Učiteľky si svojvolľne menia osnovy učiva
Ahojte všetci, mám doma asi ako viacery 1 a všetko bolo poriadku 1 týždeň. Aj pečiatky dostal za d. U....
Podstata vcera na rodičovskom som sa dozvedela 3 učiteľky 1 ročníka slapu na deti v tom zmysle píšu vety zatial 2 slovné a nie vlnky, čiarky...
A slabikarove ulohy čítať, číta 2 ulohy kde je dokopy aj 10 viet. A d. U nam trvá 2h on strajkujr amoky zlosti. Dcera ma 5r je nervozna nikto sa jen nevenuje a potom steka aj ona.
A to len toto vsetko robia že je korona. Moje dieťa ma bezbtak pro lem ze sa mu horsie píše. Ucitelka buzeruje ako roztahuje na cely riadok adt a ja nechapem a chytam sa za hlavu načo po mne chce zosity na patminutovky ked to dieta horko tazko spocita 5+2 a nie na cas. Soms hlavneho mesta a pteto totou cestou prosim aj ostatne mamicky co robia ich deticky nech sa viem. Ohlasit. Lebo toto sa mi zda neunorny tlak na to dieta ktore nevladze robit ulohy a plus k tomu minimalne 1h kazdy den citat celu stranu.
Po opakovanom prečítaní celého výlevu odporúčam návrat do 1.ročníka ZŠ spolu s dieťaťom.
@celiaticka ake ciarky vlnky a citanie? ak je 1.rocnik nemoze poznat pismena a cita sa az v januari, ak je 2.rocnik citat uz davno ma vediet aj pisat?
@heleninamama Ja som až tak "priamo" nechcela...Ale je jasné, že /ak/ mama má problém...
@celiaticka Ty si si naštudovala školský vzdelávaco program? Alebo štátny? Nikde sa nepíše, že deti nutne musia písať čiarky a vlnky ako za socializmu. Mnoho rodičov to má v 1.ročníku ťažké. A niektorí až po deviatku.
Doba je tazka, ale myslim, ze kazdy robi co vie, zvlast ucitelky myslim ze rychl rychlo chcu v skole prejst, mozno aj preskakuju "nepodstatne " veci, pokial su v skole. nik nevie, ci zajtra nezatvoria skolu a ucit sa bude zas online.... treba to vsetko vydrzat s trpezlivostou rodica, dieta nejak pozitivne podporit a ak je nejaky konkretny problem, treba osobne riesit s ucitelom. pekny den zelam
Ja celkovo nechápem, ak je prvák, nehnevaj sa ale pochybujem.o tom že čítajú veď po mesiaci v škole vedia možno tak 2 písmená. Jednoducho tomu neverím
A ak je druhak, tak to je aj môj. Áno úloh mávame veľa, no veď z sme si zvykli.
v októbri prváci čítajú??? zázrak
ja mam prvaka ale nie v hlavnom meste.
Zatial robime ciarocky, vlnovky, lastovicky, cisla mali tusim na pisanie 1, 2 ,3 a pismena tlacene A, E, I, O, U, S, M, V, L ale len velke.
Idu presne podla slabikara.
Citaju max slabiky MA, VA, LE, SE, VO atd.
z matiky neviem presne kde su lebo ulohy domov nenosi. max niekedy nieco zo slabikara a pisanie lebo mu to ide kusok tazsie ale pomaly sa zlepsuje
😕 ja mam prvaka a vsetko v poriadku. Vlnky, pismeno S, M, A ... vcera prisiel nadseny ze S a A spravi SA ... Mam prvaka v Prahe v centre mesta, a nevidim dovod preco by to mal mat inak ako deti z inych krajov 🤷♀️ Vsetko fici ako ma. Peciatky, razitka, uvolnovanie ruky. Pani ucitelka ma deti v triede 30 - pretoze museli prijat nadstav, takze ma super blbe podmienky na ucenie - ale zvlada to super. A deti su velmi spokojne.
Ako mozu prvaci pisat vety? v septembri? Slabikar ako citaju? ved my sme mali slabikar hadam cely obrazkovy a iba sa doplnalo sem tam nieco, rozpravalo.. Viem si predstavit, ze ak nepisu ciarky a pod, tak ich pomaly ucia pisat pismenka hned.. mozno aj jedno za tyzden. Ale nie vety...
Nie je problem skor to, ze syn zúri? A nemas na to nervy a cas? Lebo je jasne, ze ked sa mu nechce dve ulohy z citanky urobit a vyzuruje, tak mu to miesto pol hodiny trva dve hodiny... Ak mu nejde pisanie, vlnovky a ciarky, tak mu daj cvicny zosit.. inak da sa to aj za par centov nakupit alebo mu predkreslis ty a nech si ciarkuje a trenuje on. A mozes aj malu 5 rocnu s nim posadit, nech sa hraju na skolu :D Tu nie je co nechapat, nie je co sa vzrusovat nad tym ako sa ucia, urcite nie zle.. len treba to vydrzat a zaklady naucit.
My sme nieco taketo mali, v papierku to aj po jednom predavali
https://www.aitec.sk/produkt/pisanie-pre-1-rocn...
Inak robenie uloh je individualne, uplne podla toho aka je ucitelka. My mame skolu kde su dve triedy a kazda ucitelka uci inak, jedna trieda ulohy ani nema. Druha trieda sedi cely veecr nad knihami. Jedna popredu, druha pozadu ale v tom roku, vsetko stihnu. MOzno kvoli covidu a moznosti, ze budu zatvarat, deti ucia cim skor pismenka (my sme isli prvy rocnik dost rychlo, ciarkovalo sa dost malo, par krat lastovicky pisali a potom isli 2-3 pismena za tyzden, aby cim skor zacali citat.. a potom sa to zmiernilo, ale kopa deti tie pismena uz aj vedela)
Som si myslela že som jediná čo nepochopila na čo sa sťažuje ...pravdepodobne sa sťažuješ na to že prvák nerobí čiarky a vlnky a že ma spočítať 5+2 ... Takže v tom prípade sa sťažuj .mám prvačku akurát sa učia písať a a aj čítať v matematike sa učia 6 ale nepočítajú napr že 3+3 alebo 4+2 ale len spočítať ks jabĺk .predmet a tď
a ostatne deti v triede ucivo zvladaju?
@celiaticka fuha, ťažko sa číta vás príspevok a co chcete, keď nepoužívate čiarky a bodky.
ale inak suhlasim so @simca06022011 . zapoj aj mladsiu do ucenia. moj 5 rocny robi ulohy kazdy den kym starsi potrenuje pismenka. Obaja vedia ze taka telka sa nezapne skor kym ulohy budu hotove.
Uloh domov sice vela prvak nenosi ale dostava odo mna navyse prave na trenovanie rucicky aby sa rozhybala. a plus musi kazdy den trenovat citani cize sa realne ucime cca pol hodiny.
Mladsi ma svoje pracovne zosity podla toho co ho bavi a co potrebuje. Napriklad bavi ho matika tak ma zosit kde uz scitava aj ked je prdskolak. Sice ho nebavi robit ciarky a vlnovky ale ma pracak aj na to aby uvolnil rucicku aj on.
Preboha ženská. Ty si opakuj písanie a čítanie spolu so svojim dieťaťom. Ver mi, potrebuješ to
Inak tvoje deti dopadnú s vedomosťami rovnako ako ty.
@celiaticka preco chodi 5r dieta do 1. rocnika? naco je toto dobre? ved jej nic neujde preboha.... jasne ze nestiha, ked by sa mala este hrat v skolke... 5.r deti pokial niesu nejak specialne nadane nemaju co robit v skole... a tebe tiez neublizi zopakovat si ucivo 1-4 :D mat taku gramatiku sa hanbim niekam prispiet :(
@celiaticka nie, učiteľky si svojvolne nemenia učivo.....záleží na akú školu si dieťa dala, odchýlky medzi školami samozrejme môžu byť ale každá ide podľa svojho konceptu....to dané učivo sa proste v prebrať v učitom časovom rozmedzí preberať musí...a ano sú školy a aj učiteľky ktoré úlohy dávajú a rovnako učiteľky ktoré deťom úlohy nedávajú.....Úloha je na precvičenie si učiva doma a pre prirodzené že väčšina učiteliek prváčikom dáva doma aj čítanie a písanie, čím skôr a viac si to precvičia tým to pre nich bude ľahšie.... píšeš veľmi všeobecne, nepíšeš o akú školu ide len že majú 3učiteľky v prvom ročníku...tvoje dieťa má 3 učiteľky? alebo sú tam 3trvedy prvákov? v podstate je to jedno, pokiaľ zvládajú učivo a úlohy ostatné deti v triede, tak je možné že problém má tvoj syn....Bolo treba sa porozpráva s učiteľkou či syn má problém len doma s úlohami (že nechce, lebo mu to ide pomali) alebo mu to ide slabšie aj v škole oproti spolužiakom...ak ano, návšteva psychológa aby vylúčil diagnózy ako ADHD a dys-ky....ak mu zistí psychológ nejakú diagnózy napr.poruchu pozoznosti alebo napr.dyslexiu - dáva odporučenie ako s dieťaťom pracovať, prípadne má dieťa úľavy pri učení
Ja som si to musela tiež viac krát prečítať aby som tomu porozumela. No je to tak asi sa boja, že sa školy zas proste zavrú tak ich budú teraz drilovať
@celiaticka mne sa najviac aj tak páči veta - vcera na rodičovskom som sa dozvedela... A tak zurim 🤣🤣🤣
Kde si bola celý mesiac, keď si si nevšimla, čo sa tvoj syn v škole učí?
A tiež neverím, že prváci po 3 týždňoch v škole píšu dvojslovne vety a čítajú šlabikár. Ak to tak je, treba to riešiť, je to neúmerne pretazovanie. Ale riešiť to treba inak ako jedovatým písaním na koníka.
Len na to treba mat aj kapacitu 😉
ak sa ti to nezdá, skús sa porozprávať s riaditeľom.... možno že by som mu napísala mail, že ako to vlastne je...
Nám na RZ hneď druhý deň učiteľka povedala že sa majú doma učiť čítať .. prišlo mi to nelogické lebo veď ešte poniektorí ani nepoznajú písmená. Dcéra písanú abecedu vedela citat však nie .. skončil september a uz cita jednoduche vety počíta príklady do 50 a každý deň píšeme diktáty kde jej dávam 3-4 slovné vety. Myslela som že to sa ma učiť v škole ale budiš 🙂 keď bude učiteľka vysvetľovať učivo môže sa venovať viac slabším žiakom

Z príspevku nie je jasné, kde si učiteľky "svojvoľne" menia osnovy. Domnievate sa, že to máte ťažké iba Vy?! Všetci sa musíme prispôsobiť...