icon

Vybuchla som a nezvládla situáciu

lelulenka
7. okt 2015

Viem, ze ma teraz mnoho super dokonalych mamiciek odsudi, ale ja uz mam nervy na pokraji. Moje drahe dieta ma privadza do zurivosti tym, ako si nevie nic vazit. Je na prvom stupni zakladnej skoly...dlho nam trvalo, kym konecne pochopila, ze ulohy proste robit musi, ze do skoly sa nechodi vykecavat atd...tento rok prekvapila. Robi si ulohy, patrila medzi naj flakacov a teraz je medzi najusilovnejsimi, neodvrava ako predtym...ale aj tak ma dokaze tak vytocit :( problemom su peniaze (vreckove), aj nase v rodinnom rozpocte a aj veci ako oblecenie a pod. Su dni, kedy jej desiata staci a este donesie domov a su dni, kedy pride a ze uz po 2.hodine nic nemala a bola hladna. Prave pre tento pripad sme zaviedli 1-2€ k desiate, ak by nahodou. Nemam nic proti, ak si kupi keksik, ci pitie...ale najprv sme dlho riesili, ze peniazky sa nerozdavaju (ano, rozdavala kamaratkam s tym, ze "ved my mame vela). Po dlhej dobe vysvetlovania aj kriku uz toto pominulo. Prislo obdobie, kedy vsetko pozicala, dala, nevratili jej a ja som za mesiac aj 3x kupovala pero, gumu...zas vysvetlovanie, krik...vcera dosla domov a ze si kupila 2 baliky cipsov. Nema ich vyslovene ze zakazane, ale vie ze smie trochu raz za cas, ked ich my kupime prilezitostne k nejakej oslave...no nehnevala som sa, len som pekne vysvetlila, ze peniazky jej nedavam na to, a ze cipsy si nezelam aby kupovala...dnes? 3 baliky cipsov...tak uz som sa nahnevala. Vliala sa do mna taka zlost, ze jej clovek neustale vysvetluje, dava priklady, co to obnasa zarobit peniaze a ze ona proste kupi sebe a spoluziakom..ona by sa snad aj rozdala, a sebe hoci aj nic. A nejde len o peniaze. Vsetko...hracky, veci...chces? Joj tak si vezmi, ved ja mam plno...naozaj netrpime financnou tiesnou, byvame v krasnom dome, luxusne auto, ma plno hraciek, oblecenia, ale keby chodila na zakladnu skolu, kde su citit rozdiely a ze suciti s tymi, co maju menej ci nemaju, este by som si povedala nech...ale chodi na sukromnu jazykovu skolu, kde kazde dieta ma rodicov lekarov, uspesnych pravnikov, spevakov...takze naozaj netru biedu, ze im musi dcera dat a ona aj tak...vysvetlujem jej dookola, ze oni si svoje odlozia a setria a ona vsetko na nich minie. Uz fakt neviem ako. Dnes som jej definitivne cele vreckove zrusila...ale co dalej? Ako ju naucit vazit si, co dostane, co ma? :( my s manzelom pochadzame z financne nadpriemernych rodin, ale neviem ako, rodicia nas naucili vazit si co mame a ja vidim, ze moje dieta nie a nie :( kolko krat prideme z nakupu a ze sme ti kupili nieco a ona? "Boze, len dufam ze nie zas dalsie oblecenie"...mna ide vtedy roztrhnut. Clovek si mysli, ze sa potesi, a ze ved aj potrebuje a ona miesto dakujem toto. Co robit, ako to zmenit? :( a este jedna vec...ak nieco velmi chce, dokaze pilit usi, prosikat, slubovat hory doly, len aby to dostala a ja som v tom silna, ale muz proste nevydrzi a kupi (je schopny ist v noci do Tesca kupit tenisky co tak chce, a rano ju cakaju pri posteli)...hadat sa s nim preto ma nebavi uz.Proste cele zle zle zle...jej naj kamaratka dostane k narodeninam kona a uz je zle, lebo ona sa ma super a jej rodicia kupia a my jej ani psa nekupime (mala x y zvieratiek, ktore ju po tyzdni nebavili a neskor sa ich zbavila dobrovolne darovanim, alebo chudata pomreli)...a tak dookola :( a tak mi dnes rupli uz uplne nervy a zbila som ju uz v amoku :( citim sa pod psa, hnevam sa na nu,na seba,na vsetko...

sheldonc
8. okt 2015

Nezvladas výchovu svojho dieťaťa všeobecne,nielen "situáciu". Takmer v kazdej vete spomínas financie, soc. Status, finančné zabezpečenie, tvoje finančné pomery z detstva a uniká ti absolútna podstata tvojho problemu.

mircalla
8. okt 2015

@hanka_april niekto tu mal k tomu skolskemu prostrediu dost dobry koment. ono je dost devastacne sa posmievat niekomu, ze nema najnovsi mobil, ci dost cool nohavice....dieta sa potom snazi drzat krok, aby bolo oblubene...chore uplne
v podstate je to istym sposobom sikana

charlie1980
8. okt 2015

@zeriempizzu Predvidavost je urcite na mieste a ak je matka predvidava, hovori to aj o tom, ze je to zena celkom prakticka 🙂 Ale...Preco by som v tom mala dceru podporovat....? A Predvidat tuto situaciu...? Ano, da sa to, urcitu dobu, to znamena, ze ked ma sklony k tomu, ze rada rozdava (lebo rodicia su predvidavi), tak nech to robi nadalej? Prave tam sa treba zamysliet nad tym, Aky vztah ma dcera k niecomu, Co rodicia musia donekonecna kupovat. Presne o tom to je. To znamena, ze mojou predvidavostou by sa Problem vyriesil ? Nie, iba by som ho obchadzala. A tu sa Nejedna o par Euro naviac. Tu sa jedna o dcerin vztah.

alaguema
8. okt 2015

@lelulenka chápem tvoje pocity ohľadom vplyvu spolužiakov. Dcéra má v triede jedno dievča, ktoré je ako módna polícia a to majú 7-8 rokov! Jednoducho tie vplyvy sú a budú. Tiež sme rodina, ktorá má finančný komfort, ale ja som stavila na jednoduchosť a zatiaľ to celkom funguje. Napr.máme zeleninovú záhradku, kde deti so mnou pracujú. Neverila by si, ako ich to formuje. Vážia si jedlo, lebo vedia, koľko práce je okolo vypestovania jednej rajčiny. Následne chápu aj ostatné súvislosti, že to, čo kupujeme, niekto musel vyrobiť, je za tým práca toho človeka a práca naša, aby sme to vôbec mohli kúpiť. Ďalej sa snažíme žiť ekologicky, nekupovať viac, než skutočne potrebujeme. Čo sa týka luxusných vecí, tie nekupujem, obvykle to proste nesedí s tým, čo som popísala vyššie. Máme síce každý svoje auto, nové, pohodlné, ale úplne normálne. Ak nevyhnutne potrebujete luxusné auto, tak si treba byť vedomý, že tieto veci dieťa vníma. A nejako vysvetliť...ja neviem...napr. je super bezpečné, preto ho máme. Je fajn a v poriadku si dopriať a teda hlavne ako píšeš - výlety, kultúra, to je super a tam sa dá minúť celkom dosť 🙂 , ale okázalý luxus deťom spravidla len škodí. Ako už niekto písal, skromné bude iba dieťa, ktoré skromnosť vidí doma.

zeriempizzu
8. okt 2015

@charlie1980 stale nechapem co je zle na rozdavani? Nechceme zo svojich deti dobrych ludi?
Mne by teda nestalo zato trapit sa kvolit gume, peri ci 1 euru za chipsy, najma ak mi tie peniaze nechybaju, ako sa tu snazi mamicka demostrovat.
@hanka_april chapem ze ide o princip ale kvoli principu si dieta byt? Ked ide o take drobne a lacne zalezitosti? Za mobil dat po riti - to pochopim ale toto? Vychvavat sa ma inak.

natalym
8. okt 2015

@lelulenka Desiatu jej urob väčšiu, veď ak donesie keksík domov, nič sa nedeje, nie?
Vreckové jej zruš a hotovo. Pozoruj ako sa správate aj vy doma, ak je muž schopní ísť kúpiť tenisky v noci do tesca tak s tým sa asi nedá veľa robiť.

sheldonc
8. okt 2015

@kofa77 úplne presne napísané 😎

vierocka888
8. okt 2015

@lelulenka ahoj. Necitala som uplne vsetky prispevky, ale chcela som ti len povedat, ze ja si myslim, ze sa memusis citit pod psa za to, ze ti usla ruka. Nie si prva a ani posledna matka, ktorej praskli nervy. Neurobila si to so zamerom dcere ublizit. Jednoducho so danu situaciu nezvladla. Dcera je isto v pohode, ani si na to o chvilu nespomenie 🙂 co sa tyka toho poziciavania a minania, aj v tom ta chapem. Nie je to o tom, ze dostala, lebo minula 2 eura. Ale o to, ze si neuvedomuje, ze ini ludia ich musia zarobit a to, co robia spoluziaci je vyuzivanie jej dobrej povahy. Pacia sa mi rady bab, ze jej mas kupovat len nutne veci, nic viac, odstrihnut ju od "luxusu" novych veci kazdy tyzden. Nech pociti rozdiel. Daj jej 10eur a vysvetli, ze ked ich minie, dalsie nebudu a bude sediet v skole hladna. A ze ci si mysli, ze ju chipsy zasytia.... kazdopadne drzim palce aby sa to zmenilo a dcerka pochopila ze jej chces len dobre. Lebo moze prist doba, kedy bude potrebovat nieco ona a "kamarati" jej nedaju nic....

maslenka47
8. okt 2015

@lelulenka ja si myslim, ze tvoje dievcatko velmi rychlo pochopilo, aky mocny manipulacny nastroj su peniaze. Jej nejde o ziadny sucit s niekym, kto "nema". Slecinka si kupuje priazen spoluziakov. Zrejme velmi dobre vie, ze doma dostane dalsie a dalsie.

Ze si za svoje vreckove kupi cipsy, to by som neriesila. Ale ze rozhadzuje kade tade bez limitu a od vas ocakava pokrytie vsetkych nakladov, to urcite hej. Nehovoriac o tom, ze 2 eura "vreckoveho" na den nema ani mnozstvo pracujucich ludi 😖

mircalla
8. okt 2015

@maslenka47 suhlasim
@vierocka888 nemyslim, ze ide o to, co pises...zneuzivanie jej dobrej povahy ako skor o to, co je v prispevku vyssie

natalym
8. okt 2015

@maslenka47 Myslím, že si to odhadla. Ale zaujímal by ma ten dôvod prečo si musí spolužiakov kupovať? Možno by stačil menej značkový svetrík do školy, neznačkové tenisky a hlavne pozor na reči a správanie. Možno dievčatko len chce aby sa s ňou hrali.

mircalla
8. okt 2015

@natalym aj to uz tu bolo....skola deti bohatych rodicov, kde sa pretekaju, kto co ma....vychova v podstate vsade asi podobna

zeriempizzu
8. okt 2015

@vierocka888 to ze ona nezvladla situaciu je akoze ospravedlnenie ze zbila svoje dieta? Ked tvoj sused nezvladne situaciu a jednu ti vlepi napriklad to tiez bude v poriadku, ved len nezvladol situaciu? Ci len bit svoje deti je ok?

vierocka888
8. okt 2015

@mircalla tak su len dve moznosti. Bud ju vyuzivaju oni, alebo si ona kupuje ich priazen.... to nevieme nikto. Kazdopadne by to malo prestat 😉

wendy62
8. okt 2015

@lelulenka ja by som zmenila skolu na nejaku normalnu, su aj kvalitne a v kombinacii s par kvalitnymi kruzkami je to lepsie nez nobl skola plna rozmaznanciat.
Co sa tyka vychovy k skromnosti, niekto tu krasne napisal ze treba najma vlastny priklad, ostatne pride akosi samo. Ak po prichode z obchodu vytahujes zbytocnosti co si jej nakupila, tak asi skromnostou ani sama netrpis 😉 Takze skor by som sa zamerala na toto, aby sa nekupovali veci ktore skutocne netreba. Je pekne ze jej chcete urobit radost, ale to nefunguje tak, ze cim castejsie tym lepsie. Potom to uz nie je vynimocny darcek ktory potesi, ale normalny stav, ktory si mlada dama ani nevsimne. Takze oblubene pringles kupuj 2-3x do roka a nie kazdy tyzden. A nove oblecenie az vtedy, ked uz dcera nema co na seba. A sebe takisto 😉
Vreckove - sama sebe musis dat otazku, na CO jej tie peniaze davas. Co tym chces dosiahnut? Aby mala len tak nejake peniaze na minanie? Tak potom sa vobec nestaraj, ci ich rozdala priamo, alebo kupila cipsy a rozdala, alebo hodila do kanala ci odlozila do kasicky. Alebo chces aby sa naucila hospodarit? Tak jej nedavaj kazdy den, tak sa vyplacaju davky ludom co nevedia hospodarit 😉 Viac sa nauci vtedy, ak bude mat presnu sumu na dlhsie obdobie, idealne mi pripada tych 5-10E na mesiac. Bude si to musiet rozvrhnut, mozno par krat zazije ze peniaze minula a na dalsie musi dlhsie cakat... Ale tak sa viac nauci.
Skolske pomocky by som riesila tak, ze sa musi naucit davat si na veci pozor. Kazda vec sa kupi iba raz a ked znici, strati, rozda - nema. Dostane v skole 2-3 poznamky ze nemala pomocky, ak nebude chciet dalsiu poznamku, bude to musiet dokupit zo svojho, a hned sa zacne zaujimat kam jej miznu pera. Alebo si rovnako sikovne pozicia od niekoho dalsieho.

0silvia0
8. okt 2015

@alaguema hej, skromné bude iba dieťa, ktoré skromnosť vidí doma - ale týka sa to len mladšieho školského veku. Ale čo sa týka požiadaviek detí - zložitejší je starší školský vek, čiže druhý stupeň a nástup puberty. Tu veľmi záleží aj od povahy dieťaťa skombinovanej s doterajším prístupom rodiča. Tam vplyv rodiča oslabuje a vplyv rovesníkov začína valcovať osobnosť pubertiaka. Jeden pubertiak to znáša lepšie, druhý horšie - záleží od vyzretosti daného dieťaťa. Niekto nevie prežiť, že doma sa musí uskromňovať a v škole vidí u spolužiakov hojnosť, stále nové značkové veci, chtíče rastú, nespravodlivosť voči svetu rastie a je ťažké sa pubertiakovi s týmto vysporiadať. Vyzretejší pubertiak si uvedomuje, že sú ľudia majetnejší, menej majetnejší aj chudobnejší a vie, že sa musí uspokojiť s tým, čo má. Určite je pre dobro dieťaťa pestovať striedmosť, skromnosť, hoci aj u tých v skromnosti vychovaných sa môže stať, že keď začnú časom zarábať, budú chcieť dobehnúť všetky tie chtíče, o ktoré ich rodičia ukracovali a prehýria všetko čo zarobia. Aj takéto sa stáva, osobne poznám 🙂 Takže to, aký bude mať postoj dieťa k peniazom, veciam, veľa záleží od výchovy a od povahy.

charlie1980
8. okt 2015

@zeriempizzu Ano, aj z tohto uhlu som sa na to pozrela...je fajn, ked je dievca dobrosrdecne. No vychadzam nie z kontextu, Ale zo vsetkych prispevkov. A ked si pomyslim, ze dieta odmieta ist do kina, lebo mama nekupila listky pre dalsich 5 deti, ako aj ine situacie, tak mi z toho vychadza len to, ze to s dobrosrdecnostou nema nic spolocne. Dobrosrdecne deti nevydieraju rodicov, Ale svoje veci si strazia a vazia. A aj ja rady podelia.

zeriempizzu
8. okt 2015

@mircalla o to tu ide - odkial tie deti vedia ze su "elita" a ze mat nextik je nechutne a treba tomyka h? Alebo iba iphone 6s je cool, zvysok je odpad? Odkial to deti na prvom stupno ZS vedia?! Od rodicov a znamych s ktorymi prichadzaju do styku.

mircalla
8. okt 2015

@zeriempizzu isteze. suhlasim...

vierocka888
8. okt 2015

@zeriempizzu povedz mi, kde je napisane v autorkinom prispevku, ako zbila svoje dieta. Niekto povazuje za bitku aj to ked dostane jednu na zadok. Nehovorim ze ju podporujem v biti jej dietata. Neviem ci mas deti, ale ak za cely svoj zivot svojim detom nedas ani jednu po zadku, tak ti potom poslem gratulacnu pohladnicu, fakt....

zeriempizzu
8. okt 2015

@vierocka888 tak za stratenu gumu, pero ci minutie vreckoveho moje deti bitku urcite nedostanu. A pohladnicu si kludne nechaj.

charlie1980
8. okt 2015

@zeriempizzu Skusim sa opytat inak...tvoj muz by nosil dioptricke okuliare. Pretoze ty by si mala na starost rodinny rozpocet, musela by si mu kupit nove, lebo by si ich zabudol niekde v kaviarni. O tyzden na to znova. O mesiac by ich dakoval inemu. O mesiac zas zabudol niekde. O tyzden by si jedny nasla za postelou. Bola by si predvidava a mali by ste doma v zasobe dalsich dvadsat...? No asi nie. Ja by som to netolerovala. Je to trochu od veci, podstata ta ista. U dietata je to guma a pera, u manzela by to boli dioptrie.

charlie1980
8. okt 2015

@zeriempizzu Jej dieta podstatu uz chape, ze napr iphone6 je lepsi a ten jej je len odpad. Inak by si nesetrilo dievca na novy mobil (Aky ma ocko), ako to uz autorka spomenula😉 treba to v nej pestovat dalej 😉 chuda dieta. A nieze by som bila za to dieta, Ale v prvom rade zlava, zprava rodicom.

alaguema
8. okt 2015

@0silvia0 áno, chápem a súhlasím. Neviem, čo bude, ale extrémy nepestujem...snažím sa nájsť nejakú normálnu mieru. Nepísala som o asketickej skromnosti, ale skôr o tom, že máme, čo potrebujeme a hlavne - vážime si to, nepovažujeme nič za samozrejmosť. Napr. krásny dom..ako sa tu niekto toho chytil, je podľa mňa v najlepšom poriadku. Máme tie možnosti, tak bývanie zariaďujem pekne, umelecké kúsky, netradičné kúsky. Pestujem tým v deťoch vzťah k estetike a kultúre bývania. Nedá sa teda povedať, že by bol náš dom skromný, ale tiež sme si kopec vecí urobili sami, renovujeme, recyklujeme, niektoré veci aj spolu s deťmi. Je tam proste aj iná, než materiálna hodnota. Nie je to bezduchý luxus a nie je to odriekanie, alebo vyslovene ultra skromné podmienky. Snažím sa uplatňovať princípy, ktorým verím. Viem, že neskôr sa deti dostanú spod môjho vplyvu a dajú viac na rovesníkov. Dovtedy im snáď dáme aspoň dobrý základ.

stacey46
8. okt 2015

@mircalla nevyberám si to účelovo, ale zatiaľ čo ostatné baby píšu svoj názor na výchovu tak tu bijú do očí príspevky kde sa rieši výsmech z toho, ako sa môže luxusné auto poškriabať a že kto má peniaze tomu nemajú robiť problémy veci, ktoré sa tu riešia. Môj názor je, že byť bohatým neznamená, že ten človek musí nepremyslene rozhadzovať a chápem, že autorka by chcela dcéru naučiť zodpovednosti lebo takýmto spôsobom keď bude dcérka staršia, už to nebudú 2-3 € na čipsy a ľahko môže rozhádzať celý majetok....A iná je situácia ak sú v škole kamošky a jeden deň pozýva jedna, druhý deň druhá, ale to mi z jej príspevku nevyplýva.

zeriempizzu
8. okt 2015

@charlie1980 myslim ze porovnavas hrusky s jablkami, lebo neviem ci by som dokazala zbit svojho muza 😄
A kupila by som mu kontaktne sosovky alebo rovno ho objednala na klinike na opravu videnia laserom ak by bol ozaj taky popletko v jeho veku 😜

charlie1980
8. okt 2015

@zeriempizzu Dobre si sa z toho vykrutila 😝 Neva. Neverim, ze podstata ti usla 🙂

mircalla
8. okt 2015

Asi treba rozhovor s dcerou - este nie je v puberte, tak sa to snad da....ci je v skole vobec stastna....kedze nedavno prisla s placom, ze sa jej posmievaju za "zaostaly" (pisem zamerne v "") mobil ci bezne nohavice...tym by som zacala, potom by som riesila ostatne - peniaze, ktore dostava, sponzorovanie spoluziacok
A hlavne to, ze peniaze a veci nie su to najpodstatnejsie - musi mat priklad doma. Nejako neverim, ze tu sa islo od zaciatku spravnym smerom

0silvia0
8. okt 2015

@alaguema samozrejme, základ je veľmi dôležitý a potom len dúfať a veriť, že je skutočne pevný 🙂 Moje základy výchovy sú u mojich pubertiakov otriasané takmer každý deň, u nás to plieska z jednej aj z druhej strany. U mňa sa oplatili dostatočne pevné a vysoké mantinely a permanentná dôslednosť, niekedy je to na nervy a niekedy ma to nebaví. Ale mám skúsenosť, že raz poľavím ja, hneď poľavujú aj deti ☹

miriam11
Odpoveď bola odstránená