, našli sme spôsob pozitívnej motivácie a odrazilo sa to aj na správaní. Škoda, že ja sama seba som pochopila až v dospelosti, veľa som na tuto tému čítala, vytvarovala by som sa niektorým situáciám.

portret7
12. nov 2021

@macekovam tiež má to napadlo, podľa mna aj môže a pravdepodobne sa zamýšľa hlbšie nad niektorými vecami.

autor
12. nov 2021

@lenka6309 Dobrý večer,
Ďakujem za Váš príspevok. Čítala.som ho dva krát. Snažím sa presne takto ako píšete. Podporovay ho, kontrolovať ho, ak povie že načo mi to je, tak moja odpoveď je že proste občas v škole alebo aj celkovo v živote musíme robiť aj veci ktoré nám až tak zmysel nedávajú. Chvíľku sa odmlčí, a opäť začne že je to zbytočne...
To už somnou trasie už mi je zle. Mám problém už aj sama so sebou