icon

Vybuchla som a nezvládla situáciu

lelulenka
7. okt 2015

Viem, ze ma teraz mnoho super dokonalych mamiciek odsudi, ale ja uz mam nervy na pokraji. Moje drahe dieta ma privadza do zurivosti tym, ako si nevie nic vazit. Je na prvom stupni zakladnej skoly...dlho nam trvalo, kym konecne pochopila, ze ulohy proste robit musi, ze do skoly sa nechodi vykecavat atd...tento rok prekvapila. Robi si ulohy, patrila medzi naj flakacov a teraz je medzi najusilovnejsimi, neodvrava ako predtym...ale aj tak ma dokaze tak vytocit :( problemom su peniaze (vreckove), aj nase v rodinnom rozpocte a aj veci ako oblecenie a pod. Su dni, kedy jej desiata staci a este donesie domov a su dni, kedy pride a ze uz po 2.hodine nic nemala a bola hladna. Prave pre tento pripad sme zaviedli 1-2€ k desiate, ak by nahodou. Nemam nic proti, ak si kupi keksik, ci pitie...ale najprv sme dlho riesili, ze peniazky sa nerozdavaju (ano, rozdavala kamaratkam s tym, ze "ved my mame vela). Po dlhej dobe vysvetlovania aj kriku uz toto pominulo. Prislo obdobie, kedy vsetko pozicala, dala, nevratili jej a ja som za mesiac aj 3x kupovala pero, gumu...zas vysvetlovanie, krik...vcera dosla domov a ze si kupila 2 baliky cipsov. Nema ich vyslovene ze zakazane, ale vie ze smie trochu raz za cas, ked ich my kupime prilezitostne k nejakej oslave...no nehnevala som sa, len som pekne vysvetlila, ze peniazky jej nedavam na to, a ze cipsy si nezelam aby kupovala...dnes? 3 baliky cipsov...tak uz som sa nahnevala. Vliala sa do mna taka zlost, ze jej clovek neustale vysvetluje, dava priklady, co to obnasa zarobit peniaze a ze ona proste kupi sebe a spoluziakom..ona by sa snad aj rozdala, a sebe hoci aj nic. A nejde len o peniaze. Vsetko...hracky, veci...chces? Joj tak si vezmi, ved ja mam plno...naozaj netrpime financnou tiesnou, byvame v krasnom dome, luxusne auto, ma plno hraciek, oblecenia, ale keby chodila na zakladnu skolu, kde su citit rozdiely a ze suciti s tymi, co maju menej ci nemaju, este by som si povedala nech...ale chodi na sukromnu jazykovu skolu, kde kazde dieta ma rodicov lekarov, uspesnych pravnikov, spevakov...takze naozaj netru biedu, ze im musi dcera dat a ona aj tak...vysvetlujem jej dookola, ze oni si svoje odlozia a setria a ona vsetko na nich minie. Uz fakt neviem ako. Dnes som jej definitivne cele vreckove zrusila...ale co dalej? Ako ju naucit vazit si, co dostane, co ma? :( my s manzelom pochadzame z financne nadpriemernych rodin, ale neviem ako, rodicia nas naucili vazit si co mame a ja vidim, ze moje dieta nie a nie :( kolko krat prideme z nakupu a ze sme ti kupili nieco a ona? "Boze, len dufam ze nie zas dalsie oblecenie"...mna ide vtedy roztrhnut. Clovek si mysli, ze sa potesi, a ze ved aj potrebuje a ona miesto dakujem toto. Co robit, ako to zmenit? :( a este jedna vec...ak nieco velmi chce, dokaze pilit usi, prosikat, slubovat hory doly, len aby to dostala a ja som v tom silna, ale muz proste nevydrzi a kupi (je schopny ist v noci do Tesca kupit tenisky co tak chce, a rano ju cakaju pri posteli)...hadat sa s nim preto ma nebavi uz.Proste cele zle zle zle...jej naj kamaratka dostane k narodeninam kona a uz je zle, lebo ona sa ma super a jej rodicia kupia a my jej ani psa nekupime (mala x y zvieratiek, ktore ju po tyzdni nebavili a neskor sa ich zbavila dobrovolne darovanim, alebo chudata pomreli)...a tak dookola :( a tak mi dnes rupli uz uplne nervy a zbila som ju uz v amoku :( citim sa pod psa, hnevam sa na nu,na seba,na vsetko...

Strana
z7
mircalla
8. okt 2015

@charlie1980 hej, mne to pride uplne chore....taka smiesno-tragicka crta dnesnej doby...ja som tu minule videla nastylovane a nasminkovane asi 7-8 rocne dievcatko album burberry, len som cumela....matka uplne hrda a spokojna
a tie pozy, co mala davala....

neviem ozaj ako je to v zahranici, nezila som tam nikdy, ale viem, ze napriklad skandinavci (konkretne fini robila som pre nich) toto vobec neriesia....su uplne skromni, taliani to maju v pazi tiez....to su tak krajiny, co lepsie poznam z europy...aj ich mentalitu

v irsku ked sme boli viac krat tam sa mi zdalo, ze su radi posh a dost si potrpia na predvadzanie sa a v UK detto

charlie1980
8. okt 2015

@mircalla Nemci to maju napr.tiez v pazi. Jedna vec je, ze nemaju vkus a druha vec je, ze su setrivi. Tam sa u nadpriemernych ludi ani riad neumyva pod tecucou vodou. Tam su deti tak farebne zrichtovane, ze som sa niekedy pozastavila. Ale to nemalo s hodnotou oblecenia nic spolocne, skor s vkusom.
V Taliansku a Spanielsku je to suma-fuk. Domace oblecenie, na von a hotovo. V Rakusku (Rakusania) tak isto. Ak aj nieco udrie do oci, su to skor cudzinci.
No ja si najvacsi priklad beriem zo Svajciarov. Napriek ich vysokej zivotnej urovni si to vedia s detmi ukocirovat. Vsetko s mierou.
Samozrejme, stale pisem o drvivej vacsine, nie o jednotlivcoch ako napr.prominentne deti. To, Co u nas momentalne bezi, je proste nevazenie si toho, Co mame. Mozno moje slova vyzneli kruto alebo tvrdo, Ale ja som zastanca moralnych hodnot. A z dietata chcem vychovat cloveka. A nie pchat mu vsetko pod nos, robit mu sluzku, zivit ho do 30. Som tu na to, aby dostal zdravy zaklad, som tu pre neho v nudzi (lebo aj to sa moze stat) a ostatne je len a len na nom.

mircalla
8. okt 2015

@charlie1980 myslis, ze sa to tu niekedy zmeni? podla mna v dohladnej dobe nie...toto je jedna z veci, z ktorych mi je ozaj smutno...ono aj v BA ked si pozries baby, ako chodia oblecene....to nie je ze pekna elegancia ci nieco chic...ako francuzky ci talianky , tam fakt maju vkus a su prirodzene...
ano, kopa znackovych handier, ale s prepacenim vypadaju jak stetky...umele prsia, umele nechty, umele vlasy, umele mihalnice, uppls umele kacacie pery som zabudla....neviem co este
moj priatel sa ma casto pyta, preco tolko sloveniek vypada ako keby isli na sichtu....nahodia sa do kratkej sukne a steklov bez ohladu na ci idu do zoo alebo do baru...a ides....a vobec sa mu to teda nepaci.....uplne je zhrozeny...pacia sa mu pekne a upravene zeny (netvrdim, ze to som ja🙂) , ale nie toto
odbocila som, ale nedalo mi

natalym
8. okt 2015

@mircalla My pekné počkáme, oni sa presýtia. Na hentaké len kukajú, ale doma to nechcú.

aliza
8. okt 2015

@mircalla @charlie1980 tak ja zijem v UK a uniformy si neviem vynachvalit! paradna to vec....a nie je pravda, ze su vsetci rovnaki, su rozne typy sukniciek, ci satovych sukni, nohavicove sukne, tristrvtove, ci dlhe nohavice, v lete kratke nohavice, letne saty....vsetko za rovnaku cenu, takze kazdy si to moze dovolit a moze si zaroven vybrat, ktory styl ich dietatu sedi a sa paci. Moja dcera tu chodi do skolskych zariadeni uz 7 rokov a zatial sme sa nestretli s porovnavanim, ci vysmievanim za oblecenie. Chodila do statnej skoly, kde bola vacsina z chudobnych rodin, teraz je v sukromnej, kde su zase deti z velmi bohatych rodin a aj ked maju dni bez uniformy, nie je ziadna hysteria doma okolo oblecenia, neriesia sa u nas vobec znacky, ani jej spoluziaci, ci kamarati to neriesia. Asi je to aj tym, ze tu je oblecenie lacne a da sa lacno zohnat akukolvek znacku, tym padom uz nie su vzacne. Ale urcite sa najdu aj taki, ktori sa potrebuju predvadzat. Poznam taku jednu rodinu, nasich susedov. Ked sme deti dali do sukromnej skoly, tak zavist obrovska, doteraz to nepredychali a vztahy sa aj vazne nastrbili. Hlavne, ze kupuju rifle za 150 libier ( 200 eur!), ze maju milionove auta, kazdy rok chodia do Dubaia na luxusne dovolenky a pod, ze za tolke peniaze by mohli platit aj 2 sukromne skoly pre kazde dieta, to uz nevidia. takze ano, su aj taki, ale nastastie ich nemame vela okolo seba. dcera ma najlepsiu kamaratku z rodiny odkazanych na soc.davky, takze je to pre nu skola zivotom, ked vidi opak toho, co sama zije.

alaguema
8. okt 2015

@charlie1980 súhlas, ale ako kde. UK to sú salámisti väčšinou, žila som tam rok, konkrétne v Londýne úžasná sloboda, každý chodí ako chce, decko chce ísť ako batman, tak ide 😀. Ale napr. španielky "dekorujú" deti do kočiarov 😀, opäť skôr v menších mestách (ako aj tu 😉) a taliani sú pre mňa najlepšie, najvkusnejšie oblečení európania, konkrétne sme žili na severe, juh nepoznám, možno je to iné, ale ja som to vnímala veľmi pozitívne, bolo to inšpirujúce, hlavne teda u žien ma vie dostať, ak sa doslova dokatujú, tam skutočne väčšina vie, čo a ako. Osobne som za estetiku v obliekaní, ako vo všetkom, kde sa žiada. Chodiť dokombinovaný otrasne, zas tiež nie je žiadne umenie 😉 Jediné, čo mi vadí, je okázalosť a pózy, pipina v zančkových handrách s so psom v kabele, nie je pre mňa žiadna ikona 😀

mircalla
8. okt 2015

Ano taliani su v tomto top...proste to vedia

darinaz
8. okt 2015

@lelulenka no jedna z moznosti je dat ju do "obycajnej" zakladky,lebo ako pisali babenky je to aj o prostredi v ktorom sa pohybuje a detmi s ktorymi sa styka...tym nechcem povedat,ze deti solventnych rodicov su zle,to urcite nie,len vsetky ziju v prostredi,kde si mozu vsetko dovolit. Marne Ty jej vysvetlujes,ze preco,ona to evidentne este nechape a zije v tom,ze preco nezaplatit (Napr.to kino) ved na to rodicia maju. A verim,ze sa zle citi,ked potom nedrzi krok s ostatnymi a je to stale dookola. Pozvat deti do kina,napr.,ked ma narodeniny ci iny sviatok... Kazda by sme chcela dat detom vsetko co by chceli,aj tie co na to nemaju aj tie co maju dostatok,treba len najst tu hranicu a nepovolit. Zatrhnut vreckove a mat s muzom jednotny nazor,to je zaklad.

viera27
8. okt 2015

@gabriela5 nie. sukromne skoly nie su len o prestizi rodicov. A nie, sukromne skoly neposkytuju to iste vzdelanie ako statne. Aj zvyknu mat ine pomocky, iny styl vyucby a inych pedagogov (najmarkantnejsie je to pri cudzich jazykoch). Ani statne navzajom neposkytuju tu istu uroven vzdelania. Vzdy je to o konkretnej skole.
Cisto fakty ak chces brat, tak napr. v monitoroch su sukromne skoly percentualne uspesnejsie ako statne a najuspesnejsie su cirkevne skoly.

charlie1980
8. okt 2015

@mircalla Tak toto je pre mna velmi obsirna otazka...ci sa to v dohladne zmeni...mozno aj ano. A vies, Preco si to myslim ....? Pretoze tu pomozu len dve veci : Bud budeme musiet v Europe zazit nieco naozaj krute, aby sme si uvedomili, Co mame (napr.vojna) alebo ta druha moznost : vsetci si uvedomime, ze umyvat riad pod tecucou vodou nie je v poriadku, ani trcat 2 hod.pod sprchou, pretoze miliony deti umiera na nedostatok pitnej vody, ze potraviny sa musia konzumovat a nie vyhadzovat a ked sa aj nieco zvysi, tak to zabalit zvlast do sacku pre niekoho, kto to uvita...a zavesit ku kontajneru, ked si uvedomime, ze aj ten, Co vytahuje fekalie je tak potrebny na to, aby sme tu neumierali na infekcne choroby, ked si uvedomime, ze ti stari ludia, ktorych denne nepustime na prechode pre chodcov, si to ZASLUZIA, aby sme pre nich obetovali minutku, pretoze prave im vdacime za to, ze na tom aute dnes jazdim. Keby sme si uvedomili, ze nikto nema pravo zabijat, ani pachat samovrazdy, pretoze ten zivot nam dali nasi rodicia. Zmenime to len tak, ze nebudeme ludi vnimat cez peniaze, hodnoty, narodnost, farbu pleti. Mimochodom, v jednom z mojich bytov byvaju oproti Romovia a su lepsi ako zazobanci v novostavbe, kde mame nahlaseny trvaly pobyt, Ale nebyvame tam. Ked budeme brat ohlad na druhych...to znamena, ze ked moje dieta z lepsich pomerov sa bude kamaratit s niekym zo slabsich pomerov, neposlem ho nastylovaneho s iPod om pod pazuchou, lebo sa vzijem do pozicie dietata. Lenze toto nezmenim ani ja a ani My dve. Toto Musime zmenit vsetci. A hlavne chciet zmenit. Co neznamena, ze ludia a deti z lepsich pomerov by sa mali nejak obmedzovat, aby nevynikali. Mozno len trochu ubrzdit s ohladom na druhych. Treba si uvedomit, ze jednoducho sa mame dobre...mame skoly, lekarsku starostlivost, neumierame hladom a smadom. Ze toto vsetko nie je samozrejmost. Je to len o tom, ze sme sa narodili v Europe.
A preto, nez moj syn pojde do skoly, velmi by som tie uniformy uvitala. Pre pokoj na obidvoch stranach. Aspon nieco minimalizovat. Mohli by ste to baby niekde navrhnut, presadit. Aby sa to rozsirilo.

Az tak si neodbocila od temy, lebo vsetko suvisi jedno s druhym...

gabriela5
8. okt 2015

@viera27 aké fakty?Ako sa píšu monitory na mnohých školach?Chceš povedať,že tie vedomosti žiakov sú skutočne vynikajúce.Dnes keď je nedostatok žiakov na niektorých školách a počty v triede sú nízke takže učiteľ aj na štátnej škole sa može venovať žiakom ako na súkromnej hodine,kto sa chce učiť sa naučí.A pomocky ešte nikomu slovíčka do hlavy nedostali,samozrejme možu oľahčiť názorné vyučovanie.

gabriela5
8. okt 2015

@macamac plne s tebou súhlasím,v dnešnej dobe je velmi málo rodičov,ktorí majú všetkého dosť a popritom dokážu deťom vštepovať aj iné hodnoty,to si vyžaduje naozaj inteligentných rodičov.Keď chcú mať niečo z detí nestačí povedať veď niejako zmaturuješ a potom pojdeš tatkovi do firmi.Najhoršie je ,že takáto výchova sa raz obráti proti rodičom,čím viac budú dávať,tým to bude málo a nakoniec budú najhorší.

viera27
8. okt 2015

@gabriela5 pocity, pocity, pocity. Jedine meratelne kriterium je tu monitor, alebo olympiady a rozne vedomostne sutaze. Tam percentualne maju najhorsie vysledky statne skoly. Nizke prijmy, zle pracovne podmienky a celkovy nedostatok v statnom skolstve vyhanaju ucitelov za lepsim. Vsak koniec koncov statni ucitelia kazdu chvilu strajkuju. Samozrejme je aj vela kvalitnych statnych skol. Ale statisticky jednoducho ini zriadovatelia vedu.

viera27
8. okt 2015

@gabriela5 napr. Krosnianska v Kosiciach, Metodka ci Groslingova v BA su vynikajuce a su tusim statne.

gabriela5
8. okt 2015

@viera27 vidím,že si stojíš za svojim,tak fajn,ale cítim určitú zatrpknutost voči št.školám.

viera27
8. okt 2015

@gabriela5 preco preboha? Mamina jednu viedla cely zivot, sama som na statnych studovala 😀 . Syna mam na cirkevnej, neterky na statnej. Ja len nemam rada, ked sa tvrdenia vydavaju za fakty.

babydesire
8. okt 2015

@lelulenka A nieje to tym ze ste ju tak nazaciatku naucili?? Nerozmaznavali ste ju? Mozno ma problem sa to odnaucit...Alebo nekupuje si tym ostatne deti?i ked pises ze aj tie maju dost penazi,ale ja mam na mysli ci si nekupuje ich zaujem...treba tvrdsi pristup..myslim ze obcasna vychovna nazaskodi,necit sa previnilo...

duun
8. okt 2015

@babydesire obcasna výchovná? juj.. ukázať dieťaťu, že je normálne, či nebodaj "výchovné" jej jednu streliť? neviem. Ukameňujte ma, ale to nič nerieši, akurát sa ťa dieťa naučí báť, lebo nebude vedieť, kedy od mamy priletí "výchovná". Naučí sa, že dostane preto, lebo dospelák nezvláda situáciu riešiť inak a že mláti lebo môže, je väčší, silnejší, autorita. Dôvera nula, ak ju budú nebodaj niekedy šikanovať, alebo bude mať problém, tak to doma nebude riešiť, lebo bude vedieť, že odpoveďou a "riešením je .. výchovná? Raz tak bude bité dieťa "riešiť" problémy svojich detí.

Nie som hypermatka, jasné, aj mne už rupli nervy a každé zlyhanie sa snažím pochopiť prečo som to nezvládla a neopakovať. Netvrdím, že synovi už nikdy necapnem po zadku (NIKDY nič iné ako ťapnutie, ktoré skôr zarazí, než bolí), ale tvrdší prístup v zmysle fyzických trestov nikam nevedie. Iba ukáže, že dospelý je v koncoch s rozumom, tak siahne k silovej prevahe.

babydesire
10. okt 2015

@duun Prosim ta,pises ako keby som povedala ze deti treba tlct hlava nehlava...a potom pises za obcas synovi capnes ked uz je toho dost...VED O TOM PISEM!!!!!!! Cele si to prekrutila!!! Viem ako to dopadne,ked sa necapne,dieta je rozmaznane,nevychovane a nevie nenauci sa co je spravne a co nie.rodic je tu od toho aby to svoje dieta naucil,nie bitkou,samozrejme,,,ale su situacie kedy ruka vyleti,,,tak prosim neprekrucaj co som napisala.dakujem.

duun
11. okt 2015

Neber si to osobne. Reagovala som skôr na toto:" necit sa previnilo ". Ja to beriem ako zlyhanie, pretože dieťa sa správa ako dieťa, skúša svoje hranice. Ak to dospelý nezvládne - nastaviť hranice tam, kam patria, tak výchovná je prejavom zlyhania, niečo som nezvládol tak, aby som sa tomuto prejavu posledného zúfalstva vyhol. Rozmaznaniu a nevychovanosti sa dá podľa mňa vyhnúť aj inak ako capnutím - ale netvrdím, že všeobecne. Deti sú každé iné, toto je len moja skúsenosť. Ak som počúvala svojho syna, videla, čo potrebuje (nie to čo chce - nemusí to byť vždy to isté) a videl, že mám moju pozornosť, tak sa dalo doteraz takmer vždy "cirkusu" predísť, alebo ho zvládnuť inak. Znovu netvrdím, že treba byť otrokom svojho dieťaťa, ale... aj vás by v jeho pozícii naštvalo, ak by ste prišli k niekomu, chceli mu niečo pre vás dôležité povedať a on by pri tom neodlepil oči od mobilu či televízie a len prikyvoval. To je všetko k tvojim slovám. Toto ďalšie neimplikujem smerom k tebe, len prosto konštatujem. Zo zlyhania sa treba poučiť a prebrať si, prečo a zmeniť smer, spôsob výchovy. Ak to nespravíš, potom neviem.. raz budeš môcť tĺcť pubertiaka koľko budeš vládať - ujde z domu a zmení sa už ťažko.

mircalla
11. okt 2015

@duun tema je vymyslena vid o stranu dozadu

timea7
11. okt 2015

@macamac jeden z najúžasnejších a najrozumnejších príspevkov, aké som tu na MK čítala. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

macamac
11. okt 2015

@timea7 ďakujem 😉 🙂

rubinka
12. okt 2015

@lelulenka - nečitala som celu diskusiu ale tvoje dieťa si veci neváži lebo velmi dobre vie že jej kupite všetko čo chce, ked strati dostane nove atd. Tymto sposobom si kopete vlastny hrob, odteraz žiadne vreckove nabal jej viac desiaty, handry kupovat len ked treba nerobiť z toho udalosť. Mam pocit ze sa to velmi točí okolo materialnych veci ale treba naozaj ubrat v tomto smere, vklude hovoriť o tychto veciach, bitka tam nema čo robiť. S manželom sa ujednotiť toto čo urobil s tymi teniskami je najväčsia chyba ktoru moze urobiť, dcera si ho obkrutila okolo prstu a potom pride puberta a ani onho nezakopne. Je blbe že ste to nechali zajsť až tak daleko lebo v tomto veku už tažko prevychovavať ale vždy lepšie ako vobec. Chodila som na sukromnu strednu a z tych decak mi bolo nanič, v hlave nemali jič len kto ma ake oblečenie, mobil atd... Už to prostredie školy v ktorom sa malá pohybuje neni nič moc....

gabriela5
12. okt 2015

@rubinka velmi s tebou súhlasím,to že teraz jej dajú všetko,čo jej na očiach vidia sa raz obráti proti nim a v tom je to smutné,že rodičia nebudú pre ńu nič iné len zásobáreň peňazí.Sama som videla,keď dieťa chcelo nový mobil a rodičia,že veď ti ešte slúži,tak ho tresklo o zem a že veď mamina mi kúpi nový.

nambia
21. okt 2015

Môj názor, že platiť dieťaťu za pomoc s domácimi prácami sa mi zdá ako zlá cesta...napíšem skúsenosť, ktorú má moja známa so svojou dcérou...od malička hýčkaná, čo chcela mala, lebo ich motto bolo:"my sme na to nemali, tak jej dáme všetko čo chce" ...úplne v šoku (ako svedok) som bola, keď už ako 13 ročná, na žiadosť maminy aby vytrela dlažbu na chodbe (2x3m) jej odsekla: "že, no určite, jedine, že mi dobiješ kredit na mobile" ...dnes je z nej veľká slečna, ktorá nebola vedená k domácim prácam samostatne, aby sa jednoducho podieľala svojim pričinením o chod domácnosti, aby pomohla pri príprave večere, s umytím riadu, nákupom, vynesením smetí...mamina už vie, že urobila chybu vo výchove, roky pribudli, chrbtica sa ohla, začali zdravotné problémy a všetci pri telke alebo PC, len ona s peňaženkou šlape do potravín, lebo došiel chlieb, tak nech majú čo jesť a chýbajú jej ingrediencie na večeru...no hanba dcére, že je tak vychcaná, vekom síce dospelá, ale mentálne stále dieťa, že si nevie uvedomiť ako mamina trpí a doslova je slúžka v domácnosti.
Tým som len chcela poukázať, že je radšej lepšie začleňovať dieťa k domácim prácam prirodzene a nevyužívať to ako motiváciu za peniaze. Veď aj so spoločného varenia môže byť zábava...využiť chvíľu a porozprávať sa aký ste mali deň, čo ste zažili.

Strana
z7