icon

Tretí ročník - zvládanie učiva

luska30
22. sep 2016

Ahojte.
Chcela by som sa informovat ako zvlada vase dieta ucivo v tretom rocniku. Mne sa zda ze u nas je problem. A neviem ci vo mne ci v dcere ☹ uz som z toho na nervy. Majy teraz vstupne pisomky a jej stale robi problem +- do 100. Stale mi pocita na prstoch a pri slovnych ulohach tazko urcuje znamienka. Zo sjl maju y/i poucku a vybrane slova po l vie odrecitovat ale pouzivat nie vzdy. A to sa s nou ucim denno denne aj 3 hodiny. Nestiha na hodine dopisovat.

luska30
autor
25. sep 2016

Aj ja som ucitelka 😉😉😉😂😂😂a az mi je z toho do revu ze to nezvladam s malou, vsetky moje vyucovacie metody su fuc a ja uvazujem o liekoch na nervy 😂😂😂

m_
Odpoveď bola odstránená
hettinka
25. sep 2016

@m_ plne súhlasím ... často to rodičia odsúvajú, neriešia, s dieťaťom do toho dávajú veľa času a energie, nejako aj ZŠ zvládnu, ale na strednej sa to potom všetko prevalí
pamätám si, ked sme v 3. ročníku na SŠ zistili, že máme žiačku takú silnú dislektičku, že vlastne ani písomne nematurovala ... v jednom takom osobnom rozhovore mi povedala, že ona sa doma učila stále a mala 4-ky, myslela si, že je hlúpa, že je to jej chyba, že sa nevie naučiť ... a pritom stačili správne postupy a techniky učenia a bola na dvojkách ...

m_
Odpoveď bola odstránená
puklica13
26. sep 2016

@akab http://pocitacovaskola.sk/ps_phprs1/phprs/view....
Aj moj tretiak to ma ako opakovanie z Ii.rocnika..v zosite to mal napisane ako vybrane sliva po L

lanczi
26. sep 2016

@bohuslava8 Ahoj,prosim ta,a tie sedenia v CPPPaP su spoplatnene či su tie konzultácie zadarno? A akym spôsobom ich liečia? Dakujem

m_
Odpoveď bola odstránená
lanczi
26. sep 2016

@m_ Dakujem,si zlata🙂 tak ak sme z dediny tak potom by sme mali chodit na tie precvičovanie do okresného mesta,vsak? Kolkokrat tyzdenne to mi nevieš povedat,že?

hettinka
26. sep 2016

@lanczi je to zadarmo, ja som boa s oboma deťmi, nakoniec to skončilo pri diagnostike a jednom sedení, kde mi dali odporúčania pre prácu s dieťaťom doma a aj v škole. V prípade prvorodenej dcéry som až tam zistila, že ako neskúsená mama som kládla na ňu príliš vysoké nároky, vyžadovala veci, ktoré nevedela zvládnuť aj pre problém, ktorý mala, hoci mne sa to také nezdalo. U syna sme problém riešili zmenou školy, kde s ním pracujú špeciálni pedagógovia, takže to riešime takto.
U nás to bolo o tom, že deti majú nadpriemerné IQ (syn vysoko nadpriemerné), ale majú zníženú koncentráciu a tiež problém s operačnou pamäťou. Napr. si nepamätajú, čo som im povedala, musíme všetko po krokoch ... nie je to tak, že by nechceli poslúchnuť, jednoducho si to nepamätajú. Dcéra to už zvláda sama v pohode, u syna stále bojujeme, občas super, občas výkyvy ... ale škola mu ide, našťastie.

m_
Odpoveď bola odstránená
lanczi
26. sep 2016

Dakujem vam dievčatá,taká som rada aj za túto tému,určite nie náhodou som nu nu narazila,velmi som chcela dcere pomoct,ona má problem hlavne s pisanim,a myslím si že niečo tiež nerobím dobre..idem ta zavolat,a potom sem napísem ako sme dopadli.

lanczi
26. sep 2016

@hettinka Presne toto aj dcéra,nepamatá čo jej hovorím,a nevedela som kam už s konopím..tiež piše bezchybne len vtedy ked jej hlaskujem pomaly a hovorím ako to pisat,daj čarku,podku,makčen,dlžen:( každy den poznamka zo školy-pís krajšie.zlepši pracu..

lanczi
26. sep 2016

oprava: čiarku,bodku.

dai
26. sep 2016

@luska30 ahoj, taketo problemy by mat nemala... moja je tiez pomala v matike ale teda oni v 2hej triede uz mali celu nasobilku - taketo problemy ako ty popisujes ale nema a detto sa s nou tak dlho neucim... tiez by som asi vyhladala byt tebou nejake poradenstvo, pripadne si sadla s ucitelom a skusila zistit v com je problem...

m_
Odpoveď bola odstránená
luska30
autor
26. sep 2016

Aj ja som kontaktovala poradenstvo. Som zvedava na odpoved a diagnostiku. Urcite Vam dam vediet co ako 😉

lanczi
29. sep 2016

@m_ Až teraz som si všimla že si mi odpísala🙂 Dnes som sa tam objednala,že daju mi vediet termin. Včera tiež 3 z matiky a to sa učime,a smykne sa na takých jednoduhych úlohách že napísat čisla od najmenšiho po najvatši,obidva rady dala od najmenšieho..
A tiež v prikladoch kopec chyb..A tiež nechapem ako raz to vie spravne vypočitat a inokdy to isté,zle? Moja je druhačka,mala odklad koli jemnej motorike,deždy jej sa jej venujem aj sa chce učit,a napriek snahe nevidim zlepšenie, dost to demotivuje aj mna aj ju..

m_
Odpoveď bola odstránená
hettinka
29. sep 2016

@lanczi je možné, že si úlohu zle prečíta ... respektíve vôbec zadanie nečíta, len rovno podľa príkladu počíta a ani nevie čo má písať. To by vysvetľovalo to, že zle napíše rad čísel.

Prípadne ako majú obidve moje deti, zle im vyšla v testoch operačná pamäť ... teda oni vedia ako počítať, ale nezapamätajú si čísla. Preto syn napr. aj počítajú viacero čísle za sebou, tak tie "medzivýsledky" si musí napísať, inak si ich nepamätá. Pri slovnej úlohy si musí dobre urobiť zápis, hoci logické myslenie má super, aj matematické predstavy a aj celkovo mu matika ide, je v triede medzi najlepšími.
To istí diktáty, musíme mu diktovať po pár slovách, lebo celú vetu si proste nezapamätá naraz a potom si píše "vlastnú verziu", svojimi slovami.

luska30
autor
11. okt 2016

Ahojte,
No bola som v cppap bola tam hodinu a pol, dr povedala ze neni to az taak moc zle ale ani ruzove, ze nema dobre logicke myslenie. Robia tam tabulkovanie v ktorom je bodovanie na vnimanie,matematicke predstavy,...norma je 10 nad 10 je lepsie pod 10 horsie pod 5 uz zle a moja mala mala vo vsetkom pod 10(7,6,8,6,7,6...) ze bude to narocne,jednotkarka nebude( co som vedela) este nam odporucila specialneho psychologa, ktory nam pomoze ako zlahsit ucenie.

m_
Odpoveď bola odstránená
jaaty
12. okt 2016

@luska30 Tretí ročník mi príde dosť ťažký, tak to možno chce len trpezlivosť a čas - istotne sa do toho dostane.
Do prvého ročníka ide väčšina detí s tým, že vie čítať a písať - aspoň písmenká, druhý je v podstate opakovanie prvého a až v treťom začína riadne "učenie".

novana
12. okt 2016

@jaaty, súhlasím, až na tých prvákov, z ktorých väčšina v septembri písmená nepozná, u nás najčastejšie nepozná ani jeden žiak z triedy, výnimočne jeden (nie sme škola, ktorú navševujú deti so snedou pokožkou)

luska30
autor
24. okt 2016

No co Vam poviem, pride mu to dnom horsie a horsie, nielen ze nestihame slovinu a matiku , ale dotoho este aj vlastiveda,prirodoveda a literatura. Ach- mam aj ja co robit zaciatok skoly a uz mame pat trojek. Z vlastivedy poucky no ja mam co robit npr; delenie kompasu: smerova ruzica,magneticka strelka a puzdro, co je plan: je zjednodusene zobrazenie plochy, co je mapa : zjednodusene a zmensene zobrazenie zemskeho povrchu, dalej co je miazga,zivica, terpentin,kolofonia,jantar, kartograf...a dalej co je literarna postava,hlavna a vedlajsia postava, no tie poucky zabijaju aj mna. Mate to aj vy v skole take nabite???

hettinka
24. okt 2016

@luska30 nie, syn sa v živote akéto poučky naspamäť neučil
pre našu pani učiteľku je dôležité, aby sa v škole cítili deti dobre a chodili tam radi, okrem toho samozrejme aby sa naučili počítať, veľa čítali, dokázali urobiť rozbor diela (čitateľský denník), vedeli pravopis, ale nejaké biflovanie poučiek nas teda obišlo
syn si vie niektoré veci sám zdôvodniť, baví ho geografia všeobecne, ale na našej škole pírodoveda a vlastiveda je najmä formou projektov, niečo sa aj učia, ale neskúšajú ich to

pencil
14. nov 2016

@luska30 ano, presne takto isto, ale co mna teda sokuje zo vsetkeho najviac je vyucovanie AJ - uz mali dve pisomky a to stylom, ze diktovala slova po slovensky a deti ich maju pisat rovno po anglicky! Podla mna sa takto cudzi jazyk neuci.
Este sa ani na slovencine neucili zamena, ale hlavne, ze ich prekladaju v diktatoch!

mirkamirko0809
14. nov 2016

@luska30 u nas presne to iste,vlastiveda naspamat,prirodoveda 2x do tyzdna palubny dennik,literatura detto cosi pisala,do toho kazdy den patminutovky z matiky a slovenciny,ale zatial zvladame ma len 2 dvojky😉,ale nabite to maju riadne aj ja mam z toho nervy a do toho mame prvaka,takze sa nenudime😀Ale nie ste teda samy co sa takto ucia☺

lenna1
23. jan 2017

ahojte ženičky,
ja mám už cca 4mesiace problém s mojou dcérou. Je tretiačka a tento rok menili učiteľku triednu a spájali sa dve triedy do jednej takže ich je v triede 26 žiakov. Dcéra chodí 3x týždenne do tanečnej školy, je veľmi dobre pohybovo nadaná a zvláda veci, ktoré deti v jej veku nezvládajú...(pokiaľ nemajú prípravu ako ona )
Ide o to, že keď prídeme domov zo školy, s úlohami problém nemá, väčšinou si robí sama, len skontrolujem, alebo keď niečo nevie, aj tak jej poviem, že nech si porozmýšľa a dám jej šancu nech na to najskôr príde sama až keď už vidím že sa trápi pomôžem ja....
Ide o to, že keď napíše úlohy a má sa začať učiť, máme problém, neučí sa, robí všetko možné iné, ale neučí sa, aj keď si to číta, nič neukladá, robí to len mechanicky, alebo si vymýšla, chcem jesť, piť, cikať, kakať. Už som to riešila aj po dobrom aj po zlom....sľubovali sme výlety za dobré známky, aj sme sa vyhrážali, aj sme zakazovali ale nič nepomáha. Vysvelila som jej že sa učí pre seba a aké následky bude mať to, že sa vôbec nebude učiť, z hodín si v škole nepamätá takmer nič, a keď áno, tak veľmi málo... asi je duchom neprítomná... Už neviem čo s ňou, už som jej povedala, že kým sa nenaučí tak sa nepohne od kníh,.... čo by mohla mať za pol hodku zmáknuté, kašle na to a sedí aj 6 hodín za tým a neučí sa.... som na pokraji zúfalstva, nakoľko mám eše 4 ročného syna , ktorý je autista a musím aj s ním pracovať denno denne...to ale neznamená že na dcérku si nenájdem čas, keď prídeme domov zo škôly, syn ide spať a máme čas len pre seba, teda pomôžem jej keď ma poprosí, alebo oddychujeme pozeráme telku, hráme sa spoločenské hry atd atd, už neviem ako to vyriešiť, aby si uvedomila, že sa musí učiť aj keď ju to nebaví, ....viete mi nieko poradiť???????

pencil
24. jan 2017

@lenna1 ahoj, rovnaka situacia bola u nas doma minuly rok. Problem bol v tom,ze mali novu ucitelku a mala si nevedela na nu a jej diametralne odlisny sposob ucenia zvyknut. Strasne bolo narocne (presne ako pises, ze zo skoly si nic nepamatala), ze som ju vlastne musela vsetko naucit doma.
Vies, mozem sa mylit, nepoznam vasu ucitelku, ani system jej ucenia. Pisem, len ako to bolo u nas. Ucitelka nam davala domov strasne kvantum uciva, az som postupne zistila, ze ona to s nimi v skole vlastne ani neprebrala.
Takze sme sa zacali ucit doma. Velky pozor som si davala, aby bola oddychnuta a aby som ju dostatocne zaujala a bavilo ju to. Robila som to formou objavovania, hry, patrania, ako v detektivke, pustala som je z youtubu videa, no hladala som moznosti, aby som sa vyhla mechanickemu memorovaniu. Z toho deti ozaj nic nemaju a ako dnu, tak von. Takto sme zazrakom presli cely rocnik. Na konci sa mi potvrdilo, ze ucitelka ozaj mizerne s nimi ani poriadne ucivo neprechadzala.
Teraz mame uplne inu ucitelku, mala je uz naucena sa ucit tak, aby ju to bavilo a aktualne (v prvom rade, tato nova ucitelka je super a da si zalezat, aby deti ucivo pochopili) - doma sa neucime vobec, len obcas preskusam nasobilku, skutocne nic viac, ani vybrane slova. Vsetko ju nauci ucitelka v skole.

m_
24. jan 2017

@lenna1 ja suhlasim s pencil. ale nie vzdy je vsetko len o ucitelke. tvoja dcera je "len" tretiacka takze nemusi mat zvladnute techniky ucenia. je super ze si domace ulohy napise sama ale samostatne citanie a vyberanie toho podstatneho z txtu moze byt pre nu narocne (mozno ma aj nejaku lahku poruchu pozornosti ked ako pises stale dobieha a pod.).
podla mna nema zmysel ju nutit sediet nad knihou kym sa nenauci je treba si nad tu knihu sadnut s nou🙂... a nechat ju na zaciatku nech cita nahlas male useky textu a potom ti povie o com boli resp. co z nich je to podstatne co by si mala zapamatat. prip. robit vypisky podciarkovat... je velmi vela sposobov ako sa naucit. ked ti bude rozpravat nenut ju sediet dovol jej aj stat ci chodit. pohyb stimuluje pracu mozgu a ten pracuje lepsie a vykonnejsie. dbaj ale na to aby sa sustredila na to co hovorite.
mozno by pomohlo aj prehodit poradie ze najprv sa bude ucit to co ma.citat a az potom pisat ulohy ( citanie vyzaduje vela sustredenia a ona uz moze byt unavena na koniec ucenia).
urcite ju nechaj ist na wc alebo sa napit ale riad to ty daj si kratke casove useky za ktore stihnete zopalovat co precitala napr. a potom ju posli sa napit. a je dolezite dbat na to aby sa potom aj k uceniu vratila🙂
a asi najdolezitejsia vec na ktorej budovala aj pencil a paci sa mi je dobra nalada...🙂 tak si zapamata najviac!🙂