V koľkých rokoch ste učenie nechali už len na dieťati?
Mamicky, chcem sa s Vami poradit. V kolkych rokoch ste ucenie nechali uz na dietatku?
Mam 7 rocneho druhacika, no je strasne spomaleny, zamysleny...3 ulohy robime dve hodiny.
Snazim sa aby bol samostatny, najprv mi precita zadanie, potom mi povie vlastnymi slovami co ma robit (vacsinou nechape, musim mu to dlho vysvetlovat), potom urobi prvy priklad, najprv povie vysledok a ked mu ho schvalim, tak ho napise.
Lebo chcem aby mal ulohy v skole urobene dobre, aby nedostal poznamku.
No stale mame s tym problem, ze je pomaly a strasne zabuda.
Svokra mi radi, aby som sa s nim neucila.
Nechala ho sameho robit ulohy, dat mu na to napr. 15 minut na jednu ulohu a ze ked nestihne, ma smolu. A v skole dostane poznamku.
Podla nej mu to pomoze sa naucit samostatnosti a ze nebude taky pomaly.
Podla mna to tak nebude fungovat.
Treba sa ucit s detmi ked tomu nerozumeju, a nie nechat ich tak, napospas...
Co vy na to?
Ake su vase skusenosti?
Dakujem
@mudreocko ak sedíš pri ňom a vysvetľuješ mu každé zadanie, tak on samostatne nepracuje. Nebavíme sa o desiate a obliekaní, ale úlohách, nie? Že je pomalý, asi nezmeníš. Ale nechala by som ho robiť samostatne a potom skontrolovala výsledok. Účelom nie je mať dobrý imidž pred učiteľkou, ale vychovávať dieťa 😉
@mudreocko nech si tie ulohy robi sam a ty skontroluj, ak nechces aby to msuel prepisovat v zosite, tak nech to najskor urobi na papier, alebo domaci cvicny zosit zavedte a potom prepise do zosita do skoly. On sa to musi naucit treningom a nie tak ze budes nad nim stat... ak mu nejaka uloha nejde vymysli mu na ten styl uloh viac inych, a nech robi aj dalsie sam... az kym to neurobii samostatne a spravne. Podla mna nad ulohami sa musi dieta zamysliet, ked mu to bude trvat cele poobedie tak bude... ak sa bude chciet hrat sam bude musiet pridat v tempe. Ak nieco nevie, nech pride a povie co nechape na tom a nie ze diktovat ako to urobit ;) Na jednom priklade, dalsie nech urobi sam.
Dakujem za rady 🙂
Este jedna vec. Ked netrihne, bude v skole mat neuplnu ulohu. Alebo proste za nieco ine dostane poznamku.
Ako mam reagovat?
Ako reagujete vy na poznamky?
Fakt nic nezakazete?
Ani ked nosi poznamky 2x v tyzdni?
Hlavne treba brať školu s rezervou a nie stresom. A treba sa zmieriť s tým, ze nie každý nosí jednotky. Dve hodiny denne učenia na druhaka je vela. A čo volny čas? Mne sa zdá, že tu si viac v strese ako on a jemu zjavne tie poznámky nevadia.
Ja mám tiež pomaleho druhaka. Ďalší syn je prvák a je iný.ten nosí tiež poznámky ale napr.minule sa pobil v škole, sám proti trom chlapcom, ktorí začali. Že nestihol ísť povedať pani učiteľke, lebo ho predbehli a tak dostal poznku on a nikto iní. Tak tu vidím chybu učiteľa nie dieťaťa. Mali dostať poznámky všetci, lebo sa bili 4 ja.
Môj druhak majú strašne prisnu učiteľku, úloh strašne veľa, niekedy aj 3 hodky denne. Samé nezmyselné poučky na spamat. Matiku čo majú, je zle položená a niekedy aj ja musím rozmýšľať čo tým autor myslel. To mu rovno poviem ako to má riešiť ani ho tým neezatazujem. Ďalší problém je písmo. Fakt hrôza. Podľa učiteľky by mal denne viac písať a mal by každý deň zapísať dve strany no ale pre mňa to je nezmyselné. Ja sa nepamätám kedy som niečo pislala ručne. Všetko len na počítači. V rámci jeho možnosti sa pripravuje zodpovedne a to mi stačí. Stále mu vravim, že správny žiak má mať všetky znamky- ešte mu chýba 4 a 5.
Jeho spolužiak si raz zabudol raz zošit a v škole mu uc požičala svoj. Mali tam úlohu a on za ňu dooatal 5 ku a potom sa na Tom strašne zabávali celá trieda že učiteľka si dala 5 ku do svojho zošita
@mudreocko ja som sa vzdy ucila sama..dufam ze moje deti to po mne zdedia :D
v 10r
Necitala som vsetky prispevky, len par prvych... Urcite by som sa na neho nevykaslala a nenechala ho v tom vymachat. Je to stale este male dieta a nemusi si este vediet zadelit cas, prinutit sa sustredit. Kazde dieta je ine, niekomu to ide hned, niekomu to zapne neskor. Ja by som si s nim sadla a porozpravala sa o tejto situacii, povedala mu, ze mu rada s ulohami pomozes, ale nemozte pri nich sediet 2hodiny a on sa na ne nesustredi, opytala sa ho co by mu pomohlo, ci by sa nechcel ucit napr.radsej rano, pripadne nejaky iny system, co mu vadi atd.. Takisto by som zvazila ako sa sustredi v skole, ci mu to ide, ci je tam spokojny... Drzim palce, aby ste nasli cestu. A len aby si vedela, ze existuje taka moznost - mozes ho ucit aj doma a nedavat do skoly (aj ked to je narocne riesenie).
@mudreocko zaleží na tom o ake poznamky ide...ak je to poznamka z lajdactva tak to je u nas zakazany tablet...Ale uz som zažila aj taku poznamku ze ,,hlasil sa, ze vie spievat koledu a nevedel ju spievat,, tak toto mi naozaj žily netrhá...
Mne najviac vadia poznamky ako je lajdáčina, nedisciplinovanost - že ruší na vyučovaní, pripadne stale musi mat ,,,posledne slovo,, a vyjednáva s učitelkou ze, prečo si ma dat v tejto zime vetrovku atd...to sme si uz vysvetlili. Takze to musis tak intuitivne selektovat čo naozaj stojí za povšimnutie.
Ja som bola včera na rodičku a tam sa pár rodičov stazovalo na to ako vela uloh ich deti cez prazdniny mali...poväčšinou baby, ktore su ako slimaci podla mojho syna a ze teda učitelka ma ubrat. Ja som ani nevedela, ze nejake ulohy mame, syn je 4ták a učí sa sám a iste to nie je ziadny genius ...zase som si niektorých rodičov pohnevala lebo ja som povedala, ze si neželám u mojho syna ziadne polavenie, za rok su prijimačky na gymko a polavit??? Ale hlavne ze dievčata musia chodit na tanečné a ine kraviny ale školu nestihaju....akoby kruzky boli dolezitejšie ako škola. Chudatka chodia večer domov a nestihaju...tak nech nemaju tolko kruzkov a budu stihat nie? Na zaver to zabila jedna mamička na materskej, ktora poprosila pani učitelku aby na jarne prazdniny nedavala tolko uloh lebo ona nechce brat na dovolenku vela kufrov.....no nonsens.....fakt mi tej učitelky bolo luto. Najradšej by jej zakazali aj ulohy davat lebo detičky nestihaju kružky...
@mudreocko kazde dietatko je ine a ja vravim, ze v prvom rade sa riad svojimi pocitmi. Druhacik je este dieta, hlavnu napln ich dna by mala tvorit hra. Zial skolsky system ich nezmyselne zatazuje a snazi sa z tej krasnej rozmanitosti vyformovat uniformitu. Mam tiez druhacika, pani ucitelku ma prisnu, ale dobru, ktora chape, ze dieta doma nema sediet nad ulohami dalsie 2-3 hodiny. Ucime sa spolu a ucit sa s nim budem, kym to budem povazovat za nutne. Ked bude treba, tak aj do 7. triedy. Niektore deti sa proste ucia rychlejsie, ked je s nimi rodic alebo nejaka osoba. Diskutuju. Moj je tiez taky. Ked citame, tak sa pyta. Ked cita zadanie, zistujem, ze vyznam niektorych slov nechape. Tak mu to vysvetlim. Inak obcas nerozumiem zadaniu ani ja 🙂 Poznamky nosime aj my - za spravanie, a aj za to, ze nemal ulohu. Ja to prilis neriesim. Popytam sa, co a preco a ci sa tomu vieme v buducnosti vyhnut a hotovo. Kazde dietatko je ine a kazde je preto uzasne a jedinecne. Suhlasim s adelajda2012 ze sa skus porozpravat, vypozorovat kde je asi problem.
@mudreocko ahoj - vcera som videla tvoj prispevok a chcela som reagovat len som nestihala🙂 k nasmu uceniu - ja mam doma 4tacku, DU si robia v druzine, cize o tomto ja nic neviem ... Fakt ale je ze pred pisomkami sa s malou ucim - teda ona sa uci a ja ju preskusam... Realne sa ucime spolu matematiku kedze ta jej neide, ma aj rozne pracovne zosity a robi si z nich priklady ktore mi dava skontrolovat...
Dnes napr. vedie hodinu ( maju taky projekt kde sa deti prestriedavaju ) tak to mi tiez vcera prezentovala ale teda hrala ju s mladsim bratom🙂 akurat som musela pocuvat...
Neviem, mne pride normalne ze rodic sa s dietatom uci to co mu neide a to by mal rodic vediet, ine veci nechavam na malej... Co sa tyka poznamok - nase deti ich nenosia, su priamo potrestane v triede - normalne na surovku do kuta - krpata sa vzdy pochvali kedy stala a zaco - celkom sa mi to paci🙂 ak sa opakuje urcite spravanie dieta dostava zle body, ked ich ma 5 je do skoly volany rodic...
Inak na prazdniny ulohy dostavame minimalne, na druhej strane sa hned po prazdninach pisu testy, takze decka sa aj tak do uciva pozriet musia ...
@mudreocko Ahoj. My máme tiež druháčku a mali sme tento istý problém v prvej triede. Tak v druhej som jej povedala, že už je "veľkáčka" a že sa zvládne pripraviť aj sama. Teraz fungujeme tak, že ona si spraví úlohy, či už v škole v družine, alebo doma, kým prídem z práce (chodím až okolo pol 6, takže má času aj na hranie) a potom to spolu skontrolujeme. Tiež si predčíta, so mnou už len 1x prečíta, ak je to ok, tak s učením väčšinou končí a môže si zbaliť veci a hrať sa ďalej. V deň, keď nemajú úlohy, vezme si pracovné zošity, čo som jej kúpila na doma a robí z tých + spolu píšeme tak 2x do týždňa diktát. Nie dlhý, tak 4 až 5 viet. Takže za mňa ti radím v podstate dosť podobne, ako svokra. Nechaj ho, nech sa naučí sám, daj mu na to určitý čas a až potom sa k nemu pridaj. Sofi z počiatku skúšala, že nespravila nič a počkala na mňa. Ale potom som ju nepustila hrať sa a prízvukovala som jej, že takto jej nezostane čas na nič, len učenie, večerná hygiena a posteľ. Po pár dňoch pochopila a odvtedy fungujeme ako hodinky.
@junova je to samozrejme u každého inak, ja som písala len svoj príbeh a opísala svoje skúsenosti, ja mám len jedného syna, proste som to tak zobrala ako moja mama so mnou a bratom, tiež sa nám venovala, asi som len pokračovala v jej vzore, neriešila som, či syn moju pomoc potrebuje, brala som to aj tak, že sme spolu a že mu pomôžem vypestovať si určité návyky k učeniu, ukážem nejaký vzor ako to robiť. Aj po 5.ročníku som ho napríklad skúšala, keď za mnou s tým prišiel. Teraz ako je na výške, sama za ním chodím a aj pre seba sa zaujímam, čo sa tam učia, aj keď je to pre mňa španielska dedina, samé IT veci, no vidím na ňom, že je rád, že ma to zaujíma, sám mi o tom hovorí, debatuje, ukazuje mi výsledky a podobne, že je to pre neho tiež určitá pochvala, keď ho podporím a v podstate aj obdivujem, že to dokáže, myslím si, že to sedenie pri deťoch a učenie sa s nimi nie je len o tom učení, je to oveľa viac - budovanie vzťahu aj takýmto spôsobom, že pochválim dieťa napríklad už len - " ako pekne píšeš, akú peknú máš úpravu v zošitoch..." , že je to motivácia pre to dieťa učiť sa a zlepšovať ďalej.
Myslím si, že je to veľmi individuálne. S najstaršou som sa niektoré predmety učila ešte aj v 5.-tom ročníku, ale keďže logické myslenie jej chýbalo, nepomohlo ani doučovanie..... O prostrednej som nevedela, že chodí do školy - a to od 1. triedy. Najmladšia toho mala toľko /medzi najstaršou a najmladšou je 7-ročný vekový rozdiel/, že JA som mala jej úloh dosť.... a nároky školy na ňu sa nedali ani na míle porovnať s tou najstaršou....Okrem každodenných úloh, mala vždy do piatka rána z každého predmetu rozcyklostilované úlohy na A 4-ke..., no hrôza...a to bola čistá jednotkárka do 9-teho ročníka. Po ukončení 4-tého ročníka som sa s ňou dohodla, že všetko musí zvládať sama, čo sa aj stalo...., pochopila, že sa jej už toľko nebudem môcť venovať. Od 5-teho do 9-teho ročníka prišla za mnou s úlohou iba jediný krát.
U vášho maličkého treba podľa mňa vylúčiť aj zdravotný problém, keď uvádzate, že je nesústredený a pomalý...., možno časom u neho príde na rad aj integrácia /píšem možno/ ....a malý nebude pod veľkým tlakom...., z toho, čo píšete si myslím, že pomoc pri učení bude potrebovať dlhodobo, Ja by som sa mu určite venovala a veľa ho chválila, za všetko, čo sa u neho pochváliť dá...., musí cítiť, že je cenený a ľúbený....Treba byť pri učení zásadová a naučiť ho systematicky sa učiť, ale nezabúdať na to, že realita od našich predstáv môže byť niekedy na míle vzdialená /to píšem preto, aby sa rodič nevyčerpal a neostal frustrovaný, lebo výchova patrí medzi najťažšie práce pod slnkom/...., napriek tomu sa nevzdávať...Dnes sú na deti kladené zbytočne vysoké nároky a to kratučké obdobie detstva si deti príliš ani neužijú....Prajem vám veľa síl a výdrže a viery v to, že aj keď maličký dnes nie je zrejme študijný typ, vyrastie z neho šikovný mladý muž....
@mudreocko za výsledky v škole naozaj netrestáme, ani neodmeňujeme. Deti od prvej triedy vedia, že sa učia preto, aby vedeli a robia to pre seba. Pochválime samozrejme a úprimne sa tešíme dobrým výsledkom. Je pravda, že poznámky často nenosia. Mladšej dcérke - prváčke kontrolujem úlohy aj veci, ale pripravuje si ich sama. Staršia dcérka - tretiačka už všetko zvláda sama. U teba mám dojem, že vytváraš na seba aj na dieťa veľký tlak. Viac mu dôveruj, nechaj ho urobiť tie úlohy, aj keby mal potom opravovať chyby, nič sa nedeje. To je proces učenia. A podporuj ho v tom, čo mu ide. Nie ako je u nás zvykom - tlačiť dieťa práve do toho, čo mu ide najmenej. Možno by pomohla aj návšteva CPPPaP.
no, posdla toho ako píšeš, ja by somho nechala sameho, ako píšu niektore ženy. Ak ho budeš stale Ty učiť, nikdy sa to nenauči sam. Bude sa spoliehať na to, že to urobi mamka. Aj ja som svojich viedla k tomu, aby boli samostatní. Pomahla som iba v prvom ročniku, prvy polrok, potm dostali čas, za aky to maju urobiť, ak nestihli zisťovali sme kde je chyba. A naučili sa to pekne sami. Si teraz predstav, že ja osm mala po sebe štvrtaka, druhačku a prvaka, učili sa všetci spolu za jedným stolom, kontrolovala som ich ja. A aj ked niekedy niečo bolo zle, tak dostali poznamku, ale počili sa do buducna. najmladši syn sa učil sám od prveho ročnika prakticky, starši len dohliadali, elbo som chodila aj na poobedne. A je znich teraz najsamostatnejši ,ale aj najlepšie sa uči,. Sama uvidiš ,ako to pojde, myslim, že sa svet nezruti, ak dostane 1-2 poznamky, že mal zle urobenu ulohu, alebo niečo zabudol, skor ho to pohne dopredu. Uvidim, ako to bude teraz s najmladšou, kedže su ajine naroky v škole, ako pred par rokmi,.
So staršou som sa učila do polovice druhého ročníka (je veľmi samostatná, šikovná) potom sa už učila - chystala sama, vôbec som ju nekontrolovala, ak niečo nevedela vysvetlila som, prípadne preskúšala. Takto funguje dodnes je štvrtáčka, ak si niečo zabudne neriešim, nechávam to na ňu.
Teraz máme ešte prváčku, jasné s ňou sa treba učiť, ale ak pochopila zadanie úloh, nechám ju samu nech si to vypracuje na konci len skontrolujem. Učí sa tak pol hodinku max. hodinku. Domov si nosia len úlohy, čiže sa nemusí chytať na nasledujúci deň, všetko majú v škole a v taške.
Ťažko radiť pretože je to veľmi individuálne každé dieťa je iné...Áno treba ich viesť k samostatnosti, ale ako malej triedna učiteľka hovorí, s niektorými sa učiť vôbec netreba a niektorých bude treba kontrolovať ešte aj v deviatom ročníku.
Hlavne ako vidim okolo seba, robenie uloh s detmi spociva v tom ze tu ulohu urobi rodic a nie dieta... len aby boli dobre a rychlo hotove.. ale takto sa nenauci to dieta nic, aj ked ten priklad zopakuje napr. a vie ako ho mama urobila ;)
@simca06022011 na jednej strane mas pravdu, ale najhorsie na tom je ze myslim ze kazdy rodic raz strati nervy, ked ma dennodenne sediet s dietatom nad dvomi ulohami niekolko hodin, tak to je ozaj moc, ano treba mat trpezlivost, lenze chapes 🙂
Poznamky nosi povacsine, ze si zabudol ulohu. Ze si zadol nieco priniest.
Raz dostal ze sa pobil (on stale tvrdi, ze to ten druhy zacal, ucitelka tvrdi opak, dokaze kludne klamat do oci, z coho som strssne smutna), dalej raz sotil chlapca na cestu...co je hrozne..
A vcera prisiel domov s 5kou ☹
Jeho prva 5ka..chvala bohu ze to nebolo v ziackej ale v prac.zosite, takze ju asi nebude pocitat.
Pri ulohe napisane, ze: " za 20 minut nestihol opisat 4 kratke vety!!!"
K tomu zase nemal dokoncene zadanie ulohy, tak musel ist na 9.posch ku spoluziacke opisat zadanie( uz treti den po sebe), a este mali napisane vybrane slova po L a mal tam slova co neexistuju a fakt som ani ja nevedela vydefukovat co to moze byt, menila som vynechavala pismenka...nic..ani internet mi nepomohol.
Tak som mu za trest kazala opisat tie vybrane slova ktore sa mal naucit naspamat este raz a pekne do skolskeho zosita ( lebo to mal skarede, obrovske a krive pismena, poskrtane, poprepisovane, same zatvorky)...nech sa mu lepsie uci.
Potom urobil tu domacu co mali.
To uz presli 2 hodiny.
Dala som sa mu najest.
A tak som mu kazala za trest na pisat na papier tie 4 vety co dostal 5ku.
Napisal to 2x ( uz bolo 20.00 trebalo ist spat)... a pod kazde napisal cas pisania:8 minut, cas kontroly : 2 minuty, chyby : 1...takze to napisal celkom rychlo a aj celkom pekne.
Zajtra to ukaze ucitelke.
A pisala mi mail, ze sa nam zajtra zastavit, ze sa musime porozpravat.
Tak uvidim co bude.
Dufam, ze na nieco spolocne prideme.
@mudreocko
Prečo sa učí až o 18? Veď to musí byť už unavený.Ja mám väčšie dieťa a robím úlohy s ním resp.dozeram ako si ich robí nepomáham, ak nie je treba....
Skôr mu treba vysvetliť zadanie.
Podľa mňa na druháka trávite enormne dlhý čas úlohami musí byť unavený znechutený
Podľa mňa buď má nejakú dys....Že nechápe textu, alebo ťažko sa mu píše,alebo je fakt unaveny
Držím palce je to na nervy😫
Úlohy si zapisovať musí to je jeho povinnosť k tomu ho veď
A určite by som ho nenechala sa učiť samého a vôbec nie štýlom ako píšeš co navrhuje svokra
A možno treba zvážiť návštevu psychologicky
Ja mam tretiaka a stale sa s nim musime pripravovat lebo ten zas pre istotu mava zablesky ze raz vie uplne vsetko spravit sam a dam mu to iste dalsi den a nevie s tym ani pohnut ....v skole je nepozorny je aj trosku pomalsi oprosti inym a takisto mu chyba take logicke myslenie miestami hlavne ked ma robit matiku slovne ulohy su des....pisomky vzdy pokasle aj ked doma vsetko vie :( takze u nas to vypada tak ze po skole sadne k uloham a vola ma ked nieco nevie....potom sa zahra a potom sa ucime spolu lebo inac by som ho asi nedonutila....skolu nema rad od sameho zaciatku nuz co hold nemozu byt vsetci jednotkari beriem to tak...
Ja mam doma štvrtačku a tretiaka,s dcerou sa učiť musím a syn ak nevie niečo príde a pýta sa.Nie všetky deti sú samostatne.syn je jednotkár,dcera priemer.ja deti neporovnavam svokrovcinapríklad ano.dcere sa to krivdí ale zase vynika v inom 🙂
My sa so synom tretiakom neučíme od 1. triedy. Úlohy nerobí rád, ale vie, že to treba(lebo to povedala pani učiteľka 🙂) a tak ich urobí. Inak sa neučí. Teda neviem, čo by som sa s ním asi mala učiť. On si všetko pamätá zo školy. Ešte aj prózu na recitáciu sa naučil tak, že si to 5x vypočul a raz prečítal. Viem, že mnohé poviete, že to máme super, ale on nemá zatiaľ žiadne návyky, že by sa mal pravidelne učiť. Som zvedavá, čo bude, keď bude starší a už mu nebude stačiť v škole len počúvať. No a tiež ma zaujíma, kedy ten čas príde 🙂
prvé dva roky, potom som už iba skontrolovala alebo vyskúšala, ak dcéra niečo chcela. Jedine jazyky som ju skúšla celú ZŠ ale my sme aj konverzovali v AJ, takže som to nebrala ako učenie sa s ňou. Slovíčka a frázy sa učila sama, toto bolo niečo na spôsobom jazykovky. Iné predmety sa učila sama.
@eliska13
My sme sa ucili od 16tej...
Len medzi tym aj jedol...potom kazdych 45 minut som mu dala prestavku...isiel cikat a tak...dokopy so vsetkym sme s tym stravili od 16tej do 20.00...4 hodiny hroza! Ale robil si vsetko sam. Vyskusala som to.
Robil si ulohy v obyvacke na stole lebo 3mesacna dcerka spala v detskej izbe.
Ja som ticho sedela na gauci...a cakala kym mi to pride ukazat kazdu jednu vec.
Matiku urobil celkom rychlo a dobre ale to mal len narisovat 3 usecky a pomenovat.
I ak samozrejme ze mu vzdy vsetko vysvetlujem ze to treba a to sa musi...a tak. Ale moje nervy su niekedy v koncoch a vcera som mu dala aj po zadku dost silnu od nervov..a to ho vobec nebijem...vyninocne mu dam po riti jed sa nevie spratat do koze.
Vcera ked opisoval tie vybrane slova...robil chyby v y/i....som mu povedala ze to opisuje, nemoze ss pri tom mylit, ved to vidi co tam je, nech sa sustredi...3 sekundy som nad nim stala a pozerala ako napise dalsie slovo...a napisal "liže" no mna islo porazit...
Dostal riadnu... ☹
Tak mi to bolo potom luto...jak plakal a vzlikal ☹ az som sa rozrevala aj ja ☹
Vychova je tazka.
@mudreocko
Chápem aj u nás sa niekedy plače kvôli škole je mi tých detí ľúto:(
A to tempo bude rok od roka ťažšie tomu ver.Ale on nemôže robiť tak dlho úlohy niekde je chyba veď to by dospelého nebavilo takto sa mu škola znechuti.On už musí byť unavený a demotivovany.Chodí do družiny tam si nerobia úlohy?Ja na tvojom mieste ho vyberiem skôr zo školy nenechám ho v družine a robím úlohy.Do hodiny musíte mať všetko hotové.Jedine, že má dyslexiu dysgrafiu nejakú poruchu učenia a nerozumie tomu

@mudreocko si sa pytala na motivaciu? Nas prvak je pomalsi v skole, nestihal pisat na zaciatku. Dovodom bolo ze vnimal vsetko ostatne, tak sme zaviedli papierik kde kazdy den bola fajka alebo krizik ci stihol vsetko alebo nie, na konci tyzna sme bilancovali. Zacali sme pozitivnymi odmenami, ak bude viac fajociek nez krizikov tak v sobotu bude program aky vyberie, inak vybera sestra, ziaden trest. Stacili nam dva tyzdne a papier sme mohli zrusit