Učiteľka posiela dcéru domov kvôli všiam
V piatok mi poslala učiteľka domov dceru, že má vsi. Celý víkend sme vycesavali aj keď nebola moc zavsivavena. Robila som naozaj maximum. Ráno sme boli to dat skontrolovať lekárovi. Aj keď lekár hovoril, že bežné nedáva také potvrdenia, že to je na rodičovi aby ospravedlnil. O 3 hodiny volala učiteľka, že stále má vsi. Dcéra hovorila že hneď ako prišla lebo učí poobede jej išla prezerať hlavu. A vraj jej našla 3. Doma som zasa všetko skontrolovala vycesala a nenašla som ani náznak. Ako to máme riešiť ? Bol pre ňu manžel a povedal jej nech teda ukáže kde ich má a začala koktat a vyhovárať sa.
Nie, dieťa po 2 dňoch nepatrí do školy, keď je našli vši... to dá rozum preboha, samozrejme že sme s ňou doma cca týždeň.
Nie, dieťa po 2 dňoch nepatrí do školy, keď je našli vši... to dá rozum preboha, samozrejme že sme s ňou doma cca týždeň.
@anonym_fd995f a tyzden na co ked sa smiem spytat? vsu zabijes hned. hnidy maju inkubacnu dobu 8-10 dni na to tyzden nestaci. takze ten tyzden je vymedzenie casu k comu?
„Ak sa vyskytnú vši v rodine, u dieťaťa a všetkých rodinných príslušníkov je nutné umyť vlasy šampónom proti všiam a hnidám dostupným na trhu presne podľa návodu výrobcu," radí odbor hygieny detí a mládeže a odbor epidemiológie RÚVZ Bratislava.
„Dôležité je aplikovať túto kúru naraz a u všetkých členov rodiny. Po vykonaní dezinsekcie šampónom môže ísť dieťa ďalší deň do kolektívu. K zaisteniu spoľahlivého účinku je potrebné použitie šampónu po 14 dňoch opakovať."
@ketrin1984 to je nezmysel. Vsi prežijú mimo hostiteľa pár hodín, maximálne den
@anonym_65bb59
No na to by som sa nespoliehala.Niektori ludia sa cele tyzdne nevedia zbavit vsi.Takisto tie super perfiš ucinne sampony ako opisuju,ze staci jedna aplikacia a aj hnidy zahynu...Naco sa potom vsetci trapia s niekolko hodinovym vycesavanim hnid,ked staci udajne 1 aplikacia?Je to haved a keby to bolo take lahke a stacilo by si raz umyt hlavu,tak by sa to tolko nesirilo...
Tak ja neviem, ale ani my sme nikdy neboli kvôli tomu doma...teraz majú deti v triede tiež a som sa pýtala, či niekto chýbal. Nikto...všetci chodia ďalej do školy.
U nás na škole bolo pravidlo, kto mal vši do školy nesmel 4 dni. Lebo niektoré mamičky, umyli šampónov vlasy a šup na druhý deň do školy. Preto škola zaviedla pravidlo ...
@anonym_65bb59
No na to by som sa nespoliehala.Niektori ludia sa cele tyzdne nevedia zbavit vsi.Takisto tie super perfiš ucinne sampony ako opisuju,ze staci jedna aplikacia a aj hnidy zahynu...Naco sa potom vsetci trapia s niekolko hodinovym vycesavanim hnid,ked staci udajne 1 aplikacia?Je to haved a keby to bolo take lahke a stacilo by si raz umyt hlavu,tak by sa to tolko nesirilo...
@ketrin1984 pretoze ti to zostane vo vlasoch aj ked je to mrtve. lepi to ako potvora.
a niekto sa mozno toho nemoze zbavit dlho preto lebo neurobi vsetko co ma. nestaci umyt hlavu jednemu. a treba hlavne doma spravit poriadky. ako som pisala vyssie. treba si tie prve dni trochu zamakat a neni sanca aby sa vratili. kto sa ich nevie zbavit robi v niektorom kroku proste chybu. vsi nie su terminatori.
@anonym_autor ľudia sa nezbláznite preboha. My bežne dáme šampón, vyčešeme mŕtvoly a hajde do školy. Čo si myslíte, že hnidy preskáču na iné decko? Alebo tá jednodňová mikrovoška dáva 5m skoky a hneď kladie vajca? Si naštudujte trochu predtým, než začnete dávať rady. Šampónovať a vyčesávať treba samozrejme priebežne, ak zistím, že moje dieťa donieslo vši a takisto dávam oznam triednej, ale určite nenechám 2 týždne decko doma kvôli šibnutej učiteľke alebo rodičom. U nás sú vši v škole plus mínus 5 rokov a môžem sa aj na hlavu postaviť a ušami odrážať, raz tam niekto tie decká neodvšivavuje, takže kontrolujeme aspoň raz za mesiac naše deti a žiaľ z oblohy im do hláv nepadajú. Keď aplikujeme vyššie spomínaný postup, jednak chodí do školy a druhak je do 2-3 týždňov úplne bez vší, žiaľ do 2-3 mesiacov zas prinesie niečo jedno/druhé alebo tretie dieťa. A to žijeme piati v jednej domácnosti, čiže to nie je tak, že tu vši preskakujú 5m vzdialenosti, alebo mimo pokožky prežijú 2 týždne alebo neviem čo si predstavujete aký mor. Ak je jedno dieťa zavšivavené, nedržíme ho v karanténe, len normálne preventívne vyčesávame aj tie ostatné, lebo však hrajú sa kadejako s hlavami pri sebe. Ale do školy chodí, dostane šampón a hajde. A očakávam ten postup od celej triedy, nakoľko moje decko to odniekiaľ donieslo. Taký humbuk by som v škole spravila že až, keby učka moje decko takto ponížila. Ale u nás si to nikto nedovolí, lebo "zdroj" žiaľ neznámy a nonstop dokolečka toto riešime.
Učiteľka obráni zbytok triedy pred všami a je za zlú. Gratulujem. Všetci so všami hor sa do školy.
Ja tiež nerozumiem názorom, že dieťa má zostať doma 2 týždne? Prečo? Načo? Čo by tie dva týždne doma robilo? Po prvom umytí a dezinfekcii domácnosti sa v podstate čaká na to, kým sa vyliahnu zo zabudnutých hníd nové najprv nymfy. Tie nedokážu skákať a prejsť z hlavy na hlavu. Tie sa držia svojej hlavy, cucajú krv a až po týždni dvoch z nich vyrastie dospelá voš, čo kladie ďalšie vajíčka. Preto po prvom umytí treba každých max. 7 dní (ja som robila častejšie) umyť vlasy preventívne šampónom, vycesat. A dieťa môže byť medzitým v škole... Dezinfekcia domácnosti znamená oprať posteľné prádlo, povysávať koberce no aj gauče, kde dieťa mohlo dať hlavu, vyčistiť autosedačky... Moje deti majú viac čiapok, nielen jednu. Tá, ktorú nosilo v čase zistenia vší, šla do prania, do školy bralo čistú. Rovnako všetky mikiny, bundy, oblečenie..
2 týždne doma by mali zmysel, ak by doma nechali deti všetci rodičia, poctivo dezinfikovali a ničili vši. No ak by to robil len jeden, jeho dieťa príde po 2 týždňoch do školy s čistou hlavou a nejaká voš zo spoluziakovej hlavy využije čistý domov 🙂🤦🙈
Takže ste všetky boli s deťmi doma, keď mali vsi dva týždne ?
@anonym_autor si predstav z najstarsou som bola doma tyzden.
Nikto nekaze zostat doma tyzden ani 2. Ale hlava ma byt cista. Ucitelka nema pravo prezerat hlavy detom. Volakedy sa to robilo, dnes uz sa nesmie.
A ja ako ucitelka som to od deti dostala uz viackrat. Teraz ked su v 1 triede uz chodime vsetky v drdoloch. Uz aj cop je malo. Mavame to v cykloch. 2-3 roky klud a potom rok sa toho neda zbavit. Tento rok hned prvy septembrovy tyzden. A posuvaju si to aj medzi triedami.
@anonym_autor a to by vas zabilo nechat ju den dva doma viac aby predsa len to nechytila cela trieda ?
Moje deti našťastie vsi nikdy nemali. Ale ak dieťaťu našli vsi, škola trvala na potvrdení o čistej hlave z odvsivovacej stanice (normálne tu také existuje a je to vysoko vážená štátna organizacia). Netreba tam chodiť dva týždne ako na klavír, vyčistia hlavu na jedno sedenie. Takže sa to zrejme dá.
Najhoršie čo môže byť keď má dieťa vši. Moja dcéra to dostala prvý krát cez leto v tábore, tri týždne nám trvalo zbaviť sa toho. Potom druhý krát to dostala v škole a to od nej dostal aj menší súrodenec 2 ročný. Viete si to predstaviť aké to bolo zlé vycesavat ho, keď ešte nechápe že má sedieť nehybat sa lebo idem vycesavat mu vlasy. A dcéra mala vlasy až po zadok, nedala som ju ostrihať, tak sme sa natrápili s vycesavanim. Do školy chodila normálne ale každý deň som ju vycesavala. A do toho všetko oprať vydezinfikovať. Syn keď zaspaval musel spať sám, normálne som mu videla na posteli ako išla voš. Hrozné niečo.
Najhoršie čo môže byť keď má dieťa vši. Moja dcéra to dostala prvý krát cez leto v tábore, tri týždne nám trvalo zbaviť sa toho. Potom druhý krát to dostala v škole a to od nej dostal aj menší súrodenec 2 ročný. Viete si to predstaviť aké to bolo zlé vycesavat ho, keď ešte nechápe že má sedieť nehybat sa lebo idem vycesavat mu vlasy. A dcéra mala vlasy až po zadok, nedala som ju ostrihať, tak sme sa natrápili s vycesavanim. Do školy chodila normálne ale každý deň som ju vycesavala. A do toho všetko oprať vydezinfikovať. Syn keď zaspaval musel spať sám, normálne som mu videla na posteli ako išla voš. Hrozné niečo.
@anonym_39cdc0 toho sa desim aj ja. Dcerka ma vlasy do pol zadku a farbu ze hnidy vidno nebude..uz man skusenost z prveho rocnika doniesla najstarsie pred 20 timi rokmi. Bol to des. Sedela vo vani a ja len cesala a cesala a prala a prala..a hnidy nezabilo nic. Zehlicky na vlasy tiez este neboli
@ewwe a preco nie? Moj bol doma piatok a vikend a v pondelok normalne do skoly. Ved specialny sampon a hreben na vsi a tam sa zachytia aj hnidy. Ale chlapcom je lahsie skontrolovat vlasy, to je pravda.
@euka210 ono na dlhych vlasoch je to tazko. A este ked je farba vlasov taka ze hnidy nevidno.
@anonym_65bb59
@ketrin1984 nevedia sa zbavit preto, lebo umyjú nejakým prípravkom a myslia, že tým je to vybavené. Treba po umytí vyčesať všetky hnidy, denne komtrolovať, lebo je takmer zázrak na jeden krát žiadnu neprehliadnuť. A zároveň kontrolovať hlavu všetkým členom domácnosti.
„Ak sa vyskytnú vši v rodine, u dieťaťa a všetkých rodinných príslušníkov je nutné umyť vlasy šampónom proti všiam a hnidám dostupným na trhu presne podľa návodu výrobcu," radí odbor hygieny detí a mládeže a odbor epidemiológie RÚVZ Bratislava.
„Dôležité je aplikovať túto kúru naraz a u všetkých členov rodiny. Po vykonaní dezinsekcie šampónom môže ísť dieťa ďalší deň do kolektívu. K zaisteniu spoľahlivého účinku je potrebné použitie šampónu po 14 dňoch opakovať."
@mandzula u nás veru idú deti hneď na druhy den do skolky
U nás, keď deti mali, tak sa poriadne umyli šampiónmi proti vsiam - 2 rôzne druhy, vycesalo a išli do školy. Ďalšie dni sa prečesávalo a ešte 3-4 týždne som umývala 2x do týždňa týmto šampononom. Za mňa je to ok - horšie je, keď to polka rodičov ignoruje, neprečíta sa si, atd to sa točí dookola. Kebyže sa deťom umyjú a riešia vlasy naraz, tak sa to urcite efektívnejšie podarí rýchlo odstrániť… Dieťa som nedržala doma nikdy týždeň ani dva, ale aj u nás v tridde boli také extrémy….
@anonym_autor Čo má čo tvoje dieťa chodiť so všami do školy ? Kde je ohľaduplnosť voči iným žiakom ?
@anonym_autor no tak u nás sa z toho veľká veda teda nerobí....ale my sme na kraji na sveta....😀 Keď ma nejake decko vsi, učiteľka dá oznam, každá matka poriadne vyrajbe vlasy tomu svojmu a vybavené. Nepamätám si za celé roky že by niekto u nás nešiel do školy lebo ma vsi. Väčšinou ich aj tak mala vždy celá trieda a do dvoch troch týždňov to zmizlo všetkým . Stačilo vymyt šampónom a vycesat.
@anonym_fd995f nuž ja som vši chytila od dcery a doma dom.veru týžden nebola 🙈 Neviem čo by mi povedala dr.keby jej poviem aby ma vypísala kvôli všiam na PN 🤭
Mňa prekvapuje, že učiteľka pozerá vlasy. To sa už snáď 20 rokov ani nerobí.. u staršej boli v škole raz vši, doniesla ich. Veľmi dlho sme mali o zábavu postarané, snáď tri mesiace trvalo kým to zmizlo. Stále ich nosila domov zo školy. Tak prvá cesta, hneď ako prišla, bola do kúpeľne a umyť vlasy šampónom na vši. Mladší ich má v škôlke, škole každý rok. Ani raz ich neodniesol. Keď dajú oznam, riadne umyjem šampónom na vši a zatiaľ nič. Zrejme je to i ako kontakté je dieťa, ak sa združujú, hlávky pri sebe, prejdú hneď.
@anonym_c47bb3 ale ona bola doma a riešili sme to celý víkend naozaj intenzívne neviem čo tu rozprávaš, že som chcela nakaziť iné deti. Keby som vedela a videla, že ich stále ma tak ju nedám určite.
@anonym_autor vši sú infekčné ochorenie. Vola sa to pedikulóza. Takže áno, z kolektívu musí byt vylúčená a pri návrate mať potvrdenie lekára o bezinfekcnosti. A prepáč, ale “nebola nejak extra zavsivena” je snáď napísané nedopatrením…. V detských kolektívoch sa vsi šíria, hlavne pre tych, nie úplne zavsivenych…
@anonym_autor treba posielať, hneď čo najskôr už už už. Potom je zavšivavená celá trieda pól roka
@anonym_autor vši sú infekčné ochorenie. Vola sa to pedikulóza. Takže áno, z kolektívu musí byt vylúčená a pri návrate mať potvrdenie lekára o bezinfekcnosti. A prepáč, ale “nebola nejak extra zavsivena” je snáď napísané nedopatrením…. V detských kolektívoch sa vsi šíria, hlavne pre tych, nie úplne zavsivenych…
@palicka citas s porozumenim? precitaj si to este raz. nebola moc zavsivena pise na zaciatku. umyli vycesali cez vikend do skoly sla bez vsi dokonca to mali potvrdene od dr. nerob paniku.citaj pomaly

Otazka teraz je: kolko dni ste boli s detmi doma, ked mali vsi? Ja si pamatam, ze spoluziacka ostala doma tak 4 dni az tyzden. Len to uz bola vacsia, tak mohla byt doma aj sama.