icon

Synov absolútny nezáujem o školu

jankita
30. jan 2019

Ahojte. Prichádzam k vám po radu, lebo ja som už zúfalá. Mám 2 synov, dvojčatá. Majú 10 rokov, ale s jedným z nich je práce ako s prváčikom. Odmieta si písať domáce úlohy, odmieta sa učiť, nechce si pripravovať tašku, v škole často vyrušuje. Ak ho aj donútim, všetko len odflákne. Keď ho nútim učiť sa, sedí na knihou aj 3 hodiny a reve. Tak isto, keď mu dám napr. prepísať domácu. Neprepíše. Sedí a ručí ako tur. Lebo to sa nedá nazvať plačom. Počuť ho na celú ulicu. Vyskúšali sme už všetko - odmeny, výlety, spoločné hranie sa, ale aj tresty, zákazy, a už bohužiaľ aj dostal. Boli sme niekoľkokrát aj u psychologičky. Syn je nadané dieťa, má nadpriemerné IQ, ale aj poruchy dis... Odporučila nám zmenu školy, čo sme aj spravili. K zlepšeniu nedošlo. Dnes ráno som mu nestihla skontrolovať tašku, zas donesie 2 poznámky. Pred učiteľkou sa už strašne hanbím, ale ja už fakt neviem, čo mám robiť. Už len ranné budenie do školy je strašné. Trvá mu aj 20 minút, kým vylezie z postele a celé ráno zdržiava. Šikanovaný nie je. Inak (mimo školy) je pritom strašne zlaté dieťa. Vo všetkom nápomocný, slušný k ľuďom, citlivý. Podľa psychologičky a špeciálnej pedagogičky nenastal žiadny výchovný problém, vraj nám nemajú vôbec čo vytknúť. Ale veď musím robiť niečo zle, keď je taký. Poraďte. Inak jeho brat - dvojča, je zase v škole ukážkový, ale doma v praxi nepoužiteľný. Bez pomoci nevie ani kúpiť chlieb či vyniesť smetie. Všade potrebuje brata. Ale toto lahšie natrénujeme, ako to učenie. Ďakujem za rady.

Strana
z5
francesska2
18. okt 2023

@jankita ja mám takú 10 ročnú dcéru, ale trvá to už cez 2 roky... Šikovná, všetko sa vie rýchlo naučiť, páli jej to, keď ju kontrolujem, skúšam, samé jednotky nosí, stačí ju deň dva neskontrolovať a sú to trojky, štvorky, poznámky, zabudla, nemala, neurobila úlohy... Keď sa pýtam či má všetko, samozrejme že má, keď sa pýtam, či mali domácu úlohu, samozrejme sa bude dušovať že nemali, aj keď vie že dostane poznámku alebo 5 jej je to úplne jedno, spraví si úlohu len ak ju ja nájdem a sedím nad ňou... A samozrejme úloha na 5 minút ale najprv sa musíme aspoň hodinu hádať a doprosovať aby ju spravila, aby sa naučila... My každý deň strávime viac času presviedčaním aby si nachystala veci do školy, naučila sa, ako samotným učením, inak jej stačí všetko prečítať raz a vie to všetko, ale to papuľovanie, odvrávanie je nekonečné... Samozrejme sa to každý jeden deň nezaobíde bez plaču... Pritom prvé dva roky si robila úlohy sama automaticky ako prišla zo školy, samostatne.. zmenilo sa to v treťom ročníku pomaly k horšiemu, v 4. To už bol boj a v 5. Ročníku mi už tečú nervy asi aj ušami pri nej 🥵😫 a ak ona chce, sama od seba, tak vie doma urobiť všetko, ísť na nákup, smeti vyniesť, povysávať, umyť podlahy, nachystať si jedlo, navariť niečo jednoduché (len ten bordel za sebou už nevidí 🤣) vyprať, vyvesiť prádlo, všetko vie.... Len chce sa jej veľmi málo kedy 😂😂 zato upratať si vlastnú izbu, to nedokáže... Bordel jak na smetisku ale podľa nej je to už upratané a tak to má byť, aj keď nie je kadiaľ prejsť po zemi 🤦😭

francesska2
18. okt 2023

@eliska13 tak toto som zas mala ja, že som všetko vedela a nikdy sa neprihlásila... Dôvod? Lebo som bola introvert s nízkym sebavedomím, strachom vystupovať na verejnosti, odpovedať pred celou triedou... Tréma a stres, takže keď som nemusela nič hovoriť, bola som rada, radšej ticho bez pohnutia sedieť, aby si ma nik nevšimol 😁
A moja dcéra, tá je zasa akčná, hlási sa vkuse, aj keď nevie, niečo si vymyslí a obkecá 🤣 v škole ju inak aj celkom chvália, len doma úlohy a učiť sa ani za nič 🤦 a pritom jej to páli dobre, ale načo jej to bude, ona aj tak všetko vie, to je easy, jej nevadí že dostane päťku, jej je to jedno, všetko jej je jedno 🙈😒

Strana
z5