Zvážiť špeciálnu školu pre dieťa s NKS?
Popredu sa ospravedlňujem rodičom, ktorí majú deti v špeciálnych školách. Nechcem nikoho uraziť ani pohoršiť.
Mám syna s NKS ale skôr sa to prejavuje v tom, že je nezhovorčivy, utiahnuty, málo komunikuje. Co sa týka ale samotného rečoveho prejavu, je v poriadku až na pár bežných nedostatkov ako ,,R,, a sykavky. Okrem toho má problem s grafomotorikou a sústredením ale intelekt má v poriadku. Po testoch v CCCP usúdili odklad a že je pre neho vhodny úvodný ročník pre deti s NKS. A za rok sa uvidí ci nastúpi do 1.rocnika klasickej ZŠ. No a tu je problém. Bola som v tej špeciálnej ZŠ kde sú aj triedy pre deti s NKS a ja som zostala zhrozená.
Z 10 deti ktoré tam boli neviem či viac ako 2 rozprávali tak, ze im vôbec bolo rozumieť. Prirovnam ich reč k 2,5-3 ročným deťom, jedno sa veľmi zajakavalo, ďalšie ani neodpovedalo na otázky učiteľky. Ja viem, že nikto mi nepovie aké osadenstvo tam bude v triede ďalší rok ale ak podobné, tak takéto deti môjho syna skôr potiahnu smerom späť... Viete ako to myslím. No a preto som na vážkach, či ho ozaj nebude lepšie dat normálne do bežnej ZŠ ako integrovaneho.
@tetapetra nie je to úplne to isté, aspoň tak nám povedala neurologička aj logopedička, kam chodíme s deťmi, pod NKS patria rôzne diagnózy - vývinová dysfázia, afázia, mutizmus, dyslália, narušenie plynulosti reči, poruchy hlasu atď. - tu to majú napr. vypísané cca všetky základné diagnózy, ktoré pod NKS spadajú - http://www.zsivlastenecke.sk/organizacia/logope...
Dcére v 6 rokoch neurologička uzavrela diagnózu, že ide v jej prípade o vývinovú dysfáziu, mladší syn je zatiaľ len NKS - nemá diagnózu uzavretú ešte.
úvodný ročník je na ZŠ bežného typu
prípravný ročník je na špeciálnej ZŠ
@nikaeli písala som to tu už niekoľkokrát. V našom meste ponúkajú jedno a to isté aj v bežnej ZŠ aj v špeciálnej ZŠ. Aj tam aj tam sa to vola a presne sa to aj uvádza na prihláške rovnako ako ,,prípravný/úvodný rocnik,,
Stále mi tu píšete to isté, že úvodný ročník býva na ZŠ a prípravný na špeciálnych ZŠ. Ja to chápem, že všade sa to takto uvádza ale realita je podľa všetkého iná. Riaditeľka jednej aj druhej školy ma uistovali, že to sú presne rovnaké triedy len otvorené na rôznych školách z kapacitných dôvodov.
Ale v konečnom dôsledku dieťa bude mať po ukončení na vysvedčení na jednej škole len ZŠ a na druhej špeciálna ZŠ.
Tak ked na beznej zs existuje predrocnik, je to jasne, ci? Je uplne idealne, ze bude syn od začiatku chodit do skoly (lokalitou, priestormi), kde bude potom pokracovat aj v 1-9 roc. Nad cim uvazujes?
@marikaheidi aj v Brezolupoch bola kedysi škola pre žiakov s NKS, kamarátkina mama tam učila, mali skvelé výsledky, už nie je?
https://zsibrezolupy.flox.sk/ autorka, túto myslím, fungujú ešte. 🙂

Chápem vaše obavy, nás od začiatku uisťovali, že v triede budú len deti NKS s normo intelektom, že to ani nesmú miešať deti s rôznymi diagnózami a intelektom do jednej triedy. Čo sa týka reči v tej triede budú deti čo sú na tom na rôznej úrovni - aj dcéra to tak má - má spolužiakov čo lepšie rozprávajú ako ona aj horšie, ale rozumovo sú na tom tie deti cca rovnako - všetky deti pred nástupom museli prejsť testami u školskej príp. aj klinickej psychologičky + logopedičky a potom podľa správ od nich škola buď dieťa prijme alebo nie. Dcéra po deťoch čo horšie rozprávajú neopakuje, skôr sa snaží vyrovnať v triede deťom, čo sú na tom lepšie. Aj logopedické sedenia mávajú skupinové a potom individuálne, takže aj to dosť pomáha. Neviem ako to má tá škola, kde by mohol nastúpiť váš syn, ale dcéra mala na začiatku roka v triede jedného spolužiaka, ktorý sa nedokázal zaradiť ani spolupracovať, nezvládal to, tak ho potom preradili do inej triedy. Jedine sa skúste ešte raz porozprávať s riaditeľkou, prípadne ak by sa dalo stretnúť sa s učiteľkou, ktorá by syna mala v triede a prebrať vaše obavy a podľa toho sa rozhodnúť.