Žiadna desiata pre školáka
Ahojte, dcéra 8r prakticky nikdy nezje desiatu, ktorú jej nachystám do školy, lebo to "nestihne". Už ma nebaví denne vyhadzovať bio jedlo miestnym holubom a tak som jej pár dní nedala žiadnu desiatu. Na to sa sťažovala, že v škole umierala od hladu 😵💫. Dávam jej mini dávky tipu štvrť obloženého rožku, ovocie a zeleninu zo zásady odmieta. Junkfood ako sladkosti a slanosti jej dávať nechcem.
Raňajkuje doma teplé varené jedlo, na obed ide domov a tiež je varené. Mám pocit, že bez desiatej by v pohode mohla byť.
Prosím, ako by ste to riešili?
Ja nechapem co tu riesite? Ved varene jedlo sa na ranajky jedlo aj kedysi, potom prisiel socik s paštékami, párkami, a údenou salámou a tradičkným vianočným majonezákom 🤢. Mne starka hovorila, že rano sa jedla polievka s chlebom. Bežne raňajkujeme omeletu, hustejšiu polievku, palacinky. Kým som nezačala žiť s mojím mužom som nevedela ani že mám intolerancie. Nejedávala som údeniny, tresky, majonézové blbosti, horčicu ... U nás doma sa tak nejedlo. Pečivo na raňajky áno ale s maslom,syrom, mlieko, kačacia masť a zelenina, domaca paštéta,vajíčka
@autorka je to vekom hlavne odmietanie ovocia a zas vacsina triedy jedava junk food, takze asi chce zapadnut. Bud vydrzis kym to pochopi, alebo polavis.
mne doktorka práveže kázala mať raňajky teplé a jesť teplé jedlá.Myslim si, že je to v poriadku a pokiaľ zje tie raňajky, tak očividne jej to chutí.Nič na tom zle nie je.Na desiatu by som dala nejaký upečený koláč, doma upečenú bábovku, bublaninu.Poprípade v slanej verzií muffiny
Mne tiež nosia deti domov desiatu nech im dám čokoľvek. Už to neriešim dám im to zjesť keď prídu a keď ma na hnevajú tak poviem ze im to budem dávať dovtedy do školy kým to nezjedia. Prihlás ju na mliečnu desiatu ak je možnosť možno keď tam bude sedieť s deckami tak dačo zje...
@h2 dostala milion tipov preto lebo je dost divne nedat decku jedlo do skoly ked casto chodia na obed az okolo 1nej..ja osobne radsej vyhodim nez riskovat ze bude hladna... a navyse poznam decka viem ake su... ked vytiahnes ine nez vacsina brutal mega zdrave tak nepovedia ze wauuuu to je super ale vysmeju ta... v prvom rade by mala zistit preco to neje...lebo cas na to urcite ma
@autorka napadlo mi...mozno si to pisala...doma desiatuje? zje ranajky a potom az obed,alebo ma aj desiatu doma? lebo napr.moje neranajkuju...prve maju az desiatu cize vsetko zjedia...keby jedli doma mozno by ttiez nejedli z desiaty
@autorka Este mi napadlo. Ak desiatuju deti spolu stylom "vyberte si desiatu" nie je to ucitelka ktora si vsimne ze nic nema? Nekomentuje to nejako "ty nemas desiatu? Ved budes hladna. Mama ti nenachystala? Zabudla?". A dcera potom tu desiatu pyta. Skus zistit.
V dcerinej skole (15r dozadu) na rodicovskom nas vzdy upozornovali ze DIETA MUSI MAT DESIATU. Hoci pol rozka, jablko... ale musi!!! Ak ju nebude mat opakovane tak pojde hlasenie na socialku.
@nwnw veď nikto nevraví nič o majonéze a parkoch na raňajky. Takisto polievka je Ok. Aké mäso s omáčkou a cestoviny??? Okolo 7 keď sa dieťa zobudí ???
A inak.zvláštne ze väčšina triedy je junk food. U nas.som to teda vobec nepostrehla. Prave naopak.
Ono je pravda, ze kedysi aj na Slovensku zvykli ludia jedavat ma ranajky poloevky, dokonca som niekde nasla staru sdilmovanu slovensku rozpravku ako ranajkovali polievky a jedna znama mi vravela, ze ano, byvalo to tak a je to zdrave
Cize tepla polievka na ranajky je isto lepsia ako neskvik a studene mlieko. Ako uz spominali mozno iny tip desiatej, lahku domaci kolac, coockies, ovocne salaty, banan, muslie, susene jablcka, mix orieskov, malu tablicku kvalitnej cokady, banan, smothie, atd...inak aj u nas doma, ked nejdem do prace, zvyknem mat okolo pol10 navarane a uz sa schadzaju ku stolu, sa smejem ini ranajkujju, my obedujeme....aj teraz vypinam sporak a dcera pyta knedlu a dusene maso na stave.
Ak neplanujes menit zauzivane ranajkove navyky, v tom pripade naozaj desiatu asi nepotrebuje.
Moje dievcata su vsak v skole cca do 16tej, maju mnozstvo pohybu a ja mam naopak pocit, ze im kazdy den balim do skoly viac jedla ako ucebnic 🤫 A je tam samozrejme vsetko (zdrave aj junk) s mierou - pecivo, ovocie/zelenina, jogurt, aj drobna sladkost... Su vsak naucene, co treba spapat ako prve, aby to navecer neskoncilo v kosi ☝️ A v dnesnej dobe najdes desiatove boxy od vymyslu sveta, aby si to vsetko udrzalo tvar a konzistenciu brusku aj oku lahodiacu. Mozno by som skusila naucit prave na to ovocie a zeleninu - napr. taka mrkva alebo uhorka nakrajana na kruzkove mriezky vyzera celkom lakavo, pripadne drobucke cherry rajcinky alebo cucoriedky. To by u vas celkom stacilo... Pripadne lyofolizovane (ci ako sa to pise) ovocie, ak sa branis sladkostiam...
Ale skusila by som tie ranajkove navyky prehodnotit, je to naozaj velmi netradicne 😉
Ahoj máme rovnaký problém, ja som to vyriešila tak ze sa jej opýtam čo chce a dám jej presne to. Nenúti ju jesť veci čo nechce. Upeciem jej aj modré z neba ked viem ze to zje. Muffiny, wafle, mini trdelniky, makové rozteky, už mala aj pol suchej žemle, k tomu trochu tvrdého syru, daku dobosku a aj keď nezje vsetko zje aspoň niečo.
@zuzkat1 a načo by mala malá jesť desiatu, keď ráno sa naje obedu,a je jasné, že desiata už nechýba keď o 12 už bude mať zase obed.Ved telo a žalúdok musí aj tráviť.Dala by som keks alebo chrumky nejaké kukuričné, len ak by náhodou chcela niečo prekusit a toto by mohla mať aj v taške a nepokazilo by sa jej to.
Inak mozno je dcéra len slabý jedak. A s tym vela neurobíš. Poznam také deti. Keby nemuseli ani by nejedli. Niektorým to ostane aj do dospelosti.
Prosím ťa dieťa vstane daj pečivo/natierku zeleninu ,obed nech si zje v školskej jedálni a desiatu len niečo ľahké a máš po problémy.Vyrábaš si vlastne probléme zbytočne ale fakt zbytočne si komplikuješ život sebe aj dcére.To že tebe ráno pýta teple raňajky neznamená že aj tvoj dcére...mňa udivujú tieto novodobé premotivované matky
Bežne cez víkend mam na raňajky polievku alebo rovno obed. Nemusím skoro vstávať, nepotrebujem sa hneď najesť pred prácou takže si v kľude dám hlavne jedlo.
Toto je riadny bizár ako dokáže takáto banalita ako polievka na raňajky rozrusit ľudí natoľko že je tu 11 strán diskusie doslova o ničom.
Na raňajky všetci povinne párky/praženicu/kašu !!!
Bez desiaty dieťa zahynie! Lebo desiata je povinná! A kto nezje 2 hodiny po raňajkách chleba s pastekou ten zhorí v pekle, lebo DESIATA proste musí byť.
Pritom cestoviny so syrovou omáčkou sú presne to iste - vyzivovo, kaloricky, zložením ako chleba so syrovou natierkou. A vzhľadom na ten sajrajt co začali v supermarketoch sypať do pečiva si myslím ze také cestoviny sú aj zdravšie.
@lujza123 veď práve už tu kopec báb napísalo o tej polievke že je fajn a je to iba vec zvyku…… ale chvíľku po zobudeni dať dieťaťu na raňajky mäso s omáčkou ??? Fuh .
Ďakujem za vysvetlenie. Vôbec sa netráp a zariaď sa podľa seba. Niekedy je lepšie pýtať sa len jednej, dvoch priateliek cez správy, ako dať otázku do fóra. Milión názorov a málo pochopenia. Držím palce nech sa veci vyriešia k spokojnosti teba aj dcérky.
@gabrielkaa ono je to cele iba vec zvyku. Trosku masa s ryzou je predsa presne to iste ako chlieb a šunka ci párok .
Proste kombinácia bielkovin a sacharidov...
@lujza123 ja neviem…… mne to príde strašne ťažké
@gabrielkaa vy co ranajkujete bezne?
@onedaynick rôzne. Niekedy ovsenú kašu so sušeným ovocím, niekedy jogurt s ovsenymi vlockami, niekedy kúsok celozrnného kvaskoveho chleba s vareným vajíčkom …
@gabrielkaa v pohode, aj ked myslim, ze nie vsetko je take idealne, ako sa prezentuje na verejnom fore. Urcite nejete vzdy takto ukazkovo. Pises, ze zeleninova polievka, ci cestoviny s omackou /dajme tomu rajcinovou/ ti pridu tazke, pritom maju rovnaku/podobnu vyzivovu/kaloricku hodnotu ako to, co jedavas ty.
@onedaynick nie prave. Na polievky som napísala viac krát že fajn. Ja som napísala na mäso s omáčkou že ťažké hneď po prebudení sa takto najesť. Samozrejme, sú dni kedy nestíham takto ráno jesť tak si kúpim dzemovu alebo tvarohovu buchtu….
@gabrielkaa hej, rozumiem, ale ta buchta je rovnako o nicom,ako bravcove s omackou.
@onedaynick možno. Ale neni taká ťažká. Mäso s omáčkou trávi aj 5 hodín …. Ale nikoho nepresviedčam. Iba som napísala že sa mi to zdá veľmi neobvykle na raňajky hneď takto po prebudení. Že je to skratka ťažké ako prvé jedlo dňa . Ale toľko môj pohľad. Možno keby tu bol nejaký dietolog alebo lekár tak by sa vedel k tomu fundovanejšie vyjadriť
Môj malý papa na raňajky tepli ovsenú kašu ... Desiatu väčšinou nezje ..ale keď tak dávam , croissant , bagetku , rohlik obloženú nech ma krby náhodou bez by nešiel určite . ...doma si dá už obed je prváčik.

Udivuje ma, koľko žien tu autorke radí, aby dala dcére na desiatu ovocie, alebo zeleninu, že to určite zje, keď nezje rohlík. Pritom autorka hneď v úvodnom príspevku písala, že dcéra odmieta akúkoľvek zeleninu i ovocie. Ona sa vlastne ani nepýta, čo dať dcére jesť, či už na desiatu, alebo na raňajky. Dostala tu milión tipov a napriek tomu to meniť nechce. Debata sa zvrtla dosť iným smerom, než bola pôvodná otázka, a to, či dcére dávať, alebo nedávať desiatu, ktorú nezje.