Súkromná základná škola v Košiciach
Ahojte, prosím vás máte niekto skúsenosť osobnú alebo sprostredkovane od niekoho so súkromnou základnou školou na Masarykovej ulici v Košiciach?
Prosím ak áno, napíšte svoje názory.
Ďakujem.
Hmmm, čo poradiť ?
Keď som ja hľadal informácie o školách veľmi ťažko som sa k ním dostával. Stálo nás to kopec námahy, dlhé hodiny čítania na internete, potom sme si to obišli po vlastných a opakovane sme navštívil viac škôl. Konkrétnu školu vám neporadím ktorá je v KE najlepšia, to si musíte sami vybrať. Skúsim vám aspoň poradiť postup pri výbere školy a čo si všímať a na čo si dávať pozor. V prvom rade je dôležité ako sú deti spokojné na škole, zameranie školy, úroveň vyučovania a ako sa správa škola k rodičom. Dobre je sa porozprávať aj s budúcou triednou učiteľkou, prípadne aj s inými vyučujúcimi. Zistite si ako bude prebiehať komunikácia medzi vami a učiteľmi, prípadne vedením školy. Dnes už asi každá škola má stránku a žiacku knižku cez internetový prístup kde máme aj možnosť komunikácie. Určite nás veľmi potešilo tel. číslo na mobil na tr. učiteľku a vedenie školy. Môže nastať aj problém jednostrannej komunikácie za strany školy, formou príkazov, nariadení, súhlasov. Niektorý učitelia na mňa pôsobili povýšene a dali mi najavo, že oni sú pánom na škole. Nevadí, sú to generácie učiteľov zvyknutý na iný režim. Spomínaný učitelia si nevšimli že pred školu nestojí rad záujemcov o ich platenú súkromnú školu a tým škodia dobrému menu školy. V súkromnej škole neznamená, že vy platíte a môžete si všetko dovoľovať a diktovať učiteľom čo majú učiť a aké známky dávať vášmu dieťaťu. Na druhej strane ale vzhľadom že vy škole platíte učiteľ s vami nesmie jednať ako s neposlušným žiakom. Dobrá súkromná škola si veľmi dá na výbere učiteľov, učitelia musia byť milý, musia zaujať deti a samozrejme ich musia naučiť. Nezaškodí si všímať v triedach celkovú čistotu, podlaha, lavice, stoličky, umývadlo, mydlo, uteráky, samozrejme si zájsť pozrieť aj na WC v akom stave je udržiavané. Na niektorých školách vidia radi rodičov v škole, môžu prísť pozrieť do školy, dokonca sa môžu zúčastniť na vyučovaní. Ako prvú vec je možno aj dobre si preštudovať školský poriadok súkromných škôl ktoré si vyberáme. Z školských poriadkov si viete vytvoriť názor o škole a veľa sa v nich dozviete. Veď si prečítajte, je to verejné, napr. http://www.sukromnazslermontovova.sk/-dokumenty , http://slobody.sk/skolske-dokumenty , http://nasa-skola.edupage.org/text8/? , http://didacticus.eu/informacie/skolska-nastenk... , https://szsdneperska.edupage.org/text4/? , http://www.schoolhuman.eu/zs/verejnost/dokument... . Samozrejme dobre je sa aj porozprávať s rodičmi, ktorých už detí navštevujú danú súkromnú školu. Dobre je sa pozrieť aj do klubu detí, čo tam robia a ako sa cítia. Skontrolovať celkovú čistotu ŠKD, hlavne koberce a podlahy, prípadne hračky. V niektorých kluboch sa neučia, v niektorých si robia domáce úlohy, všade je to trošku iné. Niekde to riešia operatívne a ŠKD sa prispôsobí danej situácii. Rozhodne nestačí ísť na deň otvorených dverí, vtedy sú na to v školách pripravený. Nikto Vám nebráni sa ísť pozrieť aj do školy keď detí prichádzajú do školy, alebo do klubu. Pýtajte sa aj na poplatky, myslím čo budete všetko platiť okrem školného, ŠKD a obedov. Krúžky sa skoro všade platia, niekde symbolicky, no niekde to nie je zanedbateľná suma. Niekde neplatíte už nič a niekde sú poplatky za rôzne veci. Sú aj školy kde neplatíte za 10 mesiacov, ale za 12 mesiacov školné poplatky čo už je riadna nehoráznosť. Súkromné školy nežijú len z školného od rodičov, ale dostávajú od štátu riadne platby za každého žiaka ako štátna škola. Môžete sa spýtať čo vám škola ponúka viac od štátnych škôl. Určite je toho dosť a niektoré veci vás príjemne prekvapia. Napríklad mne na súkromnej škole vyhovuje menší počet žiakov, tým sa vyučujúci môže viac venovať žiakom. Taktiež mi vyhovuje lepší prístup učiteľov k deťom a rodičom. Je veľa vecí ktoré mi vyhovujú omnoho viac na súkromnej škole ako na štátnej. V niektorých školách podpisujete zmluvu, v niektorých školách žiadna zmluva nie je. Súkromných škôl je v KE podľa mňa málo. Tiež niekomu sa niečo nepáči a druhému rodičovi to vyhovuje. Taktiež na súkromných školách nehrozí šikana medzi žiakmi, na to si dávajú veľký pozor školy. Všeobecne si myslím, že v súkromných školách panuje lepšia atmoška ako na štátnych. Určite sa nebojte hneť na začiatku v školách pýtať, nič za to nedáte. Taktiež nie je na škodu navštíviť aj štátnu školu keď má deň otvorených dverí na porovnanie. Nezabúdajte aj na to, že vás nemusia prijať na súkromnú školu a verte mi učitelia majú na to nos. Sústredia sa na to či dieťa je už zrelé do I. ročníka, alebo či nemá nijaké poruchy správania a pod.
Bol by som rád ak by môj príspevok niekomu aspoň trošku pomohol s výberom školy.
@katkaihn neviem ,lebo som zo Stareho mesta tak preto som zhanala nikde v centre .Hej skoda ,ze su len do 6 rocnika ,ale namju labaky tak nemozu ist vyssie ☹
A co ta Didaktikus ?Ze vraj je tiez dobra a menej sa plati ,ale neviem viac nic .Dcerina spoluziacka tam isla a je velmi spokojna .
Ďakujem všetkým za palec hore.
Blíži sa čas výberu základnej školy, je to veľmi dôležitý krok. Venujte prosím výberu dostatok času.
Vaše dieťa bude navštevovať danú školu. Vy budete s ním zdieľať školskú radosť, alebo doma riešiť školské problémy.
Môže sa aj stať že Vaša pokojná rodinná atmosféra sa zmení a budete doma stále riešiť len školu.
Je to len na Vás ktorej súkromnej škole budete Vaše ťažko zarobené peniaze platiť. Ešteže máme možnosť výberu či prestupu na inú školu.
Vyberajte naozaj opatrne a všímajte si každú drobnosť. Neverte všetkému čo je napísané na internete, jednému to môže vyhovovať, ďalším nie a naopak.
Pýtajte sa osobne detí a rodičov ako sú spokojný prípadne čo im vadí, alebo čo by zlepšili na škole.
Čítam tu celkom cenné diskusie ohľadne výberu ZŠ, ja mam tiež budúceho prvacika a rozhodujem sa medzi súkromnou spojenou ZS Human na Starozagorskej, orientovanej na AJ a štátnou ZS na Drabovej KVP. Ma niekto skusenosti s týmito školami? Prosím o recenzie...Ďakujem
Dobry den, ak sa tu nahodou zatula niekto koho dieta chodi na Park Angelinum, mohli mi ste sa mi prosim ozvat. Mojmu synovi sa tam na otvorenom dni pacilo, teraz kvoli koronaviru zrusili podujatie pre predskolakov,ale kedze nam odporucaju skolu s mensim triednym kolektivom, tak neviem ci sa tu mame zapisat. Dakujem!
Ahoj je tu niekto kto ma osobne skúsenosti so školou Human? Sťahujem sa z UK do Košíc po 15 rokoch syn rozpráva len anglický,slovenčinu neovláda vôbec.
Z toho čo sa dalo nájsť na internete mi vychádza ta Human asi najbližšia škole tu v UK.Mate niekto osobne skúsenosti?
Dobry den, ja by som tiez potrebovala info o skole Human. Mate skusenosti?
@ewissa dobry den,my sme sa vratili z Anglicka v novembri po 12 rokoch a dceru sme prihlásili do novej skoly Félix Kosice ,zatial sme spokojný triedna ovláda anglicky
@theresiasophia chcem sa opytat, mozes napisat co sa ti na Felixovi paci/nepaci? tiez zvazujeme tuto skolu
@hulahop ahoj vo Felixe sa mi paci prístup k deťom,úžasne osadenstvo riaditeľka učiteľky aj vychovávatelia ,proste topka,taktiež nikto na dieta netlačí aby sa neznechutilo.nedostavaju známky nepíšu diktaty nenosia úlohy domov,iba v prípade ak je dieta choré alebo nieje dlhodobo na vyučovaní.Som spokojná aj z Hejneho metódou matematiky,a učili sa ako prve pisat tlačené písmo a postupne na male tlačené písmo som spokojná aj dcére sa paci.Pristup p.ucitelky je najprv 10x pochváli kym nieco zhodnotí a okomentuje.Nemusia do skoly nosiť aktovky ,vsetky učebnice maju v škole.Nosia si iba desiatu.Aj skolne je pomerne adekvátne,co sa týka východu.Tieto skoly su iba tri na Slovensku a štvrtú otvárajú v Trnave od septembra.V Bratislave je uz vyššie skolne sj v Trnave a v LM.Co je super tiez komunikácia p riaditeľky s rodičom ,hocikedy o hocičom,je to jedna úžasná milá pani.Negativa nemam,naše rozhodnutie bolo to najlepsie co sme mohli pre naši dceru urobit.Dcera je spokojná a vidím ako napreduje.Este som chcela dodať ze v tejto škole pre šikanu nieje miesto.Ucitelia sa stale s deťmi rozprávajú o tom ako si treba vážiť inú osobu aby sa medzi sebou mali radi a pod...Vsetky deti sa tam maju radi ako jedna veľká rodina.Za tie peniaze to stoji.Ak by si mala este niake otázky kľudne sa pýtaj
@milan2007 Táto konverzácia je už staršia ale google mi ju vyhodil keď som hľadala súkromné základné školy. Z toho, čo čítam komentare a postrehy, mam dosť veľký guláš, jedine vy píšete dosť jasne a výstižne... ako jediný ste tiež vypísal v kometári všetky sukromne skoly (uz som v tej diskusii niekedy nemala jasno ktora je ktora keďže raz jedna žena píše pod ulicou školy raz pod adresou školy-nemala som v tom jasno... Povedzte prosím, kam ste nakoniec zapísal svoje dieťa a ako ste spokojný? Uvažujeme nad Lermontovovou - teda ak to spravne chapem byvalou Masarykovou, plus medzicasom asi v Kosiciach pribudli dalsie skoly- minimalne o jednej viem - tusim škola Felix... Máme pár dni do zápisu a ja sa stále neviem rozhodnúť kam zapísať dcérku....
@poppiee ja Vam doporučujem Felix

Blíži sa aj nám výber ZŠ. Dlho tu nikto nič nepísal. Máme vybrané 3 školy, na Terase Slobody a SNP a v centre Lermontovova.
Ako pozerám nie je to lacná záležitosť, ale rozhodli sme sa pre súkromnú školu.
Najviac by nám polohou vyhovovala SNP, ale rada privítam od vás názor aj nijakú radu.
Hlavne ma zaujíma mamičky čo máte prváčikov ako sú spokojný na týchto školách a ako to zvládajú vaše ratolesti. Prípadne koľko detí je v ročníkoch.
Tiež ma zaujíma ako ste vy rodičia spokojný, či to nie je moc náročné a tak ....
Prípadne na čo si mám dávať pozor pri výbere školy.
Dík za každý názor.