Zdravim. Mam doma 9 rocneho syna, tretiaka. Mame obrovske problemy s ucenim a dodrziavanim pravidiel. Syn stale nieco zabuda a straca. Vsetko mu musim 20x zopakovat a aj elementarne veci, ako cistenie zubov, sprchu, pitie vody. On by sa vkuse hral a stale si spieva a mysli len na hranie. Zabudne si poznacit aj v skole ulohu. Velmi skaredo pise a casto vynecha diakritiku. Pravopisne cvicenia a diktaty su katastrofalne. Mozeme presediet pri uceni aj 5 hodin doma a vysledky su nulove. Cela rodina sa pri nom prestriedala a ucila sa s nim. Napr. diktujem slovo detktiv a on ho aj na 10 den po sebe napise s ypsilonom. Cela uprava zositov aj pracovnych zositov je otrasna. Pismo je strasne. Doma ked cvicime a neponahlame sa vsak vie pekne pisat a aj doplnit diakritiku. V skole to vsak nefunguje. Spominal, ze v skole pocituje stres. Chodil aj na depistaz specialnej pedagogicke a ta sa vyjadrila, ze je uplne OK, len potrebuje vela cvicit. Mal chvilu aj doucovatelku a velmi mu to pomohlo, avsak doucovatelka uz nemala kapacity. Hladam teraz druhu, no ide to sialene do penazi. V skole sa mi otocili chrbtom, ze ho nik doucovat nemoze. Vidim, ze jeho nic nebavi a skola uz vobec. Ostatne deti v jeho triede su v normale, len on je stale akoby pozadu. Je velmi pomaly a cely denny rezim mu musim neustale pripominat. Nefunguje nic. Ani prosba, ani zvysit hlas, ani zakaz, ani vyhrazka. Ked nieco riesime, tak sa aj rozplace, ze je mi to luto. Ale o minutu uz si spieva a hra sa akoby sa nic nedialo. Nic s nim nevie pohnut. Pravidelne zabuda flase, ciapky, straca zosity a podobne. Ja uz si pripadam ako na psychiatrii. Neviem co robit. Mate niekto podobne skusenosti? V kolektive je velmi oblubeny. Je dobry a mily. Aj doma sa sprava fajn, z casu na cas odvrkne, ale inak nie je s nim ziaden iny problem. Dakujem.
@mishellitta úprimne, išla by som za učiteľkou a opýtala sa jej, nech teda navrhne nejake tituly.
Tých 20 knih pocujem uz druhykrat a to híkala nad tym aj nasa pani uci zo skolky, pretoze mala dceru tretiacku. Vnima to teda viac rodicov.
Lenze deti, ktore maju kruzky cize zaujmy okrem citania INÉ no kedy to maju stihat ?
Ved vikend je aj o oddychu a rodine.
Mna by vasa ucitelka neznasala….
Mimochodom. To ze sa ti syn hra, nie je vobec zle.
Mne sa syn prestal hravat uz v prvom rocniku. Teraz sa obcas vracia.
Napada mi taka vec, ze presunut zodpovednost na neho. Stylom mozes sa hrat, a ked sa dohras budes pisat. Vysvetlovat do aleluja. Ze proste je cas na hru a je cas na pisanie a citanie. Takto sme mi minule pisali ulohu medzi 19:30 a 20:00 hod len to si uz chudak stale ukladal hlavku od unavy.
Ja len doplnim ze 20 knih? to sa mi nechce verit. Mam tiez tretiaka. Dostali ste aj citatelsky denník? My tam mame tusim na 5 - 6 knih miesto. Ma napisat autora, dielo, obsah.... Na cely rok. Cize v priemere 1,5 az 2 mesiace na jednu knihu samozrejme popri inych milion povinnostiach do skoly. 20 knih je uplne absurdne vsak to ma 2 knihy na jeden mesiac.
@bluka2 ano, ja som tu nasobilku vzdala. Dala som za ulohu nasim a ty ju za tijden vicvicili a za dalsim 2 tyzdne totalne nabiflovali aj dělenie, aj delenie so zvyskom. Kedze sme menili skolu, mala som strach, ze bude ma Lücken. Nakonie to tak super vypalilo, ze jej novi spoluziaci jej v nasobilke neciahaju ani po clenky. Su veci, ktore je najlahsie sa nabiflovat a nie je problem. Ucitelka skoro odpadla, ked jej nasa vynasobila 4ciferne cislo 4 cifernym cislo na tabulu. A moja mala drzana len vraj ofi prevratila a povedala, ze aks problem, "starka jej villa Das kleine Einmaleins lievikom do hlavy". Ucha vraj musela vyjet z triády sa vyrehotat (referovala mi to na Elternabend sama ucitelka). Ale inak je copana uplne "mimo". Keby im ucitelky zakazdym nepisali na tabulu, co maju na DE aby si odpisali do Hausaufgabenheft, tak asi si sama nepoznaci nic. Vie sice co maju, ale kde a precne co, to uz je ina story.
@veroniq85 Zalezi ale aj ake hrube a obsahovo tazke tie knihy su. My sme v DE a deti MUSIA povinne denne citat minimalne 10 minut (nahlas). CO u niekoho su dve strany a u nikoho ako napr. u mojej copani, pol knihy. Citat mohu ale to, co sa im paci. Na ZS rovine titanie nemaju, rozumej amo na SK citatelsky dennik. My tu mame Antolin, taky program na litanie. Musia precitat knihu a potom ju v tom online programe najst, odpovedat na otazky k tej danej knihe. Podla toho učitelka vie, ci dieta knuihu naozaj cítalo a hlavne ci aj s porozumenim a zapamätalo si, co citalo. Su tam aj cudzijazicne knihy, takže moja cita aj v angöline, co tesi velmi jej anglictinarku. Od zaciatku roka, co je u nas teraz 4ty tyzden, uz porecitala 3 anklicke a 2 nemecke take tensie a 2 nemecke ca. 100 stranove a jednu Německu tiez taku hrubsiu ale ta znal nie je v Antolin, take nema body. Ale to nevada, hlavna ves, ze cita.
@mishellitta akoby si opisovala môjho syna.. Už je piatak. V 2 ročníku mu diagnostikovali dyslexiu a dysgrafiu. Avšak snaží sa a výsledky sú celkom fajn... Až na diktáty zo SJ.
@mishellitta hat je v tom veku ale aj neskor dolezite. Tak isto ako ine hobby. Toto dokonca zdoraznuju aj nase ucitelky. Len treba timemanagement. Treba sa s dietatom dohodnut, spisat nejaky zoznam casovy a casom to pojde aj same. Ak samozrejme je dieta zdrave. Ked su tam nejake vychylky, tak to treba riesit inak. Ono ja vidim velmi kriticky druzinu. Moja dcera bola 2 roky v Montessori. Celodenna skola, "chaos" na entu, chodila domov o 4tej uplne zmagorena, unavena, stazovala sa na hluk. Neznasa cely celucky den okolo seba tolko ludi. Ak ked uz doma ziadne ulohy robit nemusela, bol jej ten cas doma v klude velmi kratky. Terat zacala chodit do normalnej skoly, domov chodi hned na obed po vyucovani, naje sa, urobi ulohy a za chodinu nema co robit. A uz ma cas na hranie, chodi na husle, cize este cvici, plava, jazdi na koni. Uplne ako vymenena je. Jasne, ze prve dva tyzdne sme mali problemy, nevedela si najst system, tiez sa chcela hrat, ja som sice doma ale po jej prichode zo skoly musism este minimalne jednu hodinu do Homeoffice, kde sa tiez musism sustredit a mat v dome klud. Ale uz to teraz celkom fajn funguje (ak si samozrejme zase nezabudne nejaku knihu v skole grrrrr).
@zafir01 Neries diktat. Ked vsetko ine funguje, jednoducho neries. Ako priklad ti dam mojho brata. Diktaty a celkovo pravopis hroza a vystudoval ing. Feiku v KE a master v DE v nemcine a dr. v DE v anglictine. Zaujimave, ze jeho materinsky jazyk pismom jedna hroza ale nemcina a anglina super. Moj muz je kapacita vo svojom odbore, dva univerzitne tituly a ako rodeny Němec dava dolezite dokumenty v nemcine opravovat mne. A to ani jeden nemaju nijaku poruchu. Diktaty neries a ostatne, kde ma viac casu na kontrolu a opravu chyb, tam nech si dava väcsi pozor. A je to
Autorka, netreba sa s nim hodiny ucit, urobte si plan, uz nie je prvacik,stanov mu cas dokoncit toto cvicenie za 15minut, toto za 30minut a dost (cas vidis, podla seba, kolko ti trva nieco prepisat/vyratat, tak mu pridaj k tomu dajme tomu raz tolko casu a ked sa nauci takto pracovat, aj sam si to skrati), nech sa ide hrat, a nech si napr. hodinu cita miesto toho "pisania". A tym ho aj motivuj, naucis sa, sustred sa a pojdes sa hrat. Sadni si k nemu a sleduj, podla mna bued mat problem s pozornostou/sustredenim, nevie sa "nakopnut" sustredit sa a dokoncit ulohu, ci pise skaredo alebo krasopisom neries (moja dcera s tym bojuje roky, naucime ju vsetko, nie je to problem, pise tiez ako kocur, proste nie je to jej priorita). Rusive vplyvy zrusit. U nas sa osvedcilo ucit sa v kuchyni, sadne za stol a pise. Kedsom ju nechala v izbe ak neodisla sa hrat, skoncila pozeranim z okna a hranim sa s perom (napriklad). AK nedokoncila nacas tu ulohu a dobre, tak znova a dalsia navyse... a ona postupne sa to etda naucila (len my sme na problem, neskoro prisli, mozno keby som na problem prisla v 1-2-3rocniku, nevrieskala by som doma cely 5rocnik :D) Na diktaty je dobra metoda,, kazde slovo kde je chyba napisat 5-10x :D ale nech ti aj zopakuje kde je chyba a preco, ze tomu naozaj porozumel. Mozno si to skor zapamata. Moja ked sa sustredi diktaty pise dobre, ked tak max 2ku mala. Ale ked len tak pise rychlo nieco, tak to je sem tam naozaj divoke :D ale ked jej to dam precitat, ze prosim ta to co si tuto popisala, tak si chyby najde. Ja napr ak rodicia nemaju problem so skolackym ucivom, nevidim dovod na doucovania. Doucovanie treba ked dieta nerozumie predmetu, rodic ho nevie, nevie ho vysvetlit. prvy stupen na co... a hlavne ak vam to ide do penazi, prvy stupen je o nasobilke, vybranych slovach, pisanie, citanie a par drobnosti zo sj...
@mila19 vies kedy deti stihaju citat? vecer, alebo napr. nepozeraju telku/nehraju sa s mt atd.. co ti robi dieta napr. po 19tej? Ale fakt je, v rodinach kde sa necita, pride ten pocet ze 20knih vela. Ale v takej, kde sa cita je to nic.. moja od prveho rocnika je v kniznici, od kedy vie citat si knihy poziciavala. Tie skolacke knihy precita za max par vecerov. 20knih... to pre nu bolo nic. je to uplne rovnake ako pre dospelych a teda ani co sa stretavame s rodicmi ani od ucitelky som nepocula ze by bol problem a bolo by to vela. NIekto necita vobec, niekto jednu knihu za rok, iny za par dni... detske knihy su mensie, kratsie... napr harry potter, isiel u nas co kniha to 3dni, max..dcera ich precitala celu seriu asi aj 3x. V kazdom pripade, kazdy clovek je iny, niekto rad cita a iny nie. Preto napr. to citanie u nas nebolo "povinne" v takomto rozsahu.
U nas citatelkse denniky sa vobec nepisali, prezentovali tie knihy / resp sa o nich rozpravali v triede, triedna im davala za kazdu nalepku, najlepsi citatelia za pol rok vzdy dostal odmenu.
@mishellitta U nás je to podobné, možno trošku lepšie. Syn 8.r, neskutočne pomalý, zasnívaný, testy nedokončené, veľmi ho stresuje práca pod tlakom, preto má zlé známky. Pritom to vie. Toto ma najviac hnevá, že tie známky neodzrkadľujú jeho vedomosti a nikto na to neberie ohľad. On doma plače, že sa bojí, že prepadne, nefláka, práveže chytá úzkosti a strachy. Snažíme sa ho podporovať, ale dosť si pohoršil známky a je z toho paf. Doteraz bol takmer čistý jednotkár. Ale zatiaľ sa prikláňam k tomu, že je to "len" povaha. Ak vám špec. pedagogička povedala, že ok, tak snáď to tiež bude len povaha. Možno ho zoberte k psychologičke ešte. Ja som zvolila vyčkávaciu taktiku, ešte je len zač. šk. roka. Je mi smutno z toho, že školstvo sa nikde nepohlo. Vynikajú iba tí, ktorí sú "tabuľkoví, bezproblémoví". Ja som to mala u muža aj u brata. Na ZŠ 3-ky, preto išli na učilištia a nakoniec obaja vyštudovali náročné technické VŠ. Ale len preto, že boli pomalí a premýšľaví, boli pokladaní za slabých žiakov.
Neviem teda "diagnostikovať", možno ani nie poradiť, len na porovnanie. Mám tiež 9-ročného tretiaka. Šikovný, v triede v podstate najlepší. ALE ... prídeme domov zo školy a kýýým ho naženiem prezliecť sa, napísať úlohy, naučiť sa učivo ... na všetko má čas, všetko mu trvá. Vlastivedu/prírodovedu sa učíme spolu, relatívne mu to doslova vtĺkam do hlavy - sedím pri ňom, čítam mu to, vysvetlujem, prerozprávavam tak aby sa mu to čo najlahšie vtrepalo do hlavy, zatiaľ čo on sedí, pozerá do okna, ked ho ohriaknem tak sa začne hrať s niečím čo je na stole, ked ho ohriaknem položí to ale začne sa hrať s prstami na nohách ... takže ja naučená, on pagáče. Síce umorená (keďže chodím do práce a máme ešte doma 3-ročného neposedu) ale predsa sa mi to vždy podarí natĺcť mu to do hlavy, síce nie hneď ale v noci sa mu to akoby usadí/uleží a na druhý deň to väčšinou vie na 1. A tie klasické dennodenné návyky detto - 10x upozornovať aby sa prezliekol, umyl si ruky, umyl si zuby, osprchoval sa, nachystal si tašku do školy ... Domáce úlohy, keby sme nemali na FB skupinku mamičiek našej triedy, tak o polovici možno ani neviem. No a ako čítam tu príspevky, zdá sa že to neni ojedinelé
@moonlighting u nas napodobne. mam tretiacku a trojrocnu. Ale ja som urobila zkratky proces. Ja uz nepredcitavam, nevysvetlujem. Musi si ulohu precotta sama. ked nerozumie hned, aj 2-3 krat. Tym som jej urobila lepsiu sluzbu. V skole na teste tiez jej nik nepredcitava a nevysvetluje. Zatial, vdaka bohu, vzdy rozumela ale ked nahodou nieco nerozumie, tak jasne, to jej vysvetlim. Ale inak nic. Ono tiedeti musia citat s porozuenim. A to sa treba naucit. To hranie okolo, to je asi u vsetkych deti tak. My sme urobili plan, do 3tej musis mat vsetko urobene (pride domov o jednej). Obed, ulohy, cvicit na huslia a 10 min nahals citat. To su veci, ktore musi robit kazdy den. My sme napr. vobec nezaviedli to "slovenske" prezliekanie sa. Kedze po tej tretej casto este nieco ma (kone, husle, plavanie), to aj tak nema vyznam. Plus o tretej musism ist po malu do skolky a obcas zbehne so mnou. Inak aj my mame triednu Whatsapp skupinu. Je to fakt super. Kazdu chvíli nejake to dieta nešiko v skole zabudne, tak takto si pomahame.
U nás je to to isté. Ešte horšie, že staršie deti také nie sú. Su úplne samostatne. O to je mi horsie sa s ním učiť, keďže som zvyknutá na určitý štandard. Tiez sme si prešli diagnostikami. A že všetko ok. On si niekedy aj zabudne tasku do.skoly. Ja som si všimla, že nanho strašne zle vplyva technika - tv, hranie hry na mobile...on si potom žije akoby svoj svet. Že veľmi potom nevníma realitu. A druhá vec, je proste slabší. Nebude jednotkár. To som velmi ja dlho prijímala. Ale zase, treba hľadať silné stránky. On je veľmi dobrý v matematike, informatike a športe. On mal.na vysvedčení samé 1 a jednu 3 zo sjl. Proste, treba dieta prijať také ake je.
@hipuska Kolko ma rokov? Ked na neho multimedia zle vplyva, tak to uplne zatrhni. Moja je tretiacka a mobil napr. vobec nema a ani ho nepotrebuje. TV trosku vecer pred vecerou, ak vobec stihneme. PC alebo nejake podobne hry ani nemame. Pocitac samozrejme mame ale ziadne hry a ani si to nepyta. Playstation & Co. u nas doma nenajdes.
Náš syn má od prvého roka tiež problémy s učením. Nebol na diagnostike lebo som nechcela lebo je ten typ dieťaťa žeby to podvedome hneď zneužil ale videla to učiteľka aj ja a sme sa dosť aj namakali.
Keď bol prvák a nešlo mu písanie tak mu to stále ospravedlňovali že vidia že mu to nejde a robili mu úľavy v písaní a zlľahčovali to, tak sa vlastne prestal snažiť.
V druhom ročníku som sa naštavala a odsedela si s ním písanie doma. Nie typu že tu máš píš do nemoty, ale vzali sme to odznova a vysvetľovali si každé jedno písmenko ako písať kedy zatáčať a písmo sa mega zlepšilo že učiteľka sama ostala prekvapená.
Zabúdanie vecí - ako prvy bod nemáme dosky a v nich mix zošitov a kníh ale máme plastové obálky, každá obálka 1 predmet, tým pádom vytiahne cez hodinu vždy len potrebnú obálku a aj ju potom zbalí. Takže zrazu už veci nezabúdal ani v škole ani doma.
Doma si vždy tašku kontrolujeme spolu.
Domáce úlohy - asistujeme. Ak vidím že úlohe nerozumie tak ho nenechám to robiť samého lebo načo trápiť sa keď nerozumie, proste vysvetľujeme, nikdy nerobím úlohu za neho ale dávam doplňujúce otázky aby na to prišiel, prípadne matiku vysvetľujem na číslach iných ako v domácej, keď pochopí podstatu ide rátať.
Niekedy sú dni kedy ide cez plač ale to bolo skôr problém v druháku kedy mal obdobie že si zafixoval že trojka nie je zlá známka a preto sa netreba zlepšovať. Lebo mu všetci naokolo vraveli že trojka nevadí. No nevadí ale vadí ak si povie že mi to stačí a preto sa učiť nemusím.
Slovenský jazyk - máme olepené steny s vecami čo má vedieť. V kuchyni každé ráno ako sedí oproti sebe mal nalepené papiere s mäkkými a tvrdými spoluhláskami, v detskej izbe má vypísané výnimky, slová s y po L. A vždy ako si podvedome niečo prečíta tak sa mu to fixuje v hlave.
V diktáte keď píšeme sa zastavujeme pri každom I Y a pýtame sa nahlas aké tam má byť IY. Napríklad. Janko je v kuchyni. Napíše "Janko je" a potom ideme na to KU - CHY - aké i bude v slabike CHY? Popremýšľa ahaaa tvrdá spoluhláska tak da Y a ideme ďalej NI (ahaaa vyslovujeme mäkko dáme I a ešte je to di ti ni li tak bez mäkčeňa). A takto trénujeme diktáty. Nenapíše veľa viet doma ale učí sa premýšľať nad nimi a dosť to pomohlo. v škole má teraz v diktáte oveľa mene chýb lebo už to používa aj tam sám pre seba.
Pomáha nám robiť myšlienkove mapy.
Počas učenia nedovolíme hračky v dosahu lebo rozptyľujú. Ak si urobí celú úlohu má prestávku 5 max 10 minút aby sa nerozohral.
Cez týždeň žiadna telka lebo vždy bol stres nestihnem pozerať lebo sa musím učíť. Tak už nestresuje zvykol si.
Prírodovedu a Vlastivedu sa učíme vždy spolu, prečíta mi nahlas čo sa majú naučiť a potom postupne sa o tom rozprávame a berieme to skôr ako rozhovor o niečom zaujímavom. Nikdy to nevie naspamäť ale vie podstatu vysvetliť vlastnými slovami,
@mishellitta poznám to dôverne. Nepomohlo nič, len vydržať. Dieťa dozreje a zlepší sa to.
Dovtedy len povzbudzovať a vysvetľovať. Každé ráno som ho stíska a vravela som, že mu držím palce. A skúšala som ho aj v 9. triede.... Ale tam už to bolo celkom ok, už si to vedel celkom dobre korigovať sám.
Zákazy v našom prípade nikdy nevideli k zlepšovaniu.
Ahojte, no tak u mna dnes sklamanie....so synom som sa učila biologiu od nedele, okrem utorka každý večer, včera zopakoval, vedel odpovedať na otázky všetky a dnes pípla 4 z biologie....volám mu, a on ,že vôbec nechápal zadaniam....ja som tak smutná a také nervy mám....písala som p.učitelke, či mi môže poslať písomku k nahliadnutiu, lebo akože vážne som zvedavá na tie zadania a na jeho odpovede....
@zuzidr boli to písané zadania? Ani môj nerozumie písaným zadaniam. Ja robím tak, že tie otázky, ktoré ho skúšam, napíšem na PC..a on odpoveda tak, že si tu otázku musí prečítať sám a jej aj porozumieť. Koľko krát sa stáva, že otázku prečíta ale pochopi pod ňou niečo iné a odpoveď dá zlú. Aj keď tu správnu vie
@hipuska @jantato a to nie je trochu zvláštne? Ako vymenite slovo za ine a nerozumeju? Mozno prestať tlačiť a skúšať otazky, ale pýtať sa ho a roznym spôsobom. On sa to naučia podla tych vytlacenych naspamäť a nerozumie tomu asi co sa vobec ucia
Moja nema trpezlivosť na zadania a úlohy, teraz sme iBobor riešili cez vikend a to bola katastrofa. Tie dlhe zadania s 20krokmi, kde co kto... Ja som su to musela nakresliť a ona bola uplne mimo, lebo hry v mobile su tuk tuk ľahšie ako zamyslieť sa, aj chytit pero uz je za veľa, matika deto online test a ona výsledky tipuje
@simca06022011 nenaučia sa to podľa tých naspamäť. Pretože tie otázky nemajú vypracované. Len si ju prečítať a odpovedá svojími slovami. Lebo, keď dieťa skúšam, tiez ho skúšam ústne a skúšam raz. Teda, neopakujem skúšanie donekonečna. Pri tej priprave ide skôr o to, že tu otázku si musí dieťa prečítať samé a samé ju pochopiť.
@hipuska tie otazky si odpovie predsa, z knih ty mu ich napíšeš, naformulujes a odpoved si uz vyhľadá k tomu. Najde odpoved a naučí sa ju. Ťažko sa mi veri ze dieta, kt tomu rozumie, dostane zmenenú otazku a nevie na co sa pýtajú ako bolo opisovane. Ani priklad ma teraz z biologie nenapada... ak to teda ja dobre chapem, este moze byt, ze sa naučí predmet a otazky dostane potom v ramci skúšania.. a odpovie ine. teda samozrejme nie som odborník ale mne to pride zvláštne.
@simca06022011 nepochopila si. Ja píšem, že to je forma skúsania, čiže on si tie odpovede nikde nevyhľadáva. Musí na ne odpovedat. Keď ho skúšas ústne, položis otázku, tiež sa na tú tvoju otázku naučí odpoveď?
@yanni mas pravdu, lebo teraz po 2 dňoch intenzívneho kurzu násobilky je to hneď o inom. Ale to fakt, že sú prázdniny a bola to téma tých dvoch dní, počas normálneho pracovného týždňa by mi toto trvalo omnoho dlhšie...