Uplakaný prvák na základnej škole
Ahojte,
z nasho syna sa stava triedny placko. Nechapem. V skole sa mu paci, je sikovny, ma tam kopu kamosov so skolky, ...
Napriek tomu akoby kazdy den hladal dovod, preco si poplakat. Bol placko uz aj predtym, ale nie takyto brutalny.... Pravdupovediac, ja som bola podobny pripad, preto by som ho od toho chcela uchranit. Bojim sa, ze sa mu deti budu smiat a on bude plakat este viac a castejsie.... Prehovaranie, vysvetlovanie ani motivacia nepomahaju. Slubi ze nebude plakat, ale aj tak ho to potom zmoze.
Inak je to velky betar a doma je velky a dost neposlusny hrdina. Je spolocensky, deti ma rad.
Ako mu pomoct? Nema niekto osvedcenu fintu na uplakanca ?
Diky!
@3kvetka3 fúha....to znie drsne...to čo je za prístup??? píska po nich na prstoch??? čo je na futbale? Ako môj plače, ale na žiadne takéto veci, pri ktorých by bolo treba zbystriť, sa nesťažuje. Tvrdí, že pani učiteľka je dobrá, že na nich nekričí, nemá žiadny relevantný dôvod, väčšinou spomenie, že sa málo hrajú /doma sa vôbec/. Ale pri tvojom prípade by som asi išla ďalej. Keď nie učiteľka, tak zástupkyňa alebo riaditeľka. Ako písať po deťoch...čo to je? stádo oviec?? ufff
@3kvetka3 ked toto citam, mne az luto pride tych deti... takym pristupom detom ucitelia tu skolu uplne sprznia. pritom studuju vselijake specialne pedogogiky, kredity za vzdelavanie a neviem co vsetko a pristup jak na vojne. 😠
poradit neviem, resp. nechcem pisat, ze hned brat dieta do inej treidy, resp. skoly, nie vzdy je to mozne, ale snad sa snazit o komunikaciu s ucitelkou, popripade- a to nie som zastanca psychologicky za kazdu cenu, prave naopak- ale snad ako jedno z rieseni vyuzit skolsku psychologicku a nejak cez nu..
@3kvetka3 prišlo mi ľúto čo píšeš, ja by som fakt zvážila presun na inú školu, tá učiteľka iná nebude, nepodporí a nemotivuje ho, nedokáže pracovať s deťmi, ktoré potrebujú citlivejší prístup, tvoj malý už je v strese a to bude len horšie. V krajnom prípade sa uzavrie do seba, rezignuje a takýto začiatok v škole je veľmi zlý do budúcnosti. Nenechaj ho trápiť, tu nejde o to že si zvykne, predsa si nebude zvykať na takýto nevhodný prístup. Poznám prípady kedy si proste učiteľka dieťa nesadli a keď dali dieťa inde zrazu bolo všetko fajn a bez problémov. Samozrejme ty ako mamina najlepšie vieš a poznáš svoje dieťa, ale to čo píšeš nie je dobré.
@zelmirka1 Síce len 2 dni je malý v novej škole, ale je to zmena o 180stupňov. Teší sa do školy, je spokojný, z družiny nechce ísť domov 🙂 Véééééľmi sa teším. Aj na to, že môžem túto negatívnu etapu už uzavrieť, a beriem si z toho len ponaučenie. Ďakujem všetkým za rady a pomoc. Pekný deň. 😉
@3kvetka3 Super, že sa malému páči. Niektoré učiteľky sú neomylné a nechcú svoj prístup zmeniť.
Moja už neplač v škole, ale doma. Tiež je pani učiteľka prísna. Zvýhodňuje adoptovanú slečnu a chlapca po operácií očí, ale ostatné deti, ani moja, to nechápu. Deti majú predsa len sebecký prístup, je to pre ne prirodzené. Musia bojovať o svoje miesto v rodine alebo kolektíve.
Keď niekto vyrušuje učiteľka sa oháňa vetou "Dám ti prasa za správanie!". Pritom tá naša je špeciálny pedagóg na škole. Emka je zo školy znechutená, nechce si robiť úlohy, zabúda si veci, na škole jej po mesiaci nezáleží. V matematike, kde sa jej darí, nedostávajú pochvaly, čítať ju ešte vôbec nedala a rieši iba písanie, kde sa jej moc nedarí.
@lili777 áno, hneď rýchlo sme aj konali. V piatok pohovor v novej škole, v pondelok bol na skúške v novej škole celý deň, dali sme mu na výber, nech rozhodne, kde chce chodiť do školy a odvtedy je tam. A čo bol problém v pôvodnej škole? Nechcem hádzať vinu len na jeho triednu, ale veľký podiel na tom nesie ona. Žiadna pomoc z jej strany (len by posielala všetky deti k psychológovi), nejaké odľahčenie pre tie deti, však je to pre nich veľká zmena (od adaptácie až po nové povinnosti, na ktoré neboli zvyknuté). Určite bol problém aj v tom, že je to veľká škola, veľa detí v triede, nemal tam žiadneho kamaráta a najhoršie, čo bolo, bolo ubližovanie od jeho spolužiakov. V piatok prišiel s oškretým pásom na bruchu, že niekto na neho skočil. Tak si to ani nechcem predstaviť, čo sa dialo. Nie som z tých, že by som ho hneď brala k lekárke a oháňať sa škole, že pošlem podnet na ministerstvo. Už v piatok som vedela, že tam chodiť nebude. Vidím, že aj teraz má stres, predsa znova nové priestory, kolektív, ale úplne zaberá, že sa ho o škole nič nepýtame (musí si to spracovať v hlave sám) a potom sa sám rozrozpráva, s takým oduševnením, teší sa. A z klubu nechce ísť domov, musíme čakať do pol6tej pred dverami. 😀
neviem či preloženie do inej školy pomôže, ak je taký citlivý tak aj tu sa niečo také nájde, deti majú viac učiteľov a nie s každým si sadne, aj my sme mali prvé dva roky takú učiteľku, že by som ju kopla niekam, nedalo sa s ňou nič riešiť, vždy z toho nakoniec vyšlo, že chyba je na strane môjho dieťaťa, vždy všetko prekrútila... teraz majú v tretej triede niekoho nového a zrazu nie je problém, do školy sa teší
@kofa77 môj bol riešiť veci v starej škole, tak mu nabalili všetky zošity a učebnice, čo mali v škole. Doma pozerám, že jeden zošit slúžil na písomky. Jedna strana A4 najprv čiary, vlnovky...tam opravené červeným perom - 2 chyby/smutný smajlík, ďalšia strana písmená...skoro som odpadla. Nechcem tým znevažovať učiteľov, viem, že to majú ťažké. Taktiež túto našu, ako pedagóg môže byť dobrá, naučí deti. Ale, niečo tam chýba. Nemôže sa k prvákom správať ako k štvrtákom.
@3kvetka3 niekedy treba pocuvat aj instinkt, materinsky, ak mi nieco nesedi, riesim. Ja mam syna, ktory tiez nezapada tzv.priemeru- nemyslim to nejak znevazujuco, ten pojem...ale je iny, ako vacsina deti v jeho veku, nema zaujem sa zdruzovat s nimi a tiez sa nejak ucime fungovat v skole. Ale ucitelka zatial vyzera, ze ok, uvidime, co bude dalej. Ale pravdupovediac, moj instinkt mi nahovara, ze to ruzova zahrada nebude, tak vyckavam este.
@3kvetka3 ja si myslím, že si urobila čo si považovala ako mamina za najlepšie, určite by som ani ja nečakala kým si zvykne, lebo nebol taký bežný stres z nového, to bol plne iný prípad, tá učiteľka sa nezmení a jednoducho to tam vôbec nesadlo. A práve prvá trieda je dosť dôležitá aby sa dieťa na začiatku dobre chytilo a potom sa už vysporiada so všetkým, samozrejme aj neskôr sa stretne s rôznymi učiteľmi aj spolužiakmi, ale to už nebude prvák, to je rozdiel.
Mne napríklad chodí malý do triedy pre nadané deti a s učivom idú veľmi rýchlo a prvý mesiac mali len samé dobré hodnotenia, smailíky, pochvaly a veľmi ich povzbudzovala pani učiteľka a chválila aby mali radosť a motiváciu. Aj "písomka" sa dá urobiť normálne, aby dieťa nebolo hotové. Podľa mňa všetko závisí od pani učiteľky, ak má výborný prístup tak je úplne jedno na akú školu dieťa chodí.
Držím palce nech sa malému v škole darí. 🙂
sama mám veľmi citlivé a empatické dieťa, ale zase v živote sa ešte stretne s veľa "zlými" ľuďmi a nebudete môcť vždy riešiť veci za neho, musí sa zoceliť a naučiť filtrovať niektoré veci
súhlasím so všetkými príspevkami. Ďakujem všetkým, držím palce Vašim drobcom 🙂
@david93 plne s tebou súhlasím, a ver, že ma to trápi. Tento svet je drsnejší ako bol ten náš a s touto jeho povahou to bude mať ťažké. Práve preto chcem ísť za psychologičkou. Ukázať cestu, čo by na neho zabralo, aby bol priebojnejší a vedel sa brániť, a aby nám neodpovedal, tak ako doteraz: "mami, vieš veľmi dobre, že ja taký nie som, že ja to tak nikdy nebudem robiť.."keď som mu xkrát vysvetľovala, že keď sa bráni pred fyzickým útokom, nie je to ubližovanie.. chcela som ho dať na karate, hneď zahlásil, že on nepôjde, pôjde radšej na angličtinu.. ☹ dúfam, že je nejaká cesta napriek tomu, že to má v sebe.
Ja si myslím, že každý máme nejakú povahu a bojovať s tým nemá zmysel, lebo človek ide proti sebe. Keď raz je dieťa citlivé a nepriebojné tak asi z neho nebude dravý a menej citlivý človek. Skôr treba podporiť a vyzdvihnúť to čo je na dieťati dobré a nie hovoriť buď iný, učiť ho sa samozrejme fungovať v dnešnom svete, ale v rámci možností povahy, treba hľadať možnosti správania, ktoré dokáže zvládnuť a vôbec nevadí ak mu rodičia pomôžu veci riešiť, veď to je prirodzené že im pomáhame a tým deti učíme ako si poradiť neskôr samostatne.
Tie prvé čiary, to je asi za trest pre rodičov, alebo čo! Naša učka tam tiež dávala zamračených smajlov. Veď keď to nie je na včelu tak to hodnotiť namusí!
Našťastie to má Emka za sebou. Písmená sú už akosi ľahšie.
Aj naša princezná maľuje kade tade po zošitoch, ale ja som to nepochopila 😀. Tak slečna sa nudííííí.
Poradte. Moj syn nastupil teraz v sept.do skoly. Prve dva tyzdne boli super ale teraz od pondelka kazde rano plac a dnes dokonca volala ucitelka ze ci nemozme prist po neho lebo nechce do druziny. Vecer zaspava s tym ze nechce do skoly lebo mu budeme strasne chybat. Popri tom ho ucitelka chvali ze pracuje super a je sikovny,problem s detmi nema. Aj ked je pravda ze kontakty nadvazuje tazsie ale kamarata si uz nasiel v triede. Neviem co robit. Teraz dokonca chce aj pri mne spat. Mam vydrzat alebo ist k psychologicke. Neviem
@martinka05 ahoj. Presne takehoto prvacika mam teraz doma. Place nam rano a vecer, cez den je vsetko o.k. a stazuje sa na to ze ho boli brusko pritom sme boli pri lekarke. Este cakame na vysledky zo stolice ale davame mu vsetko mozne na bolesti bruska a krce este aj sirupcek na upokojenie a nervozitu no nic nepomaha. Daiu sa bejake taketo testy najsy aj na nete? Ale radsej ist k psychologicke?
@milka1978 ahoj, my sme nakoniec skončili s diagnózou aspergerov syndróm, chodili sme aj ku psychologičke, tiež máme urobené všetky možné vyšetrenia a všetko negatívne nám bolesti bruška ustúpili až po liečbe u psychiatričky.
@katecameron moja dcera je prvacka zo zaciatku sa tesila teraz len place ze chce byt doma somnou ako to riesit
@lienocka54 ja by som sa snažila zistiť čo sa stalo, ak zo začiatku sa to zdalo v poriadku a zrazu plače niečo sa jej muselo stať, či už so spolužiakmi, učiteľkou, v družine, čokoľvek, deti môže rozhodiť zdanlivo maličkosť. Chodila predtým do škôlky? Určite sa opýtaj učiteľky aj vychovávateľky ako ju vnímajú oni, to veľa napovie. Niekedy stačí zistiť dôvod plaču a porozprávať sa, niekedy treba aj zmenu triedy, lebo nesadne učiteľka, prípadne školy, ale to samozrejme až po vyčerpaní všetkých iných možností. Ja si myslím, že prváčik by si mal dokázať zvyknúť a určite by to malo byť bez plaču. Pokiaľ tam nie je zdravotný problém.
@lienocka54 ja neviem ci som ta prava ktora ti vie poradit ale kazdopadne by som sa snazila zistit co sa deje preco place ci sa boji ucitelky alebo spoluziakov?Sleduj vsimaj si vsetko popripade skusit psychologa.Daj jej hlavne cas a trpezlivost
@katecameron dneska rano to iste pred skolou plakala potom ju vzala spoluziackina mama dnu tak neviem co bolo dalej bo som nesla za nou lebo by to bolo este horsie
mamicky prvaaakov akutne potrebujem pomoct, ako ste zvladali zaciatky skoly? bol doma krik a plac? a protest, ze dieta nikam nejde?? 😢
som z toho zufala, ze uz v prvej triede musime nieco taketo riesit, rozpravala som sa o tom s mojou mamkou ta hovorila, ze nemozem ustupit, ze si zvykne na to, ze proste do skoly musi chodit, len mne je luto, ked vidim jak mu slzicky tecu 😢 poradte, pomozte co s tym ak ste sa s tym stretli prosim 🙏

@jarus1 áno je veľmi citlivý, ale nevidím žiadnu podporu zo strany pedagógov. Jeho učiteľka rozdáva poznámky, zlé hodnotenia jedna radosť, takže žiadna motivácia pre nášho. Píska na prstoch, kričí na deti, náš nie je zvyknutý na takéto správanie, takže je v strese, vyslovene, že sa trasie, keď kričí. Potreboval pomôcť s písaním, hlásil sa, ani nebola pri ňom, tak sa rozplakal, lebo keď rozmýšľal, aké je to ťažké napísať, že on to nezvládne, mu prišlo ľúto. Potom bola poznámka v zošite: Dokončiť. Pracoval veľmi pomaly. Mňa skoro porazilo, fakt. Bola som na konzultácii, bohužiaľ, nepochopili sme sa.