icon

Závislosť 10-ročného syna na mobilných hrách

6. dec 2025

Píšem anomymne, lebo sa hanbím, kam som to až nechala zájsť. Syn 10r zvykne hrať na mojom mobile hru, lenže došlo to až do takého štádia, ze nema mieru a je na mobile (som slaboch a ja miesto toho, aby som mu mobil vzala a nechala ho chvilu porevat, tak mu ho necham a mobil vypina az ked pride chlap z prace -pred nim maju respek. Lenze chlap z prace chodi niekedy domov az o 18.00). Teraz som synovi povedala, ze mu musím dať limit a chytil taky hysak, ze som len zírala. Asi to skreslenie času nepreberné bez revu, ze? Mate prosím nejaké typy? Áno, zlyhala som, viem. Ďakujem

Strana
z2
anonym_424f47
6. dec 2025

Skresanie casu? Nedostane a hotovo.
To si vsetko takto vyreve, lebo mas problem povedat ze proste nie? Aj ked vies ze tym velmi skodis synovi?
Nie v zlom.
10 rocny od zajtra proste nedostane mobil a hotovo. Vobec ho nepotrebuje aby na nom drtil hry a zavislacil. Bud sa mu venuj ten cas, alebo mu daj kruzok, alebo nejake ine aktivitky ako ma vyplnit volny cas, ak nanho cas nemas. A nie mobil do ruky az do vecera 😶

motylik2559
6. dec 2025

@anonym_autor Tak ja neviem, ale 10r. sa mi zda uz dost velky na to, aby reval ked nieco chce🤔 Nerozmaznavas ho tak trochu? 10r. ked mu veci vysvetlis ako mas, by mal vediet pochopit. Inak, ked byva do 18h na mobile, kym dojde muz, tak kedy sa uci a robi ulohy? Nema ziadne kruzky, nieco zmysluplne? Ano, nechala si to zajst priliz daleko. Nechcem strasit, ale realne zavislost na mobile existuje-zial kamosov syn, ale ako 16r. skoncil takto na psychiatrii, lebo vsetko zanedbaval, postupom aj seba, rodicov klamal, menej jedol, lebo stale bolo nieco lepsie v mobile...no a skoncil na psychoske, nejake 2 mesiace tam bol a potom este skupinove terapie. Takze jednoznacne pritvrd, kym nie je neskoro. Ak bude treba lebo nebude chciet dodrziavat lehotu aku mu na hru das, tak ju kludne odinstaluj (ved je v tvojom tel.), a nech sa hodi aj o zem. Vymysli mu zmysluplnejsi program pokial ho nema, nech zisti, ze su aj lepsie cinnosti ako hra v mobile, prip.nech ti s niecim pomoze doma. 10r. chalan uz moze umyt riad, povysavat, utriet prach...Koniec rozmaznavania...Drzim palce.

anonym_c74c2a
6. dec 2025

@anonym_autor podľa mňa nie je nič zlé na tom, keď dieťa trávi celé dni na elektronike, veď keď má splnené povinnosti a nič iné ho nebaví .... nie je dobré nútiť ho robiť čo nechce, keď sa jedná o jeho voľný čas.

anonym_be4b1f
6. dec 2025

Koľko je vlastne na tom mobile denne?

anonym_44c6e0
6. dec 2025

@anonym_autor Take velke dieta uz ma vediet, ze si nemoze nic vyvrestat. Takze cimskor to musis utat. Vrieska? Beriem mobil, dam si sluchatka a nech vrieska. Nepovolim, lebo ja som rodic a som za to dieta zodpovedna.

anonym_12f555
6. dec 2025

10r na mobile je maximalne hodinu cez prazdniny a vikendy. Cez skolsky tyzden ma tolko aktivit, ze si nanho ani nespomenie. Vynimocne napriklad pocas choroby dovolim dlhsie. Zvysok dna nema svoj mobil k dispozicii, na mojom neexistuje aby ho zobral kvoli hre. To by urobil prvy a posledny raz. Skus sa mu venovat aby nebol na mobile cely den napriklad ist na prechadzku do prirody, do jumpareny, kniznice, muzea, na lezecku stenu, hrat spolocenske hry, na klzisko, urobit si vylet na Vianocne trhy... Nech sa tolko nenudi a potom to prebehne aj bez revu.

anonym_f46298
6. dec 2025

Toto akoby písala švagriná a tým rozdielom že brat chodí na týždnovky. Jej syn vekovo ako tvoj sa hodí o zem, hysak, rev a mamička mu dovolí všetko. On si už vyreval aj vlastný mobil. Och keby ste videli aké videá a fotky zverňuje o sebe 13r neter....

sissy27
6. dec 2025

@anonym_autor v pohode by som ho nechala miesto mobilu vyrevat a ked sa muz vrati z prace, tak nech mu sam povie z coho je dorevany. A zvazila by som navstevu psychologa - pre teba aj pre syna. Synovi nech pomozu so zavislostou a tebe s tym, ako so synom komunikovat a nastavit mu hranice.

valria
6. dec 2025
@anonym_c74c2a

@anonym_autor podľa mňa nie je nič zlé na tom, keď dieťa trávi celé dni na elektronike, veď keď má splnené povinnosti a nič iné ho nebaví .... nie je dobré nútiť ho robiť čo nechce, keď sa jedná o jeho voľný čas.

@anonym_c74c2a 🙂))))))

anonym_e63878
6. dec 2025

To nemyslíš vážne !!! Syn si robí čo chce. Zober mu mobil. Revať prestane. Ak si s ním nevieš dať rady, povedz to manželovi. On si poradí.
Hraj sa sním spoločenské hry, karty, človeče, malujte si, kreslite, modelujte..
Ľutujem deti, čo sú len na mobile.

anonym_28c4b9
7. dec 2025

Nas 10r si minule odreval, ze som mu zhabala notebook. Po par dnoch bez neho priznal, ze mu je lepsie bez neho.(mohol 1h denne).

autor
7. dec 2025
@anonym_be4b1f

Koľko je vlastne na tom mobile denne?

Ďakujem všetkým. Minulý rok som pracovala na polovičný úväzok tak mal aktivity každý deň, niekedy aj 2 krúžky za den, asi až príliš veľa, mal 3x do týždňa hokej, tenis, klavír, angličtinu a 1x týždenne sme chodili na rhb. Keďže som začala pracovať na plný, tak tenis a klavír odpadol, lebo som to z časového hľadiska nestíhala. Jediný voľny deň v týždni má teraz v piatok. Ale aj tak sa mi zdá, že hneď keď príde zo školy, z hokeja, ešte sa ani nevyzlecie a už lapá po mobile.
@anonym_be4b1f na mobile keď ma nejaký krúžok od pondelka do štvrtku je cca 2,5 hod. V piatok dlhšie.

mimikarol
7. dec 2025

Telefón nedostane a môže ho aj roztrhnúť od revu. Bohužiaľ nič iné sa nedá robiť. Aj ja mám 10 ročnú, keby môže je na mobile od nevidím do nevidím.

anonym_110018
7. dec 2025

Mne sa páčia tie časy ked rodičia mali rešpekt,teda aspoň u nás
Kupila sa prvá televízia a bez ich dovolenia sa nepozeralo nič lebo sme mali svoje hračky a vzdelávanie
Ale keď už ide o mobil pc atd tak uz sa to berie že dieťa musí ísť s dobou
Dieťa závislé asi nebude závislé aj v dospelosti, že?🙄

anonym_110018
7. dec 2025

A mamina autorka,neboj sa vychovávať je to základný kľúč k formovaniu človeka a ty sama vieš co ,,je,, a ,,nieje,, dobré
Dieťa to nevie🙂
Ty máš v rukách jeho momentálne duševné zdravie a položenie základu do budúcnosti 😉

anonym_be4b1f
7. dec 2025

Nerobila by som z toho takú vedu. Má školu, po škole krúžky, potom učenie. Nemyslím, že je to nejako prehnané.

slavomira236
7. dec 2025

@anonym_autor moj bude mat 12 nast a vzdy vecer take 2 hodinky ma tablet hraje hry spospoluziakmi 3 ma pritom telefonunu cez nap chat. Neriesim ulohy ma porobene je nauceny..zvysik dna je tablet u mna v spalni odlizeny a mobil vatsinou tiez a vybity. Cez piatok sobotu ma aj dlhsie

anonym_c689bc
7. dec 2025

kup si tlacitkovy mobil ..

anonym_4dd1f8
7. dec 2025

U nás tiež deti trávia čas aj na mobile čo sa mi nepáči ale nemám na výber. Potrebujem si aj navariť spratat oddýchnuť si po práci. Nie len nonstop vymýšľať aktivity pre deti.
Takže chápem problém autorky, no u nás majú deti max hodinu dovolené hrať sa na mobile potom im beriem preč.

anonym_f33bce
7. dec 2025

Nechápem tie matky ktoré tu píšu šak mu ho zober nech reve, alebo že je v poriadku nech je na mobile. Veď je očividne, že to dieťa má vybudovanú závislosť a presne tak je potrebné k nemu pristupovať. Skúste sa so synom viac rozprávať, prečo nemôže toľko byť na telefóne (o zdravotných rizikách že ho budú bolievať očká a pod, že keď bude stále hrať nebude mať kamarátov... Nie strašiť, citlivo mu to vysvetliť. Dohodnite sa na čase ktorý nás hrou môže stráviť a určite si hranice a aj trest ak ich poruší. Dôležité je poskytnúť mu alternatívy. Zo začiatku mu skúste ponúknuť v telefóne radšej vzdelávaciu hru alebo videá. Pridať k tomu iné záujmy, zapajajte ho do domácich prác. Prajem veľa šťastia a určite nie ste zlá matka, keďže si uvedomujete, kde ste spravili chybu a chcete ju zmeniť pre dobro vášho syna

anonym_f39ebb
7. dec 2025
@anonym_4dd1f8

U nás tiež deti trávia čas aj na mobile čo sa mi nepáči ale nemám na výber. Potrebujem si aj navariť spratat oddýchnuť si po práci. Nie len nonstop vymýšľať aktivity pre deti.
Takže chápem problém autorky, no u nás majú deti max hodinu dovolené hrať sa na mobile potom im beriem preč.

@anonym_4dd1f8 prečo by si musela nonstop vymýšľať aktivity pre deti? To kde chodíte na tie názory, že treba deťom robiť animátorov od rána do večera? Ako to asi riešili rodičia, keď neboli mobily a tablety? No normálne. Mali sme doma kopu stavebníc, lego, pôlastelínu, farbičky, temperové farby, staršie deti si skladali modely lietadiel, áut, čítali, športovali.

januska12323
7. dec 2025

Vidíš, že je už závislý a tam treba len úplne odstrihnúť od mobilu. Je to tvoj mobil a nie jeho hračka.

anonym_4dd1f8
7. dec 2025
@anonym_f39ebb

@anonym_4dd1f8 prečo by si musela nonstop vymýšľať aktivity pre deti? To kde chodíte na tie názory, že treba deťom robiť animátorov od rána do večera? Ako to asi riešili rodičia, keď neboli mobily a tablety? No normálne. Mali sme doma kopu stavebníc, lego, pôlastelínu, farbičky, temperové farby, staršie deti si skladali modely lietadiel, áut, čítali, športovali.

@anonym_f39ebb Nie každé dieťa sa zahrá samé celé hodiny. Moje deti sú dosť kontaktné a chcú sa hrať s nami. No nie zakaždým sa mi chce, koľkokrát dôjdem z roboty a som unavená že ledva stojím na nohách alebo treba aj navariť spratat kuchyňu plus úlohy. Často chodíme aj von a nie nepúšťam ich ešte samé von, keďže bývame v meste na rušnom mieste. Tak musím ja ako rodič vymýšľať im aktivity.
Voľakedy keď neboli mobily, voľakedy deti strážila babka teta krstná mama alebo len tetka z ulice. Teraz sú rodičia sami na deti nikto im nepomáha. Tak to sa nedá porovnávať.

anonym_f39ebb
7. dec 2025
@anonym_4dd1f8

@anonym_f39ebb Nie každé dieťa sa zahrá samé celé hodiny. Moje deti sú dosť kontaktné a chcú sa hrať s nami. No nie zakaždým sa mi chce, koľkokrát dôjdem z roboty a som unavená že ledva stojím na nohách alebo treba aj navariť spratat kuchyňu plus úlohy. Často chodíme aj von a nie nepúšťam ich ešte samé von, keďže bývame v meste na rušnom mieste. Tak musím ja ako rodič vymýšľať im aktivity.
Voľakedy keď neboli mobily, voľakedy deti strážila babka teta krstná mama alebo len tetka z ulice. Teraz sú rodičia sami na deti nikto im nepomáha. Tak to sa nedá porovnávať.

@anonym_4dd1f8 nie každému niekto pomáhal, nám teda nikto, na prstoch rúk spočítam, koľko krát mi niekto strážil dieťa. Nevaríš predsa počas týždňa jedlá, ktorí trvajú tri hodiny, môžu byť deti s tebou v kuchyni, niečo pomôžu, porozprávate sa. Nehnevaj sa, ale to sú len výhovorky.

anonym_4dd1f8
7. dec 2025
@anonym_f39ebb

@anonym_4dd1f8 nie každému niekto pomáhal, nám teda nikto, na prstoch rúk spočítam, koľko krát mi niekto strážil dieťa. Nevaríš predsa počas týždňa jedlá, ktorí trvajú tri hodiny, môžu byť deti s tebou v kuchyni, niečo pomôžu, porozprávate sa. Nehnevaj sa, ale to sú len výhovorky.

@anonym_f39ebb Ja varím aj počas týždňa lebo nežijeme zo vzduchu a jesť treba. Ja som napísala svoj názor autorke, nemusíš sa do mňa obúvať.

marca12
7. dec 2025
@anonym_c74c2a

@anonym_c74c2a Skus si precitat ako vplyva elektronika na mozog. Mozno zmenis nazor. Ludia si ani neuvedomuju ako si ublizuju celodennym sledovanim obrazovky a pre dieta je to ako keby si fetakovi vzala drogy

anonym_28c4b9
7. dec 2025
@anonym_110018

Mne sa páčia tie časy ked rodičia mali rešpekt,teda aspoň u nás
Kupila sa prvá televízia a bez ich dovolenia sa nepozeralo nič lebo sme mali svoje hračky a vzdelávanie
Ale keď už ide o mobil pc atd tak uz sa to berie že dieťa musí ísť s dobou
Dieťa závislé asi nebude závislé aj v dospelosti, že?🙄

@anonym_110018 nie.nebude.moj brat ma 37r a ked prisli prve mobily a pc, tak za tym sedaval do rana.dnes uspesny pravnik, ktory na tieto zabavky nema cas..

anonym_28c4b9
7. dec 2025
@anonym_be4b1f

Nerobila by som z toho takú vedu. Má školu, po škole krúžky, potom učenie. Nemyslím, že je to nejako prehnané.

@anonym_be4b1f tiez si myslim. Ked je nauceny, po kruzkoch, daka hodinka-hodinka a pol by ma netrapila.

yoginka231
7. dec 2025

Je smutne ako ničiš život svojmu dietatu. 10 ročne dieta nieje "závislé" na hrach. To je niečo či si ty umožnila, dovolila a podporila. Rodič má vychovávať a stanovovať hranice. Ty mu v zásade gumuješ mozog, ohlupuješ, zvyšuješ depresie a úzkosti. Najviac doštikaného chlapca akeho poznám, celý čas ako tínedžer hrával hry a nevedel komunikovat, hroza. Aj moj brat hraval ale robil aj športy, mal koničky. Je mi luto kam si to nechala zajst.

beronsche
7. dec 2025

@anonym_autor problém nie je ani tak v tom, koľko hra, ale ako reaguje pri hrozbe zamedzenia hrania..
Chytil neprimeraný hysák pri zmienke? Áno, môže to znamenať problém.. takže radšej nepočúvaj, ako iné deti hrali viac a boli ok. Oni boli, on nemusí...
Dohodni si s ním pravidlá, max.cas.aky môže tráviť s mobilom a potom to už bude len a len na tebe, vydržať jeho drankanie, čo plač.

Strana
z2