icon

Telesná výchova na školách - článok do časopisu

pitt0007
16. jún 2018

Zdravím mamičky,
pripravujem článok do Plus 7 dní o telesnej výchove na základných, prípadne stredných školách. O tom, ako to bolo v minulosti a dnes. Od prístupu pedagógov, záťaže kladenej na deti, až po ich schopnosti a fyzickú kondíciu. Zaujímal by ma Váš pohľad na súčasnú situáciu. Predovšetkým:
- Ste ste spokojné s úrovňou a počtom hodín telesnej výchovy na školách?
- Ako hodnotíte prístup pedagógov k deťom?
- Je podľa Vás fyzická kondícia, záujem o šport, či motorické schopnosti detí na lepšej, alebo horšej úrovni?
- Myslíte si, že sú na deti počas hodín telesnej výchovy kladené vysoké nároky, alebo by ste prijali aby mali viac pohybu?
- Čo Vám v súvislosti s telesnou výchovou chýba, čo by ste zmenili, eliminovali, alebo pridali?
- Máte konkrétne skúsenosti s učiteľmi telesnej výchovy, ktoré Vás nahnevali, alebo potešili, prípadne zaznamenali ste, že deti telesná výchova príliš zaťažuje, stresuje?
- Čo si myslíte o prípade v Spišskej? Kde vidíte chybu? V rodine, v pedagógoch, alebo životnom štýle dnešnej mládeže?
Poteší každá (aj jednoriadková) reakcia k téme, aj mimo položených otázok
Peter Galan

dai
16. jún 2018

@pitt0007 ahoj. Moje deti chodia na nemecku skolu a vychovy su tam rovnako kvalifikovane ako kazdy iny predmet - velmi prisne. Pravidelne sa stava ze majster slovenska v dzude/ lyzovani etc. Ma 3ku na vysvedceni zo sportu, lebo nesplnil stanovene limity. Chvilu to trva zvyknut si nato ze decko ktore v pohode zabicykluje 50km ma 3-4 z tv ale ked sa rodic nauci neriesit znamky ale realne vykony je to ok. U nas na skole je malo obeznych deti, decka travia vonku vela casu...
Ja aj moja rodina sa snazime vela hybat a pohyb v duchu kalogagatie je pre nas rovnako dolezity ako vzdelanie. Tiez zial sledujem narast totalne pohybovo nezdatnych deti neschopnych vyliezt po lane, skakat svihadlo ci spravit mlynske kolo - veci co v mojom detstve vedeli vsetky deti - jedno ci utle ci tucne...
A k nazoru na tv - prave v tejto dobe si myslim je tv velmi dolezita a skoly by mali okrem hodin tv podporovat aj iny pohyb cez sportove dni, vylety do prirody, kruzky etc. Co sa tyka hodnotenia - toto je asi problem hlavne v klasickych skolach kde rodicia ocakavaju automaticky same jednotky - jedno za aky vykon - myslim vo vsetkych predmetoch nielen v tv - zmenit toto ocakavanie by bolo ale asi velmi tazke kedze toto je v hlave - hlavne u rodicov

kenzom
17. jún 2018

Vystihla si to. Očakávame jednotky automaticky. Bez výkonu. Ak by sa nehodnotilo deti nerobia vôbec nič len cumia do mobilu. Ja som nosila modré trenky, telesná začínala 1500, končila 12 min.behom...kazda ... medzitým iný šport....nie každému to šlo...ale každému bolo jasné aký je jeho výkon a či sa zlepšuje...a zlepšovali sme sa...nik neumrel. . žiadny rodič nenosil ospravedlnenku.,,. učiteľ to nešťastie nespôsobil...

vroni
17. jún 2018

Podla mna je hodnotenie vychov totalne idiotstvo. Este mozme zacat znamkovat cistotu pleti ci rastovu krivku. A tie blbe zvasty do toho, ako by decka inak len sedeli na mobile.... Jasne, ked mam doma dieta, co dobrovolne neodlepi zadok zo stolicky, tak ho dvakrat do tyzdna na sport totalne namotivuje nejaka vrieskajuca maniacka v teplakoch, co po nom bude chciet zabehnut 12 minut. A majster Slovenska v dzude zacne iste aj tancovat modernu gymnastiku, lebo mu inak trojka z telesnej bude zivotnou inspiraciou.... Ja som za velmi za ucitelsku autoritu, ale bytostne neznasam honenie si vlastneho ega (hlavne na ukor deti). Znamkovanie vychov je presne to. Ucitelia hodnotia schopnosti deti, nijako ich nerozvijaju, neinspiruju, nevies kotul, patka, si obezne drevo, nesportujes. Si majster sveta v serme, ale nevysplhas sa po lane, tak ti dam solovku na vysvedceni, aby si videl, aky si neschopny... Ano, znamkovanie vychov je ucitelskou zbranou proti detom. Rovnako sa to tyka hudobnej a vytvarnej vychovy. Neucime deti nadchnut sa pre cosi, krase pohybu, pravidlam hier, roznorodosti sportu, nie, trepeme ich bez dalsej pripravy do idiotskych atletickych tabuliek a hodnotime ich schopnosti. Takze nie, nesuhlasim s hodnotenim vychov.

mikadooo
17. jún 2018

@vroni akože začala som čítať že čo si taká nasrdená na znamkovanie, dočítala som a vravím si kokos veď máš pravdu... Tá predposledná veta, presne tak by to malo byť, vzbudiť v deťoch záujem či sú drevá alebo nie sú, načo známkovať? Hlavne že je snaha a CHUŤ zdvihnúť sa z tej lavice / vyjadriť niečo štetcom / zaspievať...

thoughtfulweirdo
17. jún 2018

Ja sa vôbec nečudujem, že toľkí učitelia deti na telesnej "mučia", najmä na SŠ. Už v posledných ročníkoch na základnej som bola asi jediné dievča, čo normálne cvičilo. Väčšina mala každý týždeň menzes, bolenie hlavy, nesadol im obed, alebo na hodinu radšej ani neprišli. K športu som doma vedená nebola, nechodila som na nijaký športový krúžok, a predsa som vládala plniť normy na TV, lebo som každú hodinu poctivo cvičila. Keď dieťa sedí celý rok na zadku, a potom zrazu má niečo zo seba vydať, jasné, že je na odpadnutie. Na strednej som už aktívne športovala, to sa mi ťažšie porovnáva, ale aj keď sme na hodine mali akurát chodiť po kladine, čo fakt nie je kondične náročné a učiteľka sa nikomu nevysmievala, zas sa hromada deciek snažila z toho vykrútiť, lebo pohyb je fuuuuuj, radšej si čítať časopisy na lavičke. Jasné, že sa nájdu aj debili telocvikári, ale pochybujem, že je ich väčšina. Lenže dieťa doma samozrejme povie, že je na nich učka zasadnutá a chce po nich strašné veci, len aby rodič napísal ospravedlnenku a potom to tak vyzerá, že kopa pubertiakov chodí vykrivených, lebo pohyb žiaden, akurát prstami po klávesnici.

redlola
Autor odpoveď zmazal
montemotherone
17. jún 2018

@pitt0007
-niektoré otázky sú skôr na odborníkov ako na rodičov. Dnes bohužiaľ NIEKTORÍ rodičia radi zasahujú do všetkého a sú odborníci na všetko. Často oni sami ospravedlňujú deti z TV, oni sami nešportujú, nevedú decká k pohybu, odvezú ich všade kde sa dá, nosia im tašky, veci, obskakujú ich, stravujú sa s nimi v mekáčoch, lejú do nich sladké vody.... Áno, to všetko súvisí s telesnou prípravou....
- potom sú rodičia ako ja 🙂 😜 Deti vediem k športu,
k pohybu, chodia na športové krúžky, stravujeme poväčšine zdravo.... Ale školská telesná príprava je u nás naozaj slabšia, ako som ju mala v škole ja. chýba viac gymnastiky, ktorá je základom pre každý šport, vobec pohyb do budúcna, pravidelné behy, testovanie... My sme v jednom kuse mali behy na čas, všetko sa zapisovalo, porovnával sa posun... Dcéra v živote nehádzala kriketovou loptičkou. Asi ju ani nevidela 😏 Ak by na ZŠ nechodila pár rokov na krúžok, nevedela by urobiť ani kotúľ. Teraz je na gymnáziu. Poväčšine (asi 95% hrajú volejbal, vybíjanú...) a učiteľ sedí na lavičke (ak tam vôbec je) a surfuje na mobile (!!!) Áno, fakt. Oči od obrazovky odtrhne len keď je nejaký nekľud, pohrozí im trestom (drepmi, kolečkom okolo telocvične...) a čumí ďalej do mobilu. Na konci roka chce samozrejme skúšať kotule, zostavy, a buzeruje ich pre ich neschopnosť. Áno, je to bieda. Tak ako celé naše školstvo :-/ Je to len na rodičoch. Keby som na to mala prachy, deti do školy ani nepošlem. Nech sú radšej na čerstvom vzduchu, venovala by som sa im, cestovala s nimi 🙂 To im dá určite do života viac...
-o prípade v Spišskej si môžeme len myslieť. Nevieme kde je pravda, stále sa vyšetruje čo bolo príčinou kolapsu chlapca. Už pred hodinou mu vraj bolo nevoľno, takže to, že odpadol na telesnej bola možno len náhoda a rovnako sa to mohlo stať na výtvarnej výchove. Vraj za posledné mesiace dosť schudol, bohvie čo za tým bolo. Mohol mať skrytú srdcovú vadu, čokoľvek... U takéhoto dieťaťa by bolo odpadnutie z vyčerpania dosť výnimočné. Aj keby behal celú vyučovaciu hodinu v jednom kuse. Nie je to predsa maratón, aj s presunom na hodinu, a prestojmi by behal max 30 minút...

slimstar
17. jún 2018

Mne telesná nijako obzvlášť nevadila, bola som tiež útle dieťa, ale z discipliny splhanie na tyči, som bola prvá. Neodvravali sme a naozaj cvičili, neskôr, to bol futbal, volejbal, cyklistika. Nestretla som sa s tým, ( ako tu niektoré tvrdia), že by neboli priestory teda telocvične a naradie, chodili sme aj na futbalove ihriská, to je všade. Na strednej sme mali takisto telocvičňu a krásny bazén, momentálne tá škola chátra! Aj s tým bazénom. K športu som vôbec nebola vedená a napriek tomu sme vyhrali v juniorskom futbale pohar. Momentálne, by sa mali rodičia viac snažiť a motivovať dieťa , spoločnými sportymi aktivitami. Tých obéznych detí je viac, chybná strava, málo pohybu a v škole žiadna telesná. My sme ju mali každý deň, ako často to majú teraz, raz za týždeň?

dai
17. jún 2018

@vroni dovolim si oponovat - v com je problem ked decko ma 3 z telesnej? Co je na tom zle? Ja fakt nerozumiem skor tejto orientacii sa na znamky. Ved ked decko chape ako je hodnotene tak ho 3ka nemoze demotivovat!
Predstav si ze ti nasi lyziari a dzudisti dalej su namotivovani a moja dcera ktora mala problem preskocit kozu( to fakt doma netrenujeme) ju po 2och hodinach preskocila a ja som rada lebo tym sa trenuje mrstnost dietata, nehovoriac o tom ze pochopila ze vdaka snahe sa moze naucit aj to co sa jej zda na prvy pohlad nemozne... takisto sa naucila splhat na lane a aj premet dopredu a dozadu - u nas doma sa sice sportuje ale skor kondicne a rekreacne - korcule, lyze, plavanie, bicykel - ziadna gymnastika ( ak neratam lozenie po preliezkach a stromoch)
Ja som presvedcena ze sportove polena neexistuju, su deti ktore to nebavi ale zial hlavne deti ktore k pohybu absolutne nie su vedene... v konecnom dosledku pre buducnost dietata okrem par predmetov prave vychovy zohravaju najvacsiu ulohu z mojho pohladu - zivotosprava - pristup k vlastnemu telu, zmysel pre krasu, pochopenie moralky...

vroni
17. jún 2018

@mikadooo, ale kde, len pretlak energie po ranu 😉
Ale podrazdili ma skor spoludiskutujuce, ako deti su vseobecne lenive, neochotne, rodicia jednohlasne blbi... Blby je nas system “vyuky“ vychov. Ked niekto nerad beha, nebude z neho atlet ani ked mu dam z telesnej dvanastku. Ale mozno by si zabehal pri vybijanej alebo futbale, ide o to, deti animovat k pohybu. Doma deti tiez nevychovavame sposobom: v siestich mesiacoch este nesedis? Podla tabulky by si mal. Patka, neotravuj, si neschopne decko. V skole je to zrazu pre vacsinu diskutujucich uplne v pohode a spravny system.

kenzom
17. jún 2018

@mikadooo a keď chuť nie je? A miesto toho aby niečo robil tak vyrušuje tých čo by inak robili? Mozno ten záujem by sa časom dostavil, ale na to potrebuješ prvotné prekonanie prekážky....Prečo je tak ťažké prijať horšiu známku z výchovných predmetov ako z matiky alebo angličtiny? Však tam je to ok! Mám takú známku akú si zaslúžim, kazdy je dobrý v niečom inom, ale automatické jednotky na vychovach povinné..ako k tomu príde decko ktoré je dobré v šport e a nie v slovenčine, tam jednotku len tak nedostane...

vroni
17. jún 2018

@dai, v com je prinos? Ja nehovorim o zruseni telesnej vychovy. To ako keby to nebolo hodnotene, tak dcera cez tu kozu nepreskoci? Alebo kde je pridana hodnota znamkovania?

kenzom
17. jún 2018

@vroni obávam sa že nie....tak sme nastavení bohužiaľ....

dai
17. jún 2018

@vroni len takto sa mozes pozerat na vsetky predmety... v com je prinos hodnotenia matematiky ked ja som napr. matematiku od strednej skoly nevidela, preco hodnotime zemepis ? preco biologiu, chemiu? mozme zacat spochybnovat hodnotenie ako take, preco sa zamerat len na urcite predmety? z mojho pohladu maju deti rozne talent a podla toho sa budu aj v buducnosti vyvijat - niekto miluje sport a mozno sa nim bude aj zivit - nemusi vobec chodit do sportoveho gymnasia pritom - pre neho je tv omnoho dolezitejsia ako nejaky dejepis... ini bude niekde na urade peciatkovat - co je pre neho dolezite? mozno ta tv a spravne rozvinute svalstvo a postoj k pohybu omnoho viac ako matematika...

tetapetra
17. jún 2018

Ideme robiť hon na čarodejnice? Milovala som telesnú. A to som nevedela a ani neviem vymyk, skok cez kozu skrčmo😂. Ale vybíjaná, štafeta, skok do výšky to bolo moje. Doteraz si pamätám aké buchnaty som dostala,keď som zvalila kozu😂 Teraz je jej v škole málo a aj to málo robí deťom problém. Strávila som detstvo vonku, teraz sú pri PC. Pokiaľ viem tak nám znamkovali TV. Známky boli podľa nejakej normy, času.

pitt0007
autor
17. jún 2018

@redlola Ani náhodou nemienim robiť hon na nikoho. Práve preto dávam priestor rovnako učiteľom, ako mamičkám aj lekárovi. Každý článok je svojim spôsobom pátranie po pravde, alebo aspoň po indíciách, prečo je stav taký aký je. Ja sa o to vždy snažím.
Pokiaľ ide o MK ako zdroj informácií... presne tak ako sa, neraz až agresívne útočí na náš časopis (aj tu v tejto diskusii), bez ohľadu na to, že prináša aj dobré a výborné články, tak sa útočí na MK. Nebol by som rád, keby tieto fámy u časti čitateľov znížili relevantnosť vašich (mnohých veľmi prínosných) odpovedí. Dnes je doba nálepkovania a kádrovania, žiaľ. Ale ak vám na tom záleží, pokúsim sa názov serveru v kontexte s odpoveďami do článku zakomponovať.

vroni
17. jún 2018

@dai, celkom slusna demagogia. 😉 Z matematiky ci dejepisu hodnotis, co sa dieta naucilo, hodnotis uroven pochopenia preberaneho uciva a v pripade idealneho ucitela ci systemu hodnotis aj uroven schopnhi yosti naucene uplatnit v praxi. Proste hodnotis jeho PRACU, nie jeho talent ci schopnost, nehodnotis, ci matiku miluje, ci bolo naucene za hodinu ci pat minut, dolezita je len uroven vedomosti. Presne v tom je ten rozdiel. A ze matematiku nepouzivas? Ty neratas svoje vydavky, nekalkulujes moznosti, nepouzivas logiku? To je rovnaky argument ako ked poviem, ze telesna je na nic, lebo som este nikdy v zivote neaplikovala skok cez kozu. Este raz, nediskutujeme tu o nutnosti Tv, ta je podla mna jednoznacna, dokonca aj viac nez dve hodiny do tyzdna, diskutujeme o nutnosti znamkovania tohto predmetu.

vroni
17. jún 2018

Blbne mi mobil, ta japoncina mali byt schopnosti...

dai
17. jún 2018

@vroni podla teba demagogia podla mna fakt...to co ty pises tiez nie je jedina spravna pravda... aku pracu hodnotis na matematike? Podla teba rovnako pracuje na jednotke dieta logicky mysliace ako dieta zamerane skor umelecky? Cize ma rovnaku hodnotu podla teba jednotka dietata ktore sa musi doma ucit 2 hodiny aby pochopilo a vedelo uplatnit nieco co si ine nemusi ani pozriet? Ved taketo rozdieli realne medzi deckami su - ja mam len 3 deti, 2 skolopovinne a uz tam vidim obrovske rozdiely - co ma syn v matike zadarmo nato dcera musi nenormalne makat - znamka taka ista...
Aky je rozdiel medzi tymto a tym ked dieta nesportovo nadane sa musi prekonat a zamakat na sebe v sporte?
A este k tej matike v praci - robim manazera, analyzy, grafy... realne vyuzivam matematiku z 1-4 a potom co som sa naucila v praci... ja patrim medzi tie deti co sa matematiku nikdy neucili a vzdy mali za jedna - zdedila som to po ocinovi ktory matematikou doslova zil - moj syn zase po mne , dcera hra divadlo, spieva, hra na hudobne nastroje, matematika ju obisla zdaleka - ma 1-2 lebo.maka ako fretka...

kathy93
17. jún 2018

No napríklad na základnej škole kam som chodila sme mali telesnú super ale tiež sme napríklad skákali a spolužiak si zlomil ruku tak nešťastne že mu ju museli operovať. A na strednej škole, škola nemala financie takže sme napríklad naozaj behavali vonku vo veľkej burine a v zaschnutom blate kde boli samé diery od traktorov takže sa ľahko dalo vytknúť členok, nikomu to samozrejme neprekážalo iba študentom ale bolo to fakt na hlavu a museli sme zabehnúť do určitého času inak sme mohli bežať odznova. Určite ale všetko závisí od učiteľov či vedia motivovať žiakov a nie na silu ich do niečoho tlačiť hlavne takých čo
cvičia naozaj len keď musia.

vroni
17. jún 2018

@dai, jasne. Tebe stacia na analyzu rocniky 1 - 4. Prave uvazujem, co som do pekla robila tych 5 rokov na matfyze a za co mi dali diplom, ked inym stacia styri roky zs... Ale pobavila som sa.
Matematiku ci anglictinu sa na uroven x nauci kazde dieta, ano, kazde na to vyvinie ine usilie, ale ta zaverecna uroven je (mala by byt) rovnaka. Dieta sportovo nenadane sa moze aj rozkrajat, ale ak mu chybaju prirodzene schopnosti alebo ma na ne prilezitost dvakrat do tyzdna po hodine, tak smola. Tak isto ako ten, co ma falosny hlas sa moze aj rozkrajat, spevak z neho nebude. Toto hodnotit znamkou mi pripada maximalne nefer. Keby znamka odrazala snahu, budiz. Lenze to tak nie je. Nehodnotime chut deti sportovat, hodnotime ich schopnost byt idealnym sportovcom. Ako podla kalokagatie. Esteze ti ostatni schytaju len blbu znamku a nezhadzujeme ich z brala....

kenzom
17. jún 2018

Nebezpečenstvo úrazu je menšie ako nebezpečenstvo obezity a chorôb s tým súvisiace... možno keby bola telesná dobrovoľná ukázalo by sa koľko rodičov svoje dieťa prihlási.... ale bohužiaľ pri zdravom ucinnom pohybe je výsledok svalovica...a tá sa lieči pohybom....na telesnej by sa mali športy striedať, aby si každý prisel na svoje...je normálne že občas treba zaťať zuby a prekonať sa...

vroni
17. jún 2018

a aby som tu len nefrflala - podla mna by mala byt telesna povinna, ale dieta (rodicia) by si mohli vybrat, ja neviem, zo styroch druhov sportov a tym by sa deti venovali na hodinach, raz za cas (neviem, kazdeho pol roka) by mali inu hodinu, aby spoznali aj ine sporty, ale zaklad je, naucit deti hybat sa a sportovat a nie nechat pretrpiet telesnu...

redlola
17. jún 2018

Inak, bavíme sa o detstve vonku. My by sme aj naše deti pustili, ale s kým? Keď nikto iný nie je vonku!
Aj na ihriskách vidím maminky ako satelity obiehať okolo svojich deti, len aby sa preboha nebuchli, nespuchli, deti neplakali, nehladovali, neboli smädné... Skrabanec a uteká sa domov dezinfikovať a lepiť rany...
My sme ako deti behali. Ale s rovesníkmi, mali sme na starosti menšie deti, hlásili sa v pravidelných intervaloch doma. Bolo presne určené kam môžeme ísť, kam nie (a samozrejme sme to porušovali). Kto si pamata pravidlo: “keď začnú svietiť lampy, utekat domov”? Jasne, že sme mali viac rokov ako vek, v ktorom mám ja teraz deti. Mohli sme mat od 7 rokov vyššie. Ale mali sme s kým behať a lozit po stromoch.
Dnes dá matka na strom svoje 3-4 ročne dieťa, niektoré iba pomôžu vyliezť, a iné matky si tukaju na celo, že čo za krkavčiu mater to ohrozuje zdravie svojich potomkov.
A na druhej strane, ak aj náhodou zapíše dieta do pohybového krúžku, tréneri sa ženú za výsledkami a sú schopní uhnať zdravie dieťaťa len preto, aby sa vyfiltrovali 2-3 cierne kone zo sto zapísaných detí. Koľko detskych futbalistov, tenistov, gymnastiek, krakorculiarok, hokejistov skončilo v puberte “kariéru” pre problémy s klbami? Mne nepride normálne mat vo veku 6-7 rokov dvojfázový tréning 6x do týždňa, plus v lete tiež.
Chýbajú krúžky, ktoré vedu k radosti z pohybu, zo samotnej aktivity.
Doba je plna extrémov. Nestačia dve hodiny telesnej, keď sa ľudia stránia pohybu. Telesná v takom zložení, ako je, nestačí tiež. Deti sú buď drevá alebo prepracované stroje na výkony... Škola nemôže suplovať rodičov, rodičia nemôžu školu. Každý má svoju úlohu.
Osobne si myslím, že ak by sme nechali voľne behať deti počas voľnej hry, chodili s nimi aspoň dvakrát do mesiaca na väčšiu turu, či vyvinuli väčšiu aktivitu a eliminovali rozvoz autom, v pohode by zvládli aj tie nároky na tv a brali by to ako bežnú súčasť výuky.

slunce3
17. jún 2018

Ja si prave myslim,ze by sa telesna vychova mala brat prisnejsie, ked si to tak vezmes tak vo vyssych rocnikoch zs je viac ako 30-50% deciek co necvicia a prave to su tie decka ktorym by pohyb len prospel, z druhej strany by tv mala byt viac prisposobena prave takym detom,obeznym, problem s chrbticou a pod. Nie len dat drepy komunisticke s, nohami spolu, takto si akurat odpalia kolena a chrbat....
Nedavno bol fasa clanok aj s videom v cechach o tom. U nas je to vlastne rovnake. Plus by som dala aspon 4 h. Tyzdenne. Pri tom mnozstve uciva uz po skolo vela casu ozaj na pohyb nieje este aj ked rodic dojde z roboty bohvie kedy...

redlola
17. jún 2018

@pitt0007 tiež neznasam čiernobielu selekciu médií na dobré a zlé, schválené a neschválené. Médiá sú médiá. Ponúkajú množstvo informácií. Je na ľuďoch aké informácie (a či vôbec) si vyberu a ako s nimi naložia. Či ich overia, budú pátrať ďalej alebo iba slepo posunu načítané do sveta.

kenzom
17. jún 2018

@vroni ale to je nerealne...nie je ani tolko priestoru...ani tolko uciteľov....oblubený sport môžeš rovíjať na krúžku, telesná je všeobecná....
A z hudobnej by nemali byť známky len za spev...ak si hluchá a nemáš hlas, môžeš napísať pekný referát o oblubenom spevákovi, aj rozoznať známe arie nie je na škodu...
na výtvarnej detto...môj syn kresliť nevie, ale snaží sa, rozvíja fantaziu a predstavivosť...nie umelec z neho nebude...ale jemnú motoriku inde nerozvinieš...a to má spoužiaka ,ktorý v 11rokoch ani nevie nastrihať pasiky papiera...ale na mobile pozná všetko...

lucia_9
17. jún 2018

Ahojte.Mám 21 🙂 a nedávno som telesnú mala aj ja.Hodnotím ju za 0 bodov 😂 lebo za celú ZŠ aj SŠ som sa viac nacvičila asi pri prechádzkach.Tie cviky ktoré len deformovali chrbticu a nudná vybíjaná... nič mi to nedalo.Vedela by som si svoj čas strávený v škole predstaviť aj inak.Nič v zlom ale to, že deti sú obézne a čumia len do mobilov... tak zato si môžete len vy sami.Keby ste sa nepribližovali trendom, že každé decko má super nový mobil tak by na ňom netrávili toľko času.Ja som nový mobil mala v 17tke.Za druhé... kedy majú chodiť von keď škola končí o 15:00 a ešte sa im treba doma učiť? :D Tak sa potom nečudujte, že nechodia von keď ani nemajú čas.Kto pustí svoje dieťa von o 19stej.Čo sa týka TV na školách... na mnohých je úplne zbytočná... pretože tá kvalita nestojí ani za reč.Telesnú nás učili učitelia ktorý na to nemali ani kompetenciu a tie cviky ...pokrúť nohou :D ... rozvičiť sa môžem aj doma :D a telesnú na stredných by som zrušila úplne.Je tam kopa dospelých ľudí ktorý chodia cvičiť dobrovoľne a to čo ich baví.Nechápem prečo by dospelému človeku mal niekto hovoriť ako a kedy ma cvičiť a starať sa o svoje zdravie.Kebyže sú možnosti ako plávanie, posilovanie, alebo nejaké kardio ani neceknem.

dai
17. jún 2018

@vroni tak neviem co si ty robila na mat-fyze - mne definitivne studium na matfyze pre poziciu manazera nechyba... Neviem, mozno vyuzivam viac znalosti ale fakt je ze az po skoncenie gymnasia som matematike nevenovala nikdy viac ako 10 minut casu pripravy - ani pri olympiadach, ani pri pre inych ludi zlozitych veciach, casto som spoluziakov doucovala... matematika bola pre mna zabavny predmet bez stipky namahy ... co teda u mna hodnotili? moju snahu? urcite nie... pracu? aku? v mojom pripade rovnako ako na telesnej - pohyb som milovala a nevedela som len hadzat kriketkou ale aj to som sa casom naucila na 2-3 - v konecnom dosledku to ale ine znamky vyvazili na tu 1... cize tiez namaha ziadna, v mojom pripade len radost z pohybu ( okrem telesnej som chodila na gymnastiku, karate a loptove hry ).

my sa mozno dostavame do konflitku kedze celkovo vnimame poslanie skoly inak - ja absolutne neriesim znamky, pozeram sa na vykon mojich deti, ich snahu a konecny vysledok. Moje deti nestuduju klasicku slovensku skolu , hodnotenie na ich skole je velmi prisne ale pre vsetkych rovnako, nikto tam necaka same jednotky a nikto ich tam od prvej triedy ani nema, kedze neexistuje dieta ktore je perfektne vo vsetkom. Ja od skoly ocakavam aby moje deti ucili najma socialne kompetencie, vytrvalost, sustredenie a nejaky ten tah na branku... a ano, ocakavam ze budu prezivat aj prehry, ze pochopia ze aby dosiahli nieco musia vynalozit aj nejaku namahu a ze nemozu byt vo vsetkom najlepsi - toto uprimne poviem ze patri medzi to najdolezitejsie co chcem aby sa v skole naucili. Podla mna naucit sa akykolvek dalsi fakt je pre priemerneho dospeleho cloveka nasledne uz len vec vytrvalosti a chcenia, nic viac a nic menej - nato treba mat ale rozvinute schopnosti ktore som vyssie spominala... preto aj hodnotenie ako take je mne osobne uplne ukradnute... ( napriek tomuto mojmu postoju, pripadne mozno prave preto maju moje deti dobre znamky, v priemere lepsie ako zvysok ziakov... )

sissy27
17. jún 2018

@pitt0007 článok pre plus 7 dní? Začína sa hon na čarodejnice??
Rovnako ako pri tej, čo jej dcéru zrazilo auto cestou do školy, vodič z miesta nehody údajne ušiel, matka sa rozpísala na fb, do nového času, plusky a kade tade (alebo len pisálkovia ako ty zlepili senzáciu z informácií na fb) a o dva dni sa ukázalo, že to bolo inak?? Vyšetrovanie samozrejme ešte uzavreté nie je, takže všetko sú len dohady...
Chlapca a jeho rodiny mi je nesmierne ľúto, ale vyšetrovanie určite nie je ukončené a silne pochybujem, že vina bude len a len na riaditeľovej strane. Ale senzácia je na svete, treba z toho vyťažiť maximum a tak úplne úboho si ideš pre informácie na verejné, anonymné diskusné fórum. Bravo, tlieskam.
Každá, ktorá ti tu dá odpoveď na tvoje otázky, by sa mala podpísať celým menom a konkretizovať školu, aby sa informácie dali preveriť a ty by si to ako novinár mal povinne urobiť. Lebo napísať článok na základe takýchto informácií, to je na grc.
A samozrejme chcelo by to aj pozrieť sa hlbšie na to, prečo hodiny telesnej výchovy vyzerajú ako vyzerajú (ideálne to určite nie je).