icon

Syn ráno sám doma a odchod do školy

mia018
24. okt 2015

Ahojte mamičky chcem sa opýtať ako to máte riešené s vašimi deťmi keď vy musíte ísť na rannú a dieťa nemáte pri kom nechať? Pondelok mi začína prvá ranná, mama tiež v robote tak ak to nebudem mať inak vyriešiť syn bude sám doma s tým že bude musieť vstať obliecť sa zamknúť a ísť na autobus. Mama pracuje pár metrov od domu v obchode len neviem či sa jej podarí odbehnúť keď ráno mávajú najväčší nával ľudí. Syn sa bojí tmy preto som rozmýšľala že mu v chodbách nechám vysvietené akurát sa obávam toho či zamkne za sebou a kľúč zoberie hoci keď sa bude obúvať chcem mu nechať odkaz aby zamkol. Ako to riešite vy čo chodíte do roboty na zmeny a nemáte pri kom nechať dieťa? Bojím sa, že malý bude mať z toho traumu ak bude stále medzi všetkých kto by mohol pomôcť zabaviť.

Strana
z2
sandey
24. okt 2015

ja vás obdivujem asi som iná, ale ja dieťa samé nenechám doma v tomto veku... Všeličo sa môže udiať

martinka13
24. okt 2015

Ja by som ho dala do družiny ak je možnosť. 8 rokov je málo.

timea7
25. okt 2015

@mia018 ak je zvyknutý chodiť sám na autobus, nacvičte vstávanie na budík popredu, prípadne mu ešte zavolaj ty, či vstal a v čase, keď bude odchádzať, zavolaj znova, aby zamkol. Čím skôr sa to naučí, tým bude samostatnejší a sebavedomejší. Neboj sa, zvládne to, maximálne nech mama odbehne skontrolovať, či zamkol, keď bude mať menej ľudí.

mia018
autor
25. okt 2015

Ja som z dediny a tu bežne už prváčikov posielajú rodičia samých na autobus. Ďakujem za odpovede. Nejak to už zajtra dopadne . Sestra povedala ak sa jej bude dať príde a skontroľuje ho tak uvidím.

geegee
25. okt 2015

8 ročný by to mal zvládnuť. Nechávam deti doma same aj hodinu, ked idem nakupit. Su ale zodpovedni a nikdy sa nestalo nic, ziadny pruser neurobili. Starsí má kluce, mladsi este nie, ale obaja vedia pozatvarat dom a odist napriklad vonku, kym som ja v robote o par metrov dalej.

mima4
25. okt 2015

@mia018 ak nema nejaku psychicku poruchu a bol vedeny k samostatnosti a zodpovednosti - musi to zvladnut.

volakedy bezne deti takto fungovali a v mestach sli takto aj mhdckou... dnes sa z deti robia mali retardi s iphonom a ipadom...

timea7
25. okt 2015

@mima4 absolútny súhlas. Ak sa rodič s dieťaťom rozpráva a upozorní ho na všetko, čoby ho mohlo ohroziť, je v spojení s rodičom mobilom, nemal by byť problém, aby zvládlo cestu do školy samé.

mia018
autor
25. okt 2015

Mama mi pracuje neďaleko od domu tak ak by sa jej podarilo uvoľniť by utekala po neho poprípade sa tam malý ráno zakaždým zastaví takže ho má možnosť aj vidieť či dorazil na zastávku ale s tým problém nemá. Už keď mal 6 rokov si vypýtal nejaké to euro a že si ide niečo kúpiť do obchodu takže čo sa týka tohto a prechádzania cez cestu je naň spoľah len to aby vstal a zamkol. Akurát sa chystám napísať na papier tie odkazy aby nezabudol 🙂 Ja viem že dieťa sa nemá nechávať samé ale úrazom nezabránite, raz si zlomil ruku v škôlke, druhú u tatku a boli pri ňom ale človek robotu potrebuje niekedy nie je na výber

timea7
25. okt 2015

@mia018 najmä ho upozorni na to, aby sa nedával do reči s neznámymi ľuďmi, aby sa nedal oklamať rečami, že ho má niekto odviezť za tebou, lebo sa ti niečo stalo a pod. Možno by bolo fajn, keby sa ráno za babkou zastavil a ona sa uistila, že zhasol, zamkol a pod. Aj on bude mať väčší pocit istoty.

katrin21
25. okt 2015

@mia018 kedysi to bolo bežne, dieta dostalo klucik na krk a muselo zamknut, s klucikmi na krku sme sa aj hrali vonku, aspon sme ich nikde nestratili .
V pohode to zvladne, co sa od dieta vyzaduje, tak to sa aj nauci.. vek na to ma.
Ak ta to utesi, moj partner mal brata, ked bol on prvak, bral mal 3 roky a chodil do skolky. Rodicia na smeny, rano ho vodil casto do skolky , cize nie len seba, ale aj brata musel nahanať,donutit obliect a najest a zamknut.
Ranajky mali nachystane na stole. Vsetko zvladali, obcas si s malym bratom uzil nervicky, ale citil sa zodpovedne a dolezito, takze to bola vlastne pre neho pocta a ucil sa zodpovenosti za seba aj brata.
To dietatu len prospeje... Tvoj sa ma postarat len o seba, takze to v pohode zvladne.
Aj moja dcera chodila rano sama do skoly, skolu mala kusok, ale ona sa na to este aj tesila.... obcas prisla mamina, ale castokrat ani nechcela, aby prisla, chcela byt " ako velka"..
Chlapci su mozno iní, ale aj tí to zvladali kedysi, zvladnu aj dnes.
Chci od neho, aby ta nie len pocuval, co mu hovoris, ale nech ti pekne porozprava co a ako urobi, ked pojde z tomu. Tak sa naauci system a ty budes mat istotu, ze nazaj vie, co ma spravit.
Drzim palce.

mima4
25. okt 2015

@timea7 mam znamu psychologicku, ktora mi povedala, ze prilisna uzkostlivost rodicov vedie k tomu, ze dieta sa nevyvija primera veku po psychickej stranke a v dospelosti si neveri, trpi roznymi uzkostami... To je rovnake, ako ked dieta nema oporu v rodicovi...a je na vsetko same, bez citovej podpory, vedenia... preto z mojho pozorovania najvacsia pravdepodobnost zdraveho vyvoja dietata je v mnohopocetnej zdravej rodine..kde neit casu apriestoru na skakanie okolo riti... kde sa 2 rocny nachova sam a ziadne "divadelne predstavenia" aby jedol...
Ja som sama tiez pesovala do skoly...mama mi ranajky nachystala, povedala co treba skontrolovat.. doteraz mam diagnozu "kontrolingu" 😀 ... a auta chodili aspon v nasej strvti priblizne rovnako ako dnes... ale ved pre deti existuje dopravna vychova, ci nie?
Nehovoriac ako som bola pravidelne vysielana do obchodu, ked mamina nieco zabudla...

katrin21
25. okt 2015

@sandey
@martinka13 nie je to malo vobec.. dieta chvilku doma vydrzi. to len v dnesnej dobe robime z deti maznacikov a pritom su aj mobily uz, kedysi ani to nebolo. 🙂 Skuste svojim detom viacej verit a viacej od nich vyzadovať 🙂

suhlasim s mima4, presne tak to je!

mia018
autor
25. okt 2015

Najhoršie že syn bol samostatnejší ale naozaj tým že ja som sa tak strašne bála aby čosi nespravil, aby sa mu čo nestalo.... som ho aj v lete chodila v kuse kontroľovať keď sa na ulici hrával s kamarátmi, koľko krát som tam dokonca stála obďaleč a strážila ho, ale potom mi trklo že ho vlastne aj strápňujem a naozaj mu dávam pocit ako keby bol malé dieťa tak mu chcem trochu viac ukázať že mu dôverujem . Dieťa rástie a začína mať svoje záujmy, horšie že my si to niekedy nechceme pripustiť a stále ich považujeme za svoje malé ,,bábätka´´.

mamjka
25. okt 2015

@mia018 švagriná chodí vo štrvky a piatky do školy o pol šiestej ráno (švagor chodieva na 1mesiac do roboty potom týždeň doma ) majú 2 deti dcéra 9rokov a syn 5rokov 🙂 zobudí ich budík, raňajky majú nachystané, musia sa poobliekať a čakajú na odvoz môjho manžela ktorý ich vyloží pred škôlkou tam už odprevadí staršia mladšieho a ide do školy ak manžel nemôže idú sami...domov sa vracia sama má kľúče od domu 🙂 školu majú cca 1,2km od domu (škôlka vedľa) zvládajú to super obaja 🙂 staršia má mobil prezváňa keď odchádza a keď príde do školy a keď dôjde zase domov 😉 všetko treba nacvičiť krásne ti to zvládne malý len mu musíš dôverovať 🙂

erikaka
25. okt 2015

jednoducho ak nemaš inu šancu tak to dieťa si musí zvyknuť. prácu potrebuješ, doma sedieť nemôžeš.
aj moji tak ostávali. starší mal 8,5roka a malá 3,5roka. a jednoducho inač sa nedalo tak museli byť sami.
všetko bolo nachystané už večer - šaty, popritom topanky, tašky. rano som dala desiatu do tašky, ranajky na stole. starší vstal obliekol sa pripravil potom budil mladšiu sestru, pomohol jej. odprevadil ju do škôlky a potom šiel do školy. jednoducho sa naučili byť samostatné a postarať sa o seba a hlavne sa naučili zodpovednosti.

nair
25. okt 2015

@mia018 Napíš nám zajtra ako ste dopadli, a ako to zvládol 😉

katrin21
25. okt 2015

@mia018 ak budes mat o dieta prilisny strach a budes prilis uzkostliva, dieta bude chorlave.. naozaj... ono medzi matkou a dietatom ( aj medzi otcom a dietatom) je puto a energeticky to ta duša citi a chradne potom.. Vela chorych deti sa vylieci, ked odpustia svojim rodicom , ze ich prilis kontrolovali, obmedzovali, alebo ked si rodicia uvedomia , co robia a sami v duchu vedome poprosia svoje dieta o odpustenie, ze mu skodili svojim strachom a aj sebe odpustia, ze si strach, ktory k nim prichadzal ako negativna myslienka vobec pripustili..
Neboj sa prehnane o svoje dieta.. veci sa deju ako sa maju a tvoje dieta je v bezpeci a hotovo.

amouramour
25. okt 2015

@mima4 asi tak, v tomto su bohuzial dnesne deti pozadu...ale najvacsia sranda, sexuju tak o 5 rokov skor nez my🙂

mia018
autor
26. okt 2015

Tak nakoniec mi malý ostal spať ešte u tatku a odtiaľ išiel do školy takže som dnes nemala väčšie stresy ale kým som bola v meste kupovať mu papuče čo nechcel ísť so mnou a hral sa vonku s kamarátom tak mal kľúč od domu, to som nevedela, bol si po hračku a bolo zamknuté keď som prišla takže vypadá to zatiaľ super, že sa aj naučí že dvere treba zamykať vždy, aj keď je len v záhrade. Budem robiť 2,2,2 takže s mamou sa vystriedam,zrejme ani to nevýjde aby bol sám niekedy tak dúfam 🙂

katrin21
26. okt 2015

@mia018 neboj sa, vazne mu to len prospeje, ked bude aj trochu za nieco zodpovedny, samostanost sa mu v zivote zide. rozum uz na to ma.

mia018
autor
26. okt 2015

Na jednej strane super že bude samostatní na druhej strašné ako ten čas rýchlo beží a tie deti rastú že za chvíľu nás nebudú už ani potrebovať 🙂

ajdika
26. okt 2015

Ahoj, môj syn má 7 (mal v lete) a tiež každý deň odchádza sám. Musí pozhasínať, vypnúť telku (má zapnuté Teleráno a vie, že keď skončí rozprávka, má vyraziť z domu), zamknúť. A zvláda to. Jednoducho musí, nemá na výber A pritom je dosť detský ešte.

danaholanova
15. nov 2015

No ja mam 8 rocneho syna a ten sam chodit nechce, ani to od neho necakam. Je to aj od povahy dietata, ci je samostatne alebo ako naviazane atď. Ak tvoj syn neprotestuje a mysli si ze to zvladne, tak asi nie je problem. Ja som vcera videla jedneho prvaka tak plakat pred triedou babke, ze nechce ist do skoly, ze mi ho prislo luto a poznam par takych malych deti, co chodia same aj na autobus. Neda sa to nasackovat, ze kazde dieta od 8 rokov je schopne ist same do skoly. Ja osobne by som nepustila za nic na svete. Minuly rok tu chodilo auto a vraj lakali deti, potom to hlasili detom v rozhlase v skole, aby davali pozor. No a tie auta na cestach, to som nechcela strasit. Ja som rozmyslala ze kupim malemu tie hodinky co moze volat a mne to ukazuje na telefone kade ide a zahlasia myslim aj silny naraz a neviem co este. Najprv som sa spytala ci s tym syn suhlasi a jemu sa to pacilo. 🙂 Tak uvidime.

danaholanova
15. nov 2015

@sandey Nie si iná, je nás viac len nás radi volajú, že úzkostlivé matky 😉

Strana
z2