icon

Vozenie cudzieho dieťaťa do a zo školy. Je toto normálne?

Dievčatá dnes sa mi stála "zvláštna" vec.
Viezla som synčeka do škôlky. Už z domu sme išli s plačom. Mala som ho, preto na rukách, keď ma zastavil pred škôlkou (je to spojená MŠ a ZŠ) jeden muž, že si všimol, že sme z jednej obce a mal by na mňa prosbu. On vozí dcéru do školy utorok a štvrtok a potreboval by či by som mohla voziť jeho dcéru z a do školy pondelok, stredu a piatok. Kukala som na neho ako puk, lebo som nechápala. A on, že či suhlasim. Ako mňa malo čo prekvapí, ale toto ma naozaj prekvapilo, aby niekto zveril svoje dieťa cudzej osobe...prepáčte, ale musela som to tu napísať...

Strana
z2
solange7
8. sep 2022

Ja by som odmietla. Nechcela by som sa dostat do spleti vysvetlovaciek ze vtedy do skolky dcera nepojde, alebo ze sa ponahlame a musime ist skor, alebo sa ospravedlnovat za moju dobru sluzbu ked meskame. Ja som rada svojim panom.

luccija
8. sep 2022

@dievcacitajucelist tak skusal chapem ho, ked rodicia odchadzaju skor...vela ludi to ma tazke.Ale tiez by som odmietla je to zavazok

mima172
8. sep 2022

Podľa mňa úplne v pohode. Kedysi bola takáto pomoc jedného druhému úplne bežná, teraz sa na ňu žiaľ ľudia pozerajú ako na niečo "cez". Smutná doba...

dievcacitajucelist
autor
8. sep 2022

@mima172 Mne tato "služba" nevadi pokiaľ to vyhovuje obom stranám...mňa zarazilo, že sa s touto požiadavkou obrátil na úplne cudziu osobu

0silvia0
8. sep 2022

@dievcacitajucelist a on chcel ostatne dni vozit na oplatku tvoje dieta? Ci len o jeho dieta sa jedna?

sense
8. sep 2022

Od cudzieho aj keď z rovnakej dediny by ma to zarazilo, od susedy nebol problém, pokiaľ by to mne nenaruš šlo časový harmonogram

elizabet173
8. sep 2022

@mima172 nie smutná doba, áut bol na cestách kedysi zlomok z tých, ktoré jazdia teraz. Opitých a zdrogovaných šoférov tiež. Stačí si predstaviť situáciu, že niekto do teba vpáli a ty máš v aute cudzie dieťa a ideš vysvetľovať jeho rodičom, že ho v bezvedomí odviezla sanitka do nemocnice. Už do teba niekto napálil, keď si sedela za volantom? Porovnávaš neporovnateľné.

0silvia0
8. sep 2022

@mima172 ty takto niekoho vozis? Lebo ja som vozievala kazde rano susedu aj s dietatom cca 4 roky. Isli sme do skolky, do skoly s detmi, my dve potom do prace, mali sme pracoviska blizko seba. Stale som ju musela mat na mysli, ona ma cakavala na parkovisku, ked som nemohla, tak som jej vsetko musela oznamovat, alebo ona mne. Je to zavazok a starost.

amiaja
8. sep 2022

@mima172 smutna nesmutna doba.. nikdy by som nezverila svoje dieta uplne cudziemu cloveku. A tiez by som si nikdy nezobrala na zodpovednost cudzie dieta. Vselico sa moze stat a ja budem zodpovedna.
Tiez by som na neho kukala jak puk ze co to rozprava.. zastavit cudzieho cloveka a chciet aby mi vozil dieta🤦‍♀️

dievcacitajucelist
autor
8. sep 2022

@0silvia0 Nie, on, že či by som ja mohla voziť jeho dcéra...niečo ešte vravel, že priateľka chcela voziť jeho dcéru, ale už nemôže...malý mi plakal takže som ani velmi nepočúvala, odmietla ho a išla do škôlky

dreamss
Odpoveď bola odstránená
kvetinka75
8. sep 2022

@dievcacitajucelist veď tvoja vec.

elizabet173
8. sep 2022

@0silvia0 tiež vozím kolegyňu, aj keď nie denne a bez dieťaťa, ale priznávam bez mučenia, že je to niekedy obmedzujúce.

vilma7
8. sep 2022

@dievcacitajucelist tak žiaľ mnohych prípadoch sa dieťa musí nechať u cudzích, či už postráženie, aupair , atď. Veď ani učiteľku v škôlke nepoznáš. V zahraničí deti zváža vodič na minibuse.

maciatkolulu
8. sep 2022

@amiaja nikdy nehovor nikdy, vieš koľko ľudí nemá partnera a potrebuje pomoc.... Ja som vozievala a úplne v pohode. Aj teraz kebyže ma niekto poprosí, nie je problém, jasne, ze nie takto ako opisuje autorka, to by muselo prísť k nejakej dohode atď. Ale úplne bez problémov. Poznám tiež takých, čo sa v septembri videli 1x, zistili, že sú z jednej dediny, tak si vozia navzájom, dovtedy sa nepoznali. A inak ten vysudeny majlajd v prípade nehody, to pozeráte veľmi veľa amerických filmov.

mima172
8. sep 2022

@dievcacitajucelist
@elizabet173
@0silvia0
@amiaja
Baby, kľud 🙂 Ja som len napísala svoj názor. Verím, že pravidelnému vozeniu daného dievčatka by predchádzal detailnejši rozhovor s otcom dievčatka a boli by nastavene nejaké pravidlá. Napr moja sestra bežne zvezie dieťa, keď to niekto z ich dediny potrebuje. Tak isto jej malého sem-tam vezmú iné maminy. Bežná pomoc. A nie, ja iné deti nevozim, lebo som doma na rodičáku, čiže zatiaľ moja malá nechodí d škôlky. A k otázke, či už do mňa vypálilo auto za volantom - nie, sedela som vzadu za šoférom a bolo to 9.5. 2021. Žiaľ, stalo sa, no prežili sme, odnieslo si to len auto a psychika.
Ja som proste asi stará škola, podľa mňa pomáhať sa má, všímať si jeden druhého, jeho potreby. Nemusí so mnou každý súhlasiť. Ja nebudem mat problém brávať do/zo škôlky deti iných rodičov, keď ma o to ich rodičia poziadaju a vybavia si to s učiteľkou.

elizabet173
8. sep 2022

@mima172 ja som tiež stará škola, nikdy by som si cudzie dieťa do auta neposadila. Nech si robí každý ako uzná za vhodné, to nie je o všímaní si. Nemám problém robiť týždeň nákup pozitívnym susedom, jednému páru dôchodcov som nakupovala celú pandémiu. Neprejdem autom okolo havárie alebo spadnutého človeka pri ceste bez zastavenia, pravidelne podporujem rodinu, ktorá sa dostala nie vlastnou vinou do ťažkostí. Ale nevozila by som cudzie dieťa autom do škôlky ani nikam a ani by ma nenapadlo, niekoho o to žiadať. Som si hádam bola vedomá toho, že do tej škôlky sa nejako dostať musí, keď som ho tam prihlásila. Tu nejde o nič iné, len že si to rodič chce uľahčiť, ale zároveň dáva na iného bremeno veľkej zodpovednosti.

sojorez
8. sep 2022

Bola som na materskej s mladsou dcerou,ked som brala starsiu do zusky, brala som este dvoch jej spoluziakov.

hope87
8. sep 2022

Dobre si urobila. Ani ja by som urcite nesuhlasila. Je to obrovska zodpovednost a nebodaj by sa nieco stalo, co potom? Este by ta zlynčovali 😕. Ved sa absolutne nepoznate, nevies, co su to za ludia. A predsa sa moze velakrat stat, ze nepojdete do skolky, ci uz skrz chorobu alebo nieco ine a este aby si mala s tymto starosti, ze nemozes odviezt nejake dieta. Ze ci neostane nahodou same stat niekde na chodniku cakajuc na teba. Akoze ja som za to, pomahat si ale takto nie, ze uplne cudziemu cloveku vozit dieta v podstate vacsinu tyzdna. A to nielenze do ale aj zo skoly? Ved ty mozes mat kopec inych planov a povinnosti rovno zo skolky. Ze nemusis ist rovno domov. Je to prilis vela komplikacii, ktore by si podstupovala kvoli cudziemu cloveku. Do toho nova praca + predpokladam, ze syncek nastupil prvykrat do skolky...

mandzula
8. sep 2022

Cudziemu cloveku by som dieta nevozila a ani si neviem predstavit, ze by cudzi clovek vozil moje dieta. Ine je to s kamaratmi, susedmi.

ivangeline
8. sep 2022

Ja som tak chodila,prvy rok skolky spm mala skolku daleko a vozila ma (ale suseda)...zas uplne cudzia nebola.

zorkahorka
8. sep 2022

Ak je to uplne cudzi clivek,asi by som s tym mala problem... kebyze ho ako-tak poznam,je to ine

pupava36
11. sep 2022

Ja by som ho nevozila, nevies ci nieco nema ten rodic za lubom, este kamoske ktoru poznam dlho aj jej dceru by som odviezla aj moju dceru by som jej zverila ale uplnej cudzej osobe ktoru som videla raz nikdy.

sidicek
12. sep 2022

@elizabet173 nás z tréningu aj v kufri vozili 🙂

michellemary
12. sep 2022

Ja by som tiež úplne cudziemu človeku dieťa nevozila, ak by ma poprosili ľudia, ktorých poznám, to bez problémov, ale cudziemu určite nie.

lunademonica
Autor odpoveď zmazal
svetlonos
15. sep 2022

@mima172
Vidis to cez ruzove okuliare. 4-rocny chlapec bol u dedka a babky. Isli autom len 50 metrov 50 kou, lebo prsalo. Bez autosedacky a pomaly. Ho….o im to bolo platne, nabural do nich druhy, isiel prirychlo. Babke dedkovi sa tolko nestalo. Chlapec zomzel este na mieste nehody. A toto oznamit rodicom ?
Velmi dobre by som si rozmyslela, ci vezmem dieta naj kamiske alebo sestre! Presne z tohoto dovodu. Ty mozes ist ukazkovo, vbehne ti cyklista alebo to napali do teba opyty, sfetovany. A bud sa stane zazrak ale vycsinou tragedia. Takze za mna nie.

Strana
z2