Základná škola Jelenia v Bratislave. Máte skúsenosti?

jaja25
30. sep 2010

Chcela by som sa spýtať, či má niekto skúsenosti s prípravným ročníkom na tejto škole. Ako vyzerajú vyučovacie hodiny, čo sa deti učia, aké sú tu deti. Chcela by som sem zapísať môjho syna.

felixa
30. sep 2010

Na Jeleniu do pripravneho rocnika chodia vacsinou deti, ktore maju specificky naruseny vyvin reci. Obycajne tieto deti nemaju este spravnu gramaticku vyslovnost, maju dyslaliu, nevedia urcovat cas (vcera, dnes, zajtra a pod.), nevedia prerozpravat rozpravku, maju este trochu problemy s pamatou, nevedia vymenovat dni v tyzdni, mesiace v roku, rocne obdobia a pod., celkove to poznanie sveta je este trochu slabe, nevedia pocitat, popr. len vymenuju cisla, ako idu za sebou (zdrave dieta pri vstupe do 1.triedy uz by malo vediet scitat odcitat do pat, obycajne uz aj chape zmysel nasobilky), maju problemy s grafomotorikou, zle drzia ceruzku, maju aj problemy s jemnou motorikou (nevedia napr. strihat), nepoznaju pismenka, maju este nerozvinute zrakove vnimanie, sluchove vnimanie a pod....

Nezvladli by prvy rocnik a preto musia ist do pripravky. Ale vela deti tieto veci dobehne pocas predskolskej pripravky v skolke plus aj absolvuje mnozstvo kurzov - fonematicky, grafomotoricky, zrakoveho vnimania, predskolskej pripravy a pod.

Ty sa mozes dohodnut s riaditelkou, ze si pozries nejaku hodinu s detmi. Najlepsie je ist tam osobne a vsetko si poprezerat, na vsetko sa povypytovat, popr. napisat si zoznam otazok, a utvorit si podla toho nazor. Oni maju aj svoju vlastnu logopedicku, ta ti zrejme moze rovno aj posudit dieta, ze ci k nim patri.

jaja25
autor
1. okt 2010

@felixa ďakujem veľmi pekne za podrobnú odpoveď. Ja som tam telefonovala, ale neviem s kým som hovorila- pani sa predstavila totiž ako základná škola Jelenia. To by bolo super keby som sa mohla prísť pozrieť na hodinu- to mi dovolia? Skúsim tam zavolať znovu. To čo si vymenovala, má skoro všetko náš Matúš. Preto sa aj bojím ako by zvládol prvý ročník. Je aj veľmi citlivý a každý neúspech- aj tie maličké riešime plačom. No snáď to obaja zvládneme. Ešte raz ďakujem...

felixa
3. okt 2010

Ked tam zavolas, vypytaj si pani riaditelku a s nou sa dohodni. Poziadaj ju, ze sa chces prist pozriet na vyucovanie pripravkarov. Ja som sa tam kedysi bola pozriet este v predstihu, len u nas to nastastie dcera nakoniec nepotrebovala a nastupila normalne do svojej skoly do 1.rocnika.

Ked ma tvoj syncek tie problemy, ktore som vymenovala a je predskolak, a si v BA, tak chod s nim do zdravotnickeho zariadenia pre deti s narusenym vyvinom reci Dialog, na Jelacicovej. Oni robia aj logopedicku starostlivost pre deti so zameranim na rozvoj vsetkych oblasti a robia aj mesacne pobyty, kde deti hrou rozvijaju po vsetkych strankach - nielen logopediu, ale aj rozvoj myslenia, poznania, gramaticky cit, fonematicke uvedomovanie, plus pocas pobytu mozes dieta prihlasit aj na nejake dalsie kurzy, ktore robia. Cely pobyt je len formou denneho dochadzania ako v skolke, dieta rano privedies a medzi 15,30 - 16,00 si odvedies. Aj keby potom predsa chodil do pripravky na Jeleniu, aj tak by mu pobyt v Dialogu velmi dal, lebo vedomosti sa postupne utvrdzuju a je len lepsie pre dieta, ak si veci opakuje.

topgun
17. jún 2012

POZOR, POZOR.- ZŠ Jelenia 16
Prajem pekný deň všetkým rodičom ktorí rozmýšlaju nad zápisom svojho dieťaťa na ZŠ Jelenia 16 Bratislava.
Škola sa honosí názvom Špecialna škola pre deti s poruchami reči , dislektikov , logopedikou atd. Individuálnym prístupom učitela k žiakom. ,,,,,Klamstvo,,,,,,. Hlavne na druhom stupni. Nemaju celi rok učebnice , takže sa nemaju z čoho učiť a teda ani vi im nebudete môcť pomocť s učenim. Pokiaľ neovládate nemčinu ani angličtinu tak sta v koncoch. Proste je to katastrofa.
Pokiaľ bi ste mali konkrétnu otázku, napíšte. Odpoviem Vám - velmi rád. Nepripravte sa o nervi a nerobte si starosti naviše tím, že budete musieť suplovat školu vo vyučovaní doma. Aani vašemu dieťatu ta škola moc nedá. MI SME JU UŽ CHVALABOHU ZMENILI.

lucka.lucy
17. jún 2012

@topgun nic v zlom, ale ta gramatika.... Y alebo I ... to je jedno, co?

ali123
17. jún 2012

Ja si myslím že gramatika je teraz nepodstatná. Všetko čo je tam napísané je žiaľ nič iné, než holá pravda. Táto škola je to najhoršie čo môžte svojmu dieťaťu urobiť. Nemajú učebnice, a prístup pedagógov??? KATASTROFA !!!!! Za prvé ich nič nenaučia, kašlú na to. Za druhé koľkokrát si neprídu na hodinu.. A to nie je všetko. Pokiaľ si učiteľ na žiaka zasadne - začína sa peklo. Ďalej. Učiteľka sa rozhodne, že vezme malé deti do mesta. Po dieťati odkáže, aby mu rodič napíše lístok, že rovno z mesta môže ísť domov. Nebolo by na tom nič zlé - pokiaľ by aspoň povedala, kam vlastne pôjdu. Ďalšia vec - šikana na škole !!!! Malý nám chodil domov s modrinami, bál sa čokoľvek povedať, utiahol sa do seba. Viackrát sa to bolo v škole riešiť. a Myslíte si že sa niečo vyriešilo? Nie, nevyriešilo sa nič. Pokračovalo to ďalej a ešte viac. No toto nie je zďaleka všetko .... Samozrejme, nie vždy bola táto škola takáto. Ešte pred pár rokmi sa to dalo. Začalo sa to kaziť asi pri roky dozadu. Chcete svojim deťom zničiť život? Tak ich dajte na túto školu. Nič viac k tomu nemám čo povedať. A vraj špeciálna škola s špeciálnym prístupom - zaujímalo by ma, že kde....

1iwuska
17. jún 2012

Ja som chodila na jeleniu skolu a je to velmi skvela skola a pani riaditelka je tiez velmi dobra a mila takze ja si myslim ze nebudes lutovt mne tam boo dobre a aj mi chyba ta skola 🙂

ali123
17. jún 2012

Áno, ty si tam chodila. Ja vravím ale o momentálnej situácii. A vravím o tých špeciálnych triedach. v Tých normálnych je to možno inak, podľa mojich info majú aj viac učebníc ako žiaci v špeciálnych triedach... Pani riaditeľka je naozaj super, o tom nevravím. A taktiež nevravím že všetky učiteľky sú rovnaké. A tiež ma zaráža, že jedna učiteľka môže byť triedna trom triedam naraz. Táto škola bola dobrá pred pár rokmi. Ale už nie. Ide hlavne o tú šikanu. Všetko sa len ututláva a nič sa nerieši. A jedna vec čo ma zaráža najviac je toto - na hodine anglického jazyka, sa doposiaľ neučili žiadny čas, neučili sa skladať vety. A odrazu dostali na úlohu, napísať projekt o svojom obľúbenom mieste.

ali123
17. jún 2012

A dalšia vec je to, že deti učili pani vychovávateľky, lebo učiteľky nestíhali. Často deti preberali učivo s vychovávateľkou, lebo učiteľka jednoducho bola v škole asi len vtedy, kedy sa jej zachcelo (naozaj bola viac chorá ako zdravá, alebo čo jej bolo - ale to jej vyčítať nemôžme, no myslím si že škola má mať učiteľov, UČITEĽOV ktorí zastupujú, a nie vychovávateľky!)

topgun
17. jún 2012

Tak konečne tu napísal niekto o terajčej situacii. ALI123. Ma pravdu. Avelku pravdu. Mám pocit že naše deti maju spoločnu triednu ktorá ma na starost viac tried. Aj o tom meste. Presne. Ja som to nepodpísal. A make a tvrdé i y pri obsahu nerozhoduje. Ako sa dozvedeli o zmene školy nosí samé patky.

topgun
17. jún 2012

Dialog. To je to prave pre deti. Milé dievčatá. Perfekt prístup . No krása a radost. Tam ho naučili rozprávat, skladat vety, počitat. Tam začat ,no pokračovat inde, nie na Jelenej.

alebara
20. nov 2012

@topgun Môžem sa spýtať, kam chodí Vaše dieťa teraz. Predpokladám, že ste už spokojný s výberom školy.

alebara
20. nov 2012

@jaja25 Chcela by som sa spýtať, dali ste nakoniec svojho syna na ZŠ Jelenia ? Ja som tiež rozmýšľala. že by som svojho syna dala, ale už do 4. ročníka. Momentálne chodí na riadnu ZŠ, len ma IVP , ale je to trápenie. Myslela som si, že by mu bolo lepšie na ZŠ kde sú špeciálny pedagógovia, len som zmätená z niektorých ohlasov.

logopedkazuzana
20. nov 2012

Milá pani Alebara. Ja pracujem na ZŠ Jelenia ako logopédka a nedá mi nereagovať na túto diskusiu. Ak máte pocit, že sa Vaše dieťa v škole, ktorú momentálne navštevuje, trápi, bude v jeho záujme, ak sa poobzeráte po inom riešení. Predpokladám, že boli uňho diagnostikované špecifické poruchy učenia (prípadne logopedické ťažkosti, či kombinácia s ADHD) a z tohoto dôvodu mu bol vypracovaný aj IVP. S prácou s takýmito deťmi máme dlhoročné skúsenosti, výhodou je hlavne menej detí v triedach a tým väčšia možnosť pracovať s nimi individuálne, najmä na 1. stupni. Nebudem Vás presviedčať o tom, akí sme úžasní, len Vás chcem poprosiť, aby ste sa najprv porozprávali s nami, a až potom si urobili záver. Pokojne si dohovorte stretnutie s našou pani riaditeľkou (číslo nájdete na našej stránke), pripravte si a prineste všetky správy z vyšetrení svojho syna, ktoré máte (psychológ, špeciálny pedagóg, logopéd, neurológ príp. pedopsychiater), jeho školské zošity a žiacku knižku. Rovnako, ako sa vy budete zaujímať o nás a náš prístup, sme aj my zvedaví na Vášho syna a jeho osobitosti. Môžete sa pozrieť na vyučovanie, môžete sa porozprávať s potenciálnou pani učiteľkou. Ak si budeme vzájomne vyhovovať, môžeme sa stať novou školou Vášho syna. Ak nie, budete bohatšia o nové informácie a hlavne si urobíte vlastný názor. Tešíme sa na Vás.

jelenia
18. dec 2012

Dobrý deň, od septembra 2011 som novou riaditeľkou Základnej školy, Jelenia č. 16 v Bratislave.
Veľmi ma mrzia niektoré názory na tejto stránke, neviem ako to bolo ale za môjho pôsobenia je v každej triede iba jeden triedny učiteľ, ak to bolo inak už dávno to tak nie je. Bohužiaľ aj našej školy sa týka, tak ako každej školy na Slovensku nedostatok učebníc. Nie je to naša vina, ale nového štátneho vzdelávacieho programu. No reformný ročník, je teraz už v deviatke, takže už terajší ôsmaci a nižšie ročníky knihy majú. Nejdem Vás presviedčať o prioritách našej školy, ak máte záujem kedykoľvek zavolajte, dohovorte si stretnutie a ako povedala naša logopédka môžete sa pozrieť na vyučovanie, porozprávať sa s deťmi a utvoriť si vlastný názor.

cune
22. jan 2013

Takže!
Skola to neni je to ustav riaditelka je arogantna fuchtla a pedagogovia nevedia o čom učia.
Je to najhoršia škola na Slovensku šikana na dennom poriadku jak už tu niekdo písal zničíte svojmu dietatu život.

kukula3
27. jan 2013

velmi ma prekvapili negativne skusenosti rodicov s touto skolou. Moj syn je teraz prvak na Jelenej. A sme velmi spokojni, hlavne to vidim na malom. Ked sa mi nieco nepozdava, pridem na konzultacne hodiny, pytam sa, ako a co preberaju, ako ja mozem tiez podporit rozvoj svojho dietata... pisem si maily s triednou ucitelkou... Ked mate dieta so specifickymi potrebami, tak to nie je len o tom, ze specialni ucitelia spravia zazraky. Myslim, ze dokonalu skolu nikto nikdy nenajde... V triede je 7 deti. pochybujem, ze by moj syn dostal tolko pozornosti a trpezlivosti v porovnani so standardnou triedou v statnej skole.

jaja25
autor
5. feb 2013

My sme boli velmi spokojni s Jelenou... Vrele odporucam uz od pripravky... My sme sa sice odstahovali, ale budeme sem chodit na preskusania. Zapisala som sem oboch synov. Vsetky p. ucitelky s ktorymi som bola v kontakte su perfektne, mile, a ochotne v kazdom probleme pomoct a spolocne sme vzdy nasli riesenia. Takze este raz- odporucam... 🙂

nikuska46
22. feb 2013

Ja som tiež spokojná so ZŠ Jelenia. Myslím, že tá škola je oveľa ľudskejšia, dá sa s nimi úplne inak spolupracovať, než na predchádzajúcej ZŠ. Syn bol na klasickej škole tak zničený, že už nechcel do nej vôbec chodiť, a práve tu ho učiteľka šikanovala a pranierovala pred celým kolektívom, keď nestíhal. Pritom vedela o našich problémoch, dali sme potom na ňu aj sťažnosť. Na Jelenej presný opak, úplne sa nám zmenili životy, ako sme ho preložili, a konečne už nežijeme nočnú moru, ktorú sme jeden rok museli vydržať. Konečne nás niekto chápe a jedná s nami normálne. Pani riaditeľka je suprová ženská, je to osobnosť, podľa mňa človek na správnom mieste. A učiteľka je vľúdna a trpezlivá, čo náš syn veľmi potrebuje. Tá predtým, nehnevajte sa, ako gestapák :-/ Naozaj ďakujem ZŠ na Jelenej, bolo najlepšie rozhodnutie, aké sme mohli urobiť, že sme sem syna preložili.

kiki7777
29. máj 2013

l stupen v celku dobre ale ll stupen velmi zle , nemaju ucebnice , ucitelia sa menia na jednom predmete 3 x za rok
a kazdy ma iny system vyucovania kazdy chce nieco ine od ziaka a stale sa musime prisposobovat novemu , znamky
od prveho ucitela druhy novy ucitel nerata je to otras . Na anglictine nemaju knihu , novy ucitel raz za cas da detom okopirovany papier a chce po detoch aby sa ucili cele vety a nie slovicka tak ako sa to robi , v zosite maju napisane 3 strany za cely rok , ucitel absolutne nevie ucit a detom sa v triede zhorsil prospech , ucitel dava minusky a z minusiek 5 a plusky absolutne nepouziva . nemcina - nemaju knihu ktoru by som si doma pozrela tak isto da okopirovany neprelozeny papier domav a ak rodic nevie po nemecky tak si preklada cez pocitac a niektore vyrazi su uplny nezmysel v prekladaci na pocitaci .Matematika - ucitelka nevie nic naucit , nevie vysvetlit
niekedy vobec nepride na hodinu a deti su celu hodinu same bez toho aby o tom niekto vedel .
jednoducho ucitelia ich nic nenaucia a vsetko musime my doma deti ucit ako keby sme vychodili pedagogicku skolu a
ucitelom na tejto skole na ll stupni by som platy nezvysila . Pisem to za viacerych rodicov jednej triedy s ktory maju rovnaky nazor .

janettesiposova
23. okt 2013

@jaja25 Mojmu synovi, ktorý tam chodil od 3 ročnika sa rapídne zhoršil prospech v siedmom ročníku nechali ho prepadnúť 2 x , za pôsobenia p. Riaditeľky Labudovej to bola katastrofa, žiadna motivácia len kazanie , arogancia a hádzanie viny na rodiča. Napriek tomu, že môj syn mal psychiatrom stanovenú diagnózu hyperkineticka porucha učenia a správania a IQ 6 bodov nad hranicov pomocnej školy ho nechali prepadnut. 2 x , z predmetou fyzika. Matematika, slovensky jazyk.žiaden školský psychológ nás nekontaktoval, tak ako je to uvádzané pri prijatí.Dostávala som sa do konfliktu s učítelmi aj z riaditelkov, urobili zo mňa asociala , rozvedená matka samozivitelka synov otec totiž ochorel na paranoidnu schyzifreniu. Nebrali do úvahy. Že chlapec je príliš citlivý.Nezvladali to neprofesionálnych pristup .Sťažnosť som napísala na štátnu školskú inšpekciu jeden podnet nestačí!!! Môj syn po tychto neuspechoch skončil na psychiatrii s panickou poruchov.Chcelo to len citlivejší pristup bohužiaľ toto je realita. Ak sa nebudete sťazovat nic sa nezmení. Držím Vaším deťom place aby neskoncili ako to moje.

janettesiposova
23. okt 2013

@jelenia výhovorky, klamstvo a som rada, že Vám to rodičia neveria, konečne sa niečo začne robiť ide totiž o deti!!! A nie o to ako si ktora učiteľka potrebuje dokazovať presilu nad rodičom, hanba úbohé, strašne!!!!

janettesiposova
23. okt 2013

Zš pani Učiteľky Barancovej, deti európy, na nete nájdete kontakt, je sice súkromná ale odbornost vysoká, empatia, uroven, všetko čo očakávavate od školy pre choré dieťa, pretože Adhd je choroba!!!! Či sa Vám to míľa Jelenia páči alebo nie!!!! Ste 100 rokov za opicami!!!!!

epana31
23. okt 2013

@topgun s tym dialogom to je naozaj pravda ,o skole na Jelenej nemozem povedat -nepoznam ale dialog keby bola taka skola tak podpisem aj zmluvu s certom len aby sa tam maly dostal 😀

jaja25
autor
24. okt 2013

@janettesiposova Poznam vela deti s ADHD (ADHS)- tyzdenne ich mame 8-10 na oddeleni. Bohuzial slovensky system nie je na to pripraveny. Nemozete ocakavat od ucitelky ktora ma v triede 20 ziakov, aby sa venovala osobitne jednemu ziakovi. To nejde. A tieto deti potrebuju skutocne nieco viac. Neviem ako to funguje na Slovensku, ale deti okrem medikamentnej liecby potrebuju trening na koncentraciu a spravanie- a to moze spravit len rodic s dobrym psychologom, alebo psychiatrom... Len medikamenty samotne nepomozu. Podla toho co pisete, Vas syn ma IQ 60- ak som to dobre pochopila. Je to lahka mentalna retardacia. Tieto deti maju problem pri vzdelavani a v pamati. 😢 Je mi luto ze Vas syn opakoval rocnik, ale mozno to bolo nanho naozaj vela...

osmicka76
2. dec 2013

@kukula3 zdravím, zvažujem zápis syna do tejto školy, tak som sa chcela spýtať či ste stále spokojná, nakoľko tie reakcie sú skutočne negatívne a dokonca som náhodou stretla pani, ktorá odtiaľ syna vzala, veľmi ma odhovárala... ďakujem.

kukula3
2. dec 2013

@osmicka76 ja som stale spokojna, pretoze ucitelku nam nezmenili, takze pristup a pochopenie je rovnake aj v druhom rocniku. Pribudla im do triedy jedna spoluziacka z inej skoly, je ich teraz osem.
Skoda ze ste az teraz napisali, mali teraz vo stvrtok 28. novembra tvorive dielne pre buducich prvakov a posedenie pre ich rodicov pri caji... Buduci skolsky rok chcu otvarat na skole okrem triedy pre deti s narusenou komunikacnou schopnostou aj klasicku triedu a triedu pre nadane deti. Iste by som zavolala p. riaditelke, a dala kontakt na seba (mailovy alebo telefonny) aby vas informovali ak bude nejaka akcia pri ktorej by ste mohli si urobit osobny nazor. Alebo rovno ziadat o osobne stretnutie. Zavisi aj od toho, co vam odporuca psycholog, resp. iny odbornik, ake ma syn problemy. nam skolu odporucila psychologicka v dialogu a mala som dobre referencie od maminiek, ktore tam uz deti mali...

osmicka76
3. dec 2013

@kukula3 ďakujem za rýchlu odpoveď. Pevne verím, že aj my budeme spokojní.

kukula3
4. dec 2013

@osmicka76 Drzim palce. Ja co poznam ucitelky na prvom stupni, tak vsetky su velmi sympaticke. Ak ma tvoj syn uz teraz nejake problemy ako predskolak, tak iste ho nedavaj do klasickej triedy, kde neintegruju deti so specialnymi potrebami.... mam kamaratku, co ma syna na tom podobne ako my, a od septembra ho musela preradit... Vyziadaj si osobne stretnutie a urob si dojem uz pred zapisom, pytaj sa na vsetko co chces vediet.

ocka69
5. dec 2013

chcela som sa opýtať či nemá niekto tretiačika na Jelenej v normálnej triede, koľko je tam detí. Zaujalo ma, že na stránke majú informáciu, že je to škola pre deti s normálnym (priemerným) intelektom. Syn chodí do školy, kde je veľa detí veľmi šikovných a on je pomalý, nestíha ich tempu pri písaní a počítaní. Má milú pani učiteľku, nezhadzuje ho pred kolektívom, sama mi odporučila školu s menším počtom žiakov, lebo syn sa podľa nej trápi. Teraz majú rozšírenú výučbu angličtiny každý deň, jemu by lepšie padlo mať rozšírenú výučbu výtvarnej výchovy, tak to má škola Jelenia uvedené na stránke. Váham ako sa rozhodnúť, odrádza ma hlavne cestovanie.